Srbi u nemačkoj zarade i do 6.500 EVRA, najviše se traži ovo zanimanje! ne treba ni fakultet, ni diploma, treba im 65.000 radnika

Sensei

Master
Moderator
Poruka
75.109
Nemačkim restoranima i hotelima trenutno nedostaje više od 65.000 zaposlenih, navodi udruženje ugostitelja "Dehoga".

Nedostatak zaposlenih, prema mesečnim anketama, stalan je problem industrije, rekli su za dpa iz tog udruženja.

- Savezna agencija za rad izvestila je o 33.160 slobodnih radnih mesta u ugostiteljskoj industriji za jun. Međutim, pretpostavljamo da je stvarna potražnja barem dvostruko veća, jer mnoge kompanije više ne prijavljuju svoja slobodna radna mesta - rekla je Sandra Varden, stručnjak za tržište rada iz "Dehoge".

Varden je ukazao na brojke iz juna 2019, kada je prijavljeno gotovo 40.000 slobodnih radnih mesta.

- I kao što znamo, problem se od tada (u jeku pandemije) pogoršao- rekla je Vardenova.

Pogotovo sada u sezoni godišnjih odmora i povećanog interesa za turistička odredišta, potreba i dalje raste, rekla je.

U međuvremenu se gastronomski biznis nosio sa situacijom kako je mogao. Ima objekata koji su zbog manjka radnika prisiljeni skratiti radno vreme, zatvarati se određenim danima ili ograničiti ponudu u jelovniku. Neki restorani počeli su uvoditi više samoposluživanja. "Dehoga" se nada da će se učinci zakona o kvalifikovanoj radnoj snazi iz inostranstva brzo osetiti te da će izbeglice moći lakše pronaći posao u Nemačkoj. Osim toga, udruženje je pozvalo na kampanju osposobljavanja za više veština za poslove u Nemačkoj te na više vrednovanje praktičnih zanimanja i veština.

Srbi zarađuju do 6.500 evra

Ugostiteljstvo je jedna od oblasti u kojoj najviše rade Srbi u Nemačkoj, a prosečne plate se kreću od 2.000 do 3.000 evra.

Evo primera prosečnih plata u Nemačkoj za najčešće pozicije u nemačkim restoranima:
  • Konobar – 1.650 – 3.750 evra
  • Kuvar – 2.400 – 6.500 evra
  • Pekar 1.590 – 4.000 evra
  • Recepcioner – 1.700 evra
  • Event menadžer – 3.500 evra
Radnici u ugostiteljstvu često imaju bakšiš i besplatan obrok tokom radnog vremena, a tu su i beneficije poput fleksibilnog radnog vremena i mogućnosti napredovanja u karijeri.

(Kurir, Blic/SEEbiz/dpa)
1690062216401.png

Novinari naduvaju cifre u zelji da im neko cita text ili otvori stranicu portala.
Realnost je da su ove donje cifre NETO plata, dakle bez porezai odbitaka, i da idu max 20% gore.
Baksis je promenljiva kategorija a Nemci nisu bas darezljivi. U novije vreme gazde su se dosetile pa umesto da kuhinjskom osoblju povecaju platu, teraju konobare da podjednako dele baksis sa svima.
Sto neko rece, povecajte plate pa ce biti radnika.

Realnost je da su ove cifre izmisljene i neverovatno prenaduvane. Sva pobrojana zanimanja ne mogu da dobace ni do 2000 evra neto i to kod jako dobrog poslodavca uz prethodno dokazano visegodisnje radno iskustvo, a kod prosecnog poslodavca kakva je vecina su plate oko 1500 evra neto za ova zanimanja. Naravno uz sredjene radne papire, a ako nemas papire onda jos i daleko manje od tih 1500.

Ovo me podseca na jednog poznanika koga su "naprzili" da vozac kamiona u EU ima glatko 5000 neto.

Realnost je da su ove cifre izmisljene i neverovatno prenaduvane. Sva pobrojana zanimanja ne mogu da dobace ni do 2000 evra neto i to kod jako dobrog poslodavca uz prethodno dokazano visegodisnje radno iskustvo, a kod prosecnog poslodavca kakva je vecina su plate oko 1500 evra neto za ova zanimanja. Naravno uz sredjene radne papire, a ako nemas papire onda jos i daleko manje od tih 1500.

