Spisak gradova gde će štrajkovi uticati na uskršnja putovanja u Evropi

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
62.278
Uopšte nije naivno obratiti pažnju na štrajkove širom Evrope.

Možete da prođete tako da ste platiti kompletan put, avio kartu, smeštaj, sve i da zbog štrajka sve bude otkazano.
Najverovatno vam niko neće vratiti pare.

Spisku dodajem i Grčku koja sada štrajkuje.

Predlažem da planirate kolima gde god možete.

Spisak gradova gde će štrajkovi uticati na uskršnja putovanja u Evropi

6985188356410330b96a04304369142_691x460.jpg

Štrajkovi sindikata poslednjih dana i nedelja pogađaju aerodrome širom Evrope, a očekuje se da će se radničke akcije nastaviti u narednih nekoliko meseci.


To znači da ako je Evropa na vašem dnevnom redu za uskršnja putovanja, biće važno da budete u toku sa događajima na aerodromima na koje letite i sa kojih letite. Očekuje se da bi se putnici mogli suočiti sa smetnjama širom Španije, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Pre samo nekoliko nedelja, letovi ka i sa aerodroma širom Nemačke su otkazani zbog štrajka sindikalnih radnika. Taj štrajk je pogodio sedam aerodroma, uključujući tri najveća aerodroma u zemlji — Frankfurt, Minhen i Hamburg. Dodatni aerodromi koji su očišćeni u toj nedavnoj radnoj akciji uključivali su Štutgart, Bremen, Hanover i Dortmund. U tom slučaju je pogođeno najmanje 300.000 putnika, a avio-kompanije su otkazale hiljade letova. Evo bližeg pogleda na neke od predstojećih lokacija i datuma štrajka radnika, prema EuroNews.Travel.
Između 27. februara i 13. aprila, održavaće se niz 24-časovnih sindikalnih napuštanja koji se održavaju svakog ponedeljka, utorka i četvrtka. Izlasci će uključiti zemaljske službe Svissporta i zaposlene za rukovanje teretom. Kompanija pruža usluge na dugačkoj listi najprometnijih aerodroma u Španiji, uključujući Madrid-Barahas, Barselona-El Prat, Rues, Alikante, Valensiju, Mursiju, Malagu, Almeriju, Salamanku, Valjadolid, Burgos, Logrono, Saragosu, Uesku, Lanzarote, Gran Kanariju i aerodromi Tenerife Sur.

Francuska

U Francuskoj, sindikalni radnici širom zemlje su uključeni u dugotrajnu bitku povezanu sa zakonima o povećanju starosne granice za odlazak u penziju. Štrajkovi koji proističu iz ovog pitanja uključivali su i radnike na železnici i na aerodromima. Poslednjeg dana štrajka 30 odsto letova sa pariskog aerodroma Orli moralo je da bude ukinuto.
Velika Britanija
Na londonskom aerodromu Hitrou hiljade radnika obezbeđenja, inženjera i vatrogasaca glasaju o tome da li da štrajkuju. Ovi štrajkovi su povezani sa problemima niskih plata, navodi EuroNews. Ako sindikat izglasa nastavak štrajka, on može biti održan tokom uskršnjih praznika. „Ako naši članovi na HAL-u (aerodrom Hitrou) preduzmu akciju štrajka, to će neizbežno izazvati ozbiljne poremećaje u celom Hitrouu sa kašnjenjima, prekidima i otkazivanjem letova“, rekao je regionalni koordinator Unitea Vejn King.
 

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
62.278
Usled štrajka grčke kontrole letenja, čiji je početak najavljen za sredu uveče, a završetak 16. marta uveče, očekuje se da će doći do velikog odstupanja u redu letenja, kao i do otkazivanja letova, kod većine avio-kompanija koje lete u Grčku i iz Grčke, objavila je Er Srbija.

