Spremanje prijemnog ispita u kratkom vremenskom periodu

tritures

Početnik
Poruka
11
Postaviću pitanje na početku za one koji ne žele da čitaju ovaj veliki tekst ispod :P

Da li imate nekih saveta za spremanje prijemnog ispita za kratko vreme (konkretno iz matematike)?

Ostala su mi još oko dva meseca pa mi je hitno potrebna neka strategija, savet ili bilo šta što bi poboljšalo napredak priprema. Pod velikim sam pritiskom zbog toga mi je potreban veliki broj poena. Razmišljam se da odem na privatne časove da me neko priprema. Spreman sam da radim danonoćno radim ako je potrebno.

Znam kako naslov zvuči i da nije jednostavno, ali nema mi druge. Četvrta sam godina gimnazije, prirodno-matematički smer. Prosek mi je uglavnom bio oko 5.00 (tri četvorke u prvoj, jedna u drugoj i u trećoj 5.00). Uglavnom sam učio dan ili nekoliko dana pred test i tako sam radio sve do sad. Razlog mom neredovnom učenju je uglavnom bila slaba motivacija, kao i provodjenje vremena na video igricama. Gradivo mi je uglavnom bilo shvatljivo pa mi nije bilo potrebno duže spremanje (što je jedan od mogućih razloga za slabu motivaciju za redovno učenje) ili privatni časovi na koje dosta njih ide.
Nedavno sma shvatio da moji metodi nisu toliko dobri. Mislim da veliki deo gradiva nisam dobro upamtio (iako nemam problema sa razumevanjem istog i potrebu za privatnim časovima). Promenio sam nekoliko profesora, neki od njih su nam dozvoljavali da pogledamo formule sa hamera, a jedna profesoeka čak i da ih imamo na papiru što nam, kako sad primećujem, nije išlo u korist... Pripreme za fakultet sam započeo u septembru, ali zbog već opisanog načina učenja brzo sam prestao sa pripremama i posvetio se ocenama i nagomilanom gradivu. I tako, nastavio sam te pripreme u februaru i to je prošlo slično. Svestan sam da sam se služio veoma lošim načinom učenja (pored nagomilavanja imao sam i druge greške, kao što je učenje u ležećem položaju, uglavnom noću i tako dalje..). Iako nisam znao da učim na pravi način, uvek sam bio uporan. Ukoliko bih neki profesor najavio usmeno propitivanje ili test, ja bih dočekao jutro dok ne spremim ono što je potrebno (uglavnom nekoliko dana pred test ili odgovaranje). Želim samo da nagovestim da nisam lenj pa da zbog toga nisam učio, već nisam shvatao neefikasnost svog rada na pravi način. Shvatam da sam mogao redovnim učenjem da postignem bolje rezultate, da sebe manje mučim i da upamtim sve mnogo bolje.
Ovaj opis sam dodao kako bih se ogradio od nekih tipova učenika, a i da mlađima budem primer i pouka, da ne greše kao što sam ja...
Ja se inače insteresujem za nauku i imam nekoliko projekata i ideja na kojima bih radio, jedan je baš vezan za matematiku, ali zbog nedostatka vremena ne mogu da im se posvetim... :/
Poruka za srednjoškolce, pa i za mlađe: vežbanjem se otklanjaju moguće greške, stvara se neka rutina i gradivo se bolje pamti. Vežbajte i radite redovno.

Za kraj, voleo bih da komentari ne budu kritikovanja i rasprave, kao i pričanje o tome šta je trebalo raditi i slično. Problem je već nastao, vreme se ne može vratiti, ostaje samo da se sad uradi sve što se može i da se izvuče pouka. Nadam se da smo se razumeli i da će biti saveta koji će biti od pomoći meni i onima koji se nalaze u istoj situaciji :)

Poslednja izmena:
nađi neke pripreme, možda neke počinju baš sad, ne zezam se, iako deluju obično mislim da je korisno tj psihološki možda i videćeš još ljudi
ne znam šta upisuješ i kako misliš da studiraš al ima onih varijanti ne upišeš faks A ali upišeš B s istim prijemnim
ako ne pripreme uzmi radi da pređeš sve ravnomerno, nađi neke drugare ili tako nešto... ako znaš gradivo onda je to samo da se uhodaš nekako
il uzmi časove ako imaš para ne znam
vidi šta ti ide najgore... obavezno nađi primere prijemnih... ako je ABC sistem tj konačno rešenje zaokružuješ vežbaj to, vežbaj sa satom i tako?

nađi neke pripreme, možda neke počinju baš sad, ne zezam se, iako deluju obično mislim da je korisno tj psihološki možda i videćeš još ljudi
ne znam šta upisuješ i kako misliš da studiraš al ima onih varijanti ne upišeš faks A ali upišeš B s istim prijemnim
ako ne pripreme uzmi radi da pređeš sve ravnomerno, nađi neke drugare ili tako nešto... ako znaš gradivo onda je to samo da se uhodaš nekako
il uzmi časove ako imaš para ne znam
vidi šta ti ide najgore... obavezno nađi primere prijemnih... ako je ABC sistem tj konačno rešenje zaokružuješ vežbaj to, vežbaj sa satom i tako?

