Sramota je da se ide kod psihijatra

Džudi S

Domaćin
Moderator
Poruka
4.473
FORUM2.jpg
Juče je bio Svetski dan mentalnog zdravlja i statistika u Srbiji je poražavajuća. 15 posto radno sposobnog stanovništva u Srrbiji ima neki mentalni poremećaj.

Izvor: https://n1info.rs/magazin/zdravlje/svetski-dan-mentalnog-zdravlja-2/

Pretpostavljam da je statistika ista ili slična na prostorima cele ex yu.

Zašto postoji stigmatizacija na Balkanu kada je u pitanju mentalno zdravlje? Zašto je sramota da se ide kod psihijatra?
Mislim da sam balkanski mentalitet utiče na blagovremeni početak lečenja nekog mentalnog poremećaja i bolesti.

Mi smo jaki, stabilni, ponosni, nismo bolesni, nismo ludi.. Na Balkanu ne postoji navika odlaska na preventivne preglede. Mislim na zdravlje u celini, ne samo na mentalno zdravlje.
Zašto je to tako?
Nisam lekar, nisam sociolog ali kao laik mislim da problem postoji jako dugo. Za svaki mentalni poremećaj, ako je neko u selu ili u gradu išao kod lekara, govorilo se da je ta osoba luda. "Ludilo" je strašno, opasno, sramotno. " Gledaj sine ( ćero ) kakva je familija, ima li faličnih "- Da li vam je poznata ova rečenica?

Stigmatizacija postoji i danas i tome su doprinele ne samo narodna verovanja već i kultura, mislim na film, književnost ali i na slikarstvo. Zašto je popularan Van Gog?

Najstrašnije u celoj temi vezanoj za stigmatizaciju mentalnih bolesti je autostigmatizacija.

Da li mislite da je sramota da se ide kod psihijatra ili kod psihologa? Šta mislite o ovoj temi?

Fotografija: Pixabay.com

@Sensei Mislim da ova cifra od 15 posto predstavlja broj ljudi koji se leči od mentalnih poremećaja i bolesti. Mnogo je osoba koje se plaše lekara, psihologa, psihijatra.
Plaše se da će ih medikamenti usporiti, pretvoriti u zombije. To nije tačno.

Najgore je što postoji autostigmatizacija. Sticajem okolnosti znam za autostigmatizaciju. Ljudi i sa nekim lakšim poremećajem, paničnim napadima npr, sebe tretiraju kao drugačije.
" Mi smo drugačiji, oni su normalci ". Nemoguće je ubediti ljude da prestanu da vrše autostigmatizaciju. Ne znam ni da li je moguće ubediti "normalce" da je F dijagnoza isto dijagnoza, kao što su M, G, J dijagnoze, po medicinskoj klasifikaciji poremećaja i bolesti.

Zato sto je to zanimanje kao i svako drugo koje ne garantuje strucnost,mogla je moja keva da sredi diplomu i vidovitoj zorki,jadno je sto im ljudi veruju jer se plase bolesti i tako su laki za manipulaciju
Kome zapravo treba izlecen pacijent,licno sam u ordinaciji pitao coveka koji se onesvestio na ulici koliko pije vode dnevno,kaze nikad nije casu vode popio,pije ostale tecnosti ali vodu nikad i to ga lekar nije pitao koji je izasao na momenat

Poslednja izmena:
Pogledajte prilog 1623855Juče je bio Svetski dan mentalnog zdravlja i statistika u Srbiji je poražavajuća. 15 posto radno sposobnog stanovništva u Srrbiji ima neki mentalni poremećaj.

Izvor: https://n1info.rs/magazin/zdravlje/svetski-dan-mentalnog-zdravlja-2/

Pretpostavljam da je statistika ista ili slična na prostorima cele ex yu.

Zašto postoji stigmatizacija na Balkanu kada je u pitanju mentalno zdravlje? Zašto je sramota da se ide kod psihijatra?
Mislim da sam balkanski mentalitet utiče na blagovremeni početak lečenja nekog mentalnog poremećaja i bolesti.

Mi smo jaki, stabilni, ponosni, nismo bolesni, nismo ludi.. Na Balkanu ne postoji navika odlaska na preventivne preglede. Mislim na zdravlje u celini, ne samo na mentalno zdravlje.
Zašto je to tako?
Nisam lekar, nisam sociolog ali kao laik mislim da problem postoji jako dugo. Za svaki mentalni poremećaj, ako je neko u selu ili u gradu išao kod lekara, govorilo se da je ta osoba luda. "Ludilo" je strašno, opasno, sramotno. " Gledaj sine ( ćero ) kakva je familija, ima li faličnih "- Da li vam je poznata ova rečenica?

Stigmatizacija postoji i danas i tome su doprinele ne samo narodna verovanja već i kultura, mislim na film, književnost ali i na slikarstvo. Zašto je popularan Van Gog?

Najstrašnije u celoj temi vezanoj za stigmatizaciju mentalnih bolesti je autostigmatizacija.

Da li mislite da je sramota da se ide kod psihijatra ili kod psihologa? Šta mislite o ovoj temi?

Fotografija: Pixabay.com
Kod nas je stigmatizacija daleko veci problem od autostigmatizacije, na zapadu je np autostigmatizacija veci problem. Najveci problem naroda na Balkanu je sta ce komija reci ne siromastvo,kriminal u drustvu itd.

Šta je pogrešno u ovoj rečenici?

Ne mogu i ne smem da dam površan odgovor. Evo šta piše na sajtu Eklinike

https://eklinika.telegraf.rs/psihologija/82075-moze-li-da-se-nasledi-mentalno-oboljenje
Nije sramota

I ja planiram

Ako misliš da ti je potreban psiholog ili ( i ) psihijatar idi. Idi na vreme.

