Sportske zanimljivosti

Rumunska teniserka Simona Halep je 2009. godine bila prinuđena na operaciju smanjenja grudi, ne bi li bila u mogućnosti da nesmetano nastavi tenisku karijeru. Nju je priroda obdarila velikim grudima, ali njoj je to predstavljalo veliko opterećenje za leđa, što joj je pravilo velike problem sa bolovima u leđima tokom mečeva.
Zbog toga se 2009. godine Simona odlučila da hiruškim putem smanji veličinu svojih grudi, pa je umesto “petica” od tada vlasnica “trojki”. Zanimljivo je da kada je javno saopštila da će operacijom smanjiti svoje grudi, naišla je na negodovanje njenih fanova koji su čak pisali i peticiju ne bi li Rumunka odustala od operacije, ali se ona ipak nije pokolebala.
 
Zašto se poeni u tenisu računaju sa 15, 30 i 40

Kad je tenis počeo da se igra, još u 18. veku, ideja je bila da se boduje po satu za vreme. Tako prvi poen donosi četvrtinu sata, odnosno 15 minuta ili bodova, a drugi 30. Ako protivnik ne osvaja poene ili uzme samo jedan, u tom slučaju vaš treći donosi 40, a poslednji 60 bodova/minuta. Logično bi bilo da treći poen donosi 45, ali to je pomereno na 40, pošto u slučaju "đusa", morate da pobedite sa dva razlike.

Naredna dva u tom slučaju nose po 10 bodova, i tako opet sve staje u 60 minuta. Naravno, kod svakog “đusa”, rezultat se vraća na 40-40.

nadlanu
 
Početkom 8. veka pre nove ere u Olimpiji su održane prve Olimpijske igre u istoriji, a ponavljale su se na svake četiri godine.
Prvobitno je Olimpijada bila jednodnevan sportski događaj, ali je vremenom prerasla u petodnevni festival.
Trke kočijama, trčanje, rvanje i druge discipline izvodile su se u čast boga Zevsa, kojem je ritualno žrtvovano 100 ovaca.
 
Jedan od najboljih NBA centara svih vremena je Shaquille O'Neal. Početkom 21. veka

legendarni Shaq bio je nezaustavljiv pod koševima, ali imao je jednu manu zbog koje je često izazivao podsmeh na licima svojih suparnika, ali i publike na tribinama i pred malim ekranima. Njegov najveći problem bila su slobodna bacanja. O'Neal je karijeru zaključio 2010. godine kad je u istoriju otišao s čudesnim rekordom. Verovali ili ne, u karijeri je promašio čak 5.317 slobodnih bacanja.
 
5b081ef0c963683f7661dcbba0664735.jpg

Ona važi za najzgodniju atletičarku svijetu, odbila je bogatu ponudu Playboya​


26.07.2021. / 16:05


Njemčka atletičarka Alica Schmidt svoju zemlju na Olimpijskim igrama u Tokiju predstavljat će u štafetnom takmičenju 4x400 metara.


Ova 22-gogidšnja Njemica važi za jednu od najzgodnijih atletičarki u svijetu, a u prilog tome ide i podatak da je na Instagramu prati dva miliona korisnika.

Veliki broj fanova ova atletska ljepotica privukla je nakon što se obavila i nekoliko kondicionih treninga sa fudbalerima Borussije Dortmund, iako je i sama priznala da ne zna kako je dobila laskavu titulu najzgodnije atletičarke na svijetu.

- Ne znam kako sam dobila tu "titulu". Sport mi je na prvom mjestu - kazala je Schmidt jedne prilike.
Alica je znala pozirati u opremi Pume, čije je zaštitno lice, a čime je privukla i veliki interes magazina za muškarce.

Poznati Playboy ponudio joj je da bez odjeće pozira za njihove fotografe, no ona je ipak odlučila odbiti bogatu ponudu koja je bla na stolu.
Alice Schmidt i štafeta Njemačke 4x400 metara a Olimpijskim igrama će nastupiti 5. augusta, dok je finale na programu dva dana kasnije.
https://www.instagram.com/p/CRPEB72...d&ig_rid=bfcc33d1-264f-4b08-9f1a-70a1f415fb28
Faktor
 
Liverpul-početak slavnog kluba

Slavni fudbalski klub Liverpul nastao je „slučajno“. Everton je osam godina igrao na „Enfildu“, a onda se sa gazdom i vlasnikom čuvenog stadiona posvađao, pa se preselio na Gudison park. A taj vlasnik, Džon Houlding, rešio je da mu stadion „ne zvrji“ prazan, pa je osnovao fudbalski klub Liverpul.
 
Ronaldo-fudbalska legenda

Legendarni Brazilac Ronaldo Luiz Nazario de Lima koji spada među najbolje fudbalere svih vremena, 1996. godine je nastupao na letnim Olimpijskim igrama u Atlanti u dresu Brazila sa ispisanim imenom „Ronaldinho“ na leđima i brojem 18. Radilo se o tome da je u reprezentaciji tada nastupao i stariji Ronaldo Rodrigez, kog su saigrači prozvali Ronaldao, što bi značilo Veliki Ronaldo. Deminutiv od Ronaldo je upravo Ronaldinho, pa je zbog toga mladi Luis Nazario de Lima na leđima imao baš ime legende, koja će se pojaviti nekoliko godina kasnije.
 

Back
Top