Ovo me podseca na jednog poznanika koga su "naprzili" da vozac kamiona u EU ima glatko 5000 neto.
Jel vozio do 5 000 ojra?

glavni krivac nisu mediji i statistika, koji , naravno iz politicko-propagandnih razloga cesto navode utopijske zarade.
Glavni krivac su nasi gastosi koji leti, kada dodju na Urlaub u Srbiju, sire bajke o basnoslovnim platama koje oni kao cistacice, konobari, baustelci......"zaradjuju" po evropi. Ne znam dal su srpski gastarbajteri posebna vrsta humanoida, odabran narod, .......al su jedini na ovoj planeti koji su uvek prezadovoljni svojim platama dok ceo svet izlazi na ulice i strajkuje radi plata sa kojima ne mogu ni pola meseca da sastave. A nasi uspeju cak i Audi Q7 da kupe !!!!!
Objasnjenje: deca nasih gastarbajtera zive gore od migrantske dece, nemaju pojma o letovanjima u Spaniji, ne znaju sta je pozoriste, mahom sa zanatom jer od roditelja ne dobijaju skoro nikakav dzeparac pa se zele sto pre zaposliti da imaju svoje pare, kod kuce se jede ono sto se donese iz Srbije, plus najjevtinija i najnekvalitetnija hrana, auto se uzima na lizing ali se u Minhenu vozi bicikl, (koje nemci davaju na poklon), jer se Audi Q7 registruje samo u Julu kada treba ici u Srbiju na odmor,na promociju uspeha u nemackoj, radi se 5 dana u firmi a 2 dana na crno , jedna plata uvek ide u banku a druga se trosi iako su plate najnize jer su i kvalifikacije gastarbajtera najnize, .................Najbolji dokaz o platama su penzije koje nasi "zarade" u nemackoj. Sve te gastarbajterske velelepne vile po Srbiji gradjene su zato jer se sa penzijom od 1100 evra ne moze u Minhenu ziveti ni nedelju dana dok je ta lova pravo bogatstvo u Srbiji.
Oni koji u nemackoj imaju plate 4000 evra imace penziju oko 2600 pa ce taki ostati u nemackoj jer sa tom penzijom mogu tamo normalno ziveti.Oni uzimaju drzavljanstvo i ne pada im na pamet da se vrate u bednu Srbiju sa penzijom.................dok ovi drugi, sa Audi Q7 svi planiraju da se vrate u Srbiju i ovde prave vile za penzionerske dane.

E sad da kuvar ne moze da dobaci do 2,000 ti je malo mnogo preterano. Vozači imaju do 3,000€.

Za kuvare je tacno.
S tim sto se kuvar naziva i lik sa kupljenom diplomom koji ne moze da se zaposli van nekog smesnog raspalog lokala (od kojeg ja bolje kuvam) ali kuvar je i lik sa zvezdom i 30 godina iskusta u elitnim restoranima.
Ovaj prvi radi za malo vise od minimalca.
Ovaj drugi (znam primer, zato i pricam) ide i do 10K bruto, sto mu dodje oko 6K neto.

E ebga, a taman sam se naložio da ostavim državnu službu i pređem u kuvare.... :(

Znas li da je jedna od najboljih kuvarica na planeti pocela da se bavi profesionalno kuvanjem tek u 40 i nekoj godini :)
Nikad nije kasno, ako se neki posao voli, da se bude vrh u tom poslu.