Usled najavljenog štrajka, Er Srbija je bila prinuđena da otkaže večerašnji (sreda, 15. mart 2021.) let od Beograda do Atine JU516, kao i povratni let JU517 od Atine do Beograda.


Isto tako avio-kompanija je saopštila da su otkazani sutrašnji letovi (16. mart) između Beograda i Atine JU512 i JU513.

Srpska nacionalna avio-kompanija pokušava da nađe najbolje moguće rešenje za svoje putnike na pogođenim letovima, o čemu će putnici biti obavešteni.

Očekuje se da će 24-časovni generalni štrajk na koji su pozvali sindikati privatnog i javnog sektora u Grčkoj, u znak protesta zbog železničke nesreće u Tempeu 28. februara, kada je poginulo 57 ljudi, sutra obustaviti većinu usluga širom zemlje.

Atinski metro i tramvaj radiće samo od 10 do 15 časova, dok će autobusi saobraćati od 9 do 21 sat. Neće biti prigradskih železničkih usluga, a u štrajku će učestvovati i kontrolori letenja i pomorci, prenosi Katimerini. Sindikat novinara Atine (ESIEA) saopštio je da će novinari štrajkovati ranije, tokom današnjeg dana.

Generalni štrajk, koji su sazvali najveći sindikati privatnog i javnog sektora u Grčkoj, najnoviji je u nizu protesta protiv vlade i političkog sistema koji je, kako se navodi, u više navrata ignorisao pozive sindikata na povećane mere bezbednosti železnice.

Premijer Kirjakos Micotakis saopštio je prošle nedelje da je Grčka zatražila savet od Agencije Evropske unije za železnice (ERA) kako da poboljša bezbednost na prugama, nakon nesreće 28. februara, u kojoj je poginulo 57 ljudi, kada se voz sa 350 putnika, od kojih su većina bili studenti, sudario sa teretnim vozom kod Larise, u centralnom delu zemlje.

https://www.b92.net/putovanja/vesti.php?yyyy=2023&mm=03&dd=15&nav_id=2303379
 

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
62.278

Opšti haos u najavi: Biće otkazano preko 600 letova?

Putnici na četiri aerodroma u Nemačkoj suočiće se u petak sa otkazanim letovima i kašnjenjima zbog štrajkova u poslednjem talasu industrijskih akcija koje su pogodile zemlju, sa 681 otkazanim letom.

Štrajkovi koji će biti održani na aerodromima u Dizeldorfu, Kelnu/Bonu, Štutgartu i Karlsrueu/Baden-Badenu rezultiraće otkazivanjem 681 leta, saopštilo je Udruženje nemačkih aerodroma (ADV). Njima će biti pogođeno oko 89.000 putnika.

Pregovori o platama i dalje su neuspešni

Sindikat Verdija pozvao je na štrajkove jer pregovori o platama u industriji bezbednosti vazduhoplovstva ostaju neuspešni, a sporovi o platama u javnom sektoru se nastavljaju.

Kako je saopšteno iz sindikata, štrajkovi se u pojedinim oblastima neće prekinuti do ranih jutarnjih sati u subotu. Operateri aerodroma savetovali su putnicima da provere status leta kod svog prevoznika ili turoperatora pre odlaska na aerodrom.

https://www.b92.net/putovanja/vesti.php?yyyy=2023&mm=03&dd=17&nav_id=2304242
 

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
62.278
Francuska uprava za civilno vazduhoplovstvo (DGAC) upozorila je danas da putnici ove nedelje treba da očekuju više poremećaja u rasporedu letova na francuskim aerodromima, navodeći kao razlog štrajkove i proteste protiv penzione reforme.

DGAC je zatražio od avio-kompanija da smanje svoj program letova za 20 odsto za 21. i 22. mart, navodi Rojters.

https://www.b92.net/putovanja/vesti.php?yyyy=2023&mm=03&dd=20&nav_id=2305862
 

Top