Quantcast

Срби у Бугарској народ који не постоји !

Komunistkinja

Buduća legenda
Poruka
48.353
Зашто смо их оставили ?

Недавно упознам човека из Бугарске онако изгледом другачији , понашањем другачији од типичних Бугара ..светле пути , очију , има неко префињено држање и започнемо разговор , каже он мени :"ја сам Србин из Бугарске" ..

Србин из Бугарске , била сам изненађена , зар таквих има у Бугарској како до сада нисмо чули ништа о њима ?

Да , каже човек , ми смо Срби заборављени народ у Бугарској , презимена су нам променили , забрањено нам је генерацијама да говоримо српски , забрањено нам окупљање
формирање заједница ..Научили смо да живимо у Бугарској као сенке , да се сакријемо и покажемо на трен када је за то време

Нико са нама не контактира , заборављени смо још од 1878 године , ми Срби из Бугарске смо уписани у списе као народ који не постоји у Бугарској.

Како је то могуће ,упитах себе и онда схватих да заиста нигде никада нисам чула ништа о Србима у Бугарској , чула сам о Бугарим у Србији али о Србима у Бугарској ни реч.

Где су још , колико их има , да ли им треба помоћ ?

Зашто су уписани као народ који не постоји у Бугарској?

ауторска тема
 

Mita Komita

Buduća legenda
Moderator
Poruka
28.481
Време је бар попричати са тим људима , ради се о 250 општина у Бугарској
није морално политички подобно. Може неко да се сети да је Краљ Милутин сахрањен у Софији (Средец). И да они од границе до Софије више певају о Краљевићу Марку него сви Срби и Македонци заједно. И да сви крију иконе по таванима...
 

Cari-brod

Ističe se
Poruka
2.415
Ја недавно упознам човека из Кикинде. Онако плав, плаве очи, другачији од осталих Кикинђана па може се рећи и од већине становника Србије, префињен, поштење му исијава из очију. Каже он мени онако тихо, префињено како само Бугарин може "ја сам Бугарин из Кикинде." Е леб ти хебеб....Био сам баш изненађен мада сам одмах по изгледу, држању и префињеном понашању препознао да је Бугарин. "Одакле Бугари у Кикинди?" питам ја њега, када досад нисам чуо ништа о њима. Каже ми он онако префињено а плаве очи исијавају ли исијавају "ми банатски Бугари смо заборављени народ" ."Нико нас не зарезује за суву шљиву"
Како је то могуће ,упитах себе и онда схватих да заиста нигде никада нисам чуо ништа о банатским Бугарима , чуо сам о Србима у Румунији и знам по којег Србина у Бугарској али о банатским Бугарима никада нисам чуо ни реч.
Где су још , колико их има , да ли им треба помоћ ? Касније се мало распитах и сазнадох да је Бугара у Србији након другог светског рата било 120000, а да их данас има једва 20000. Већина њих и њихових потомака се асимиловала. Зашто су се асимиловали и полако нестају? Остаће ми увек у сећању те очи плаве да плавље не могу бити и тај поглед који каже "Зашто сте нас оставили?"
ауторски одговор.
 
Poslednja izmena:

Cari-brod

Ističe se
Poruka
2.415
ако си чуо за шопе, чуо си за србе у булгарској
Шопи су етнографска група која се већином осећа делом бугарског народа а мањим делом као што је то рецимо слиучај у Пироту за део српског народа.
 

Komunistkinja

Buduća legenda
Poruka
48.353
није морално политички подобно. Може неко да се сети да је Краљ Милутин сахрањен у Софији (Средец). И да они од границе до Софије више певају о Краљевићу Марку него сви Срби и Македонци заједно. И да сви крију иконе по таванима...

А онда сам наишла на једно писмо упућено Кнезу Михајлу 1878 године од српског народа у Бугарској

Писмо почииње овако

"Ми твој сиромашни и несрећни народ из округа Радомирског, Софијског, Самоковског, Дупничког, Ихтиманског, Ентропољског и околине свиколици чисти и прави Срби од старине

Овде се помиње Софија као српски град , велико Трново такоће и 250 општина српских и чак општине на Црном мору !

у наставку даље пише

Прими нас и ослободи нас од ових трипут проклетих Бугара, нећемо да будемо Бугари, чији је дух, изглед и језик од нашег различан. Ми смо овејани и прави Срби, славимо славу, певамо своје српске краљеве, говоримо српски, знамо од старине да смо Срби, како можемо дакле сада постати Бугари?

