Srbi proevropskiji od Norvežana

To je tacno. A Srbija ?

Па и Србија има неке своје предности у односу на Норвешку, ресурсе, природна богатства, потенцијале итд.
Разлика је што Норвешка није имала комунизам, после WW2 се развила као демократска, либерална земља са изразитом снажном социјалном политиком, наравно ту је и геополитички положај, историјско наслеђе и своје потенцијале је искористила на далеко бољи начин од Србије, односно било које балканске земље.

Sve države koje su ušle u EU su ekonomski više dobile nego što su izgubile.

Па сад дискутабилно је то....
Знам да су Шпанија, Португал, Грчка, Ирска много добиле на политичкој стабилности, а онда и на економском плану и понајмање су условљаване за улазак у ЕУ.
С друге стране су многе земље имале изузетан стандард, имале политичји стабилна, плуралистичка друштва и пре улазка у ЕУ.
Пример Шведске.
То што Норвешка није следила пример своје комшинице и званично се укључила у ЕУ иако је члан многих организација са ЕУ земљама, њихова је ствар.

Норвешка је иначе по стандарду, просечном националном дохотку, социјалним правима грађана ваљда прва у Европи, а можда и у свету.
Па кад си по тим ставкама испред земаља ЕУ, некакао и не осећаш неку претерану потребу да се и формално укључиш.

Ovo se stalno moze cuti :"Norveska ima razloga zasto nece u EU", "Svajcarska ima razloga zasto nece u EU", "Island ima razloga zasto nece u EU", "Lihtenstajn ima razloga zasto nece u EU".... samo Srbiji nije dozvoljeno da ima razloge da ne udje u EU.

Ко то каже?
Потпуно је легитимно да и Србија има своје разлоге да не уђе у ЕУ.
Јасно их формулисати и понудити алтернативу, као и Норвешка, Швајцерска, Исланд, Лихенштајн што су понудили својим грађанима.

Као што је Дикан рекао, о питању су залихе нафте у Северном мору, које Норвешка неће да дели са неким тамо Португалом, Аустријом или Литванијом. И у праву су.

Али питање је шта ће бити када те нафте нестане. Да ли ће стандард у Норвешкој и даље бити баш овако висок? Јесте да су Норвежани вредни и марљиви људи (германска дисциплина), али да ли ће тај стандард тада и даље бити међу највишим на свету?

Ко то каже?
Потпуно је легитимно да и Србија има своје разлоге да не уђе у ЕУ.
Јасно их формулисати и понудити алтернативу, као и Норвешка, Швајцерска, Исланд, Лихенштајн што су понудили својим грађанима.

Da, eto to je ključno

a ne samo biti protiv i bez nekog drugog boljeg riješenje
odbijati EU

Чуо сам да ако у Норвешкој изгубиш например, новчаник на седишту у трамвају, ту ћеш га следећег дана и наћи. Невероватно, зар не?

Тако је било све док се нису блискоисточни и пакистански имигранти доселили у ову прелепу земљу. Сада и Норвежани боље чувају своје ствари. ;)

In 1991, Finland experienced an economic collapse and fell into a severe depression caused by economic overheating, depressed foreign markets and the dismantling of the barter system between Finland and the former Soviet Union. Although the period saw economic crises in Finland's major trading partners as well, the recession was more severe in Finland due to the fact that more than twenty percent of Finnish trade was with the Soviet Union before 1991, and in the following two years the trade practically ceased.

A mogu se nabrojati desetine drugih zemalja koje su imale jednak ili veci ekonomski napredak a nikakve veze nisu imale sa EU. Dakle ulazak u EU je irelevantan.
Ulazak u EU nije irelevantan zato što su sve države ulaskom u EU ekonomski još više napredovale.
Па сад дискутабилно је то....
Nije diskutabilno. To je činjenica.
Da li sam ja rekao suprotno?
Норвешка је иначе по стандарду, просечном националном дохотку, социјалним правима грађана ваљда прва у Европи, а можда и у свету.
Па кад си по тим ставкама испред земаља ЕУ, некакао и не осећаш неку претерану потребу да се и формално укључиш.
U Norveskoj je daleko veci standard nego u EU. Jednostavno ljudi su procenili da bi im standard pao ulaskom u EU i zato ih to ne interesuje.
Ne postoji država kojoj je standard pao zbog ulaska u EU.
A što bi se i gurali u neku zajednicu kada žive kao mali Bogovi? Da su golje kao mi, drugu bi pesmu pevali. Mada kod nas... Čudo jedno vlada.
Jedan od najjacih izvoznika nafte u svetu.... trenutno najjacu ribarska flota na svetu.... I najbolja socijalna zastita na svetu.... Sta im treba vise..
Vi pričate kao da prosečan građanin Norveške ne zna šta će s parama. Da li vi znate da najveće stranke levog i desnog centra u Norveškoj godinama ubeđuju građane da ce bolje živeti ukoliko ta država postane postane član EU.

Strasno su imbecilni ti "agrumenti " protivnika ulaska u EU koji spominju Norvesku ,Finski ili Svajcarku kao eto koji ce njima EU ,mozemo i mi tako .Razumem ja da je neko protiv ulaska u EU i za to verovatno ima i neke svoje mozda i dobre razloge ito je po meni u redu ,ali poredjenje balkanskih banana republika i drzave socijalnog slucaja kakva je Srbija sa gorepomenutim zemljama koje su u samom svetkom vrhu po razvoju i standardu je toliko glupavo da vredja zdrav razum. Jos to koristiti kao argumen "eto kako njima bas super bez EU" mislim stvarno strasno kako neki ljidi ne koriste ni najmanji atom mozdane mase .

Back