"Srbi, narod koji nestaje!" Iz Glasa

Hellen:
Па добро, има нечега у овоме...Паметни народи не броје своје постојање годинама и деценијама него столећима и миленијумима....Кинези, Јевреј, Грци....никада неће нестати упркос недаћама које су их затицале...Ствар је у менталитету и начину размишљања. .........
.........................
!/QUOTE]
Moja licna zelja je da na ulici vidjam vise porodica sa dvoje,troje i vise dece a manje starcica sa stapovima. Mislim da svako treba da se zamisli i preispita da kada bi iskljucio materijalni momenat ( bar u mislima), da li bi voleo da ima jos dece ( njih kazu, nikad nije mnogo, ili ja to gresim), da se malo osvrnemo na nase bake, prabake ( nije to bilo tako davno ) koje se nisu plasile za uslove ( koji su bili mnogo gori nego danas) a koje su opet radjale vise dece( troje,cetvoro,...).
Mozda cemo uci i u tu EU pa cemo imati bolje uslove ako Bog da ali tada moja generacija vise nece moci da radja.
Napredak jedne nacije nije samo u tome koja kola neko vozi, u kom kraju zivi, koji mobilni ima, gde ide na odmor, koje patike nosi,.....itd, u tome ce razlike uvek postojati bez obzira u kakvom drustvu zivimo a i treba.
Naravno ne zelim da ovo jednom bude nijedna druga drzava sem Srbija i da zelim da moja deca budu i izjasnjavaju se kao Srbi sa bar upola onim zarom kako to rade Amerikanci.

LePiaf:
Lichno, ja bih voleo da vidim vishe normalnih i tolerantnih ljudi. Apsolutno me ne zanima da li ce to biti Srbi, Kinezi ili Marsovci. "Da pravimo decu da bi nas bilo vishe"... ma bravo! :roll:
Nacionalna pripadnost je ionako samo iluzija a glupost je stvarna.
To bi i ja htela, ali Albanci sa Kosova su mnoooooooooooooooogo daleko od tolerancije.
To je razlog zasto ih ne zelim u vecini u svom okruzenju a ne zato sto su Albanci.
Ako neko radja decu za neke "vise" ciljeve, drzavu itd. onda su to oni a ne mi Srbi.
Kazi Amerikancu da je nacionalna pripadnost iluzija.
Ja najvise volim onu pesmu od Dzona Lenona, o zemlji bez granica, religija, nacija...
ali toga nece biti u ovom svetu.

"Radjajmo decu da bismo se vise voleli, jer ona nastaju iz ljubavi ( trebalo bi ), i pruzaju more ljubavi."

pikax:
Koga zaista zanima statistika, postoji republicki zavod za statistiku i statisticki godisnjak sa pravim podacima, evo linka
http://webrzs.statserb.sr.gov.yu/axd/drugastrana.php?Sifra=0013&izbor=tabela
( Dosta ima lupetanja u novinarskom izlaganju :) )

Mene ne zanima tema, jer onog trenutka kada drzava pocne da brine o SVOJIM GRADJANIMA, tada cu i ja poceti da brinem o SVOJOJ DRZAVI ( na takav nacin ).
Zadnjih decenija je to bio proces u jednom smeru, tako da Kenedy-jeva krilatica , nazalost u nasoj zemlji nema smisla poodavno !!! ( Barem je kod mene takav slucaj )

Na kraju krajeva, deca se radjaju iz ljubavi, ali ne prema drzavi. :wink:
Sa druge strane, drzava treba da voli svoje gradjane. :)
I da dodam, meni ne smetaju gradjani drugih vera, nacionalnosti....tako sam vaspitavana.

