"Srbi, narod koji nestaje!" Iz Glasa

Da li smo to malo zaboravili da su Srbi rešili da osvoje svet i da se povuku sa svoje zemlje?
Najveći srpski grad (najviše srba na jednom mestu) - Čikago!!!
I o čemu mi to pričamo?

Nećemo mi izumreti, samo ćemo da se zovemo Pol, Mark, Mišel...
Isto ... a o pakovanju ...

A ko dođe na našu zemlju, svađaće se i mrzeće se brat sa bratom i kum sa kumom.
Mi se posle možda i vratimo, kada se teren raščisti.

Pobunjenik:
Срби се налазе у можда најтежој ситуацији у својој историји. Никада овом народу није претио БИОЛОШКИ нестанак са историјске позорнице. По мом мишљењу, то је последица МАТЕРИЈАЛИСТИЧКОГ погледа на свет који нам неко већ вековима усађује у главу, а који је у супротности са суштином постојања овог Небеског народа.

Никакав новац, дакле материјална богатства, неће стимулисати Србе и Српкиње да остварују потомство. Материјално најбогатије државе Европе такође имају проблем беле куге. Дакле, новац НИЈЕ основни разлог зашто се Срби не размножавају. Прича о новцу је само ИЗГОВОР. Паметан човек увек нађе решење, а будала оправдање.

Проблем је ниво свести на коме се ми тренутно налазимо. Све док не подигнемо ниво свести, и као народ и као појединци, и док се не обновимо ДУХОВНО, неће бити ни говора о биолошкој обнови овог древног народа.

Svet bi bio mnogo lepše mesto za život kada se takvi kao ti (bili Srbi ili neki drugi) ne bi razmnožavali! :evil: :evil: :evil:

gurmanci:
Ne mislim da neko treba da se oseca krivim ako je otisao tamo gde mu je bolje, gde moze da ostvari neke svoje teznje i potencijale. Nije problem u tome KOLIKO NAS JE vec KAKVI SMO ali to je druga tema. Malo je Svajcaraca, pa nikakvih problema nema (da ne nabrajam sad redom)

jedno od mogucih resenja je pametna politika asimilacije imigranata, recimo - austrija (osim svajcarske). ili, mozda, ne bas tako pametna - eto francuske... ne znam da li je neko video kako im izgleda fudbalska reprezentacija :).

no, salu na stranu, kod nas je to slabo moguce, sada kako jeste. kako neko gore rece, u globalnoj politici zemlje u kojoj se meni pre 20 godina moglo desiti da mi na posao dodje madjarica od 26 godina, rodjena i odrasla na 15 km od grada, a koja ne zna REC srpski, onda nemamo dalje sta da pricamo.... sta bi tek bilo sa eventualnim arapima imigrantima.....

i to sto se "desilo" sa albancima, desavalo se poslednjih decenija, a ne sada, sada nas je samo lupilo u glavu. i pre 25 godina ih je bilo nebrojeno koji ne znaju srpski, koji nemaju drzavljanstvo...a to nismo "krivi" ni gurmanci, ni indigo, ni sanja.... doduse, u zemlji u kojoj ni izbegli srbi ne mogu da dobiju drzavljanstvo (ma, sta pricam, i mnogi srbi koji ovde zive 50-tak godina su se napatili da se upisu u knjigu drzavljana), dalje nema sta da se prica....

Hellen:
Мислим да овде није у питању тражење кривца, а још мање шовинизам...
Једноставно, Албанци се спомињу зато што ће за 50 година бити ВЕЋИНСКИ НАРОД У СРБИЈИ...и зато што ће наши унуци можда борити битке за право да факултативно изучавају српски језик у школама... :?

Нису нама Албанци криви, криви смо ми...:(
Slazem se.
Ako se uzmemo u pamet i stvorimo konacno drzavu sa preciznim granicama, grbom, zastavom i himnom, mislim da nam se ne pise bas tako lose.

