Sportske zanimljivosti

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
333.450
Shigeni Tanaka, pobednik Bostonskog maratona, 1951.godine.
Tanaka je preživio nuklearni napad na Hirošimu.

tnaka.jpg
 
ŠOK: Petostruki ŠAMPION Srbije vIše NE POSTOJI!

Šokantna vest danas je obišla Srbiju. Naima, Ženski odbojkaški klub Vizura saopštio je da gasi seniorski tim i istupa iz Superlige Srbije.

Vizura je petostruki šampion Srbije, petostruki osvajač Superkupa i dvostruki osvajač Kupa Srbije.

- Tinjalo je to već dve-tri godine, naročito od one poslednje Lige šampiona, od koje sam morao da odustanem. Sad je gotovo, nemam više ni snage, ni motiva da se borim sa vetrenjačama. Danas sam ih o svemu obavestio i rekao im da mogu slobodno da raspišu Konkurs za popunu upražnjenog mesta u eliti - izjavio je predsednik kluba Zoran Radojičić.

Radojičić se zahvalio svim igračicama i trenerima, koji su u prethodne dve decenije pisali istoriju Vizure, čuvenih Ajkulica sa Tošinog Bunara.

U redovima kluba ponikle su brojne srpske reprezentativke, među kojima i najbolja odbojkašica sveta Tijana Bošković.

SD
 
Po nepotvrđenoj legendi Majk Tajson je gledao poslednji meč Muhameda Alija kada je imao 14 godina i jako ga je iznervirao Leri Holms, zato što je pobedio Alija. Tajson je pozvao Alija telefonom i rekao mu: „Narašću i vratiću mu za ovo što ti je uradio.“ Sedam godina kasnije, Tajson je imao meč sa Holmsom. Penzionisani Ali je ušao u ring i rekao: „Seti se šta si mi obećao.“ Tajson je nokautirao Holmsa u četvrtoj rundi.
 
Poljakinja Stela Volš (Stanislawa Walasiewicz) koja je osvojila zlatnu medalju u trci na 100 metara na Olimpijskim igrama 1932. godine, bila je prva žena koja je tu udaljenost pretrčala za manje od 12 sekundi. Godine 1947. udaje se za američkog boksera Nila Olsona i dobija američko državljanstvo pod imenom Stela Volš. Po prestanku sportske karijere bila je sportski trenar.
Poginula je 1980. u Klivlendu, od zalutalog metka, našavši se slučajno u banci prilikom pljačke.

Na autopsiji je ustanovljeno da Stela Volš ima muške polne organe, ali i neka ženska obeležja. Islednik Semjuel Gerber je kontatovao da je Volš imala vaginu i mali nerazvijeni i nefunkcionalan penis i da nije imala matericu. Gerber je, da bi se suzbile glasine, izjavio da Volš, iako ima dvostruke genitalije, treba posmatrati kao ženu, jer je ona podignuta kao devojčica, i da je živela kao žena i da je socijalno i pravno Volš bila žena.
Povodom tog otkrića pokrenuta je dugogodišnja diskusija o brisanju sa spiska nosilaca olimpijskih medalja, ali su kasnije savremenija ispitivanja pokazala da je imala obe kombinacije hromozoma XX i XY. Osobama sa takvim poremećajem ne može se odrediti biološki pol. Ta anomalija bila je kasnije često na dnevnom redu raznih olimpijskih komisija
stela-vals.jpg
 
Ronaldo se jednom prilikom ludo zabavljao u domovini, pa je posle provoda u klubu odlučio da „pokupi“ tri prostitutke i pođe sa njima u hotel. Tek kada su stigli u hotel Ronaldo je shvatio da su u pitanju transeksualne prostitutke, pa kada je ukapirao da je pogrešio u izboru, ponudio je svakoj od njih po 600 dolara da odmah napuste hotel i da ne pričaju nikome šta se desilo. Dve su pristale, ali je jedna umesto 600, tražila 30.000 dolara za ćutanje. Ronaldo je odbio da joj da toliki novac, pa je vrlo brzo „oštećena“ prostitutka odlučila da o celokupnom događaju obavesti brazilske medije, što je Ronalda na kraju koštalo raskidom veridbe sa njegovom tadašnjom izabranicom Marijom Beatris Entoni.
 
Darko Pančev dobitnik je ”Zlatne kopačke Evrope” kao najbolji strelac u svim evropskim nacionalnim prvenstvima u sezoni 1990/91 sa 34 gola, koja mu tada nije dodeljena, jer je UEFA zbog uvedenih sankcija prema SR Jugoslaviji tadašnje prvenstvo Jugoslavije proglasilo nezvaničnim. Nagradu mu je uručio 15 godina kasnije 3. avgusta 2006. godine u Skoplju predsednik evropske fudbalske federacije Mišel Platini u prisustvu potpredsednika federacije Žan-Luj Valentana, urednika francuskog sportskog magazina ”Ekip”, Žan-Filip Leklera, zatim, Dragana Džajića i Dragana Stojkovića.
 
