"Sporazum sa PR uz garancije – Srbija u EU 2025."

Ja sam bio strogo za EU negde do 2008, ali da bi u 2018 bili za ulazak u EU morate biti ispranog mozga. Ko je ušao do 2010. to mu je što mu je, i možda može nekako da se okoristi od tog članstva, ali u 2018. kada se zakucavaju ekseri na grob projekta zvanog Evropska zajednica, samo sanjari, odnosno budale mogu da veruju u korist ulaska Srbije u EU. Čak sada da nas prime, ne bi valjalo, kamoli 2025, ili 2020. Vidi se da je EU u ne tako dobrom stanju čim Hrvatska spada u zemlje koje daju više nego što dobijaju.

Ja sam bio strogo za EU negde do 2008, ali da bi u 2018 bili za ulazak u EU morate biti ispranog mozga. Ko je ušao do 2010. to mu je što mu je, i možda može nekako da se okoristi od tog članstva, ali u 2018. kada se zakucavaju ekseri na grob projekta zvanog Evropska zajednica, samo sanjari, odnosno budale mogu da veruju u korist ulaska Srbije u EU. Čak sada da nas prime, ne bi valjalo, kamoli 2025, ili 2020. Vidi se da je EU u ne tako dobrom stanju čim Hrvatska spada u zemlje koje daju više nego što dobijaju.

Mozda ne valja sa drzavu ali za njene stanovnike ce da valja, mislim one pametne. Pacovi ce lakse napustiti brod.

Mozda ne valja sa drzavu ali za njene stanovnike ce da valja, mislim one pametne. Pacovi ce lakse napustiti brod.

Za pametne će to i najviše da bude beznačajno. Niko ne čeka na pečat beogradskog, kragujevačkog ili niškog univerziteta na diplomu da bi se zaposlio u Berlinu, Briselu ili Beču. Iako ima dovoljno radnih mesta za sve u razvijenim zemljama EU one se ne dele jednako. Recimo Nemačka za ovaj slučaj, Berlin. Prvi odabir radnih mesta, onih najboljih i najplaćenijih idu Nemcima rođenim u Berlinu, koji su podrazumeva se iškolovani tamo. Kad se najbolji rasporede, onda drugi talog ide Nemcima rođenim u manjim mestima koji su u Berlin došli zbog posla, koji opet mogu naći solidan posao. Onda treći talog uzimaju ljudi iz zemalja gde je standard solidan ali je slabiji od Nemačkog, dakle Češka, Poljska, baltičke zemlje. Oni već uzimaju lošije poslove. Onda četvrti talog, loših, prljavih i neplaćenih poslova idu Bugarima i Slovacima. Onda tek ono od mrvica što ostane uzimaju Srbi, Ukrajinci, Makedonci i drugi. Dakle, nije nemoguće imati dobar posao tamo, ali ćeš prvo morati da čekaš iza rođenog gradskog Nemca, Nemca iz provincije, Čeha i Bugarina. I sada ako si ti završio sa sve desetkama verovatno ćeš naći solidan posao tamo, ali to je baš mali broj koji bi uspeo i bez EU. Postoji šansa i da bez ozbiljne škole nađeš posao ali mora da se rinta i zažališ što si uopšte išao.

- - - - - - - - - -

Pritom, čak i da napreduješ i postaneš nešto što se može reći građanin prvog reda, nikad se tako nećeš osećati. Uvek si imigrant.

Bolje uvek imigrant nego uvek j.beni siromah koji radi za 300e :D

A pametni ljudi ce gledati na duzi rok i reci ce: bar ce moja deca imati bolju buducnost... Tako da dosta te fol price ...

Ko u Srbiji radi za 300 evra neće se usrećiti ni preko. Ne potcenjuju se ljudi u Srbiji, nego nikog ne zanima diploma srednje trgovačke škole iz Kušiljeva, i ona realno ne vredi više od 300 evra mesečno. Ja sam, recimo, kao student samog sebe izdržavao, radio na istovaru robe i to ne za neku ko zna koju platu, da kažem 200 maraka. Plaćao sebi jednu sobicu i živeo kako sam živeo, ali se nisam uopšte osećao siromašno. Sve je stvar perspektive, meni je tad bilo dovoljno da pored čitanja knjiga malo prošetam sa devojkom i da se osećam dobro. Dok sam u inostranstvu radio na izuzetno dobroj i plaćenoj poziciji koja traži radnike, imao sam para da se rasipam ali sam uvek imao taj neki osećaj sirotosti. Svi rade da žive, a ja da preživim. Svojevoljno sam se iz inostranstva vratio u Srbiju iako sam mogao tamo ostati da živim, i ne kajem se nimalo.

Back