Želim da upišem SIIT smer na FTN u Novom Sadu. Potrebno je oko 90 poena za bužet, a oko 70 za samofinansiranje. Ako ne budem mogao da podnesem materijalno samofinasniranje možda ću upisati neki drugi sličan smer. Planiram da uskoro kupim njihovu zbirku sa zadacima za vežbanje iz oblasti koje će biti na prijemnom, a možda ću ići na privatne časove... kod privatnih mi je najveći problem što mislim da neka ljudi koji drže takav tip časova. Živim u malom gradu i uglavnom sam čuo sa se drže privatni časovi kao dodatak regularnim, sa ciljem da pojasne gradivo i osiguraju uspeh, a ne da prirpeme za fakultet, a meni je bitno da su upućeni u tu tematiku, jer će mi tako pomoći da se bolje spremim. Meni ne treba neko preterano objašnjavanje, jedino bi mi trebalo pojasnjenje oko nekih stvari iz trigonometrije. Primetio sam da jedna online škola, Škola Rajak, priprema učenike za prijemni. U poslednje vreme istražujem načine i metode brzog pamćenja i slićno, tačnije tražim nešto što bi odgovorilo na moje pitanje, ali toga malo ima, bar ne na našem jeziku.
Hvala na odgovoru :)

Poslednja izmena:
Dva meseca ti nije uopste kratko vreme za spremanje prijemnog. Organizuj se kreni pomalo da radis svaki dan i nemas brige.

Hvala na odgovoru i ohrabrenju :)
Neki, tačnije većina iz mog okruženja, su uglavnom počinjali još u januaru, pa sam zato to smatrao kratkim periodom. Mislim da je dodatan problem to što sam prelazio zadatke za jedan dan (nekoliko dana) umesto redovno i da zbog toga nisam sve najbolje upamtio. Prvobitni plan mi je bio da od februara krenem da radim zadatke iz zbirki od prve do četvrte godine, ali nakon 300 zadataka sam imao obaveze za školu pa sam to pauzirao. To se odužilo, a u tom periodu sam i bio depriminiran pa mi nije bilo važno šta ću uraditi i koji ću fakultet upisati. Smatrao sam da i neću uspeti da se pripremim i da je to, iako sam uvek u fazonu "sve je moguće, ako se problemu priđe na pravi način", nemoguća misija.
Moram da počnem sa pisanjem sažetijih poruka... :P

Hvala na odgovoru i ohrabrenju :)
Neki, tačnije većina iz mog okruženja, su uglavnom počinjali još u januaru, pa sam zato to smatrao kratkim periodom. Mislim da je dodatan problem to što sam prelazio zadatke za jedan dan (nekoliko dana) umesto redovno i da zbog toga nisam sve najbolje upamtio. Prvobitni plan mi je bio da od februara krenem da radim zadatke iz zbirki od prve do četvrte godine, ali nakon 300 zadataka sam imao obaveze za školu pa sam to pauzirao. To se odužilo, a u tom periodu sam i bio depriminiran pa mi nije bilo važno šta ću uraditi i koji ću fakultet upisati. Smatrao sam da i neću uspeti da se pripremim i da je to, iako sam uvek u fazonu "sve je moguće, ako se problemu priđe na pravi način", nemoguća misija.
Moram da počnem sa pisanjem sažetijih poruka... :P

Znam kako je, i neki moji vrsnjaci su pocinjali da se spremaju za prijemni vec od pocetka cetvrte godine srednje, mada su to uglavnom bili oni koji su hteli da upisu medicinu, a tu je prijemni iz hemije cujem bas zahtevan. Ja sam spremao prijemni otprilike mesec i po dana (skoro dva) i upao sam na budzet bez problema, samo ti je bitno da to ozbiljno shvatis. Spremaj se koliko ti obaveze dozvoljavaju dok ti traje skolska godina, a kad ti prestanu casovi malo intenzivnije, zrtvuj se tad pa kad sve prodje imaces vremena za sve.

