sanja&darko:
Pa dobro ako tebe ne interesuju te teme nastavi dalje sa svojim zivotom.
Meni je malo dosta da me stalno nesto lupa po glavi nespremnu ( npr. bombardovanje itd.), pa hocu da vidim da li i sta drugi razmisljaju mozda mi malo pomognu u vaznoj odluci.
JA ni ne prekidam sa svojim zivotom, interesovale me teme ovde ili ne - moj zivot se ne odvija pred ovim kompjuterom (kao ocito tvoj jer si ovde vazda po stotinu sati dnevno).
Samo pitanje u prvom postu je totalno besmisleno bezanje od licne odgovornosti o sadasnjeg trenutka u buduce fantazme ("sta li ce biti sa Srbima i sa decom za 300 godina?") i cisti alibi za ili ne preuzimanje licne odgovornosti za sopstvene odluke (uradi ono sto moras, i nemoj se stalno pozivati i oslanjati na neciju pomoc - drugih ljudi na forumu ili Bozju - ako pomognes sebi i Bog ce ti pomoci, lepo je receno!).
Bolje od bavljenja trazenjem alibija za lenjost, jeste porazmisliti (i naglas) na temu - sta cemo MI sa nasom (ne samo licno nasom vec nacionalnom) decom, dakle onim koja zive i radjaju se SADA, u trenutku za koji smo MI odgovorni, sta cemo sa postojecom decom u ovom trenutku, sa njihovim zivotima, sa stvarima o kojima mozemo i treba da izlazimo na kraj jer smo kao odrasli i kao roditelji i kao gradjani i glasaci ove zemlje - ODGOVORNI. Sta cemo sa skolama koje se bukvalno obrusavaju i za koje nismo bas ni sigurni da se nece srusiti na decu kada ih posaljemo u skolu, sa skolskim sistemom koji ih ne uci sustinskim stvarima vec ih tovari stresom, sta cemo sa tim sto pedijatri potezu za antibioticima kako vide dete na vratima ordinacije, sta cemo sa napustenom decom ostavljenom pred vratima ustanova ili u kontejnerima, sta cemo sa pedofilima koji zlostavljaju decu, sta cemo sa porodicnim nasiljem koje eskalira do te mere da je to zastrasujuce, sta cemo sa seksualnim zlostavljanjima dece (i kaznama od po 3 godine za ista?!?!), sta cemo sa politikom prema samohranim majkama ili jednoroditeljskim porodicama, sta cemo sa alkoholom, drogom i zloupotrebom lekova kod skolske dece, sta cemo sa eskalacijom nasilja kod omladine, sta cemo sa grand paradom zvezdica (grand parada za decu - ko ne zna) i preplavljivanjem sundom i kicem neopisivih razmera koje se sliva na nasu decu, sta cemo sa savim tim stvarima?!?!?! To je nasa odgovornost, ovde i sada. A mi fantaziramo o buducnosti Srblja za 500 godina ( sto ne kazem da nije bitno, ali dajte da se dovatimo prioriteta). Pa se onda cudis sto te nesto nespremnu klepa po glavi! KAd ti dodje sin ili cerka za 15 godina naduvan, ili ti (nam) dete (daleko bilo, pu-pu!) neko izbode nozem pred skolom, pitaces se - kako li te je to nespremno udarilo po glavi dok si resavala bitan problem - sta ce biti sa Srbijom i Srbima za .....x godina i da li ce ili nece Albanci biti vecinski narod! KAd budemo uradili svi ono sto je u nasem domenu odgovornosti (a to nije SAMO razmnozavanje, za tvoju informaciju) onda se nedje ni postavljati problem neradjanja, jer ce nam i drzava biti sredjena pa ljudi nece imati otpor prema radjanju dece. A dokle god se stalno budete bavili licnim fantazmima i mastarenjem na nivou adolescenata od 16 godina - i rvali sa grandioznim idejama omnipotencije (kako od vas zavisi buducnost Srblja i sveta) i dokle god budemo ziveli u bajci kako smo mi 'nebeski narod' te da ce Bog sve to dovesti na svoje (videce zlotvori!) dotle ne samo da je buducnost Srbije vrlo mracna vec je i sadasnjost nase dece veoima ugrozena. "Zlo caruje tamo gde dobar covek ne cini nista!" verujem da je izreka mudrih. Zato prestani da trazis alibi i opravdanje i podrsku, ako si dovoljo zrela da imas dvoje dece budi dovoljno zrela pa donesi odluku (kakvu god moras da doneses) i nemoj se stalno pozivati na neciju pomoc. Ovoj zemlji ne treba tvoja briga vec tvoj (moj, nas) RAD na stvarima koje mozemo da promenimo. Strpljenje da podnesemo ono sto ne mozemo da promenimo, i mudrost da uvek prepoznamo razliku izmedju ta dva i ne trosimo besmisleno energiju uludo. Jer ima mnogo stvari na koje se moze potrositi silno vreme i energija koje ulazes ovde u intelektualnoj onaniji na hiljadu puta postavljenim i uvek istim temama!