Sportski i rekreacijski ribolov

Neno

Veoma poznat
Moderator
Poruka
12.129
Ovim tekstom započinjemo jednu manju seriju članaka posvećenu ovom zaista izuzetnom hobiju tj. sportu. U današnje vrijeme svakim danom se sve više suočavamo i sve se teže borimo sa stresom i problemima. Zbog toga je veoma važno naći neki vid “izduvnog ventila” kako negativnu energiju ne bi kanalisali u sebi. Ako tragate za sportom koji uključuje boravak u prirodi koja sama po sebi relaksira i pozitivno utiče na raposloženje, onda razmotrite ribolov kao jednu zaista lijepu aktivnost. Jezera, rijeke, priroda i voda zaista mogu učiniti mnogo za vas. U ovom tekstu naći ćete osnove koje trebate znati prije nego što se upustite u ovu avanturu.

OSNOVNI TIPOVI I METODI RIBOLOVA
 1. Lov ribe pomoću udice i plovka – Najčešći vid ribolova u kome se i totalni početnici mogu snaći. Za ovaj tip ribolova potreban nam je duži štap (otprilike dužine od 3 do 4m) i manja mašinica. Siluk ili ribarska struna koja se koristi treba da bude tanja debljine od 0,18 do 0,25mm. Pored štapa potrebno je obezbijediti i paket manjih udica, te plovak i olova koja se prodaju u svim prodavnicama ribomaterijala u manjim kutijicama. Postoje dva vida plovaka: fiksni i klizni. Fiksni plovci se postavljaju na siluk tako što se kroz njihove vodilice provuče siluk i potom se gumicama koji sa plovkom najčešće i dolaze fiksiraju na siluk. Pomjeranjem plovka po siluku određujemo dubinu na kojoj želimo da pecamo. Fiskni plovci se montiraju tako što se prvo na strunu stavi graničnik od gume koji može da se kupi u svim prodavnicama ribomaterijala, a potom se i plovak montira na siluk. Nakon toga i kod jednog i kod drugog slučaja nanosimo olova, pa potom na kraju siluka montiramo i udicu. Ovaj tip ribolova podjednako se koristi i na rijekama i na jezerima. Riba kada zagrize pomjera plovak u neku stranu ili ga podvuče pod vodu nakon čega mi kontriramo odnosno, trzajem štapa zarijemo udicu u usta ribe.
 2. Dubinski lov ribe pomoću dubinskih predveza. – I ovaj tip ribolova je zgodan i za jezera i za rijeke. Štap može da bude dužine od 2m do 3m i nosivosti od 40 do 100 grama. Potrebno je olovo gramaže od 40 do 100g i udice. Olovo može da bude na dnu ili sredini predveza u zavisnosti od tipa olova. Udice koje po sportskim pravilima mogu da budu najviše dvije vežu se iznad i ispod olova. Riba kada zagrize mamac pomjera vrh štapa i tada je pravo vrijeme za kontru. Ovaj tip je zgodan za one koji ne vole mnogo da se kreću i žele da se smjeste udobno u stolicu te čekaju da riba zagrize.
 3. Lov ribe pomoću varalica – Varaličarenje – Ovom tehnikom love se grabljive ribe kao što su štuka, mladica, pastrmka, smuđ, som bucov, klen i sl. Koristi se podjednako i na jezerima i rijekama. Postoje različite varalice i različiti metodi vođenja varilce. Sve varalice imitiraju mamac kojem ribe jednostavno ne mogu da odole. Što varalica vjerodostojnije imitira mamac to je vjerovatnoća udara veća. Ovaj tip ribolova je za sve one koji žele malo aktivniji ribolov, sa mnogo zabaca i podrazimijeva kretanje uz vodu i niz vodu u potrazi za ribom.
 4. Fly fishnig – Mušičarenje – veoma atraktivan metod i moglo bi se reći pravi sportski metod lova ribe. Atraktivno izgleda i veoma je dinamičan. Ovim metodom love se pastrmka, lipljen i klen. Ovo je potpuno drugačiji ribolov od dosada navedenih i zahtijeva mnogo ribarskog predznanja pa se ne savjetuje apsolutnim početnicima.