Ово је веома интересантно питање "како сад одједном да постанмо Бугари? "

Ово је веома интересантно писмо и носи у себи и одговоре на данашња питања ..значи Срби се питају како сада одјеном насилно постају Бугари и траже заштиту , као што сада траже заштиту Срби у ЦГ ...

даље у писму пише

Ми знамо да је наш свети краљ (Милутин) који је у Софији сахрањен Србин, да све вароши, замци, цркве, манастири и старе гробнице у нашој земљи осташе од Срба.

ово је веома лепо речено манастири , гробнице , цркве све то је било српско као данас у ЦГ ..

даље у молби пише

Ако желиш да изгубиш свој народ и лозу Немањића остави нас Бугарима.

250 општина у Бугарској је и даље чине Срби који не постоје у Бугарској
 

Komunistkinja

Buduća legenda
Poruka
48.353
Шопи су етнографска група која се већином осећа делом бугарског народа а мањим делом као што је то рецимо слиучај у Пироту за део српског народа.

Србима у Бугарској је утеран страх у кости , престрашени су и због тога не могу без подршке своје матице да се уопште изјасне као Срби..

Заиста после овог разговора са првим Србином из Бугарске којег сам икада срела у животу , осетила сам одговорност да делим ту његову причу , да зауставим ту тишину и страх који постоји код Срба у Бугарској ..

да ово писмо из 1878 године штампам и поставим на сваку зграду , кућу , бандеру у ових 250 општина у Бугарској .. да подсетим и остале Србе у Бугарској да је у реду бити Србин , да изађу да то кажу без страха од репресије ...да нико више нема право да их убија , прогна и осуђује јер припадају једном народу .

и на крају да затражим ОПРОСТ од Срба у Бугарској за све ове деценије у којима су били ЗАБОРАВЉЕНИ !
 

Komunistkinja

Buduća legenda
Poruka
48.353
Nikad nisam čuo da ima Srba u Bugarskoj. Znam da ih ima u Rumuniji ili Mađarskoj.ali za Bugarsku prvi put čujem. Znam da je od mog rođaka kolega napustio posao u Trebinju,oženio Bugarku i preselio u Bugarsku. Čovjek otišao sa magarca na mazgu.

ето видиш могуће је ..Срби постоје у Бугарској , не ти Срби као што је неко ко је преселио тамо у последњих 20 година .Срби у Бугари постоје стотинама година , српски краљ је тамо сахрањен , Свети Сава се тамо упокојио ...постоји 250 општина у којима доминира српско становништво .

Софија је прелепи град и могу да кажем српски град
 

Cari-brod

Ističe se
Poruka
2.415
Србима у Бугарској је утеран страх у кости , престрашени су и због тога не могу без подршке своје матице да се уопште изјасне као Срби..
Да. Срби у Бугарској су престрашени и не смеју да изађу на улице и да кажу да су Срби. :hahaha:
Иначе ови у 250 општина када би им рекла да су Срби би те само чудно погледали и питали те да ли си ти нормална.
Ево Срба у Бугарској који живе у невиђеном страху.:hahaha:
 

Lionheart

Domaćin
Poruka
4.103
Није могла Србија окупити све територије где је живео сваки Србин..Када се успостављала граница на истоку Блгарија је имала подршку Русије. Срећа је па им нису утрпали цео тај "шопски" крај. Вероватно је српска власт те крајеве прежалила тада јер је добила компензацију на југу, низ Вардар. Ови људи између Старе планине и реке Искар су ту остали силом прилика.
Све то није разлог да се не поради на том питању колико се може. Кажу људи да граница српских слава иде до реке Искар, а то обухвата и Софију.
Бугари су намерно изабрали Софију за главни град, на крају земље, баш да појачају бугаризацију тог краја који је пре стотинак година сигурно био просрпски.
 

Komunistkinja

Buduća legenda
Poruka
48.353
Тачно , једино чиме Срби у Бугарској настављају да пркосе јесте народном ношњом и обичајима ..ту могу до некле да зауставе репресију и да се изјасне ако ништа бар по ношњи различито од Бугара

Ево пример једне Српкиње из Бугарске

1579648217700.png
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.