u svakodnevni zivot ne spada frizider, auto, kuca, stan, letovanje, leptop................
Ako tebi svakodnevni troskovi zivota u nemackoj pojedu 98 posto plate, sa ta dva posto idi na more, kupi leptop, frizider..........................
pa posto je to naravno premalo, na zapadu se sve uzima na kredit, pa cak i letovanje (na 12 meseci) Postoje gigantski unutrasnji dugovi, na osnovu kreditiranja normalnijeg zivota nemackih porodica.......STO DOKAZUJE DA NEMCI NE MOGU SA SVOJIM PLATAMA DA ZIVE NA OVOM STANDARDU KOJI NAVODNO IMAJU.................zaduzuje se enormno.
Zato se u nemackoj dize galama cim cena energenata, inflacija, cene zivotnih namirnica, krediti.........odu samo procenat-dva na gore, NAROD IZLAZI NA ULICE JER JEDVA PREZIVLJAVAJU I SA PRETHODNIM TROSKOVIMA ZIVOTA.
Kao mlada osoba i ja sm bio naivan ko ti i jos ovde neki, poverovao perfidnoj propagandi o "zlatnom zapadu" , otisao u najrazvijeniju zemlju zapada i VIDEO SVOJIM OCIMA ISTINU...................Bajka o "zlatnom zapadu" je najveca laz podmetnuta covecanstvu odmah posle Biblije i COVID19.
Sve ovo govorim u ime obicnog prosecnog coveka a takvih je 90 posto na zapadu.
Svaku zemlju sam proucio sa svih aspekata i posle decenija rada na tome zakljucio da nasa Srbija nije idealna ali je pri samom vrhu po kvalitetu zivota.
Sta mislis, koliki se procenat nasih prevarenih iseljenika vraca u Srbiju posle 10,20.30.......godina boravka na "zlatnom zapadu" ?
Toj prevari o "zlatnom zapadu" u velikoj meri krivi su i ti samo gastarbajteri ...........ne zeleci da priznaju da su prevareni, pricaju legende o bogatstvima koja se odmah sticu na zapadu, o astronomskim platama, ..........od socijalnih primanja i rada na crno, kupuju dobre automobile a zive u Minhenu po podrumima, troseci za hranu 300 evra za 4 clana porodice, kupuju garderobu u Karitasu.........i sve to da bi ustedeli za polovni mercedes od 8000 evra ili za novi, iznajmljen za par meseci, koliko da se prezentira u Srbiji...............................
Prijatelj me pozvao u goste u neki nemacki grad na severu, verujuci da necu doci jer sam uvek izbegavao, a kada sam jednom rekao da cu ga obici, smislio je hiljadu razloga da ga ne posetim..................ipak, nenajavljen sam otisao.........i zatekao ga da zivi u garazi, da "stempla" vec godinama, da ima auto od par iljada evra ali da ga registruje samo kada dolazi u Srbiju, ...........................a on je o sebi prikazivao drugu sliku po Srbiji i kod mene pa zato nije zeleo da ja sve to vidim.
Imam hiljade primera o "uspehu" nasih gastarbajtera , kao i samih nemaca, na "zlatnom zapadu" , ali znam i neke profesore na UNI , lekare, vlasnike vecih firmi, uspesnih...............ALI U TAKO MALOM PROCENTU DA NI IZDALEKA NE OPRAVDAVA LEGENDE O ZLATNOM ZAPADU KOJE NAM KAPITALISTICKA PROPAGANDA PODMECE.