- Poruka
- 4.473
Izvor: https://n1info.rs/magazin/zdravlje/svetski-dan-mentalnog-zdravlja-2/
Pretpostavljam da je statistika ista ili slična na prostorima cele ex yu.
Zašto postoji stigmatizacija na Balkanu kada je u pitanju mentalno zdravlje? Zašto je sramota da se ide kod psihijatra?
Mislim da sam balkanski mentalitet utiče na blagovremeni početak lečenja nekog mentalnog poremećaja i bolesti.
Mi smo jaki, stabilni, ponosni, nismo bolesni, nismo ludi.. Na Balkanu ne postoji navika odlaska na preventivne preglede. Mislim na zdravlje u celini, ne samo na mentalno zdravlje.
Zašto je to tako?
Nisam lekar, nisam sociolog ali kao laik mislim da problem postoji jako dugo. Za svaki mentalni poremećaj, ako je neko u selu ili u gradu išao kod lekara, govorilo se da je ta osoba luda. "Ludilo" je strašno, opasno, sramotno. " Gledaj sine ( ćero ) kakva je familija, ima li faličnih "- Da li vam je poznata ova rečenica?
Stigmatizacija postoji i danas i tome su doprinele ne samo narodna verovanja već i kultura, mislim na film, književnost ali i na slikarstvo. Zašto je popularan Van Gog?
Najstrašnije u celoj temi vezanoj za stigmatizaciju mentalnih bolesti je autostigmatizacija.
Da li mislite da je sramota da se ide kod psihijatra ili kod psihologa? Šta mislite o ovoj temi?
Fotografija: Pixabay.com