Srbi u Hrvatskoj ni danas ne mogu da ostvare osnovna ljudska prava

jagodina_city

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
236
Srbi u Hrvatskoj ni danas ne mogu da ostvare osnovna ljudska prava, da regulišu stanarsko pravo, niti da reše penziju i radni staž, ističe za Press Čeda Marić, predstavnik Udruženja porodica nestalih i poginulih. Marić povodom 14-godišnjice akcije „Oluja", u kojoj je Hrvatska vojska proterala 200.000 i ubila 2.500 Srba, kaže da je neophodno ubrzati proces ekshumacije i identifikacije Srba koji su devedesetih ubijeni u Krajini.

Kako ćete 2009. obeležiti godišnjicu „Oluje"?

- Neće biti protestnih šetnji, jer ne želimo da se sa takvog skupa šalju bilo kakve političke poruke. Želimo da oplakujemo svoje najmilije, da na dostojanstven način budemo uz njih. Kao i svake godine, 4. avgusta će biti služen parastos u crkvi svetog Marka u 11 sati. Odmah potom, biće održan komemorativni skup u porti crkve. Ovog skupa nije bilo u prethodne dve godine, a obnavljamo ga kako bismo poslali poruke Hrvatskoj, koja treba da odgovori na niz naših pitanja.

Kakve poruke šaljete Hrvatskoj?

- Tražimo da se ubrza proces ekshumacije i identifikacije ubijenih Srba. U Hrvatskoj se nalaze 22 grobnice sa 574 tela. Na grobnicama trule krstovi, a ne zna se ko je u njima sahranjen. Želimo da kažemo „ekshumirajte ta tela". Hrvatska je do danas ekshumirala samo 717 tela, a u našoj bazi ima ukupno 2.230 nestalih osoba. Nameće se pitanje gde su ostala tela, gde još ima skrivenih grobnica po Hrvatskoj.

Kakve odgovore očekujete?

- Prošle godine delegaciju Udruženja primili su tadašnja potpredsednica Vlade Jadranka Kosor i predsednik Hrvatske Stjepan Mesić. Ukazali smo im na ovaj problem, a oni su kao i svi političari diplomatski odgovarali - to je u fokusu, u nadležnosti institucija, to teče... Tačno je da teče, ali mi nismo zadovoljni dinamikom! Znate, živeti u neizvesnosti je pakao nad paklom. I sam znam jer mi je sin ubijen 1995. u Kninu. Osam godina je trajala ta neizvesnost. Ubija kada odlazite na spavanje i ustajete s pitanjem da li ću ikada saznati gde je i primiti njegove kosti? Odugovlačenje je dodatno ubijanje porodica.

Sa kakvim problemima se još susreću Srbi iz Hrvatske?

- Srbi ne mogu da reše problem penzija, niti da upišu radni staž za godine koje su radili u Hrvatskoj. Dalje, na obnovu kuća čeka još 8.000 porodica, a 40.000 Srba ne može da ostvari ni stanarska prava. Pa, i sadašnji premijer Hrvatske Jadranka Kosor se nakon rata uselila u stan srpskog oficira! Zato ćemo 4. avgusta organizovati i akciju „Imamo ključeve, nemamo stan". Postavićemo u porti crkve sv. Marka pano sa kukama, na koje će ljudi moći da okače ključeve. Verujem da većina njih još ima ključeve svojih stanova.

http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=74781&sectionId=37
 

Back
Top