kakonapraviti.net
 

Neno

Veoma poznat
Moderator
Poruka
12.129
PECANJE MUŠICOM (Mušičarenje)

Ovaj način ribolova smatra se a i jeste, vrhunska veština, finoća i znanje, gde nema upotrebe snage i sile. Može se slobodno reći da je to da je to zabava ljudi koji na sebi svojstven način vole prirodu i reku.
U prirodi ima više vrsta insekata. Ribolovac mora bar u najmanjoj meri poznavati insekte sa vode na kojoj peca. Razlog za to je što se svaka riba hrani insektima koji se mogu naći na vodi na kojoj pecate. Ima više načina izrade veštačkih mušica, a lov može biti suvim mušicama, mokrim mušicama i nimfama. Posebno je važno obratiti pažnju na veličinu veštačke mušice koja treba biti što bliža prirodnoj veličini mušice.Ništa manje važna nije ni boja mušice jer su prirodne boje mušica raznih nijansi i to treba uspešno imitirati.Treba uzeti u obzir da svaki materijal potopljen u vodu menja svoju originalnu boju tako da i to treba uzeti u obzir pri izradi mušice.
Lov veštačkim mušicama zahteva poseban pribor: štap, strunu, čekrk, predveze, podveze i slično. Postoji viče načina lova veštačkim mušicama: lov mokrim potopljenim mušicama, lov suvim mušicama (one koje plivaju po površini vode) i lov nimfama koji nudi ribi imitaciju ovog polu insekta pri samom dnu ili sredini vodenog sloja.


(Pecaroš)
 

Neno

Veoma poznat
Moderator
Poruka
12.129
Varaličarenje

Po našem skromnom mišljenju varaličarenje je najlepši i pravi sportski ribolov. O ovoj temi je napisano viče knjiga i još uvek ima nedorečenih tema. Mi ćemo ukratko pokušati da vam približimo varaličarenje tako što ćemo opisati načine pecenja grabljivica koje su najzastupljenije kod nas.

-SMUĐ:

-Varalice: "vobleri", "tvisteri", "kašikaste varalice tipa effzet".
Pri zabacivanju varalice, sačekajte da ista padne na dno pa tek onda počnite lagano namotavanje sa težnjom da varalica bude što bliže dnu. Loviti smuđa pri dnu a ne pokidati nijednu varalicu je skoro nemoguće. Moja preporuka je da pre bacanja svoje omiljene "rapale" ispitate teren sa nekom jeftinom varalicom ili tvisterom pa tek onda krenete sa "prečešljavanjem" terena u potrazi za smuđom. Ako pecate sa "džigovima" (tvisterima) cilj je da tvister "radi u vodi": kombinacijom namotavanja mašinice, podizanja i spuštanja štapa tvister treba držati pri dnu a da pri tom on bez prestanka ide gore dole.

-ŠTUKA:

-Varalice: ovaj vodeni terminator će krenuti na svaku varalicu mada bi iz ličnog iskustva izdvojijo meps 3 srebrne boje.
Kako isprovocirati štuku, da pored mnoštva živog kedera u vodi uzme baš vašu varalicu? To ćete uspeti pravilnim vođenjem prave varalice u pravom trenutku na pravom mestu. Za štuku važi sledeće pravilo: što više šetnje, što više zabačaja, provucite varalicu pored svake prepreke u vodi (oborena stabla, panjevi), više puta. Štuku treba tražiti u svim slojevima vode. Naša je preporuka da na kraj najlona namontirate sajlicu sa karabinjerom i što češće menjate varalice. Neko će se sigurno usprotiviti upotrebi sajlice, naše je mišljenje da sajlica više pomaže nego što odmaže. Slobodno eksperimentišite sa većim varalicama.

