Slabo ti shvataš. Pazi šta piše u povelji manastiru Svetog Đorđa Skoropostižnog (na Brzavi) od strane bugarskog cara Konstantina (Tiha) Asena:
"…и към другите благоверни…, които създадоха и приложиха светите и православни царе. Това прочее е дело, което се грижи за боголюбието да се дават съкровища и богатства на светите и божествени църкви,
както [правиха] и светите и православни гръцки и български царе и жупаните, князете и кралете на сръбската земя, които имаха многоусърдна любов и грижа за светите и божествени църкви.
Така също и моето царство, като подражава на онези благоверни и свети царе, които бяха преди мене, да излива върху тях нескъдни дарове и да ги обогатява; когато слезе царството ми в Долната земя, намери царството ми манастира на великомъченика Христов Георги Бързи,
създаден от светия цар Роман на Виргино бърдо срещу град Скопие над Серава и поради нападение на другоплеменници агаряни загубил всички свои правила и свои метоси, паднал до основи и от
светия цар кир Алексий отново изграден, издигнат и прославен, и обдарен, и подкрепен от мнозина правоверни царе.
Варлаам, архимандрит на този честен храм,
изнесе пред царството ми правилата и х
рисовулите на светите и правоверни царе, които са били преди мене, и на кралете: на светия Роман, на цар Диоген, на свети цар Петър, на цар кир Никифор и на останалите – на светия цар кир Алексий, на цар Калоян, на цар кир Мануил, на цар кир Теодор, на цар кир Исак, на свети Симеон Неманя – дядо на царството ми, на цар Ватаций, на цар Калиман. Царството ми, като [ги] прие благосклонно и [ги] прочете, нито [ги] промених, нито [ги] наруших, но [ги] поправих и утвърдих още по-здраво, отколкото всички гореказани царе и крале"
https://bg.wikipedia.org/wiki/Виргинска_грамота
Konstantin Asen koji obnavlja manastir slavi i ističe i vizantijskog cara Romana koji je podigao manastir i sve ostale pravoslavne vladare, vizantijske, bugarske i srpske. Isto je i u povelji kralja Milutina. Nema isticanja samo srpskih, bugarskih ili samo vizantijskih vladara. To je srednji vijek, nema nacionalnog kako ga ti danas shvataš - "tu crkvu su podigli ili obnovili Nemanjići e pa ona je zbog toga srpska; hajde da samo istaknemo srpske zadužbinare da nam je ko sjutra ne bi oteo". To su gluposti.