Quantcast

SPC o pričešću istom kašičicom u vreme koronavirusa: Stvar crkve, država ne može da se meša

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Mr.Infinity

Elita
Poruka
17.126
SPC o pričešću istom kašičicom u vreme koronavirusa: Stvar crkve, država ne može da se meša

SPC je saopštila danas da nije prekršila obavezujuće instrukcije državnih vlasti pričešćem vernika iz iste čaše.

IZVOR: TANJUG PONEDELJAK, 23.03.2020. | 19:13

Nije prekršila, s obzirom na to da se "država ne bavi niti može da se bavi sadržajem i načinom vršenja svete Liturgije i drugih crkvenih bogosluženja".

U saopštenju SPC ističe se da je to isključivo stvar internog ili autonomnog crkvenog poretka i zakonodavstva, koje država prihvata kao validno, legitimno i legalno u javno-pravnoj sferi.

SPC dodaje da se "niko, uostalom, ne pričešćuje prinudno već dobrovoljno".

"Nerazumno je i krajnje zlonamerno očekivanje onih koji niti dolaze u crkvu niti se pričešćuju da će sama Crkva uskratiti svojim vernicima ono što je za nju i za njih najvažnije i najsvetije - sveto Pričešće", kaže se u saopštenju.

Ističe se da je liturgija u trećoj nedelji Velikog posta u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve služena uz poštovanje svih instrukcija predviđenih za zaštitu od virusa kovid-19, odnosno da u hramu nema više od pet osoba, a da su vernici ispred i oko hrama na propisanoj udaljenosti.

"Pojavili su se, međutim, nezvani gosti iz poznatih anticrkvenih i antisrpskih krugova da bi u rezultatu njihovi i njima skloni mediji krenuli u orkestriranu klevetničku hajku protiv Srpske Pravoslavne Crkve", stoji u saopštenju.

SPC je ponovo apelovala na sve vernike da dosledno i odgovorno primenjuju "sve mere propisane za ovaj teški period".

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020&mm=03&dd=23&nav_category=12&nav_id=1669130
 
Poslednja izmena od moderatora:

fauler

Veoma poznat
Poruka
11.122
Neverovatno! Vernici se u Novom Sadu u vreme korona virusa pričestili istom kašičicom
Pričešćivanje na otvorenom pratile su i rečenice na TV da pričest ne može da prenosi bolesti i zaraze

Liturgije na otvorenom u doba korone- sigurno je nešto što će svako da pozdravi, još ako je u pitanju razmak među ljudima od metar i po, to je onda sigurno bezbedno za sve učesnike.

Međutim, vernici koji su se danas pričestili u Novom Sadu, opušteno su iz iste kašičice primili "Isusovu krv" i uredno svi do jednog ljubili sveštenika u ruku.Istu ruku. Bez prethodnog dezinfikovanja. Bez maske! U vreme apela na potpuno izbegavanje kontakata među ljudima, na izolaciju u svojim domovima, u danu kada su zvanično zatvoreni kafići, restorani, tržni centri, baš iz razloga da ne bi došlo do bliskog susreta među ljudima.https://www.telegraf.rs/vesti/srbij...reme-korona-virusa-pricestili-istom-kasicicom
 
Poslednja izmena od moderatora:

Ulični Hodač

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.997
СВЕТИ ЈОВАН ШАНГАЈСКИ И ЖЕНА ЗАРАЖЕНА БЕСНИЛОМ

Свети Божји угодници никад нису сумњали у силу Светога Причешћа. Ево примера из житија Светог Јована Шангајског, кога је Бог прославио многим чудима и нетрулежним моштима што почивају у Сан Франциску:

„Госпођу Мењшиков ујео је бесан пас. Одбила је да прими прописане инјекције или је то учинила немарно… и разболела се од страшне болести. Чим је за то сазнао владика Јован је са Светим Даровима пожурио код жене на умору. Кад ју је причестио одмах је имала напад: почела је да пени и испљунула је Свете Дарове које је управо била примила. Међутим, Свете Тајне не могу да се баце и владика их је прикупио и потребио иако их је испљунула болесна жена. Прислужитељи који су били с њим повикаше: „Шта то радите, владико?! Беснило је страшно заразно!“

Међутим, владика је мирно одговорио: „Ништа се неће десити – то су Свети Дарови.“ И заиста, ништа се није десило.“

Ако се Светом Јовану Шангајском није десило да га порази беснило кад се причестио Светим Телом и Крљву Господњом које је из уста испљунула жена заражена беснилом, зар ми да не идемо у своје храмове и да се не причешћујемо Христом, и то у доба Светог и Великог Поста? О, Свети Саво, послушај нас грешне и расуди парбу нашу са безбожницима!