Kamiondžije u Kanadi imaju astronomske plate.

glavni krivac nisu mediji i statistika, koji , naravno iz politicko-propagandnih razloga cesto navode utopijske zarade.
Glavni krivac su nasi gastosi koji leti, kada dodju na Urlaub u Srbiju, sire bajke o basnoslovnim platama koje oni kao cistacice, konobari, baustelci......"zaradjuju" po evropi. Ne znam dal su srpski gastarbajteri posebna vrsta humanoida, odabran narod, .......al su jedini na ovoj planeti koji su uvek prezadovoljni svojim platama dok ceo svet izlazi na ulice i strajkuje radi plata sa kojima ne mogu ni pola meseca da sastave. A nasi uspeju cak i Audi Q7 da kupe !!!!!
Objasnjenje: deca nasih gastarbajtera zive gore od migrantske dece, nemaju pojma o letovanjima u Spaniji, ne znaju sta je pozoriste, mahom sa zanatom jer od roditelja ne dobijaju skoro nikakav dzeparac pa se zele sto pre zaposliti da imaju svoje pare, kod kuce se jede ono sto se donese iz Srbije, plus najjevtinija i najnekvalitetnija hrana, auto se uzima na lizing ali se u Minhenu vozi bicikl, (koje nemci davaju na poklon), jer se Audi Q7 registruje samo u Julu kada treba ici u Srbiju na odmor,na promociju uspeha u nemackoj, radi se 5 dana u firmi a 2 dana na crno , jedna plata uvek ide u banku a druga se trosi iako su plate najnize jer su i kvalifikacije gastarbajtera najnize, .................Najbolji dokaz o platama su penzije koje nasi "zarade" u nemackoj. Sve te gastarbajterske velelepne vile po Srbiji gradjene su zato jer se sa penzijom od 1100 evra ne moze u Minhenu ziveti ni nedelju dana dok je ta lova pravo bogatstvo u Srbiji.
Oni koji u nemackoj imaju plate 4000 evra imace penziju oko 2600 pa ce taki ostati u nemackoj jer sa tom penzijom mogu tamo normalno ziveti.Oni uzimaju drzavljanstvo i ne pada im na pamet da se vrate u bednu Srbiju sa penzijom.................dok ovi drugi, sa Audi Q7 svi planiraju da se vrate u Srbiju i ovde prave vile za penzionerske dane.
A bre Milune baš se nalupeta! Evo, kao čovek i gastarbajter da ti kazem.
A vidim da si bolje upućen u materiju od nas koji zivimo u inostranstvu, gde god.

Ako neko i ima Audi Q7 garantujem ti da ga neće registrovati samo na mesec dana. Prvo, taj auto nije jeftin I ne kupuje ga ko nema pare. Drugo, ako ga već ima a ne registrije ga onda mu samo pada cena. I treće, ako ga zaista ima…što si ljubomoran na čoveka Milune bre???

Za kuvare je tacno.
S tim sto se kuvar naziva i lik sa kupljenom diplomom koji ne moze da se zaposli van nekog smesnog raspalog lokala (od kojeg ja bolje kuvam) ali kuvar je i lik sa zvezdom i 30 godina iskusta u elitnim restoranima.
Ovaj drugi (znam primer, zato i pricam) ide i do 10K bruto, sto mu dodje oko 6K neto.
A da li bi ti, da si gazda, dao dobru platu za znanje i sposobnost ili za papire?

Nije ti ovo bas posteno prema gastarbajterima. Ima nasih ljudi koji su uspesni tamo i cenjeni u poslu, nazalost ima i dosta onih koji rade losije posle, neorganizovani ili zive u diafunkcionalnim porodicama pa onda nastaju tuče i deportacije sa zapada. Sve zavisi od sredine i od nivoa obrazovanja.

E sad da kuvar ne moze da dobaci do 2,000 ti je malo mnogo preterano. Vozači imaju do 3,000€.

Imaju i vise, a poslodavac se zove braca Grim. Uz regularno radno vreme (40 sati nedeljno / 22 dana mesecno) ni jedno zanimanje koje ne zahteva visoko obrazovanje ne moze da prebaci preko 1800 neto u Nemackoj. Osim profesija koje ne zahtevaju formalno obrazovanje ali zahtevaju sprecijalne licence (na primer upravljanje specijalizovanih gradjevinskim masinama i slicno), a i oni retko kada idu preko 2.5K+ neto. Svi ostali mogu samo da mastaju o 3K neto.

Za kuvare je tacno.

Apsolutno u svakoj profesiji postoji statisticka greska onih koji zaradjuju prosek x3, x4, x5... No, 95% svih kuvara u Nemackoj ne zaradjuje toliko, ni blizu toliko. I to je slucaj sa svakom profesijom.