-BUCOV:

-Varalice: kašikaste varalice uže, manjih dimenzija, poneki uzani vobleri, strimeri (kozija brada) u kombinaciji sa vaser kuglom.
Bucov je riba oko čijeg se lova vode mnoge diskusije u ribolovačkim krugovima, dali lovi sam ili u jatu, dali jato bucova organizuje lov.....
Iz ličnog iskustva reći ću vam sledeće, bucov lovi i sam i u jatu. Bucova treba tražiti ispod površine, nikako u dubini, varalicu treba brzo vući. Bucova koji lovi sam (samca) mnogo je teže upecati, ali su to obično krupniji komadi. Mi ga pecamo "gađanjem": kada vidimo gde radi (izbacuje se u poteri za sitnom ribom), to mesto gađamo varalicom i brzo je povlačimo.

Varalice koje koristimo su kašike najčešće effzet ili ručno pravljene od drške male kašikice. Radi daljeg izbačaja slepite (zavarite) dve effzet varalice. Naš najomiljeniji način pecanja bucova je vaser kuglom i strimerima. Napravite predvez dužine 1,50m (najlon 0,50) na vrhu vežite vaser kuglu a na kraju dva strimera koji treba da budu udaljeni 50cm. Sistem zakačite na kraj najlona i zabacujte, povlačite ga polako uz povremene trzaje da bi vaser kugla bućnula oponašajući zvuk bucova koji lovi. Ovaj sistem se najbolje pokazao kod bucova koji lovi u jatu. Sistem ne smete zabacivati pravo u jato već nekih dvadesetak metara uzvodno, kada sistem dođe do mesta gde bucov "radi" krenite sa namotavanjem. Uspeh zna da bude neverovatan, dešavalo se da se zakače dva bucova po 2,5-3kg u jednom zabačaju.

-SOM:

-Varalice: velike dvodelne ili trodelne Rapale (dubokoronuće), velike kašike, imitacije žaba, džigovi nalik durdubku..... Vobleri koji u sebi imaju kuglice, tako de zveckaju prilikom povlašenja (što dodatno iritira soma).
Da bi lovili soma varalicama potrebno je da se steknu određeni uslovi: bistra voda, mutno vreme, najbolje nevreme i preporuka da se lovi iz čamca. Svako ko iole poznaje ovu ribu zna da se ona kreće i hrani na samom dnu ali ga za vreme nevremena (grmljavina) treba tražiti u gornjim slojevima vode. Udarac soma je veoma sličan udarcu štuke, kao da je varalica zapela za nešto. Ali kada borba počne to je doživljaj, koji ako nemate dobar pribor spreman za soma veoma kratko traje i som se vraća u dubinu vode (lično iskustvo).

(Pecaroš)
 

Neno

Veoma poznat
Moderator
Poruka
12.129
Dubinsko pecanje

Dubinsko pecanje je posle pecanja na plovak najzastupljenija tehnika pecanja kod nas. U najvećem broju slučajeva ovim tehnikom se bave stariji ribolovci ( bez uvrede ), mada je sve veći broj i mladih pecaroša koji idu na kampovanja, i po nekoliko dana čekaju soma i krupnog šarana. U ovakvim slučajevima ribolovčeva aktivnost je ograničena na sedenje ili stajanje u očekivanju da zadrhti vrh štapa ili zazvoni namontirano zvonce - zasvira signalizator. Dubinskom tehnikom se mogu pecati najrazličitije vrste riba, od šarana preko soma, štuke pa sve do babuške i cverglana. Za svaku od ovih riba je potrebno spremiti odgovarajući pribor i mamce. Može se pecati sa mamcem ispod i iznad olova.​
(Pecaroš)
 

Neno

Veoma poznat
Moderator
Poruka
12.129
Pecanje na plovak

Pecanje na plovak je kod nas najzastupljeniji način ribolova, o kome bi se mogla napisati knjiga (i napisane su mnoge). Pokušat ćemo vam predstaviti ovaj način ribolova kroz primere na ribama koje su najzastupljanije kod nas. Koji ćete plovak koristiti zavisi isključivo od vode na kojoj pecate i ribe koju pecate. Postoje razne vrste plovaka možemo ih deliti po veličini, obliku, dali je klizeći ili ne.... i mi vam nećemo preporučivati određenu vrstu, zato što je nemoguće znati koji uslovi vladaju na vodi na kojoj vi pecate. Možemo vam samo reći da veličinu plovka diktira dubina i brzina vode na kojoj pecate. Neke naše kolege kažu da je najbolje ići sistemom koliko je metara duboka voda toliko grama treba da "nosi" plovak. Ova teorija na Drini i bržim rekama pada u vodu, zato što će mamac promašiti hranjeno mesto dok stigne do dna.

