SPC - vreme za promene

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.496
Dosta dugo je SPC odolevala promenama....

Ali, svako vreme nosi svoje breme i SVI se moramo prilagodjavati vremenu: i ljudi i institucije i priroda...

Svako ko ne bude kadar da se prilagodi promenama - jednostavno ce NESTATI sa lica Zemlje.

OBRISACE ga tocak istorije!

A posto je kod Srba religija i nacija u samrtnom zagrljaju, ne bi bilo dobro da oboje nestanu sa planete.

Danas nije XV , nego XXI vek....

NE MOZE da bude isto i ON DA i SADA ! I nije isto...

Danas vise NIJE NIKOM INTERESANTNO kako je to onda bilo i kako se radilo (osim istoricarima).

Znaci, promene MORAJU DOCI.

Sto dublje, to bolje za SPC i Srbe..

Ili ce se svi razici u sekte, druge religije i DRUGE NACIJE!

A to je mogo gore od bele kuge

Ali, svako vreme nosi svoje breme i SVI se moramo prilagodjavati vremenu: i ljudi i institucije i priroda...

Svako ko ne bude kadar da se prilagodi promenama - jednostavno ce NESTATI sa lica Zemlje.

A posto je kod Srba religija i nacija u samrtnom zagrljaju, ne bi bilo dobro da oboje nestanu sa planete.

Danas vise NIJE NIKOM INTERESANTNO kako je to onda bilo i kako se radilo (osim istoricarima).

Имам утисак да ниси сасвим упућен у историју и теологију.

Имам утисак да ниси сасвим упућен у историју и теологију.

Tu nema sta da se bude upucen ili ne.

SPC je svakim danom sve slabija jer joj sekte OTIMAJU vernike!

(I post iznad tvog je u tom smislu!)

Za koju deceniju ce, ako tako nastavi, SPC SPASTI NA NIVO SEKTE !

A broj Srba ce se drasticno smanjiti....

To su TENDENCIJE koje ce se PRODUBITI ako sve ostane kako jeste.

Dovoljno je da pređu na protestantizam.
Braćo Srbi dođite kod nas, ne morate da menjate naciju a ni veru (ostajete hrišćani) :bye:

Јес, па да будемо као америчко друштво. Америка је некада била протестанстка држава и због протестантске либералне и разводњене теологије(релативизације Божјих заповести) америчко друштво је постало светски расадник сваке врсте неморала и перверзије.

И сад ми ту теологију треба да прихватимо?
Мани се...

Poslednja izmena od moderatora:

Па нек буде поново СПЦ православна и то је доста.

Јес, па да будемо као америчко друштво. Америка је некада била протестанстка држава и због протестантске либералне и разводњене теологије(релативизације Божјих заповести) америчко друштво је постало светски расадник сваке врсте неморала и перверзије.

Мани се...

U američkom društvu ima svakovrsnih manijaka, od zoofila, preko pedofila do kanibala, ali kakve to veze ima sa teologijom?
Da li se zapitaš da nije ta i takva teologija od amerike stvorila najjaču silu na svetu, dok je SPC od srbije stvorila groblje (bukvalno jer je skoro sve Srbe posahranjivala ili oterala iz nacionalnog korpusa) i simbolično (jer je populacija Srba najstarija po godinama u Evropi i u svetu) pa samo treba još malo da jedni posahranjuju druge i...gotovo.
Ja sam lično na svoje uši čuo bivšeg patrijarha kad je rekao:"Braćo Srbi mi treba da izumremo, ali da izumremo kao ljudi!", ja bih pre predložio da izumru on (kao što i jeste) i cela SPC a mi da napravimo zaokret ka teologiji koja je od amerike napravila džina, ako Srbija ne postane džin u svetu, može bar da postane džin na Balkanu. A ti i takvi treba ipak malo da se zamisle....:neutral:

Da ova "epohalna ideja " ne "istice "sa ovakve "skolice":

" Извор: Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска

У последње време у нашој јавности све је више гласова који оспоравају "ауторитет" Високопреосвећеног Митрополита пергамског г. Јована Зизјуласа.

Јован Зизјулас промовисан је у српској теолошкој јавности, од стране неких теолошких кругова, као врховни зналац и неприкосновени ауторитет у богословљу. Приписане су му, заправо, карактеристике које не поседује, и ауторитет који му није признат шире у Православљу, ван Србије.