Nisam pazljivo pratila vesti ali koliko sam shvatila nemiri u Francuskoj, na ovu temu su o kojoj mi pricamo, su se prosirili. I ovo zaista nije samo nas problem.
Zapadna civilizacija(ovde cu i nas da ubrojim kao hriscane) i muslimani sasvim drugacije poglede na zivot imamo. I definitivno sa njima ne mozemo da se "trkamo" u broju dece jer je njima jedini cilj da ih radjaju, i niko tamo ne misli na sport, jezik, zimovanje...

indigo:

i to sto se "desilo" sa albancima, desavalo se poslednjih decenija, a ne sada, sada nas je samo lupilo u glavu. i pre 25 godina ih je bilo nebrojeno koji ne znaju srpski, koji nemaju drzavljanstvo...a to nismo "krivi" ni gurmanci, ni indigo, ni sanja.... doduse, u zemlji u kojoj ni izbegli srbi ne mogu da dobiju drzavljanstvo (ma, sta pricam, i mnogi srbi koji ovde zive 50-tak godina su se napatili da se upisu u knjigu drzavljana), dalje nema sta da se prica....

o tome sam ja govorila u svom prvom postu
P.S. nema na cemu, za tebe - uvek :) :)

mojickamala:
Švajcarci isto kao i mi imaju problem sa albancima, pokušavaju da im otcepe ceo jedan kanton.
Prvo je došla jedna porodica, pa druga, pa treća.... pa rodiše decu silnu... i sada su većina u toj oblasti...
A šta će tu biti za 10, 20 godina???
Ne znam da li ste upoznati sa jednim slucajem u Velikoj Plani gde je tadasnji predsednik opstine za nesto malo evrica dao(prodao) placeve Albancima i to je sada njihovo naselje a
vec znamo sta sada dalje sledi a vec se i desava. Ko zna nesto vise neka nas obavesti.
Takve stvari Srbi dozvoljavaju da prodju i ne izlaze na ulice a kada su Romi u Beogradu bili u pitanju svi su iz tog kraja bili na ulici.

sanja&darko:
Pa dobro ako tebe ne interesuju te teme nastavi dalje sa svojim zivotom.
Meni je malo dosta da me stalno nesto lupa po glavi nespremnu ( npr. bombardovanje itd.), pa hocu da vidim da li i sta drugi razmisljaju mozda mi malo pomognu u vaznoj odluci.

JA ni ne prekidam sa svojim zivotom, interesovale me teme ovde ili ne - moj zivot se ne odvija pred ovim kompjuterom (kao ocito tvoj jer si ovde vazda po stotinu sati dnevno).
Samo pitanje u prvom postu je totalno besmisleno bezanje od licne odgovornosti o sadasnjeg trenutka u buduce fantazme ("sta li ce biti sa Srbima i sa decom za 300 godina?") i cisti alibi za ili ne preuzimanje licne odgovornosti za sopstvene odluke (uradi ono sto moras, i nemoj se stalno pozivati i oslanjati na neciju pomoc - drugih ljudi na forumu ili Bozju - ako pomognes sebi i Bog ce ti pomoci, lepo je receno!).