(Pecaroš)
 

Neno

Veoma poznat
Moderator
Poruka
12.129
Dozvole, pravila i zakoni u sportsko rekreativnom ribolovu

jgs85j.png


Mjere se računaju:

* za ribe od vrha glave do kraja vrška sklopljene stražnje peraje,
* za rakove od oka do kraja ispruženog repa.

Sportski ribolov može se obavljati:

* Za lov salmonidnih vrsta riba s jednim priborom s najviše tri udice. Dozvoljen je samo s umjetnim mamcima (umjetna mušica ili varalica), a za lov mladice dozvoljena je još i upotreba mrtve ribice najmanje dužine 15 cm.
* Za lov ostalih vrsta riba: s dva ribolovna pribora, a na svakom priboru najviše tri udice.


Zabranjeno je :

* Loviti ribu neposredno rukom ili povlačenjem, odnosno kvačenjem udicom s vanjske strane, ili koristiti druga sredstva koja nisu dozvoljena.
* Loviti ribu noću u vodama u kojima obitavaju salmonidne vrste (pastrva, lipnjan, mladica) i to: u proljeće od 20-4, ljeti 20-3 , u jesen 19-4 i zimi od 18-6 sati.


Ribolovni BONTON

prvo i osnovno je poštivati lovostaj i vratiti u vodu ribu koja je ispod mjere

počistiti smeće na mjestu na kojem lovite, ne trebate čistiti po cijeloj obali rijeke, jezera, za to se brinu ribolovna društva, dovoljno je da počistite za sobom, ako pak naiđete na smeće na mjestu na kojem planirate loviti slobodno ga pokupite, budite bar vi pametni kad već onaj idiot ispred vas nije.

ne stvarati buku na mjestu na kojem lovite, smeta i ribama i ribarima koji pecaju u vašoj blizini.

ako je neko došao na neko mjesto prije vas zatražite njegovo dopuštenje za ribolov u njegovoj blizini ( ako ste hranili već par dana na tom mjestu, malo će biti gorak okus u ustima, ali što je tu je) S obzirom ne postoje privatna rirbolovna mjesta ne pokušavajte se svađati s "uljezom" koji je sjeo na vaše mjesto (propast će vam dan namjenjen za ribolov)). Nažalost nemožete zakupiti neko ribolovno mjesto, ali možete pokušati malo ranije ustati... Ako pak se nađete u situaciji da ste baš vi sjeli na "nečije mjesto" i situacija izmakne kontroli, pokušajte prije nego počnu pucati rebra kontaktirati ribočuvara ili policiju, u nekim situacijama oni se ipak lakše dogovore sa "vlasnicima zemljišta"

nikad ne prebacujte udice preko tuđih sistema.

na putu do pozicije za ribolov pozdravite ostale ribare ako naiđete na kojeg, sa jednostavnim "BISTRO". Upoznat ćete nove ljude, steći nove prijatelje, a i ljepše je pecati u prijatnojj atmosferi...

sve što vam je potrebno za ribolov spremite i provjerite prije ribolova, ne dozvolite sebi da stalno tražite udice i ostale sitnice od ostalih ribolovaca. Ako ipak neko vas zamoli za jednu udicu ili neku sitnicu, nemojte biti djubre pomognite čovjeku, a ko zna, možda baš on ima frižider sa dvije tri pive viška :D

****************************************************************************************************************************************
*************************************************************************************************************************************************************************