Ствар је доведена до апсурда, да су његови текстови постали један од главних извора из којих се уче наси ђаци и студенти у образовним установама Српске Цркве, у најважнијој области за богословље - догматици. То је незамисливо и непојмљиво у другим Православним Црквама, уједно и неприхватљиво на такав начин формирати свест младих људи. Стога се и намеће питање, коме је требало устројавање овакве констелације односа?

Зна се, уосталом, да он нема заокружено богословско учење, прихваћено на васељенском нивоу Цркве, као и да је промотер екуменистичких настројења у Православљу. Или је, можда, између осталог, и зато истакнут за "ауторитет", да би се на тај начин промовисала квази вредност и потреба екуменизма за Српску Цркву, у којој су данас посебно јаки кругови који, заједно са Високопреосвећеним Миторополитом Зизјуласом, вуку Српску Цркву у загрљај Ватикана и Папе.

Неки од његових ставова већ су били предмет критичке анализе у богословским круговима других Помесних Цркава.

У прилогу доносимо текст професора догматике са Богословског факултета у Солуну, г. Георгија Марцелоса, који се, између осталог, дотиче и неких ставова Високопреосвећеног Митрополита Зизјуласа. Текст је објављен у часопису Свети Кнез Лазар, бр. 26 из 1999. године.

Да бисте преузели текст кликните овде:
http://www.eparhija-prizren.com/default.asp?idvestep=2935 " .

Naravno ...naravno ...Nema vise ovog sajta "zbog demokratskih promena" ( da li je "ono zbog ovog" ?) , ali ima gde ima ":

http://www.spcoluzern.ch/forum/index.php?topic=765.0

Uopste NIJE OBAVEZNO da promene u SPC vuku ka katolicizmu ili papi!

Na protiv, SPC treba da trazi VLASTITI PUT da se priblizi dusi vernika!

Da jos jednom DOBRO PROUCI sta je to sto ljude privlaci da VERUJU u XXI veku...

Da se ne oslanja samo na DUHOVNO, vec i na SVETOVNO u vidu ZASTITE svojih clanova, u svakoj prilici i na svakom mestu i u svim uslovima!

SOCIJALNI MOMENAT je nesto NAJVAZNIJE sto SPC treba da preuzme na sebe u zastiti svojih clanova!

Pravoslavni vernik MORA OSECATI da iza njega uvek stoji MOCNA ORGANIZACIJA, bilo da se nalazi na Terazijama, na ekvatoru ili na severnom polu!

I da nikada nece biti ostavljen bilo kome na milost i nemilost ....

U tome se malo treba ugledati na Jevreje.

Tom prilikom sam čuo i da je reinkarnacija moguća??????? i da pojedini ljudi ne nose svoju dušu u telu nego da je vuku po zemlji iza tela kao što pas vuče lanac po zemlji kad se otkine.....i još neke stvari koje su začuđujuće za pravoslavca. A možda to nije ni bio on možda je to bio neki njegov DVOJNIK???? :eek:

Po pitanju Svetoga Slavlja ili Pravoslavlja veece budalestine u zivotu cuo nisam.

Ova tema sa javnom genocidnom prijetnjom stoji evo vec dva dana na podforumu.

Poslednja izmena:

U situacijama kada je neki narod ugrožen, ma koji narod da je u pitanju, stvari pre ili kasnije kreću u odbrambenom sistemu, a to je klasični smer i koji je potpuno očekivan za naciju koja se oseća ugroženom, a to je nacionalizam (ponekada sa elementima šovinizma), centralizacija religije i njeno učvršćivanje, centralizacija vlasti ili njena smena ukoliko se oceni kao kontraproduktivna.
Isto to ili slično se mora desiti pre ili kasnije u Srbiji, jer ne verujem da će Srpski narod dozvoliti da "nestane", ako je istorija učiteljica života, onda bi se trebalo već konačno jednom naučiti i shvatiti,
da Srbi nisu nestali ni nakon 500 godina Turske okupacije, gde su bili ubijani, na kolac nabijani i gde nisu ni smatrani ljudima u pravom smislu reči, pa ih ni sav Turski zulum u trajanju od 500 godina nije uništio, zar neko misli da će ova vremena uspeti izbrisati postojanje Srpskog naroda?
Čisto sumnjam, prosto neverujem.