Bolje od bavljenja trazenjem alibija za lenjost, jeste porazmisliti (i naglas) na temu - sta cemo MI sa nasom (ne samo licno nasom vec nacionalnom) decom, dakle onim koja zive i radjaju se SADA, u trenutku za koji smo MI odgovorni, sta cemo sa postojecom decom u ovom trenutku, sa njihovim zivotima, sa stvarima o kojima mozemo i treba da izlazimo na kraj jer smo kao odrasli i kao roditelji i kao gradjani i glasaci ove zemlje - ODGOVORNI. Sta cemo sa skolama koje se bukvalno obrusavaju i za koje nismo bas ni sigurni da se nece srusiti na decu kada ih posaljemo u skolu, sa skolskim sistemom koji ih ne uci sustinskim stvarima vec ih tovari stresom, sta cemo sa tim sto pedijatri potezu za antibioticima kako vide dete na vratima ordinacije, sta cemo sa napustenom decom ostavljenom pred vratima ustanova ili u kontejnerima, sta cemo sa pedofilima koji zlostavljaju decu, sta cemo sa porodicnim nasiljem koje eskalira do te mere da je to zastrasujuce, sta cemo sa seksualnim zlostavljanjima dece (i kaznama od po 3 godine za ista?!?!), sta cemo sa politikom prema samohranim majkama ili jednoroditeljskim porodicama, sta cemo sa alkoholom, drogom i zloupotrebom lekova kod skolske dece, sta cemo sa eskalacijom nasilja kod omladine, sta cemo sa grand paradom zvezdica (grand parada za decu - ko ne zna) i preplavljivanjem sundom i kicem neopisivih razmera koje se sliva na nasu decu, sta cemo sa savim tim stvarima?!?!?! To je nasa odgovornost, ovde i sada. A mi fantaziramo o buducnosti Srblja za 500 godina ( sto ne kazem da nije bitno, ali dajte da se dovatimo prioriteta). Pa se onda cudis sto te nesto nespremnu klepa po glavi! KAd ti dodje sin ili cerka za 15 godina naduvan, ili ti (nam) dete (daleko bilo, pu-pu!) neko izbode nozem pred skolom, pitaces se - kako li te je to nespremno udarilo po glavi dok si resavala bitan problem - sta ce biti sa Srbijom i Srbima za .....x godina i da li ce ili nece Albanci biti vecinski narod! KAd budemo uradili svi ono sto je u nasem domenu odgovornosti (a to nije SAMO razmnozavanje, za tvoju informaciju) onda se nedje ni postavljati problem neradjanja, jer ce nam i drzava biti sredjena pa ljudi nece imati otpor prema radjanju dece. A dokle god se stalno budete bavili licnim fantazmima i mastarenjem na nivou adolescenata od 16 godina - i rvali sa grandioznim idejama omnipotencije (kako od vas zavisi buducnost Srblja i sveta) i dokle god budemo ziveli u bajci kako smo mi 'nebeski narod' te da ce Bog sve to dovesti na svoje (videce zlotvori!) dotle ne samo da je buducnost Srbije vrlo mracna vec je i sadasnjost nase dece veoima ugrozena. "Zlo caruje tamo gde dobar covek ne cini nista!" verujem da je izreka mudrih. Zato prestani da trazis alibi i opravdanje i podrsku, ako si dovoljo zrela da imas dvoje dece budi dovoljno zrela pa donesi odluku (kakvu god moras da doneses) i nemoj se stalno pozivati na neciju pomoc. Ovoj zemlji ne treba tvoja briga vec tvoj (moj, nas) RAD na stvarima koje mozemo da promenimo. Strpljenje da podnesemo ono sto ne mozemo da promenimo, i mudrost da uvek prepoznamo razliku izmedju ta dva i ne trosimo besmisleno energiju uludo. Jer ima mnogo stvari na koje se moze potrositi silno vreme i energija koje ulazes ovde u intelektualnoj onaniji na hiljadu puta postavljenim i uvek istim temama!

pikax:
o tome sam ja govorila u svom prvom postu
P.S. nema na cemu, za tebe - uvek :) :)

naravno.
covece, kad sam pre nekoliko godina vadila novu licnu kartu, pa dobila uverenje "kao vrata" da NISAM UPISANA u knjigu drzavljana SRJ, ostala sam otvorenih usta (tada sam mogla imati mozda 37-8 godina, rodjena i odrasla ovde). duga je daljnja prica kako se jesam, na kraju upisala, a kako su drugi, rodjeni npr. u plastovu ili sta ga znam, da ne govorim o eventualno kumanovu (moja kuma, recimo), to je za roman.
jel' treba jos i da kazem da moje dete nije AUTOMATSKI postalo drzavljanin - nego se upisalo "na mene"... boze blagi.....

sanja,
ne znam kako ti zivis i gde, ali ne mogu da verujem da nisi pojma imala o mogucem bombardovanju. u to doba (posto vidim da si mnogo online) je stratfor (strategic forecasting inc.) - agencija koja se bavi geopolitickim i slicnim predvidjanjima, itekako prikazala svega i svacega verodostojnog, na osnovu cega se moglo imati na umu da cemo stradati... da ne govorim o jane, ili slicnim ozbiljnim informativnim kucama na tu temu.... ili si, mozda, od onih koji su verovali "politici", vazecem rezimu, ili sta?