To su samo neke osnove i načini sportskog ribolova i pravila. Ovo gore de facto i ne mora sve biti tačno jer i nisam baš neki ribolovac, tako da su neke dopune, sugestije i iskustva uvijek dobrodošle. :D
 

Neno

Veoma poznat
Moderator
Poruka
12.129
POMOĆNI PRIBOR

Za nesmetano sprovođenje sportskog ribolova neophodan je i ostali pribor, koji se
koristi u ovom ribolovu. Tu su razne vrste prihvatača za ulovljene ribe, (sak, meredov)
kuka za prihvat ribe, pribor za držanje ulovljene ribe i mamaca i dr.
Danas se ne može zamisliti ribolov na našim većim rekama bez plovnog objekta -
čamca. Najpodesniji su čamci od plastike, koji su laki i mogu se prevoziti na motornom
vozilu. Pogodna mesta za ribolov su uglavnom tamo gde je pristup sa obale nemoguć pa su
čamci od presudnog značaja za uspeh samog ribolova. Pored čamca preporučuje se
i mali vanbrodski motor koji će ribolovcu umnogome olakšati dolazak na mesto ribolova

Pomoćni pribor u sportskom ribolovu


Meredov...
Kuka...
Čerenac...
Prihrana...
Čuvarka ili nizalo...
Cvak...
Sanduci za pribor -
mamce...
Odeća, obuća...
Čamac...
Motor za Čamac ili veslo
 

Neno

Veoma poznat
Moderator
Poruka
12.129
Sportski ribolov

Koliko god se trudili da opišemo to jedinstveno zadovoljstvo koje pruža ribolov, ne bismo uspeli. Nijedna priča, ni izbliza ne bi mogla da opiše osećanja koja obuzimaju onoga ko vreme provodi na vodi sa pecaljkom u ruci. Jednostavno, to morate
probati i doživeti. Samo tako u potpunosti ćete uspeti da to razumete.

Ono što je osnovna i najveća draž ribolova je to što boravite u prirodi. Voda i njeno okruženje deluju opuštajuće i umirujuće. U tom spokoju pronalazimo mir za kojim svi
tragamo. Tu na vodi, čistimo svoju dušu, lečimo svoje rane, prikupljamo
energiju da krenemo dalje...

Sportski ribolov je svima podjednako dostupan. Tu nema granica kada su u pitanju pol, starost, psiho-fizičko i zdravstveno stanje, stepen obrazovanja, društveni i ekonomski status ili bilo šta drugo. Njime se može baviti svako onaj ko ima želje i
volje, bilo kada i bilo gde. Dovoljno je samo uzeti pecaljku u ruke i izaći na najbližu vodu.


Blagotvorno dejstvo ribolova ima uticaja na sve generacijske strukture. Za one koji naporno rade, ribolov znači trenutak kvalitetnog odmora i relaksacije, za one
najstarije zanimaciju koja ih poptuno ispunjava i pruža im zasluženi mir, a za one najmlađe, ribolov se može jednostavno opisati kao škola života.

Pecanje nije samo puko sedenje uz obalu i buljenje u plovak kako ga neki posmatraju. Naprotiv ono čak i u svom najjednostavnijem obliku predstavlja ne samo kontakt sa prirodom i nadmudrivanje sa ribom, već i mnogih drugih životnih situacija kao što su snalaženje na različitim mestima i terenima u različitim vremenskim uslovima, putovanja i upoznavanje novih krajeva i novih ljudi. Iskreno i slobodno rečeno, to je večito traganje za nečim novim. To je večito traganje za samim sobom.

Postoji veliki broj grana sportskog ribolova koje se primenjuju na svim tipovima slatkih i slanih voda na celoj zemaljskoj kugli. Na našim rekama, jezerima i drugim vodenim površinama primenjuju se tehnike lova na plovak, moderan šaranski ribolov, feeder tehnika, lov veštačkim mamcima-varaličarenje i mušičarenje, kao i klasičan dubinski metod. Svaka tehnika ima svoje odlike i mogućnosti i svaka na neki svoj poseban način pruža zadovoljstvo. Izbor tehnike zavisi od vas samih, najpre od vašeg karaktera i onoga što očekujete od ribolova. Ako želite dinamiku i mogućnosti da pecate bilo gde i bilo kada, izaberite plovak i feeder.
Ako želite mirniji tempo i krupnije ribe tu su moderan šaranski ribolov i dubinska tehnika. Ako želite konstantno kretanje i aktivnost tu je varaličarenje, a ako želite da se potpuno prepustite prirodi mušičarenje je prava stvar za vas.