Čuveni brazilski fudbaler Garinča rođen je sa deformitetom kičme, zbog čega mu je leva noga bila kraća 6 centimetara od desne, a ni operacija mu nije pomogla da se deformitet ispravi. Sudbina je htela da on svoj hendikep pretvori u prednost, jer je sa netipičnim stavom, “ukrštenim” stopalima i “krivim” nogama bio zapravo nepredvidiv i neuhvatljiv za svoje rivale.
 
Zoran Mirković je 1996. godine iz Partizana otišao u Italiju i obukao dres Atalante u kojoj je pružao veoma dobre partije. Vremenom, njegovu sjajnu igru, primetio je tadašnji trener Juventusa, Marčelo Lipi i upravo na njegovu inicijativu “Batica” dolazi u redove “Stare dame”. Mirković se mnogo godina kasnije prisećao svog prvog treninga u Juventusu… Trčao je mnogo sa pancirom od deset kilograma na sebi, a pred kraj treninga su se fudbaleri podelili u dve grupe i počeli da igraju fudbal. Kada je Mirković tokom tog trening meča pokušao u jednoj akciji da zaustavi Zidana prosto nije znao šta ga je snašlo, dva puta mu je legendarni “Zizu” proturio loptu kroz noge. Marčelo Lipi je tada prekinuo trening i pozvao sve prisutne da se okupe da objasne Mirkoviću kako stoje stvari: “Ti si novi, pa ne znaš, ovo ovde je Zidan. Mi njega ovde ne napadamo. Pokrivaj tu svoj deo terena, a njega pusti da igra to što igra. Nemoj bez veze da pravi budalu od tebe.“ – rekao je Lipi.
 
Poznavaocima lika i dela Fjodora Mihailoviča Dostojevskog je poznato da je bio strastven kockar, o čemu uostalom svedoči i njegov roman istog imena. Jedan deo života, Dostojevski je živeo i stvarao u Nemačkoj, u gradu Visbadenu, a odlazak u kockarnicu bio je njegov svakodnevni ritual. U toj kockarnici kružila je priča da je Dostojevski ostao dužan današnjih 240.000 evra. Sve do 2013. godine, tamo je stajala tabla: “U ovoj kockarnici, F.M. Dostojevski, ostao je dužan toliko i toliko…” Međutim, pomenutom kazinu javio se vlasnik Čelsija Roman Abramovič. On je galantno “regulisao” ceo dug, a svoj postupak je objasnio sledećim rečima: “Dostojevski nikome ništa nije dužan. Skidajte tu sramnu tablu.“
 
Davne 1919. godine dogodilo se pravo čudo. Amerikanci su ostali u šoku kad je pitchera Cleveland Indiansa Raya Caldwella usred bejzbolaške utakmice protiv Philadelphije A’sa, u devetom inningu, pogodio grom.
Nesretnik se srušio, ali na oduševljenje svih samo nekoliko minuta poslije digao i nastavio igrati. Na kraju je odigrao utakmicu do kraja kao da se ništa nije dogodilo, a njegova momčad je odnijela pobjedu.
 
Definitivno jedan od najboljih NBA centara svih vremena je Shaquille O’Neal. Početkom 21. stoljeća legendarni Shaq bio je nezaustavljiv pod koševima, no imao je jednu manu zbog koje je često izazivao podsmijeh na licima svojih suparnika, ali i publike na tribinama i pred malim ekranima. Njegov najveći problem bila su slobodna bacanja. O’Neal je karijeru zaključio 2010. godine kad je u povijest otišao s čudesnim rekordom. Vjerovali ili ne, u karijeri je promašio čak 5.317 slobodnih bacanja.
 
U NBA sezoni 1961/62, legendarni Vilt Čemberlen prosečno je po meću beležio 50,4 poena i imao 25,7 skokova, ali to verovali ili ne nije bilo dovoljno da ponese MVP titulu te sezone. Pošto su Seltiksi imali dosta bolji učinak od njegovih Filadelfija Voriorsa, priznanje za najboljeg igrača lige u toj sezoni pripalo je najvećoj zvezdi Bostona, Bilu Raselu, koji je po meču prosečno beležio “samo” 18,9 poena i imao 23,6 skokova.
 
Julijan Draksler je umalo izostao iz sastava Šalkea za četvrtfinalni meč Lige šampiona 2011. godine između Šalkea i Intera, jer je u tom trenutku imao manje od 18 godina. U Nemačkoj je maloletnim licima zabranjeno da rade posle 23h, tako da je meč kojim slučajem otišao u produžetke (na sreću nije, završen je oko 22:30h), država Nemačka bi tužila Šalke i samog Drakslera zbog kršenja zakona.
 
Najgledaniji sportski događaj na svijetu su Ljetne Olimpijske igre u Londonu. Na dan ih je pratilo čak oko 420 miliona ljudi. Na tim Olimpijskim igrama najviše je ljudi pratilo trčanje, čak 480 miliona.
 
1969. godine nigerijski građanski rat, koji se vodio između pobunjenika i nigerijske vlade, zaustavljen je na dva dana, zato što su obe strane željele da gledaju Pelea u prijateljskom meču, koji je u Lagosu igrao njegov Santos protiv reprezentacije Nigerije.
 

Back
Top