SPC: Pozdravljamo kanonski status Makedonske pravoslavne crkve

RIA77

Iskusan
Poruka
5.591
bolje da su jednostavno nakon objave vaseljenskog patrijarha izdali saopstenje da se pridruzuju priznavanju
Цариград има надлежност која је 0 (и словима нула) за Македонску цркву. Да Цариград није начуо да ће ово да се деси, не би ни први реаговао. Свеједно у сваком случају, јер искључиву надлежност има СПЦ, а Цариград се умешао да сад то звучи као да се нешто они ту питају.
Oko cega se bre uopste svadjaju?
Ionako im je teologija ista, program isti, ucenje isto. Neuporediva situacija sa 1054. a i onim pre toga sto je dovelo do 1054.
Македонци су деценијама тражили аутокефалију, и на крају су је добили.
Није било догматских разлика, тј. то што ти пишеш је једно, а раскол је нешто друго.
Расколом је отцепљен део територије СПЦ, канонским клирицима је био забрањен улазак и народ је остао у расколу тј. у непризнатој заједници коју су они звали Црква.
Сада су они (Македонци) помесна Црква као и било која друга.
 

NEzgodan

Elita
Moderator
Poruka
18.145
Tek mi sad ništa nije jasno...

SPC priznala autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve​

prije 4 sata Ažurirano prije 18 minuta

Fotogalerija sa liturgije u Skoplju, 24. maj 2022.
Fotogalerija sa liturgije u Skoplju, 24. maj 2022.
Podijelite
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije na zajedničkoj liturgiji SPC i Makedonske pravoslavne crkve (MPC) - Ohridske arhiepiskopije u Skoplju priznao je autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve.
On je u utorak (24. maja) govoru rekao da će nakon kompletiranja pravnih dokumenata, biti pripremljen zvanični akt i obaveštene sve ostale pravoslavne kanonske crkve.
Liturgija na kojoj je objavljeno priznanje autokefalnosti je održana na dan Svetih slovenskih prosvetitelja Ćirila i Metodija.
analizirali smo

Most: Zašto je makedonska crkva vraćena u zagrljaj srpske?​


Patrijarh SPC Porfirije očekuje da sve mesne crkve kanonskog reda prihvate autokefalni status Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije.
"Braćo i sestre, sigurni smo da će i druge kanonske crkve dočekati autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije", rekao je patrijarh Porfirije.
Arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan zahvalio je članovima Svetog arhijerejskog sinoda SPC na priznanju autokefalnosti MPC.
"Crkva nije savez mesnih crkava, nego je uvek bila jedna i jedinstvena i ujedinjena Duhom Svetim, kao jedno i jedino telo čovečanstva. Zaista, Crkva jeste podeljena na manje geografske jedinice koje se poklapaju s političkim granicama koje ovaj svet povlači kako bi joj olakšao vodstvo", rekao je arhiepiskop Stefan.

Detalj sa liturgije u Skoplju, 24. maja 2022.

Zadovoljstvo vernika​

Vernici u hramu i oko njega pozdravili su objavu odluke aplauzom.

"Dobra je vest da smo konačno zajedno nakon toliko godina, a i sam patrijarh srpski kaže da je ovo čudo koje nam se dogodilo, pa zahvaljujemo Bogu”, rekla je Blagica Blažeska.

"Ovo je od velike važnosti, dugo se čekalo i evo ga", rekla je Dušanka Ivanovska.

"Kao vernici, da vam iskreno kažem da smo najoduševljeniji i ovo je čudo iznad čuda, dobili smo autokefalnost naše crkve i imamo pravo svugde govoriti i naši sveštenici propovedati i graditi jedinstvo", rekao je Donco Domazetovski.

Vernici na liturgiji u Skoplju, 24. maj 2022.
Nakon završetka zajedničke liturgije i objave priznanja autokefalnosti u skopskoj katedrali nastavila su zvoniti zvona.

Zajednička liturgija u Skoplju nastavak je otopljavanja odnosa dve crkve, započetog zajedničkom liturgijom u četvrtak prošle nedelje u hramu Sv. Save u Beogradu.
šta je prethodilo priznanju

Sabor SPC pozdravio samostalnost Makedonske pravoslavne crkve​


Vaseljenska patrijaršija priznala Ohridsku arhiepiskopiju za kanonsku​


Obe zemlje i dva crkvena naroda označili su ovu liturgiju kao istorijski čin, čime je potvrđeno prevazilaženje 55-godišnjeg raskola između SPC i MPC Ohridske arhiepiskopije i obnavljanje kanonskog i evharistijskog opštenja.
Vaseljenska patrijaršija je 9. maja priznala za kanonsku Ohridsku arhiepiskopiju.
Vaseljenski patrijarh Vartolomej pozdravio je liturgiju pomirenja koju su održali SPC i MPC. Poručio je da se zajedništvo srpskog patrijarha Porfirija i ohridskog arhiepiskopa Stefana s pravom može oceniti kao čin pomirenja i saradnje, koji se desio, naveo je, samo nekoliko dana nakon njegove istorijske odluke o crkvi u Severnoj Makedoniji.
Čestitke za priznanje autokefalnosti uputio je i politički vrh Severne Makedonije, među kojima su predsednik države Stevo Pendarovski, premijer Dimitar Kovačevski i čelnik opozicione VMRO DPMNE - Hristijan Mickoski.
Bili smo u jedinstvu punih 10 dana.
 

Prilozi

  • 281796042_1975703885970214_6403065572351734043_n.jpg
    281796042_1975703885970214_6403065572351734043_n.jpg
    43 KB · Pregleda: 5

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.