Pozdrav

hvala lepo, pikax, ne volim kad sam nesto davno zaboravila, a mozda nisam ni znala :), pa me jos dodatno zbune novinarcici :).

kad smo vec kod konkurisanja za zelenu kartu....
bar pola moje generacije je odavno u inostranstvima. oni zive... drugacije. tek, tek PONEKO - i bolje. govorim o ljudima koji su obrazovani, sa kurentnim i profitabilnim zanimanjima za zapadne pojmove, koji su znali jezik, i znali sta hoce, i kuda zele da stignu... i - cemu sve to.
i, ni njima nije lako, a pogotovo im nije bilo lako prvih 10-tak godina. osim ovoga, kako rece jedan moj drugar, danas (posle 17 godina) pedijatar na menhetnu, cena je ogromna, i - ne placa se uvek novcem.

drugim recima, sanja... ja sam u svom kratkom i dosadnom zivotu videla JAKO mnogo ljudi koji odlaze. vecina je otisla zato sto "ne moze ovde vise da izdrzi", a ne zato sto zna pouzdano sta ce na zapadu da radi. imala sam prililku da (pogotovo 1993 na '94-tu) slusam beskonacne litanije na temu kako je ovde lose, a finale je bilo pitanje - da li mozda znam koje profesije se dobro kotiraju u kanadi? (razgovor vodjen u cetvrtak, a cela porodica leti u - ponedeljak...).
drugim recima: ako ozbiljno razmisljas o odlasku, prvo se obavesti o tome sta mozes tamo da radis, sa dodatnim skolovanjem ili bez, kolika je zarada, i koliki su TROSKOVI.... da ne bi dosla u situaciju da razmisljas o sledecem detetu, jer zabaviste kosta 650 CAD, a plata ti je 2.500, od toga 1/3 stanarina....a radno vreme od 9-17, sa jos par sati putovanja u JEDNOM pravcu. i nemoj misliti da tamo profesoru fizike pecene sheve same u usta ulecu, ne zivi se bas TAKO lako.

iskreno, meni sve ovo tvoje premisljanje deluje do te mere neozbiljno, da pocinjem da bivam uverena da ti je samo dosadno....

Indigo,nisi u pravu sto se ozbiljnosti tice, jer ne znas tacno sta sam do sada radila i cime se ustvari bavim ( fizika je sirok pojam), a drugo i moj suprug ima tamo trazenu profesiju ( i nije mu prvi dodir sa inostranstvom). Broj dece nije najvazniji motiv, a ni materijalni, vec neki drugi.Naravno da ne ocekujem med i mleko.

sanja&darko:
Ja sam u par navrata vec bila pred polaskom u inodstranstvo (USA i UK) ali mi se uvek desavala neka stvar koja me je ipak zadrzala ovde. Trenutno pocinjem da pravim kucicu u Beogradu, i natezem se iz petnih zila da stignem bar do prve ploce i to samo zajednickim trudom i radom moga muza i mene, drzava nam odmaze u svakom pogledu, prijatelje na polozajima nemam, a sve to cini mi se trpim iz ljubavi prema ovoj zemlji. Ne znam odakle mi kad me roditelji uopste nisu vaspitavali u nekom patriotskom ni pravoslavnom duhu.Konkurisacu za zelenu kartu pa sta Bog da.

cekaj, tebi ovaj tekst zvuci kao ozbiljan tekst ozbiljne zene koja zeli u inostranstvo?
ako dobijes LUTRIJU, onda ides? za dve, za... deset godina..?
a ako ne - ne?
svega mi....

indigo:
cekaj, tebi ovaj tekst zvuci kao ozbiljan tekst ozbiljne zene koja zeli u inostranstvo?
ako dobijes LUTRIJU, onda ides? za dve, za... deset godina..?
a ako ne - ne?
svega mi....
To je samo jedan od nacina a postoje i drugi na kojima radim, ili sam radila samo sam ih malo ostavila po strani.
Zelena karta je na pocetku teme posluzila samo kao simbol decenijskog odlaska ljudi iz ove zemlje, naravno da se odlazi na mnoge druge nacine, ali ti sve shvatas bukvalno.
Ako nisi obavestena trenutno je prijava za zelenu kartu veoma aktuelna, kao i konkurs za Kanadu.Mnogi moji poznanici, kolege su vec odavno otisli a oni koji nisu masovno se prijavljuju. Srecno.

Pobunjenik:
Срби се налазе у можда најтежој ситуацији у својој историји. Никада овом народу није претио БИОЛОШКИ нестанак са историјске позорнице. По мом мишљењу, то је последица МАТЕРИЈАЛИСТИЧКОГ погледа на свет који нам неко већ вековима усађује у главу, а који је у супротности са суштином постојања овог Небеског народа.