КАКО СЕ ПРАВОВЕРНИ БОРЕ ПРОТИВ ЗАРАЗЕ?

У VI веку у време када је страшна куга десетковала грађане Рима, епископ римски, свети Григорије Двојеслов организовао је велику литију по улицама прокаженог Рима са иконом Пресвете Богородице, чијом је чудотворном силом куга моментално заустављена и искорењена. Та икона се до данас поштује као заштитница Рима, а позната је по имену Богородица „спасење народа римског“.Некада су смртоносне епидемије сматране казном Божијом за народне грехе, те је Црква заједно са владарима и народом реаговала не паником за очување телесног здравља, већ великим свенародним покајањем, усрдним молитвама, ванредним постовима, трудом на промени и усаглашавању живота са јеванђелским учењем и божанским заповестима. Речју, народ се масовно враћао себи и Богу, и највећи део пажње, поред мера техничког сузбијања заразе, био је усмерен на духовно оздрављење.

Можда би се могле пронаћи сличности тренутне ситуације, са једним догађајем из 1911.године. Наиме, на просторима Старе Србије ( Рашка, Косово и Метохија, Северна Македонија), која је тада још увек била под влашћу Турског царства, ширила се колера. Она је дневно односила више десетина живота. Интересантно, ниједно дете није било болесно. Власт је разним тада познатим методама покушала да сузбије епидемију. Међутим, није било ефекта. Сваког дана број умрлих и заражених био је све већи. Митрополија Рашко-призренска свакодневно је добијала депеше са бројем умрлих по градовима. Наравно, епидемија је била и у граду Пећи. Захваљујући сну једне девојке која је била Туркиња, и једног хоџе, власти је препоручено да траже од Срба и цркве да кроз град прође литија са иконом Пресвете Богородице из манастира Пећка Патријаршија. У суботу, литија је заказана била за недељу, умрло је чак 70 људи у Пећи. У недељу је после Литургије била литија са иконом, и на три важна места у граду водоосвећење. У литији је учествовала и турска војска, и власти и само становништво, међу њима и они исламске вероисповести. После литије епидемија је престала ( изузев осам жртава које су умрле, на сам дан литије).

Тако се данас против заразе боре наша православна браћа Грузини: свештенство се креће по градовима са литијским крстовима и барјацима, кропи народ светом водицом, поје Богу своме и радује се!
 

Ulični Hodač

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.997
Koje gluposti!

Opet budale pecaju na staru foru o statanistima i ostalim glupostima. Normalna osoba se na te budalaština neće upecati.
Opet budale ne veruju ni vernicima, ni 26 000 svetskih eminentnih naučnika, već iz svoje patološke mržnje prema Hristovoj Crkvi imaju slepilo sopstenih deluzija i halucinacija. Sve samo da iznesu "bogatsvo" iz svoje duše i još jednom kao besni psi napadnu Hristovu Crkvu. Al džaba režite, Hristos je obećao da Crkvu ni vrata pakla neće savladati. A bilo vas je mnogo kroz Istoriju, Neron,Dioklecijan,Muhamedanci,Boljševici, Niče i nihilisti...itd Svi su prošli,i ti ćeš.Hristova Crkva ostala da svedoči o spsenju do kraja vemena.
 

sasasta

Buduća legenda
Poruka
25.214
Nije mogla, ta kašika je napravljena od srebra koje i služi da bi zaštitili vernike od zaraze.
znaci da nije od srebra postojala bi mogucnost zaraze?

nema magije nego vrsta materijala?

https://www.eparhija.com/index.php?_route_=pribor-za-sveto-pricesce/koplje-kasicica

ovde mozemo videti da te kasicice NISU od srebra

jer su tezine oko 50 grama i kostaju 1500din.

a gram srebra kosta oko 1400 din

http://www.odkup-zlata.si/daily_prices.asp?lang=rs&k=Ag

sto jasno i nedvosmisleno pokazuje da su kasicice od nekog , mnogo jeftinijeg materijala.
 

