Sprema se masovni egzodus - iz Srbije i regiona čekaju znak iz Nemačke

ScipioAfricanus

Stara legenda
Poruka
92.072
Sprema se masovni egzodus - iz Srbije i regiona čekaju znak iz Nemačke

U državama Zapadnog Balkana s nestrpljenjem se očekuje novi nemački zakon o useljeništvu, koji će liberalizovati mogućnost dobijanja zaposlenja u Nemačkoj.

Veruje se da će novi zakon još više podstaći odlaske ljudi iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije, ako u međuvremenu budu ukinute radne vize.

Agencija "Anadolija“, prenosi Sputnik, zatražila je od Ambasade SR Nemačke u BiH informaciju o najavi nemačkih vlasti da se od 1. januara 2019. godine pojednostavljuje proces zapošljavanja radnika sa prostora Zapadnog Balkana u Nemačkoj.

Najavljeno je da Nemačka donosi novi zakon, pa je turska agencija zatražila odgovore na sledeća pitanja: da li će ubuduće biti potrebno pribavljanje radnih dozvola, da li će biti posebno naglašeni profili zanimanja koji će biti obuhvaćeni zakonskim olakšicama, koliko je tokom ove i prošle godine izdato radnih dozvola za rad u Nemačkoj…

"Budući da je novi zakonu o useljeništvu još u ranoj fazi rasprave, molimo za razumevanje da trenutno ne možemo da govorimo o mogućim efektima zakona“, navedeno je u odgovoru Ambasade Nemačke u BiH.

Mnogi građani zemalja Zapadnog Balkana, u kojima su i dalje niske zarade onih koji rade i visok procenat nezaposlenih, u proteklom periodu odlučili su se na odlazak u zemlje Zapadne Evrope, prvenstveno u Nemačku, kako bi pronašli zaposlenje i osigurali egzistenciju sebi i svojim porodicama.

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2018&mm=10&dd=28&nav_id=1461893

Moj smisleni komentar:

Ekonomski motivi jesu primarni ali nisu jedini motiv ljudi u Srbiji. Sa jedne strane imamo strucnjake sa druge oni koji ce jedva da obezbede egzistenciju u Nemackoj, ali ipak hoce, bolje nego u Srbiji.

Dok Nemacka dobija visokokvalifikovani, i potrebni kadar, Srbija ostaje bez oba tipa a vlast ne brine to ni najmanje. Tek su se u poslednje vreme poceli cesati, ali ne cimbenici vec privatnici. Prvi sa kukanjem su pocela transportna preduzeca i slicno.

Takodje, da se primetiti da sve mladji ljudi odlaze u inostranstvo , sa cak 20 godina, znaci paljba posle zavrsene srednje skole. Treba primetiti da ti koji odu u 20tim, uglavnom se vise i ne vracaju ili se nikada nece vratiti niti ce praviti decu u Srbiji. Oni vec od 40+ mozda i hoce, bar vecina njih.

U Srbiji hoce obrazovanog, sposobnog, sa iskustvom-ali ako moze za 250 evra. E pa ne moze.

Nekad bese- ako neces ti ima ko hoce. Al ne lezi vraze, poceo radnik da vice gazdi, ako neces ti ima ko hoce, i pravac kod Angele.

Smislen komentar zavrsen.

Takodje, da se primetiti da sve mladji ljudi odlaze u inostranstvo , sa cak 20 godina, znaci paljba posle zavrsene srednje skole. Treba primetiti da ti koji odu u 20tim, uglavnom se vise i ne vracaju ili se nikada nece vratiti niti ce praviti decu u Srbiji. Oni vec od 40+ mozda i hoce, bar vecina njih.

Сумњам да ће ови од 40+ да се врате и праве децу. Мада, све је могуће...

Сумњам да ће ови од 40+ да се врате и праве децу. Мада, све је могуће...

Pre ce oni to da urade nego klinci...Mladi ljudi se brze adaptiraju,vecina jos nema neki organizovan zivot,prijatelje,ozbiljne veze...A ovi malo stariji koji odu,ubije ih nostalgija,teze se asimiliraju i vecini je jedini izbor da zasniva porodicu u Srbiji.