Никакав новац, дакле материјална богатства, неће стимулисати Србе и Српкиње да остварују потомство. Материјално најбогатије државе Европе такође имају проблем беле куге. Дакле, новац НИЈЕ основни разлог зашто се Срби не размножавају. Прича о новцу је само ИЗГОВОР. Паметан човек увек нађе решење, а будала оправдање.

Проблем је ниво свести на коме се ми тренутно налазимо. Све док не подигнемо ниво свести, и као народ и као појединци, и док се не обновимо ДУХОВНО, неће бити ни говора о биолошкој обнови овог древног народа.

ne znam, zaista, sta sve treba/mora da se promeni da natalitet krene navise... uverena sam da nije u pitanju samo finansijski problem, samo je mozda najcesce "cuven" izgovor.... citam danas neka slovenacka razmisljanja na tu temu, ubise se ljudi da "smisle", pa nikako... a situacija je mnogo bolja nego ovde.

ja uvek mislim da je za sve kriva emancipacija :).

anakin:
shvatila sam temu...Sanja bi u inostranstvo ali da joj bar pet zena ovde prizna i obaveze se da ce da rodi par po petoro dece da Sanja mirne duse moze da ode a da ne razmislja da ce tu da dodju neki albanci...
jel tako ili gresim? :)

blago tebi, ti si bar shvatila.....:)

nemoj, bre, da z..., na ovako ozbiljnoj temi. ja ne vidim neko resenje, uz najbolju volju, nisam optimista. mislim, mnogo bolje organizovane i imucnije drzave jedva plivaju sa tim problemom, a mi nismo ni poceli....:(

anakin:
shvatila sam temu...Sanja bi u inostranstvo ali da joj bar pet zena ovde prizna i obaveze se da ce da rodi par po petoro dece da Sanja mirne duse moze da ode a da ne razmislja da ce tu da dodju neki albanci...
jel tako ili gresim? :)
E sad si me nasmejala ( prijatno), volela bi da ne idem, ali to je sve izvesnije ( duga je prica iza toga), volela bi da se moji prijatelji, kolege i rodjaci vrate, pa da mi svi zajedno sa svojom decom ( nije vazno koliko ih je), dodju na slavu( Djurdjic) bez straha da ce neko da me gadja ili puca na mene jer sam Srpkinja i pravoslavka.
Ja inace po prirodi nisam agresivna.
Ali nije sve tako jednostavno, a moglo bi da bude.

gurmanci:
Problem Srba ne moze da resi niko od nas pojedinacno dok to ne pokrene Srbija. Tek onda moze da se nesto preduzme.

Nisam mogla da upisem dete u obdaniste jako dugo dok nisam nasla vezu - drzava kojoj je stalo do nataliteta tako ne postupa.

Da bi par sa troje dece upisao decu na neki sport (u skoli, nista posebno) potrebno je 6000 dinara.
Kada sam ja isla u skolu treninzi su besplatno bili organizovani po skolama

Volim svoju zemlju i narod, ali imam vecu odgovornost prema svom detetu nego prema svom narodu i drzavi.

Ovakav problem sa natalitetom (a objektivno je prisutan) mora da se resi globalno inace su pojedinacni pokusaji samo kap u moru.

ako smem da dodam - i to u "idealnim" okolnostima da POSTOJI obdaniste.... i da nije - kao meni najblize - bivsa policijska stanica pretvorena u obdaniste, gde stepeniste na sprat nema ogradu.... a "najblize" podrazumeva 15 minuta peske do autobuske stanice kojom se stize do zabavista; da zanemarim na tren to sto mi je npr. pijaca bila 20 min od kuce u jednom pravcu, a mesara 20 min u SUPROTNOM pravcu.... onda kazu zasto si naucila da ustajes u 6.00 ujutru...

no, dug je to spisak, gurmanci. bas me je dirnuo tvoj post. :(

chokolada:
Ne razumem zasto spominjes albance. :roll: Hoces da kazes da oni trebaju da nam budu primer, da se kotimo kao oni ili sta? :roll: Ja bih pre rodila jedno dete kome mogu pruziti sve da mu nista ne fali, nego sedmoro kojima SVE fali. :roll:

Ne treba da nam budu primer ni za sta, pominjem ih zbog toga sto mislim da ce se uskoro i sa ostalim delom Srbije desavati ono sto se sada desava na Kosovu.
A do sada smo vec svi shvatili da je SVE relativna stvar i da ce uvek NESTO da fali.

gurmanci:
....................
Da bi par sa troje dece upisao decu na neki sport (u skoli, nista posebno) potrebno je 6000 dinara.
Kada sam ja isla u skolu treninzi su besplatno bili organizovani po skolama
..............