LokiMacak

Domaćin
Poruka
3.237
Nije mogla, ta kašika je napravljena od srebra koje i služi da bi zaštitili vernike od zaraze.
Srebrni joni jesu antiseptik(ubijaju bakterije,protiv virusa i nisu nešto mnogo delotvorni)...ali srebrne površine moraju da budu posebno tretirane da bi oslobađale te jone inače ništa od tog antiseptičkog dejstva...NIje samo dovoljno da neki predmet bude od srebra
 

coco bill

Poznat
Poruka
8.874
Srebrni joni jesu antiseptik(ubijaju bakterije,protiv virusa i nisu nešto mnogo delotvorni)...ali srebrne površine moraju da budu posebno tretirane da bi oslobađale te jone inače ništa od tog antiseptičkog dejstva...NIje samo dovoljno da neki predmet bude od srebra
Ne znam detalje, ali sama činjenica da niko do sada nije zaražen zbog korišćenja iste kašike prilikom pričešća govori u prilog toj "srebrenoj" teoriji.
 

sasasta

Buduća legenda
Poruka
25.214
nije tacno da se niko nije zarazio , to je cista laz

“Tako se pričešćuje od 11. veka i to u samo u crkvama istočne tradije. Postojao je i period razornijih epidemija u kojima je bio suspendovan liturgijski život. U vreme velike pandemije kuge bilo je nemoguće obavljati pogrebne obrede, dok je u vreme crne kuge veliki procenat sveštenika preminuo nakon obilaska bolesnika”, kaže Milićević za Nova.rs.

https://nova.rs/drustvo/pricesce-vernika-iz-iste-kasike-drustveno-neodgovorno/

Video sam priručnik od pre 90 godina u kome se pominje da se kašičica mora dezinfikovati u kipućoj vodi. U vreme epidemija, uostalom, obustavljanje bogosluženja nije nepoznato”, ističe Milićević.

Ruska pravoslavna crkva naložila obavezujuću dezinfekciju kašika u alkoholu, dok je Rumunska uvela plastične kašike za pričest.
 

LokiMacak

Domaćin
Poruka
3.237
Ne znam detalje, ali sama činjenica da niko do sada nije zaražen zbog korišćenja iste kašike prilikom pričešća govori u prilog toj "srebrenoj" teoriji.
Sve jedno i da se kašičisa steriliše posle svakog vernika,opet je rizično i samo to što je veća količina ljudi.Stoje blizu jedni drugima,virus može da se širi tako...A ne mora...Nije to sad nešto hitno i da će nekoda da umre od toga što se nije pričestio.
Dobro,većina zdravih ljudi mogu da preleže virus,ali će da ga šire dalje,jer su zaraženi zarazni i za vreme inkubacije(to je onaj period između trenutka kada se neko zarazi do trenutka kad se pojave prvi simptomi,kad neko nije ni svestra da može da bude zaražen).Od njih može da se zarazi neko ko je star,bolešljiv,kome je imunitet već oslabljen nečim,neko ko se leči od nečeg ozbiljnog,beba koja još nema izgrađen imunitet,a može i neko ko kući ima neku takvu osobu i da im donese virus a da nije ni svestan...Takvim ljudima od ovog virusa mogu da ostanu ozbiljne posladice,ako uopšte prežive komplikacije.Ovde nije stvar nečijeg individualnog zravlja,stvar je da se neodgovornim ponašanjem ugrožava zdravlje drugih.To ne mora da se radi...
 

Koslav75

Domaćin
Poruka
4.467
.

Eparhija valjevska Srpske pravoslavne crkve saopštila je da je kod episkopa Milutina potvrđeno prisustvo koronavirusa, kao i kod još dvojice sveštenoslužitelja u toj Eparhiji.


https://www.vesti-online.com/episkop-valjevski-milutin-i-dvojica-svestenika-zarazeni-koronavirusom/

Eto vam ga.....
Не разумијем питање, можеш ли ми одговорити колико је доктора заражено, од тог броја колико је инфектолога, епидемиолога и вирусолога, значи научника који знају са чим се срећу и које су мјере заштите потребне?
 

Koslav75

Domaćin
Poruka
4.467
Pitanjem odgovaras, nema veze.....
Eto Vam to da se niko nije nikada zarazio u crkvi :whistling:
Ја не знам да је то ико тврдио, тврдња је да се нико није заразио приликом причешћа, што не значи да се не може заразити приликом доласка, одласка или непосредним контактом са зараженом особом у цркви или било гдје друго.
 

Koslav75

Domaćin
Poruka
4.467
Naravno da moze i na pricescu ili bilo gde.
Zato treba eliminisati sve sto se i gde se moze.
Bez pricesca se moze ali ok, kome nije do zivota neka gine......
Хехе :D , има једна стара јапанска пословица:
"Храбри умиру само једном, а кукавице хиљаду пута".
 

Koslav75

Domaćin
Poruka
4.467
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.