"Spletkarenje sa sopstvenom dušom"

Draga Isidora,

Knjigu "Spletkarenje sa sopstvenom dusom" procitala sam u jednom dahu. Mislim da svaka zena moze pronaci sebe u Marininom liku. Ne znam mnogo o filozofiji da bih se mogla upustati u rasprave.

Ovu knjigu toplo preporucujem svakome. Osobito majkama..

Pozdravljam Te.
 
"Spletkarenje sa sopstvenom dušom" je knjiga koju sam pročitala za jednu noć. To je jedina knjiga po kojoj sam pisala. Podvlačila sam delove u kojima sam se prepoznala. A ima ih... I previše... Čitala sam je 14 puta bez filozofskih delova, nekad pred spavanje samo je nasumice otvorim i čitam samo taj deo. Skoro, kad sam se ponovo našla pred gomilom pitanja, pročitala sam je opet celu i podvukla neke sasvim nove delove... Za mene je ova knjiga neka vrsta ženske Biblije. Da se ja pitam, sigurno bi bila lektira za 3 razred srednje škole. Bez šale.
U svakom slučaju, nisam posle "Spletkarenja" ista, promenila sam se i pažljivo tražim svoj kamen sreće, da ga ne izgubim.
Ako neko ima mail adresu Marije Jovanović, molim da mi je da.
A što se tiče dileme da li je knjiga autobiografska ili nije, moj odgovor bi bio da jeste. Ima toliko emotivnog naboja da je prosto nemoguće da je napiše neko ko nije tako nešto iskusio.
Pročitala sam i "Kao da se ništa nije dogodilo" ali ne mogu da je prinesem "Spletkarenju".
 
Da se ja pitam, sigurno bi bila lektira za 3 razred srednje škole.

Слажем се да је за тај уизраст, зато што је сваком мало старијем и са више читалачког искуства ова књига може да послужи једино за опуштено и необавезно читуцкање на плажи, нешто попут Мир-Јам....
Стога, ко жели да је прочита нек је прочита пре 20. године! После ће звучати препатетично и плитко!
 
Ovo je definitivno tema zbog koje je vredelo uclaniti se...
Prvu knjigu, Spletkarenje, sam procitala pre oko 4 god i od tada to je jedina za koju mogu reci da je savrsena... Ima neverovatan stil pisanja koji, kako sam ja cula, odusevljava i one kojima je to prva procitana knjiga ali i poznavaoce... Sve njene knjige se citaju za jednu noc... Ukoliko niste preporucujem i "KAO DA SE NISTA NIJE DOGODILO" a posebno najnoviju, koju sam ja bas procitala pre par nedelja i jos sam pod utiskom "IDI, VREME JE"... verujte mi presavrsena je... doduse upozoravam da je ta poslednja jako politicki obojena...ali mene je upravo to pogodilo... ljubav i politika... moj zivot...
Pozz za sve
 
Ako nista ,Mariji Jovanovic se mora priznati da njene knjige imaju dobre naslove...Narocito mi se svidja "Kao da se nista nije dogodilo"...
Inace ,"Spletkarenje" mi se nije nesto narocito dopalo...:roll: Ne volim taj tip romana sa "filozofskom patetikom",i nekim crnim slutnjama...Od pocetka citanja,svo vrijeme imas neki los predosjecaj...i samo cekas los kraj...Ali ja ne volim ni takve filmove...
 
Po mom misljenju, najbolja od svih njenjih knjiga, mada sam ovu poslednju jedva docekala. Ja sam je procitala pre neke tri godine, malo manje, i mnogo mi se svidela. Uvek se vrecam nekim njenim delovima... Pocela je da se raspada...Sasvim je ispdvlacena....
''Paralelne linije se ipak seku,makar negde u zamisljenoj tacki, u beskraju...''
Pricali su mi kako je Vasilis i sada, kao vec covek u godinama, jednostavno receno, divan... Zivi na Kritu...
 
Mnogo sam čula o knjizi, nahvalili je i napokon dođem do nje, bilo je to pre par godina, i pročitah je. Potpuno razočaranje. Neko napisa crnjak, nije problem u tome, meni je tema knjige besmislena. Šta je uopšte trebalo da bude rečeno knjigom. Šta je poenta.
Obožavam da čitam i zbog takvih nahvaljenih popularnih knjiga nekada se zapitam da o čemu se tu radi i ko to određuje šta je lepo i vredno pažnje.
Ne bih da ispadne da sam pošto-poto anti protivna, jer nekima je i to jako cool, ali ta knjiga je stvarno bila razočaranje za mene. Posle nje moj odabir knjiga se bitno promenio i taj atribut popularnosti i čitanosti definitivno više ne igra nikakvu ulogu. Počenem da čitam i ako mi se učuni da je naklapanje zaklopim knjigu i ... idemo dalje.
 
Недавно сам прочитао да постоји блог Марије Јовановић преко којег се она дописује са читаоцима. Тражио сам га преко Гугла, али нисам нашао. ако неко можда зна, или случајно сазна, нека остави овде поруку.
 

Back
Top