e polagala sam pre jedno 20 god u beogradu prijemni za tehničke fakultete, to je bilo zbirno a pišeš prvu, drugu želju fakulteta, ja sam za etf, znači bile su matematika i fizika. znala sam manje više gradivo za oba a matematiku sam išla na lagane pripreme, a fiziku sam isto znala i išla na takmičenja (nisam se nešto plasirala al ok sam vladala gradivom). i matematku uradim baš ok a fiziku izgrešim iako je većina uradila obrnuto. nemam pojma da li su pripreme uticale da ovde budem sabranija il sam se opustila posle ok matematike. ali radi kako možeš redovno, ne znam da li je frka za upis na to što hoćeš, ako ne uspeš vrlo važno ako imaš fakultet pod B, al isplaniraj se kako da sve pređeš što treba i kreni po tom nekom planu, drži se forme koja se traži na prijemnom i tih testova, verovatno postoje nekakve zbirke na samom fakultetu ili pogledaj sajtove ili neku grupu na fejsbuku, ili ako fakultet organizuje pripreme, ne znam kako je sa onlajn, meni deluje bolje ako je nešto gde odeš u učionicu sa još ljudi, al ako nisi u prilici nema veze, al kreni ovih dana
vidi šta je program prijemnog da ne lutaš na nekim viškovima
to brzo pamćenje zaboravi nema veze sa ovim pripremama, mislim to je nešto drugo a nisu pripreme
ako si ok sa matematikom treba da se navikneš samo na testove i da ti je glava ok i da izračunaš šta treba i da prođeš da nemaš neke rupe i da nisi zaboravio nešto itd

e polagala sam pre jedno 20 god u beogradu prijemni za tehničke fakultete, to je bilo zbirno a pišeš prvu, drugu želju fakulteta, ja sam za etf, znači bile su matematika i fizika. znala sam manje više gradivo za oba a matematiku sam išla na lagane pripreme, a fiziku sam isto znala i išla na takmičenja (nisam se nešto plasirala al ok sam vladala gradivom). i matematku uradim baš ok a fiziku izgrešim iako je većina uradila obrnuto. nemam pojma da li su pripreme uticale da ovde budem sabranija il sam se opustila posle ok matematike. ali radi kako možeš redovno, ne znam da li je frka za upis na to što hoćeš, ako ne uspeš vrlo važno ako imaš fakultet pod B, al isplaniraj se kako da sve pređeš što treba i kreni po tom nekom planu, drži se forme koja se traži na prijemnom i tih testova, verovatno postoje nekakve zbirke na samom fakultetu ili pogledaj sajtove ili neku grupu na fejsbuku, ili ako fakultet organizuje pripreme, ne znam kako je sa onlajn, meni deluje bolje ako je nešto gde odeš u učionicu sa još ljudi, al ako nisi u prilici nema veze, al kreni ovih dana
vidi šta je program prijemnog da ne lutaš na nekim viškovima
to brzo pamćenje zaboravi nema veze sa ovim pripremama, mislim to je nešto drugo a nisu pripreme
ako si ok sa matematikom treba da se navikneš samo na testove i da ti je glava ok i da izračunaš šta treba i da prođeš da nemaš neke rupe i da nisi zaboravio nešto itd

Hvala na odgovoru i podeljenom iskustvu :)

To za samo pamćenje se slažem, nisam baš mislio da to direktno koristim za ovo s obzirom da nema nešto puno stvari za zapamtiti u matematici, u poslednje vreme slabo pamtim stvari pa sam želeo da pročitam nešto o tome i da možda saznam nešto što bi poboljšalo efikasnost vežbanja ili tako nešto, ni sam ne znam šta sam očekivao da ću naći.
Pričao sam sa roditeljima i možda ću otići na neke privatne kako bih imao bar neko usmerenje, nadzor naprednka i slično, a ako ne zbog toga onda zbog palcebo efekta. Planirao sam da radim sam, bez takve pomoći i slično, a i ne gotivim nešto to, bar ne kao pomoć regularnim časovima, ali nekima je to zaista potrebno pa neću dalje komentarisati. Zbirku fakulteta ću nabaviti za nedelju dana ili dve, a od aprila privatne počinjem (ako budem odlučio da odem) pa ću videti. Sad trebam neke ocene da popravim pa ću kasnije kad ih sredim početi sa pripremama.

Kratak update: upisao sam PMF u Kragujevcu, budžet. Imao sam oko 85 poena. Odgovaranja i obaveze za školu su se odužili pa sam na kraju počeo pripreme petnestak dana pre prijemnog. Prošao sam polovinu zadataka njihove pripreme za ovu godinu i otišao na 5 časa kod privatnog profesora kako bih prešao zadatke koje nisam znao da uradim sa njihovih prethodnih prijemnih ispita. To je od pripreme za prijemni, uz ono vežbanje početnih lekcija prve godine (funkcije, stepenovanje i korenovanje) tokom februara. Neki su se žalili da je prijemni bio težak, ali po meni, bio je lak. Da sam malo više vežbao verovatno bih osvojio svih 60 poena.

Back