Spoj tradicije i savremenog dizajna u svakom šeširu

Lada

Legenda
Poruka
52.215
Osim što predstavljaju odličnu zaštitu tokom svih godišnjih doba, šeširi su poslednjih decenija i nezaobilazni modni detalj. Prvi modeli pojavili su se još u staroj Grčkoj, ali su u svom sadašnjem obliku doživeli popularnost pred sam kraj 16. veka i to u Milanu gde su se mnoge žene bavile izradom ne samo šešira već i trakica i drugih asesoara koji su krasili čitav styling.

e9d1ca55ddff85d770e36ac4baeef3d9.jpg
 
Devetnaesti i dvadeseti vek bili su ključni za ekspanziju šešira, a kako se moda menjala tako su se smenjivali i aktuelni modeli – od čvrstih kapa bez oboda do cilidričnih i sa velikim obodima. Oni su dugo označavali socijalni status i bili su rezervisani za dame iz visokog društva, a ne smemo zaboraviti da je i Coco Shanel svoje prve modne korake napravila upravo dizajnirajući šešire.
 
Poslednja izmena:
Prve beogradske radionice šešira nastale su dvadesetih godina prošlog veka, a podaci govore da su dame, među kojima i kneginja Olga, između dva svetska rata kupovale između tri i osam šešira po sezoni. Jedini očuvani salon iz tog vremena jeste Ercegovac gde se i danas mogu naći nakvalitetniji savremeni modeli omiljenog ženskog asesoara.
 
Poslednja izmena:
Ovaj salon ručno izrađenih ženskih šešira osnovao je 1927. Vojislav Ergegovac sa svojom suprugom, a porodični posao se nasleđivao generacijama u okviru porodice. Danas se njegova unuka Jelena i njena ćerka Isidora veoma uspešno bave proizvodnjom unikatnih modela, a pored tradicionalnih komada, radnja je dobila i novi moderni dodir kreacijama najmlađeg člana u porodičnom biznisu.
Svaki šešir se pravi od najfinijih italijanskih i engleskih materijala, a spoj iskustva i nove energije primetan je na svakom modelu. Salon je smešten na Terazijama 40, a osim šešira možete pronaći i druge zanimljive asesoare.
 
Poslednja izmena:

Svet šešira Filipa Trejsija​

Sve do Drugog svetskog rata bilo je nezamislivo da žena koja drži do sebe izađe iz kuće bez šešira. Posle rata, moda se promenila i šeširi se sreću, gotovo isključivo, na plažama. Ipak, moda nošenja šešira se održala u Engleskoj, gde su konjičke trke u Askotu ostale prava revija maštovitih i, često, bizarnih šešira.
lyons-philip-treacy-4.jpg
 
Trejsi je rođen u jednom malom selu u Irskoj 1967. i još od malena je pokazivao interesovanje za modu. Već od svoje pete godine je počeo da šije haljine za lutke svojih sestara. 1985. on odlazi u Dablin gde studira modni dizaj na Nacionalnom koledžu umetnosti i dizajna (National College of Art and Design). Tamo počinje da radi šešire kao dopunu svojim kolekcijama, kako sam kaže, iz hobija. Školovanje nastavlja 1988. na Kraljevskom umetničkom koledžu (Royal College of Arts), gde nije postojao program dizajna šešira. Na koledžu su odlučili da sa Filipom naprave eksperiment u toj oblasti, što se pokazalo uspešnim.
xxx.jpg
 

Back
Top