SRBI 1999 OBORILI PONOS AMERIKE-KINA RAZVILA BOLJI STELT

FataMorgen

Legenda
Poruka
64.174
POLITIKA
Kina razvila novi stelt proučavanjem oborenog F-117 u Srbiji
f117.jpg

BRISEL – Kinezi su za razvoj svog novog stelt borbenog aviona visoke tehnologije po svemu sudeći iskoristili saznanja stečena pri ispitivanju američke „nevidljive” letelice F-117, oborene iznad Srbije tokom NATO bombardovanja 1999, ocenili su za agenciju AP balkanski vojni zvaničnici i drugi stručnjaci.

Kineski zvaničnici nedavno su prikazali novi borbeni avion koga je veoma teško detektovati na radaru, a koji bi mogao ozbiljno da ugrozi američku dominaciju u domenu vazduhoplovne industrije. Radi se o dvomotorcu nazvanom „čengdu” J-20, koji je prvi let imao 11. januara.

Pomenuti američki F-117 najthok (noćni soko) bio je prvi svetski stelt borbeni avion, napravljen 1970-tih u velikoj tajnosti, a njegova upotreba je počela 1983.

U martu 1999. srpska vojska je protivvazdušnom raketom uspela da obori jedan F-117 iznad atara sremskog sela Buđanovci, dok se pilot katapultirao i spasao.

To je bilo prvi put u istoriji da je jedan „nevidljivi” avion uopšte pogođen.

Američki Pentagon je verovao da je do toga došlo kombinacijom dobre taktike i „čiste sreće”.

Delovi olupine oborene letelice rasuli su se na širokom prostoru poljoprivrednih dobara, a civili su kao suvenire prikupili njene delove, neke veličine manjih automobila, piše AP.

„Prema našim obaveštajnim podacima u to vreme, kineski agenti su špartali oblašću po kojoj su se rasuli delovi F-117, i kupovali njegove delove od lokalnih poljoprivrednika”, rekao je šef hrvatskog generalštaba tokom NATO bombardovanja Srbije, admiral Davor Domazet-Lošo.

„Verujemo da su Kinezi iskoristili prikupljene materijale kako bi otkrili tehnologiju stelta, i napravili ih”, dodao je Domazet-Lošo u telefonskom intervjuu za AP.

Jedan neimenovani viši zvaničnik srpske vojske potvrdio je da su kolekcionari došli do delova olupine stelta, a da su neki završili „u rukama stranih vojnih atašea”.

Delovi olupine F-117, kao što su levo krilo sa znakom američkih vazduhoplovnih snaga, svod kokpita, katapultirano sedište, kaciga pilota i radio, izloženi su u beogradskom Muzeju vazduhoplovstva.

„Ne znam šta se desilo sa ostatkom aviona. Mnoge delegacije su nas u prošlosti posetile, među njima i kineske, ruske i američke... ali nijedna nije pokazala interesovanje da uzme bilo koji deo letelice”, rekao je zamenik direktora Muzeja vazduhoplovstva Zoran Milićević.

Agencija AP nije uspela da dobije reagovanja na navode balkanskih vojnih zvaničnika od kineskog ministarstva odbrane i iz Pentagona.
Beta-AP
objavljeno: 23/01/2011

Ovo tek toliko da se zna o Srpskoj vojsci koja je bila nekada.:super::
A,sada od vojske imamo samo Sula koji izvanredno gadja :zcepanje:

Samo jos jedan primer nase debilnosti, u ovom slucaju ko zna koje po redu Slobine.

Gomile seljaka koje komadaju avion nesmetano smo proglasili sa osmehom kao veliku zanimljivost, podsmevajuci se sopstvenom kretenizmu.

Umesto da je DB ili ko god zatvorio ceo taj atar i sve otpremio u neki podrum, a zatim ti ostaje da sednes i vagas ponude. Secam se da kad sam gledao tu sumu svih nasih idiotarija na tv i opstenarodno veselje, a nigde uokolo nijednog drzavnog sluzbenika, doslo mi je da placem iz sveg glasa kako je moguce da smo toliki moroni svi koliko nas ima.

Samo jos jedan primer nase debilnosti, u ovom slucaju ko zna koje po redu Slobine.

Gomile seljaka koje komadaju avion nesmetano smo proglasili sa osmehom kao veliku zanimljivost, podsmevajuci se sopstvenom kretenizmu.

Umesto da je DB ili ko god zatvorio ceo taj atar i sve otpremio u neki podrum, a zatim ti ostaje da sednes i vagas ponude. Secam se da kad sam gledao tu sumu svih nasih idiotarija na tv i opstenarodno veselje, a nigde uokolo nijednog drzavnog sluzbenika, doslo mi je da placem iz sveg glasa kako je moguce da smo toliki moroni svi koliko nas ima.

Kakve ponude?

Pa recimo: `izvol`te, Ameri, ako nastavite sa bombardovanjem, ode tehnologija Rusima i Kinezima`.

Ili bar: `Braco, koliko nudite za tehnologiju?`, ` A vi, braco zutaci?`

Nesto u tom fazonu :kafa:

A najgore sto si mogao da uradis je: `evo vam srpski seljaci po koji komad, da imate sta da stavite u stalu, pa kad dodje Kinez i da vam za to 50 evreja, vi mu prodajte`.

Pa recimo: `izvol`te, Ameri, ako nastavite sa bombardovanjem, ode tehnologija Rusima i Kinezima`.

Ili bar: `Braco, koliko nudite za tehnologiju?`, ` A vi, braco zutaci?`

Nesto u tom fazonu :kafa:

A najgore sto si mogao da uradis je: `evo vam srpski seljaci po koji komad, da imate sta da stavite u stalu, pa kad dodje Kinez i da vam za to 50 evreja, vi mu prodajte`.

:hahaha:

A pa nisam znala da se to tako radi, ali jeste.

Poslednja izmena:

Debelo gresis.

Mi smo ukupno oborili 3 stelta,jedan samo ostecen sleteo je prinudno u BiH ili Hrvatsku ako ne gresim,od drugog smo vec imali delove i prosledili ih tako gde treba :mrgreen:

3 je kako i treba iskoriscen u propagandni rat,pa cak i da nismo vec imali i trebali su da prikazu javnosti pa da zatvore slucaj.

Da li zasta verujes da je nasa vojska bila toliko blesava?

Ma,romi su vukli na konjskim kolima :hahaha::hahaha::hahaha:

Umesto da je DB ili ko god zatvorio ceo taj atar i sve otpremio u neki podrum.....
Ne piši koještarije. Ko ti je rekao da "kraj" nije bio zatvoren i sve temeljno "počišćeno"?

... ali nijedna nije pokazala interesovanje da uzme bilo koji deo letelice”

Normalno, sta ce im kad ga jedna zastarela "Neva" srusi samo tako ... :mrgreen:

A te price o sreci su ciste gluposti, prva raketa ga je promasila za svega par metara da je pilot sam rekao da je osetio "veliku agresivnost rakete" pri jakom potresu aviona zbog blizine i brzog preleta rakete, a druga ga je pocepala ...dakle znali su tacno gde je i o kojem avionu se radi.

Back