A šta tačno podrazumeva ta liberalizacija postojećeg zakona, kako će se to olakšati dobijanje zaposlenja? Kako je to sada uređeno, ja stvarno ne znam ništa o tome?
Trenutno je broj radnih dozvola 'ograničen' tipa 20000 godišnje za tražioce iz zemalja zapadnog Balkana. Ovim zakonom će neke kategorije biti izuzete od tog broja i olakšan im postupak, uglavnom visokoobrazovani ili pojedine deficitarne struke. Nikakav 'egzodus' se ne sprema, novinari po običaju preteruju.

Kakav odgovor želite?Mogu da dam odgovor kako je u CH.Ko je dobar može da dobije poso.

Nisam pitao kako je u Švajcarskoj, pitao sam šta tačno znači, kako kaže uvodni tekst preuzet sa sajta B92, "liberalizacija mogućnosti zaposlenja" i "pojednostavljivanje procesa zapošljavanja radnika sa Zapadnog Balkana" po tom novom zakonu o useljeništvu u Nemačkoj, koji je sada u fazi javne rasprave. Takođe sam uz to pitao kakvo je sadašnje zakonsko rešenje i kako se te "novine" razlikuju od njega.

Hoću da znam šta čitam, ništa mi nije objašnjeno.

Trenutno je broj radnih dozvola 'ograničen' tipa 20000 godišnje za tražioce iz zemalja zapadnog Balkana. Ovim zakonom će neke kategorije biti izuzete od tog broja i olakšan im postupak, uglavnom visokoobrazovani ili pojedine deficitarne struke. Nikakav 'egzodus' se ne sprema, novinari po običaju preteruju.

Tako nekako objašnjenje tražim, hvala. Od novinara bi čovek očekivao i da to bude još detaljnije, ali mi očigledno novinare nemamo. Bitno je samo da je senzacionalistički naslov tu, a šta piše u tekstu to ko ga jebbe...

Ja mislim da ce iz Srbije najvise krenuti nacionalne manjine npr Romi I Bosnjaci,a tek onda Srbi put pod noge.Mi iz Bosne cemo pred vodtit kilometarske kolone.Komsije Crnogorci ce da malo bace u izvidnicu gdje je dobra socijala.Oni ce u Skandinaviju zapaliti sigurno.Tu nemaju potrebe za nekim radom,ako ima dobre socijale.Stanovnci Kosova ce direkt avio letovima prema Evropi.Dvije tri familije bukiraju avion i leti Misko.Bise Pristinski aerodrom ko Rodos u sred sezone.

Besmisleno je trositi bilo kakvo vreme na rad u Srbiji. Ja sam u Nemackoj u jednoj firmi radio 5 godina, zaradio privatnu penziju i u njoj i socijalnu nemacku penziju. Kada za to napunim uslove po nemackom zakonu. Socijalna panzija za 5 (to je minimum koji je potrebno provesti u Nemackoj za pravo na penziju) je 300 evra. Za PET (5) godina.

300 evra je u Srbiji minimala za jedva ziveti. Ali ja imam i privatnu penziju, firminu. Dakle, ko radi i gradi u DE, za 10 godina moze zaraditi pristojnu penziju za starost. A ne da kopa po kantama za dzubre i trazi koricu hleba.

Uopste, rad u Srbiji, sledecih 50+ godina je gubljenje vremena i skracivanje zivota. Raditi za UDBAse, mafijase svih boja i vera/vecera, lumpenproletarijat po lokalnim opstinama, partijase i birtijase, taj bolesni sljam i psece smradove mogu samo psihoticni ljudi.

A posle 50 godina... Pitanje da li ce Srbija postojati? Mozda to bude drzava kvazi-serbistan, jer Srba u noj biti vise nece. Oni koji budu postojali, bice nesto kao Indijanci u USA. Ostace samo neradnici, koji ce postepeno biti istiskivani dosljacima iz Kine ili Afrike iz drzavnih i ostalih funkcija. Cast penzionerima i tim kategorijama, koji ne ucestvuju aktivno u privrednom zivotu. :mrgreen:

_nobody_

Back