Poslednja izmena:
U američkom društvu ima svakovrsnih manijaka, od zoofila, preko pedofila do kanibala, ali kakve to veze ima sa teologijom?
Da li se zapitaš da nije ta i takva teologija od amerike stvorila najjaču silu na svetu, dok je SPC od srbije stvorila groblje (bukvalno jer je skoro sve Srbe posahranjivala ili oterala iz nacionalnog korpusa) i simbolično (jer je populacija Srba najstarija po godinama u Evropi i u svetu) pa samo treba još malo da jedni posahranjuju druge i...gotovo.
Ja sam lično na svoje uši čuo bivšeg patrijarha kad je rekao:"Braćo Srbi mi treba da izumremo, ali da izumremo kao ljudi!", ja bih pre predložio da izumru on (kao što i jeste) i cela SPC a mi da napravimo zaokret ka teologiji koja je od amerike napravila džina, ako Srbija ne postane džin u svetu, može bar da postane džin na Balkanu. A ti i takvi treba ipak malo da se zamisle....:neutral:

Amerika odavno nije najjača sila na svetu, zar smo zaboravili koliko je trebalo "najjačoj" vojsci na svetu da zauzmu samo jednu malu luku u Iraku na samom početku toga sukoba ? Luku Um-Qasr su zauzimali više od 7 dana. Nakon zauzimanja Iraka, ništa nisu uspeli da stabilizuju, čak su ekstremisti uspeli da izvrše napade u "neprobojnoj" zoni Bagdada, ekstremizam uopšte nisu uspeli da obuzdaju ili kontrolišu, naftne interese su izgubili, tako da je neuspeh u Iraku potpun.

Šta je sa Afganistanom, nekoliko planinskih plemena nisu stanju da savladaju,
možeš gledati dokumentarce gde njihove kopnene snage laserski markiraju mete gde se nalaze Talibani na tlu, nakon toga sledi vazdušni napada i granate pogađaju cilj, američke marince na tlu :lol:
O čemu onda uopšte pričamo, osim o tome da je na ova dva novija primera ( ne zaboravimo Vijetnam i povlačenje helikopterima sa krova U.S.A. ambasade u tadašnejm Sajgonu, današnji Ho Shi Min, dok su snage severnog Vijetnama ulazile u grad i preuzimale kontrolu ) dokazano da vojne snage U.S.A. nisu u stanju da efikasno vode, a kamoli da dobiju gerilski rat. Toliko o njihovoj vojnoj moći.

Nije u redu da se SPC-u pripisuju one stavri za koje je odgovoran isključivo politički i vojni vrh tadašnje zemlje, i naravno ne zaboravimo ključnu ulogu tadašnjeg SDB-a. Nabrojani elementi su ključni krivci za izgubljene ratove, međunarodno izgubljen diplomatski i medijski rat, ekonomsku krizu, smanjenje populacije stanovništva jer su oni doveli do toga smanjenjem standarda Srpskog stanovništva.

Srbija ima elemente u resursnom smislu da postane "džin" u vojnom smislu na Balkanu, pa i šire, ali neće do toga doći dok se ne formira SDB koja neće trgovati interesima Srbije i Srpskog naroda, koja će kontrolisati u istom smislu vojsku, a posebno političare koji su najviše skloni trgovini interesima vlastite zemlje.
Tek kada se to ostvari, tek tada Srbija može napred na svim poljima.

Ma odreknite se svoje religije, vere, Srbstva , pljunite na drzavu , pogazite svoje korene , to su nove promene koje se traze od Srbije. Radite na izumiranju naroda i mrzite se izmedju sebe. Ucinite im sulugu da se poubijate medjusobno, da im budu ciste ruke. Da biste bili IN i u duhu novog svetskog poretka , ne treba Srbima mozak drugi ce da razmiljaju za njih a Srbi moraju to da primene jer se ne pitaju nista.

Ovako ce ti biti interesantnije sa promenama :eek:

Мани се...
lepo rečeno

Ovo @ "...Ja sam lično na svoje uši čuo bivšeg patrijarha kad je rekao:"Braćo Srbi mi treba da izumremo, ali da izumremo kao ljudi!"" su neki "drugi culi ovako :

"Braco Srbi ako mi i treba da izumremo , izumrimo kao ljudi , a nikad kao neljudi..."

Back