Srbi ostali "zarobljeni" u Dubaiju, Zanzibaru i na Maldivima

AV salje spas.

HCRosRzW4AATIco.jpg
ostale bez posla i love

Dajte ljudi, kako prizemno gledate zbog par desetina (ako ih uopste ima i toliko) likova sa estrade i Tiktoka.
U dalekoj Australiji (da ne uzmemo u razmatranje Novi Zeland) zivi oko 100 hiljada Srba i oni su prakticno odseceni od Evrope. Mnogi letovi Australija-Evropa su otkazani, mnoge karte ponistene a mnoge linije premestene na neke sigurnije trase a ti ljudi moraju po ko zna kojim drugim (daleko skupljim) kombinacijama da lete za otadzbinu. Jer glavni hub za te letove je u zalivskim zemljama, postoji i recimo direktan let do Londona ali on je papreno skup i verovatno je sad svaki avion na tim linijama pun.

Mala racunica, ako svaki od tih 100 hiljada Srba jednom u tri godine odlazi da poseti otadzbinu to je oko 33 hiljade ljudi godisnje ili oko 90 dnevno. Znaci svaki dan rata u Zalivu 90 Srba iz Australije ima probleme. I njih niko ne spominje za razliku od tih starleta.

A u zalivskim drzavama rade i mnogi nasi ljudi, ne bave se samo starleta-uslugama, ima tamo gomila inzenjera i pilota iz Srbije (ima i drugih zanimanja, medicinara, kuvara, majstora) koji tamo zaradjuju 'leba za zivot. Znam bar 6-7 ljudi koji tamo grade sve one zgradurine po Dubaiju ili autoputeve po pustinji, pitam se sta je sad sa njima.

Srbi od kovida beže na Zanzibar: Ovde niko ne priča o koroni​

21.12.2020.

Grupa od 22 Srba ovih dana sa vratila sa Zanzibara. Njihove fotografije sa ove egzotične destinacije zaista deluju nestvarno, a ako su vam očekivanja, kad su putovanja u pitanju, oduvek bila drugačija od standardnih koje nude agencije, priča o tome kako su u doba pandemije stigli tamo će vam biti inspirativna.
Iza Bali challenge profila na Instagramu i sajta Boho challenge stoji grupa avanturista iz Srbije koja je život podredila putovanjima.
"Naš komjuniti je osnovan na Baliju 2017. i čini ga deo naše zajednice sa Balija - naši ljudi iz regiona koji žive na Baliju već dugo i nas nekoliko ovisnika o putovanjima iz Beograda. Prvo smo do 2019. organizovali pojedinačna putovanja, isključivo na Bali i okolna ostrva. Zatim smo napravili i svoj mali resort od 10 bungalova na Palolem plaži u Goi (Indija). Tamo smo slali ljude iz regiona na joga 'retreat'. Sve do pojave korone Bali nam je bio fokus. Onda je počela epidemija, Bali i Goa su se zatvorili, a mi smo ostali u Beogradu.Nedavno je otvorena destinacija za putovanje bez PCR testa, a to je Zanzibar. Tamo smo se uputili 30. novembra sa 22 prijatelja i članova naše zajednice. Proveli smo tamo prelepih 12 dana i sad čekamo da se opet otvori Bali", priča za Nova.rs Sergej Stojanović.
https://nova.rs/magazin/putovanja/srbi-od-kovida-beze-na-zanzibar-ovde-niko-ne-prica-o-koroni/

1772489031319.png

Dal još uvek idu na Zanzibar da rade jogu?

Dosta letova koji idu za Evropu je otkazano i iz Bangkoka i sa Phuketa. Sinoć sam pročitao info da će zaglavljenim turistima biti pružena novčana pomoć od 2000 bahta PO DANU. Suludo bacanje para na zapadnje gomnjare kada je ovde socijalna penzija 600 bahta mesečno. Osim toga Aeroflot i sve Kineske kompanije lete nesmetano preko Rusije tako da ne vidim gde je problem. Čuo sam neke izjave turista kako zbog podrške Ukrajini letenje preko Rusije nikako ne dolazi u obzir....e pa da sam ja Anutin smestio bi ih sve u Khlong Toei, pod kartonske kutije i plehane krovove, sada je trenutno ovde 36 C a oseća se mnogo više, pa nek dožive nezaboravno turističko iskustvo života u TajlanCkoj faveli, ne samo da gledaju na Youtube.

Dosta letova koji idu za Evropu je otkazano i iz Bangkoka i sa Phuketa. Sinoć sam pročitao info da će zaglavljenim turistima biti pružena novčana pomoć od 2000 bahta PO DANU. Suludo bacanje para na zapadnje gomnjare kada je ovde socijalna penzija 600 bahta mesečno. Osim toga Aeroflot i sve Kineske kompanije lete nesmetano preko Rusije tako da ne vidim gde je problem. Čuo sam neke izjave turista kako zbog podrške Ukrajini letenje preko Rusije nikako ne dolazi u obzir....e pa da sam ja Anutin smestio bi ih sve u Khlong Toei, pod kartonske kutije i plehane krovove, sada je trenutno ovde 36 C a oseća se mnogo više, pa nek dožive nezaboravno turističko iskustvo života u TajlanCkoj faveli, ne samo da gledaju na Youtube.

Ne vidim razlog za ogorčenost.

Ako je let otkazan, potpuno je normalno da aviokompanija (ili čak država u ovako ekstremnim situacijama) pruži podršku putnicima.

…čini mi se da je bilo u novinama da je Rusija zabranila US i EU avionima da lete preko njene teritorije, kao recipročnu meru zabrane od per oar godina od strane US administracije…

Ne vidim razlog za ogorčenost.

