Spušta se starosna granica za vozače kamiona i autobusa

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.420
9ba97c85a3694d47a5a34263f1da1003-512x340.jpeg

Starosna granica za dobijanje vozačke dozvole za kamione i autobuse biće spuštena za tri godine, a vozački ispit za te kategorije moći će da polažu i vozači koji imaju samo probnu dozvolu za automobil, predviđeno je izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja. To znači da bi mladi ljudi već sa 18 godina mogli da voze kamion, a sa 21 da upravljaju autobusom. Otvara se pitanje da li će to rešiti problem nedostatka profesionalnih vozača ili će povećati rizik po bezbednost saobraćaja?

Izmenom zakona biće olaškani uslovi za dobijanje vozačkih dozvola za transportna vozila, jer kako piše u obrazloženju, postoji konstantan nedostatak kvalifikovanih kadrova.

Na ulicama i putevima Srbije tako bi uskoro mogli da se nađu mladi vozači autobusa i kamiona, koji po važećim propisima ne bi smeli da voze ni automobil sa motorom jačim od 108 konjskih snaga.

U Srbiji je trenutno više od 30 odsto profesionalnih vozača starijih od 50 godina, kao i veliki broj penzionera, dok je manje od 10 odsto vozača mlađih od 30 godina.

U Agenciji za bezbednost saobraćaja navode da je jedan od ciljeva novog rešenja da se nadoknadi nedostatak profesionalca, ali i naglašavaju da će za vozače kamiona i autobusa biti potreban sertifikt profesionalnog vozača.

Polaganje za vozačku dozvolu za kamion košta oko 300 hiljada dinara, a za autobus oko 450 hiljada dinara. U skladu sa tim, u Srbijatransportu očekuju
da će Vlada Srbije pronaći mogućnost da subvencioniše obuke mladih vozača do 30 godina koja će pomoći privredi države.
link

Da li ovo novo rešenje predstavlja rizik po bezbednost saobraćaja?

Pogledajte prilog 1394022
Starosna granica za dobijanje vozačke dozvole za kamione i autobuse biće spuštena za tri godine, a vozački ispit za te kategorije moći će da polažu i vozači koji imaju samo probnu dozvolu za automobil, predviđeno je izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja. To znači da bi mladi ljudi već sa 18 godina mogli da voze kamion, a sa 21 da upravljaju autobusom. Otvara se pitanje da li će to rešiti problem nedostatka profesionalnih vozača ili će povećati rizik po bezbednost saobraćaja?

Izmenom zakona biće olaškani uslovi za dobijanje vozačkih dozvola za transportna vozila, jer kako piše u obrazloženju, postoji konstantan nedostatak kvalifikovanih kadrova.

Na ulicama i putevima Srbije tako bi uskoro mogli da se nađu mladi vozači autobusa i kamiona, koji po važećim propisima ne bi smeli da voze ni automobil sa motorom jačim od 108 konjskih snaga.

U Srbiji je trenutno više od 30 odsto profesionalnih vozača starijih od 50 godina, kao i veliki broj penzionera, dok je manje od 10 odsto vozača mlađih od 30 godina.

U Agenciji za bezbednost saobraćaja navode da je jedan od ciljeva novog rešenja da se nadoknadi nedostatak profesionalca, ali i naglašavaju da će za vozače kamiona i autobusa biti potreban sertifikt profesionalnog vozača.

Polaganje za vozačku dozvolu za kamion košta oko 300 hiljada dinara, a za autobus oko 450 hiljada dinara. U skladu sa tim, u Srbijatransportu očekuju
da će Vlada Srbije pronaći mogućnost da subvencioniše obuke mladih vozača do 30 godina koja će pomoći privredi države.
link

Da li ovo novo rešenje predstavlja rizik po bezbednost saobraćaja?
kad je profit (za vlasnike transportnih preduzeca) u pitanju, drzava dozvoljava svaki rizik..............inace nista od novog kredita MMF ........i naravno, provizija, koje se podrazumevaju.

Ajde da kažem i ja reč-dve o ovoj temi kao neko ko je profesionalni vozač :)

Kada sam bio klinac zakon je dozvoljavao da se sa 18 godina polaže za kamion,sa 21 za bus. Zakasnio sam za taj zakon i onda je promenjen da se sa 21 godinom polaze C i E kat a sa najranije 24 D kategorija uz uslov da se ima predhodno iskustvo minimum 2 godine na C kategoriji.

Bilo mi je žao i mislio sam da sam zakinut ali sada s ove tačke gledišta ipak mislim da momku od 18 godina nije mesto za volanom šlepera...

Neko sazri pre,neko kasnije...meni su sa 16 godina davali svako veče da vozim bus,ali gledam danas omladinu u busu,ne deluju mi kao da bi mogli da sednu za volan nekog "četrdesetonca" i da ga spuste niz kanjon Morače :)

Ne bih ja ništa dirao,za 3 godine se mnooogo sazri u tom životnom dobu...

Sa 16 sam položio za A i. F kategoriju...Puno je opasnije voziti motocikl od kamiona... Imam i C i E...
F je za traktor sa dve prikolice (a B sa jednom prikolicom).
Čujem da se uskoro sa B neće moći voziti traktor.

Neće.
Ko zna da vozi, zna to i sa 18-20 godina.
Ko ne zna da vozi, neće ni sa 50 godina da bude bolji vozač.
Ali u Srbiji svako zna sve o vožnji i fudbalu, tako da neće biti nikakvih problema. :whistling:
:ok:

Nemam loših iskustava... a sigurno sam bolje vozio sa 17 nego sad..
Bitnije je da se redovno vozi... da se ne izgubi rutina

Posle 30te popušta koncentracija ali bi trebalo iskustvo da je nadomesti
Slažem se
Nebi voleo da me neki klinac smrska šleperom jer je žurio/kočio nizbrdo.
Kamioni imaju tahografe i prate se GPS.om... imaju elektronike... mini radare za objekte na putu... automatsko kočenje, ako se brzo smanjuje distanca... kamere, senzore...
Nije to više ono vreme.

Back