Ribolov je epitet sportski dobio iz dva veoma jasna razloga. Uvek kada kažemo sportski to se odnosi na brižljivo postupanje sa ulovljenom ribom i njeno vraćanje nazad u vodu,kao i domaćinsko postupanje sa prirodom i okolinom. Sa druge strane
ribolov je usitinu postao istinski sport jer ima sve odlike sportske discipline-od priprema, treninga, pa sve do takmičenja koja mu daju jednu potpuno novu dimenziju.

Na stranicama našeg sajta ćemo se truditi da objavljujemo sadržaje koji će biti inetresantni svima bez obzira da li se radi o profesionalcima, naprednim amaterima ili potpunim početnicima. Kroz svet ribolova vodiće Vas veliki broj uspešnih ribolovaca različitih profila, kako iz zemlje tako i iz inostranstva. Oni će vam nesebično prenositi svoja iskustva i otkrivati svoje ljubomorno čuvane tajne. Naš osnovni cilj je da promovišemo pravi sportski ribolov i da unapredimo vaša znanja o njemu. Verujte da će vaše zadovoljstvo za nas biti najveće priznanje!


BISTRO!
izvor:nautika.rs
 

Neno

Veoma poznat
Moderator
Poruka
12.129
BONTON NA VODI

Biti pecaroš ne znači ustati rano, otići na vodu napecati sve što se zakači na udicu, zatim brže bolje kući da se riba isprži i pojede. Ako se tako ophodite prema pecanju i ribi lakše i jeftinije je da odete u ribarnicu i kupite ribu. Pročitajte ova osnovna pravila ponašanja na vodi i pokušajte da ih poštujete.


 • VRATITE U VODU RIBU KOJA JE ISPOD MERE !!!!!!!!!

 • Počisti smeće koje si zatekao, mnogo je lepše pecati na čistoj obali. Sve smeće spremi u kesu i baci u kontejner kada se budeš vraćao kući.

 • Obalu ostavi uvek čistu. Ne ostavljaj iza sebe smeće, papire i druge otpatke, biće ti krivo kada dođeš sledeći put na to mesto i zatekneš prljavu obalu.

 • Ne stvaraj buku na ribolovnom mestu, smeta i ribi i drugim ribolovcima.

 • Uvek zatraži dopustenje (od ribolovca koji je pre tebe došao) za ribolov u njegovoj blizini.

 • Pažljivo rukuj priborom i ne prebacuj svojim preko tuđeg.

 • Ne zabacuj blizu kolege koji je prvi došao, odmakni se malo od njega.

 • NAŽALOST ne postoje privatna rirbolovna mesta i ne pokušavaj da se svađaš sa "uljezom" koji je seo na tvoje mesto (propašće ti dan namenjen pecanju). To što si ga ti pripremio i prihranio ne znači da si ga zakupio, pokušaj da ustaneš
  ranije od "uljeza" ili pronađi skriveno mesto gde "uljeza" nema.

 • U prolazu do ribolovnog mesta uvek pozdravi ribare na koje nailaziš, NE sa sretan ulov majstori već jednostavnim BISTRO.

 • Ne bućkaj po vodi.

 • Spremi kompletan pribor ( sve što ti je potrebno ) pre pecanja, ne dozvoli da tražiš od kolege da ti pozajmi jednu udicu, olovicu i sl.

 • Ako ti neko dete zatraži udicu daj mu, to su ipak naši naslednici.

 • Ne savetuj nikoga, ne nameći svoje mišljenje ako ti savet i mišljenje niko nije tražio.

pecaros
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.