Ako je let otkazan, potpuno je normalno da aviokompanija (ili čak država u ovako ekstremnim situacijama) pruži podršku putnicima.

Naravno da imam razloga za ogorčenost. Nemam ništa protiv da ti komapnija kojom letiš sredi kakav hoćeš smeštaj, bio sam i sam u situaciji, i to baš u Izraelu, da mi je let otkazan pa me smestili u hotel sa 5 zvezde od mojih tri u koji sam prethodno odsedao. Ali da ti država daje 2000 bahta na dan kada moja tašta od te iste države ima penziju 600 mesečno, naravno da je suludo. Ko si ti, turista?🤣👏 Pa kažem, smestio bih te u kutiju od televizora da se ja pitam.
Naravno, nikada ne krivim ljude, uvek je politika u pitanju, zapravo Amerika i Izrael bi trebali da snose sve troškove jer oni su započeli neopravdanu agresiju na suverenu zemlju, nadam se da se bar tu slažemo iako si ti Američki citizen.😅

Naravno da imam razloga za ogorčenost. Nemam ništa protiv da ti komapnija kojom letiš sredi kakav hoćeš smeštaj, bio sam i sam u situaciji, i to baš u Izraelu, da mi je let otkazan pa me smestili u hotel sa 5 zvezde od mojih tri u koji sam prethodno odsedao. Ali da ti država daje 2000 bahta na dan kada moja tašta od te iste države ima penziju 600 mesečno, naravno da je suludo. Ko si ti, turista?🤣👏 Pa kažem, smestio bih te u kutiju od televizora da se ja pitam.
Naravno, nikada ne krivim ljude, uvek je politika u pitanju, zapravo Amerika i Izrael bi trebali da snose sve troškove jer oni su započeli neopravdanu agresiju na suverenu zemlju, nadam se da se bar tu slažemo iako si ti Američki citizen.😅

Očigledno država u ovom trenutku smatra da je to opravdan trošak…verovatno da bi zaštitila imidž zemlje kao stabilne i pouzdane turističke destinacije. Turizam im je ogroman izvor prihoda, pa verujem da gledaju širu sliku, čak i ako to pojedinačno deluje nelogično.

I mene bi zanimalo zašto teret nije primarno na aviokompanijama i kako planiraju (država) tehnički da sprovedu i refundiraju sve te isplate.

Iskreno, politika me previše ne zanima — svet je posle kovida postao razocaravajuce i komplikovanije mesto za život.

Očigledno država u ovom trenutku smatra da je to opravdan trošak…verovatno da bi zaštitila imidž zemlje kao stabilne i pouzdane turističke destinacije. Turizam im je ogroman izvor prihoda, pa verujem da gledaju širu sliku, čak i ako to pojedinačno deluje nelogično.

Naravno da je to razlog, kao i urodjena Tajlandska snishodljivost prema zapadu i uopšte belcima, oni stvarno ne vide smo mi ustvari najveća vnago planete. Moj originalni post je i bio prvenstveno kritika Tajlandskih vlasti i njihove odluke.

Inače u ovakvim situacijama sve je to individualno i uglavnom važi snalazi se kako znaš i umeš. Ja sam recimo baš za vreme Covida najviše putovao, i to oko zemlje par puta na relaciji Azija-Amerika-Evropa-Azija i upadao u svakakve situacije. Obično mi pare nisu igrale nikakvu ulogu i ništa mi ne bi značilo da mi neko daje bilo koju sumu, jednostavno morao sam da budem tu i tu u to vreme. Ali moram da napomenem i to da mi niko nije dao ni prebijene pare zbog otkazenih letova a bilo ih je ihaaa, sve sam plaćao iz svog džepa jer je tada uglavnom stav bio "ko ti je kriv kad ne sediš kući"..

Inače u ovakvim situacijama sve je to individualno i uglavnom važi snalazi se kako znaš i umeš. Ja sam recimo baš za vreme Covida najviše putovao, i to oko zemlje par puta na relaciji Azija-Amerika-Evropa-Azija i upadao u svakakve situacije. Obično mi pare nisu igrale nikakvu ulogu i ništa mi ne bi značilo da mi neko daje bilo koju sumu, jednostavno morao sam da budem tu i tu u to vreme. Ali moram da napomenem i to da mi niko nije dao ni prebijene pare zbog otkazenih letova a bilo ih je ihaaa, sve sam plaćao iz svog džepa jer je tada uglavnom stav bio "ko ti je kriv kad ne sediš kući".

Generalno pravila avio-kompanija u vezi sa kašnjenjima i otkazivanjima letova često nisu naročito povoljna za putnike.
Putnici imaju pravo na povraćaj novca ako je let otkazan ili značajno promenjen, ali za sama kašnjenja kompenzacija zavisi isključivo od politike konkretne avio-kompanije.

Tokom kovida situacija je bila još nepovoljnija za putnike. U većini slučajeva nije bilo kompenzacija za dodatne troškove — mnogi su sami snosili troškove karantina, hotela i drugih obaveza.

Takodje, kreditne kartice nude limitirano osiguranje.

Sa druge strane, imam i pozitivnih iskustva, na primer KLM, kad mi je kofer stigao sa slomljenim tockicima. Samo sam napisao izjavu online (nisu ga ni pogledali), slike, kopiju računa koliko je koštao, broj računa za uplatu, i bukvalno za 7 dana dobio novac.
A letos AirSerbia..otkazan let iz Italije, nisu ni odgovorili na žalbu. Zaboravio sam na to, a trebao sam preko kartice da trazim povraćaj novca…

Back