WW,
bode oci koliko sanja presipa iz supljeg u prazno, i koliko je jasno i ocevidno da prebacuje odgovornost na sve i svasta, no to nije tema (steta :) ).

ako cemo o politici prema samohranim majkama, u cega imam malko bolji uvid, samo o tome mozemo vekovima ovde 'architi tastature.... ovde postoji udruzenje samohranih roditelja, koje vec samim postojanjem znaci ljudima, i cini mnogo za svoje clanove samim njihovim medjusobnim upoznavanjem (ne mislim na provodadzisanje, nego na kontakte u kojima "svoji sa svojima" daju popuste, caste, cine usluge - recimo, pravne prirode i sve slicno). i to je vec neki pomak... ne znam koliko sam stvari za njih ucinila, i za ljubav i za pare, pa kad bi svako od nas nasao neku svoju... interesnu sferu, mozda bi se malko i pomakli....

hanibale,
cekaj samo da ozdravim.....:).

indigo:
naravno.
sanja,
ne znam kako ti zivis i gde, ali ne mogu da verujem da nisi pojma imala o mogucem bombardovanju. u to doba (posto vidim da si mnogo online) je stratfor (strategic forecasting inc.) - agencija koja se bavi geopolitickim i slicnim predvidjanjima, itekako prikazala svega i svacega verodostojnog, na osnovu cega se moglo imati na umu da cemo stradati... da ne govorim o jane, ili slicnim ozbiljnim informativnim kucama na tu temu.... ili si, mozda, od onih koji su verovali "politici", vazecem rezimu, ili sta?

WW,
bode oci koliko sanja presipa iz supljeg u prazno, i koliko je jasno i ocevidno da prebacuje odgovornost na sve i svasta, no to nije tema (steta :) ).

hanibale,
cekaj samo da ozdravim.....:).

Ja sam bila zaokupljena ucenjem, u sobi u studentskom gradu nisam imala TV a ni kompjuter, a decko(sadasnji muz) je bio u vojsci i trebao da izadje dan pre bombardovanja, to se naravno nije desilo i ostao je jos tri meseca na terenu.
Za taj rezim nisam nijednom glasala.
Prema tvojim postovima otprilike znam koja si ti generacija, moja mama je bila u tim godinama kada sam ostala bez nje, tako da gajim neko posebno postovanje prema zenama tih godina i starijim .
Tako sa moje strane sigurno nece biti nikakvih uvreda bez obzira na neslaganje u misljenjima.

sanja&darko:
Ja sam bila zaokupljena ucenjem, u sobi u studentskom gradu nisam imala TV a ni kompjuter, a decko(sadasnji muz) je bio u vojsci i trebao da izadje dan pre bombardovanja, to se naravno nije desilo i ostao je jos tri meseca na terenu.
Za taj rezim nisam nijednom glasala.
Prema tvojim postovima otprilike znam koja si ti generacija, moja mama je bila u tim godinama kada sam ostala bez nje, tako da gajim neko posebno postovanje prema zenama tih godina i starijim .
Tako sa moje strane sigurno nece biti nikakvih uvreda bez obzira na neslaganje u misljenjima.

nemam pojma o cemu sada govoris, ali nema veze; igra "ja sam dobro dete" me takodje ne zanima veceras.
nego, da ti prodam jednu staru narodnu iz mog kraja: ako ti jedan covek kaze da si konj, ne obracaj paznju.... ali ako ti to kaze njih 10, onda idi i kupi sedlo.

