stefanpj2004
Početnik
- Poruka
- 8
Zdravo, zanima me tema o Srbima koji su se borili u vojsci BiH, HVO-u itd. Koji su bili njihovi motivi? Da li su se identifikovali kao Srbi ili se možda nisu osećali Srbima. Da li znate neke primere?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Čuo sam za neke Srbe u srednjoj Bosni bili u HVOZdravo, zanima me tema o Srbima koji su se borili u vojsci BiH, HVO-u itd. Koji su bili njihovi motivi? Da li su se identifikovali kao Srbi ili se možda nisu osećali Srbima. Da li znate neke primere?
Pretpostavljam da se radi o izbegavanju da ih mobilišu muslimani, pa su se sklonili u HVO.Čuo sam za neke Srbe u srednjoj Bosni bili u HVO
Pričao mi Hrvat iz Viteza. Jeste, malo lokalnih Srba bili daleko od srpskih linija pa gde će nego u HVO.Pretpostavljam da se radi o izbegavanju da ih mobilišu muslimani, pa su se sklonili u HVO.
Znam za Tuzlu da je bilo tako. Srbi u HVO nisu morali na front. Uz to Hrvati iz HVO su Srbe dovodili do srpskih linija kako bi mogli da pređu na srpsku teritoriju. Naravno uz novčanu nadoknadu.Pričao mi Hrvat iz Viteza. Jeste, malo lokalnih Srba bili daleko od srpskih linija pa gde će nego u HVO.
Ovaj mi je pričao da su Srbi bili u HVO neko vreme, posle su otišli na srpsku stranu. Valjda kad je potpisan hrvatsko/muslimanski sporazum u tom VitezuZnam za Tuzlu da je bilo tako. Srbi u HVO nisu morali na front. Uz to Hrvati iz HVO su Srbe dovodili do srpskih linija kako bi mogli da pređu na srpsku teritoriju. Naravno uz novčanu nadoknadu.
Ima toga koliko hoćeš. Znao sam oficira Hrvata;iz Bosne i podoficira Muslimana iz Kladuše. Ostali u Srbiji i bili u ratu '99.Ne znam nekog ko je bio u vojsci BiH i HVO...
ali znam za slučaj jednog mladog, lepog, vodnika,
rođenog negde u Hrvatskoj, kome je otac bio neki
komandant u TO u Hrvatskoj, sestra se udala za Srbna poručnika...
Taj vodnik je bio na Kosovu, bio je zaljubljen u jednu prsatu Hrvaticu,
po meni ne mnogo lepu, koja ga je povremeno posećivala na Kosovu.
Posle raskola i proterivanja Srba, roditelji, sestra i zet su došli u Srbiju
a on je pobegao u Hrvatsku kod svoje drage.
Ne znam šta je dalje bilo sa njim.
Ali znam 3 Hrvata, Hrvaticu, jednog Bošnjaka koji se razveo od žene Bošnjakinje iz Bosne i
našao drugu -Bošnjakinju sa Kosova, jednog Bošnjaka koji je imao ženu Srpkinju,
jednog Makedonca iz Makedonije koji su ostali i učestvovali i u ratu na Kosovu.
Sve u svemu mislim da su uglavnom žene krive kao u romanu Taras Buljba.
Čuo sam da je jedan od glavnijih u ARBIH bio Srbin, sad ne znam, al ima više motiva zašto
•Ne slažu se sa idejama Slobinih
•Možda su im otac, ili majka bili Bosnjaci/Hrvati
•Možda imaju drugačiju ideologiju koja se ne slaže sa trenutnom vojskom u njihovom regijonu
•Možda se ne nisu slagali sa Srbijom (tojest Jugoslavijom) i njenim potezima tad
•Možda su hteli izbeći rat
•Možda mržnja prema Jugoslaviji i želja da se rascepi što brže jer tad su se JNA i ostali borili najviše za "ujedinjenje Jugoslavije opet"
Ima još dosta razloga ali naveo sam bar neke koje ja lično mislim da su uzrokovale da Srbi uđu u navedene vojske.
Jovan Divjak?Ништа од наведеног.
Они су једноставно били ситуациони таоци.
Jovan DivjakČuo sam da je jedan od glavnijih u ARBIH bio Srbin, sad ne znam, al ima više motiva zašto
•Ne slažu se sa idejama Slobinih
•Možda su im otac, ili majka bili Bosnjaci/Hrvati
•Možda imaju drugačiju ideologiju koja se ne slaže sa trenutnom vojskom u njihovom regijonu
•Možda se ne nisu slagali sa Srbijom (tojest Jugoslavijom) i njenim potezima tad
•Možda su hteli izbeći rat
•Možda mržnja prema Jugoslaviji i želja da se rascepi što brže jer tad su se JNA i ostali borili najviše za "ujedinjenje Jugoslavije opet"
Ima još dosta razloga ali naveo sam bar neke koje ja lično mislim da su uzrokovale da Srbi uđu u navedene vojske.
Jovan sigurno nije bio taocНишта од наведеног.
Они су једноставно били ситуациони таоци.
Što mu na spomeniku niste napisali ime ćirilicom. Ipak je bio Srbin, a vama ne smeta srpsko pismo, kobajagi.Jovan sigurno nije bio taocdo smrti je ostao u svom Sarajevu iako je rođeni Beograđanin.
Nije to tema ni poentaŠto mu na spomeniku niste napisali ime ćirilicom. Ipak je bio Srbin, a vama ne smeta srpsko pismo, kobajagi.![]()
Pa ima raznih ćirilica, ova koju je koncipirao srpski lingvista Vuk Karadžić je srpska.Nije to tema ni poenta
Čovjek je pisao latinicom i tako se potpisivao.
Što bi nam smetala ćirilica, pa da možda nije vaše vlasništvo?![]()
Jovan sigurno nije bio taocdo smrti je ostao u svom Sarajevu iako je rođeni Beograđanin.
Jovan Divjak?
Zdravo, zanima me tema o Srbima koji su se borili u vojsci BiH, HVO-u itd. Koji su bili njihovi motivi? Da li su se identifikovali kao Srbi ili se možda nisu osećali Srbima. Da li znate neke primere?
Jovan sigurno nije bio taocdo smrti je ostao u svom Sarajevu iako je rođeni Beograđanin.
Шта више, заверенички врх СДА му (Јовану Дивјаку) никада није веровао јер је био у контакту са Французима, а француски је говорио као српски. Ту линију је користио и за амортизацију притисака на преостале српске цивиле у Сарајеву. Он је био и ЈНА контраобавештајац усмерен на Французе, који су били омражени у владајућим СДА круговима, поготово у ужем завереничком вођству СДА.
Од 1993. креће његова маргинализација у АРБиХ, али због Француза и осталих могли су га само повући за ону ствар.
Генерал Дивјак је врло сложена фигура чије се позиционирање тек треба одгонетати.
Једно је сигурно, он нема ништа са оном исламистичком будалом која је БиХ увела у рат и крвопролиће. .