Zato sto je to zanimanje kao i svako drugo koje ne garantuje strucnost,mogla je moja keva da sredi diplomu i vidovitoj zorki,jadno je sto im ljudi veruju jer se plase bolesti i tako su laki za manipulaciju
Kome zapravo treba izlecen pacijent,licno sam u ordinaciji pitao coveka koji se onesvesrio na ulici koliko pije vode dnevno,kaze nikad nije casu vode popio,pije ostale tecnosti ali vodu nikad i to ga lekar nije pitao koji je izasao na momenat

Uglavnom se slažem sa tobom. Ovde ne mogu. Psihijatri moraju da završe medicinski fakultet. Ranije je postojao na Medicinskom fakultetu odsek za neuropsihijatriju. Sada je neurologija jedan smer, psihijatrija drugi smer.

Nisam čula da je neko falsifikovao diplomu i postao psihijatar. Možda si u pravu, ne znam..

@buudala Da, može da se ide i na bolovanje i u penziju, ALI.. Psihijatri ne daju bolovanje tako lako.

Socijalna komunikacija, socijalni kontakti su važan deo lečenja depresije.

https://portaloinvalidnosti.net/2020/01/sta-osobe-sa-nevidljivim-invaliditetom-zele-da-znate/

Ovde se spominje stigmatizacija osoba sa mentalnim poremećajima i bolestima. I mentalne bolesti su jedna vrsta invaliditeta.

@salko dinamitas Nisam znala da je na zapadu autostigmatizacija veći problem od stigmatizacije.

https://eklinika.telegraf.rs/psihologija/82075-moze-li-da-se-nasledi-mentalno-oboljenje

Uglavnom se slažem sa tobom. Ovde ne mogu. Psihijatri moraju da završe medicinski fakultet. Ranije je postojao na Medicinskom fakultetu odsek za neuropsihijatriju. Sada je neurologija jedan smer, psihijatrija drugi smer.

Nisam čula da je neko falsifikovao diplomu i postao psihijatar. Možda si u pravu, ne znam..

@buudala Da, može da se ide i na bolovanje i u penziju, ALI.. Psihijatri ne daju bolovanje tako lako.

https://portaloinvalidnosti.net/2020/01/sta-osobe-sa-nevidljivim-invaliditetom-zele-da-znate/

Ovde se spominje stigmatizacija osoba sa mentalnim poremećajima i bolestima.
Znam.
Da daju, vrv ne bi bilo Dubone i Ribnikara.
Posle se čude što im se retko obraćaju oni kojima je pomoć potrebna.

Ovde se spominje stigmatizacija osoba sa mentalnim poremećajima i bolestima. I mentalne bolesti su jedna vrsta invaliditeta.

@salko dinamitas Nisam znala da je na zapadu autostigmatizacija veći problem od stigmatizacije.
Moje misljenje, ljude na zapadu daleko manje interesuje misljenje okoline nego kod nas,novac je manje bitan nego kod nas itd i citao sam neke analize davno koji su najveci problemi po zemljamasa kojima se ljudi susrecu, koliko su to ozbiljne analize ne znam, pokazalo se da ljudi sa nasih prostora daleko vise razmisljaju o misljenju drugih, daleko manje nego o kriminalu,siromastvu itd u odnosu na druge zemlje.

''mentalno oboljenje obično je uzrokovano kombinacijom četiri glavna faktora:
  • genetike
  • biologije
  • faktora životne sredine
  • psiholoških faktora ''
Šta se ovde kosi sa mudrošću one rečenice.

Mene doktorka Šizela Psihić-Nervozić izbacila naglavačke iz kancelarije.
Kaže ta ustanova ne rešava ono što mene muči.
A ja svaki dan brinem kud ide ovaj svet i šta svet misli dokle ċe da stigne sa neodgovornim & sebičnim ponašanjem koje ni do sada nine dalo neke rezultate?
Pa onda ljubav... Strašno śta ljudi smatraju da je ljubav a zapravo nije...
I taman ja hteo i na treću tačku da predjem...

Mene doktorka Šizela Psihić-Nervozić izbacila naglavačke iz kancelarije.
Kaže ta ustanova ne rešava ono što mene muči.
A ja svaki dan brinem kud ide ovaj svet i šta svet misli dokle ċe da stigne sa neodgovornim & sebičnim ponašanjem koje ni do sada nine dalo neke rezultate?
Pa onda ljubav... Strašno śta ljudi smatraju da je ljubav a zapravo nije...
I taman ja hteo i na treću tačku da predjem...
Eno te spominje onaj Ljubota....

Ok dala mi neke lekiċe na moj zahtev.
Uzmem ih povremeno, ono kad se menja vreme, pa ajd što nisam fit nego pomislim "još mi neka prsotina koja ne zna od besa šta će sama sa sobom" da mi se natakari na radnom mestu.

Žena procenila da ja to odgovorno koristim PP
pa mi dala još jednu tiru "da mi se nadje" a onda sam imao SUPER SREĆU da mi u Domu Zdravlja nije bila moja doktorka već zamena pa mi greśkom ubacila u tromesečnu terapiju za dijabetes.

Daj da se ne lažemo relacija jeste sledeća

Stres - dijabetes - bubrezi - srce - srčani ili moždani udar.

I sad, ja taman u godinama kada to kači ljude i razmišljam kako da dodjem do nečega za smirenje, zajebana je to materija, ljudi uzimaju na svoju ruku i prave sebi veći problem.

Da sam ja "sam sebe lečio" bio bih jedan od 1.000.000 na bensedinu
A ovako doktorka ispoštovala moju želju da mi prepiše nešto za totalnu kursobolju a da me pritom ne uspava ili dekocentriše ili sl.

Ladno nauka napravila :D

Back