Kad sam ja isla u skolu, najbolje su sa casova npr. iz kosarke birali za tim skole, koji je igrao za skolu i nije se nista placalo. Sad ne znam kako stoje stvari, a mozda bi roditelji mogli da se organizuju ( sto vise njih to bolje) i traze jeftinije treninge.
Svako dete nije talentovano za sve aktivnosti, treba ga u dogovoru sa njim usmeriti samo na odredjene . Sport je za sve vazan bar u cilju pravilnog rasta i razvoja.

sanja&darko:
Ne treba da nam budu primer ni za sta, pominjem ih zbog toga sto mislim da ce se uskoro i sa ostalim delom Srbije desavati ono sto se sada desava na Kosovu.
A do sada smo vec svi shvatili da je SVE relativna stvar i da ce uvek NESTO da fali.
Ali pazi albanci su oduvek bili takvi, pravili su po desetoro dece. :roll: Takvi isti su i Arapi, na primer i ne mozemo mi da se uporedjujemo sa njima.
To je tacno ali :arrow: ne znam za tebe ali ja bih volela da mojoj deci mogu da obezbedim skolovanje, garderobu, obucu, zimovanje, letovanje, da mogu da ih upisem u neku aktivnost ako pozele, da im napunim do vrha kesu slatkisa za NG itd. Ne bih volela da zive u oskudici.

A ne razumem zasto onda TI ne rodis desetoro dece? :roll:

Скретање са теме, ал морам да додам: нису Албанци УВЕК били такви, нити Албанци у Албанији имају по десеторо деце као на Косову.... Ствар са наталитетом Албанаца на Косову је политичке природе...но не бих сад о томе!

Hellen:
Скретање са теме, ал морам да додам: нису Албанци УВЕК били такви, нити Албанци у Албанији имају по десеторо деце као на Косову.... Ствар са наталитетом Албанаца на Косову је политичке природе...но не бих сад о томе!
Pa ja sam i mislila na te na kosovu. :wink: Ali zato arapi uglavnom jesu takvi.

chokolada:
Ali pazi albanci su oduvek bili takvi, pravili su po desetoro dece. :roll: Takvi isti su i Arapi, na primer i ne mozemo mi da se uporedjujemo sa njima.
To je tacno ali :arrow: ne znam za tebe ali ja bih volela da mojoj deci mogu da obezbedim skolovanje, garderobu, obucu, zimovanje, letovanje, da mogu da ih upisem u neku aktivnost ako pozele, da im napunim do vrha kesu slatkisa za NG itd. Ne bih volela da zive u oskudici.

A ne razumem zasto onda TI ne rodis desetoro dece? :roll:
I ja zelim to svojoj deci i svoj deci, i verujem da cu svojoj to moci da obezbedim( nisam sigurna da li cu moci da im pruzim markiranu robu( ali me to ne brine)).
Pa ja ne bi ni u najboljim uslovima rodila desetoro dece.
U najboljim uslovima ( materijalnim i zdravstvenim), rodila bi cetvoro i mozda bi jedno usvojila ili bila staratelj.
Ovako posle dva carska reza i kako stvari stoje u materijalnom pogledu bicu srecna ako rodim jos jedno, i jedno uzmem pod starateljstvo ili usvojim ( videcu).

gurmanci:
Iz istog razloga iz kog ni mi ostali nemamo desetoro ali je simpaticno da budemo protiv nekoga, da nam neko bude kriv, mozda zato sto su muslimani...

Мислим да овде није у питању тражење кривца, а још мање шовинизам...
Једноставно, Албанци се спомињу зато што ће за 50 година бити ВЕЋИНСКИ НАРОД У СРБИЈИ...и зато што ће наши унуци можда борити битке за право да факултативно изучавају српски језик у школама... :?

Нису нама Албанци криви, криви смо ми...:(

Back