Indigo - ja odo u utorak u Ministarstvo prosvete. Nisam mogla da izadjem na zelenu granu sa nekom konjinom (da izvine konji na opasci) od skolskog direktora koji proganja neko dete, te fino okrenem telefon u Ministarstvu, dobar dan-dobar dan, ja sam ta i ta iz te i te ustanove, je l' moze jedan sastancic sa nekim od zvanicnika, na primer vrhovnikom Inspektorijata, ne moze; a je l' moze jedan sastanak u pratnji TV ekipe B92 i novinara Blica, Telegrafa i Kurira... sta, ipak moze da me primi? Doooobrrrooooo.....! Sve se moze kad se hoce, nekako se eto nadje datum i vreme. Pisem ti ovo s' toga da znas, jer ne izlazim iz one zgrade dok mi ne nadju resenje za to dete - bice ono ko Kraljevic Marko i Musa KEsedzija, ljuta bitka do zadnje kapi krvi. (Ako ti se ne javim za nekoliko dana, objavi ovaj tekst na TVu!!)
Hocu da ti kazem zapravo, da cenim vase urdruzenje samohranih roditelja i usluge koje cinite jedni za druge - vi bar nesto radite. I ja bar nesto radim. Znam da ne mogu ispraviti sve krive Drine, ali nikada necu prestati da pokusavam. I uvek cu se secati one price o decaku koji je isao plazom i vracao u more morske zvezde koje je plima izbacila na obalu; deda mu je reka da to nista ne znaci, jer nikada nece moci da pokupi sve zvezde duzinom te plaze, a decak je odgovorio gledajuci u zvezdu u svojoj ruci "Ovoj jednoj koju bacim u more - znaci...."
Jedno po jedno. Krece se prvim zakorakom. Prvo moras hodati da bi mogo trcati, sto rece pesma......

ti si dvanaesta....LOL.

salim se, u pravu si - malo po malo, mislim da se moze mnogo.
za to udruzenje samohranih roditelja, prosto je neverovatno sta se sve moze; ne samo da ima, itekako, samohranih koji su i uticajni ljudi, i voljni da "mrdnu prstom", nego - jednostavno, ima ljudi razlicitih profesija, koji ce vrlo rado promeniti osigurac, napisati zalbu, opraviti detetu zub, pomoci pri selidbi, itd.itd. - sve vrlo znacajne i vrlo velike stvari za pojedine roditelje.

ili: gledam nesto ovu temu o deci iz zvecanske... jedna moja tetka je ceo zivot tamo bila pedijatrijska sestra. sada je bakica, '25-to godiste (ali zilava, vedra i bistra bakica :) ), ona i dan-danas obilazi "dom" sa ponudama, ali - zahvaljujuci njoj, ponude, novac i stvari stizu i od celog njenog komsiluka, cele njene rodbine (njene sestre i brat, ukljucivsi i moju kewu, imaju sveukupno 24-oro dece, a ja sam medju najmladjima, dakle - odrasli i situirani ljudi), i vecine "njene" dece koja su sada negde po belom svetu... sa kojima je u kontaktu.

ili: jedna moja koleginica ima sestru, koja je kao devojka bila do kraja razmazena, smorena, znas ono - "sve je trulo" varijanta... bilo joj je tesko da ustane ujutru, pa da ostatak dana radi francuski manikir. elem, doticnu mazu pred jednu novu godinu sestra (koja je volonterski radila za udruzenje slabovidih i slepih) uspe da nagovori da odu tamo na proslavu/docek.... "maza" ne da se primila, kad je videla ONAJ entuzijazam, volju za zivotom, vedrinu i sve sto je bilo, da se em zanavek oducila od svog "splina" i blaziranosti, em se primila najstrasnije na slepe.... godinama joj svi dajemo iz kuce knjige da nosi da im cita :), da ne govorim o nekim drugim stvarima. a nije jedina....

bas kako si rekla: ne treba nikakva posebna akcija, samo malo, kako rece nas pok. premijer.... prvo krenes od svog dvorista, pa nadalje... mic po mic.

Back