Treba gledati prosek narocito ako se resetuje zivot prilikom preseljenja jer treba uracunati troskove i ostalo, a ne mastati o tome da ce dobiti 3K+ neto jer je to ogromna plata za Nemacku i relativno mali broj profesija i profesionalaca zaradjuje preko te cifre.

Imaju i vise, a poslodavac se zove braca Grim. Uz regularno radno vreme (40 sati nedeljno / 22 dana mesecno) ni jedno zanimanje koje ne zahteva visoko obrazovanje ne moze da prebaci preko 1800 neto u Nemackoj. Osim profesija koje ne zahtevaju formalno obrazovanje ali zahtevaju sprecijalne licence (na primer upravljanje specijalizovanih gradjevinskim masinama i slicno), a i oni retko kada idu preko 2.5K+ neto. Svi ostali mogu samo da mastaju o 3K neto.
Pusti ti te prijavljene plate. Dobijaju se bonusi preko plate koji ne ulaze u zaradu. Neko bude osiguran na 1,500€ a primi 3,000. Danas se vozaci tesko nalaze, nece nijedan da radi za male pare, to je najtrazenija profesija u Evropi.

Treba gledati prosek narocito ako se resetuje zivot prilikom preseljenja jer treba uracunati troskove i ostalo, a ne mastati o tome da ce dobiti 3K+ neto jer je to ogromna plata za Nemacku i relativno mali broj profesija i profesionalaca zaradjuje preko te cifre.

Da, na belo. 80% nasih ljudi zaradi na belo 1600-2200 evra, i plus jos oko 1000 ubiju na crno.
Jer vecina nasih ljudi ovde nesto majstorisu, a tu ima uvek na crno dosta posla.

A bre Milune baš se nalupeta! Evo, kao čovek i gastarbajter da ti kazem.
A vidim da si bolje upućen u materiju od nas koji zivimo u inostranstvu, gde god.

Ako neko i ima Audi Q7 garantujem ti da ga neće registrovati samo na mesec dana. Prvo, taj auto nije jeftin I ne kupuje ga ko nema pare. Drugo, ako ga već ima a ne registrije ga onda mu samo pada cena. I treće, ako ga zaista ima…što si ljubomoran na čoveka Milune bre???
moja poznanica iz Minhena mi je , povodom ove teme, jednom rekla da "nije leba u kuci imala al je morala da ima nov Reno........radi njenog muza".
Drugi slucaj, poslednji dan na bausteli pred vajnah, ne radi se al su nasi gastosi dosli po pare (za ono sto su radili prekovremeno, gazda davao na ruke) nasi gastarbajteri dosli sve sa skupi novi mercedesi, bemveji, audi..........a pre toga , dolazili su na baustele sa stare korze, eskorte, punta..........Direktno sa baustele odlaze za Srbiju pa dosli u odela , sa ovi skupi automobili...........ja kad sam video ta kola, pomislio sam da dosli ovi iz Magistrata radi neke kontrole.
Iako sam vozio skupe Rovere, kako po Minhenu tako i kada sam dolazio u Srbiju, moj auto na granicnim prelazima bio je bedak u odnosu na monstrume mercedese, audi....dzipove. Takve elitne automobile nikada nisam video po Minhenu da nasi voze, sto je zdravo pameti da se jedan SL 500 nece registrovati i voziti po Minhenu jer je uzasno skupo registrovati ga i voziti za celu godinu.
Poznanik iz nemacke sa kojim saradjujem, dok je vozio staru oktaviju, godinama je isao u Srbiju samo dva puta godisnje a danas, a od kada je kupio dzipa mercedes, skoro da nema vikenda da ne ide u Srbiju, i to ne poslovno jer je lopatas i njegovi zive na selu u okolini Svrljiga. E takav ce registrovati mercedes za celu godinu, ali samo u tom slucaju. Ostali mercedesi i audijevi su garazirani bez registracije i cekaju Juli kada ce ponosni lopatas sa zenom cistacicom da sedne za nov mercedes i krene put Srpskih vukojebina............na promociju.

Back