Srbi opet spasili turisticku sezonu u CG

dragosh

Veoma poznat
Poruka
11.827


Srbi najbrojniji stranciBUDVA - Turistička sezona ulazi u avgust, udarni mesec koji će presuditi kakva će biti turistička žetva. Dok ne prođe očekivani udar turista, za sada je jasno da će se ona kretati u prošlogodišnjim okvirima.

cg-turisti.jpg

Najviše gostiju iz Srbije


Problem je međutim što to, da li je prošla sezona bila dobra ili loša - ni godinu dana posle - nije lako razlučiti. Razlog neodumice je u potpuno oprečnim stavovima nadležnih. Dok su s jedne strane predstavnici vlade(Ministarstvo za turizam i Nacionalna turistička organizacija) tvrdili da je sezona bila izuzetno uspešna, prikazujući da je "možda broj noćenja bio nešto manji nego 2007. godine" ali da su "prihodi bili veći", hotelijeri, ugostitelji i privatan smeštaj - označili su 2008. kao katastrofalnu.
Jedino što je ministar Nenezić priznao je da "neko ne govori istinu". Ostalo je nedorečeno ko.
Pouzdani podaci Zavoda za statistiku Crne Gore, kazuju da je ekološku državu, u prvih šest meseci ove godine, posetilo za 7 odsto manje turista nego lane, a da su prihodi za isti period manji između 5 i 7 odsto. Broj noćenja, po njihovom mišljenju, opao je u prvih šest meseci za 10 odsto, dok je u prva četiri meseca pad mnogo veći (nisu precizirali koliko).
Od ukupnog broja turista kojih ima oko 100.000, polovina (51.800) boravi na budvanskoj rivijeri, što je, kažu, za 1 odsto više nego lane u istom periodu.
- Budvanska rivijera ima
najlepše plaže, najviše hotela, i najveći kapacitet u privatnom smeštaju, najpoznatija je turistička destinacija, privlači poznate ličnosti iz okruženja, ima bogat noćni život, nebrojeno kulturnih i zabavnih dešavanja... Na kraju, Budva ima i tradiciju - objašnjava Tanja Drašković iz budvanske turističke organizacije.
Ostala turistička mesta, Bar, Herceg Novi, Tivat, Ulcinj imaju otprilike isti broj noćenja kao i prošle godine, osim Kotora koji je podbacio čak tridesetak odsto, ali se oni ne baziraju na noćenjima, već na izletničkom turizmu.
Najveći broj stranih turista ima Crna Gora, kao što se hvale crnogorski zvaničnici, ali je to zato što su stranci u Crnoj Gori - Srbi.
Prema zvaničnim podacima, u prva četiri meseca, najviše je bilo Srba iz BiH, Srba iz Srbije, pa turista iz Makedonije,Rusije, Albanije, Italije, Hrvatske i Francuske.
Veći deo Srba iz Srbije i Bosne, ipak, nisu klasični turisti. U Budvi, recimo, vlasnik svakog četvrtog stana je - stranac. Vikendice, kuće ili stanove u Crnoj Gori ima oko 60.000 "stranaca" iz Srbije. Slede državljani BiH 0,54 odsto, pa državljani Hrvatske 0,16, Rusije 0,73...
Kao vlasnici zemljišta u Crnoj Gori takođe prednjače državljani Srbije. Oni poseduju više od 1 odsto zemljišta u Crnoj Gori, zatim Srbi iz Bosne, pa državljani Hrvatske (smatra se takođe Srbi iz Hrvatske). Na četvrtom mestu su državljani Rusije.
Većina turista iz Srbije tako zapravo dođe "u svoje", a poznato je da u njihove stanove i kuće dolaze i rodbina i prijatelji... Osim toga, najveći broj pravih turista su opet Srbi. A, kada se svemu doda podatak da je među sezonskom radnom snagom takođe najviše državljana Srbije - onda nije teško izračunati da će Srbi i ove godine "izvući" turističku sezonu.
http://www.novosti.rs/code/navigate...tranci&kword_add=crna gora, turisticka sezona
 
Odlicno , Milo Djukanovic je nas najveci prijatelj i hrabri rusilac snova domacih jugoslovena , crnogoskih ispljuvaka sto zive u Srbiji i ostalog unitarstickog sljama koji je plakao posle referenduma , tako da je bas lepo da Srbi pomognu svom dobrocinitelju i ostave koji evro u Milovu privatnu , pardon drzavnu kasu . :super:
 
mene interesuje da li crnogorci onih 5000 zaposlenih iz srbije i rs po standovima i lokalima, koji u toku sezone ostvare pola miliona nocenja po nekim vukoyebinama a koje fakticki plate oni sami, tj.gazde. broje u strane turiste ili strane radnike. missim, taksu i prijavu ne placaju u makar 50% slucajeva a mnogostruko je jeftinije od osiguranja za stranog radnika? a jest u cg uvjek sve po zakonu, pa to je cudo jedno. a statistike "niko" ne narucuje da se utjesi, one su ,ono, bas tacne...:whistling:
 
kako znaju da su svi srbi?
ti shto su ludi da letuju tamo iz Srbije su vecinom oni s rodbinom znachi crnogorci
onaj ko ima para da letuje sigurno ne bira vukoyebinu gde ti zaraza preti na svakom koraku lol
a normalno da "smo"najbrojniji kad imamo komilu crnogoraca i niko drugi nije lud da letuje tamo kad je sezona pukla ahahaha
 
kako znaju da su svi srbi?
ti shto su ludi da letuju tamo iz Srbije su vecinom oni s rodbinom znachi crnogorci
onaj ko ima para da letuje sigurno ne bira vukoyebinu gde ti zaraza preti na svakom koraku lol
a normalno da "smo"najbrojniji kad imamo komilu crnogoraca i niko drugi nije lud da letuje tamo kad je sezona pukla ahahaha


Stari, nijesi kompetentan da dajes komentare na ovoj temi... Razmini... :lol:
 

Back
Top