Spavanje popodne - da ili ne?

lucky duki

Zainteresovan član
Poruka
370
Ne bih savetovao,dakle ne.Ne sećam se kada sam zadnji put spavao popodne i evo živ,prav i zdrav sam a mišljenja sam da se bolje spava uveče bez popodnevne dremke.O kalorijama i salcetu koji se gomila za vreme te dremke ne bih isto,pogotovo ako je ta dremka nakon obroka što je u večini slučajeva praksa.
 

Emmett Fitz-Hume

Zainteresovan član
Poruka
267
Pogledajte prilog 1033084

Iako postoje dokazi da je pospanost tokom dana rani znak poremećaja sna ili lošeg zdravlja, popodnevne dremke su dobre za mnoge ljude. Posle dremke ćete biti budniji, bolje ćete se koncentrisati, imaćete bolju koordinaciju, kraće vreme reakcije, bolje logičko razmišljanje, pamćenje, raspoloženje i kontrolu emociju.

Postoje i neki dokazi da popodnevno spavanje može da snizi krvni pritisak kod nekih ljudi. Ali, znajte da popodnevne dremke ne mogu da vam pomognu da nadoknadite loše spavanje noću. Takođe, izbegavajte da popodne spavate duže od 30 minuta jer ćete u suprotnom biti još pospaniji nakon buđenja. Izbegavajte i da spavate u kasno popodne jer u tom slučaju možda uveče nećete moći da zaspite.

Odrastao čovek bi trebalo da spava između sedam i devet sati da bi mozak i imunitet normalno funkcionisali, a time se smanjuje čak i rizik od saobraćajnih nesreća i hroničnih zdravstvenih problema, tvrde psiholozi.

Ako ste stalno umorni tokom dana to može da bude znak nekog nedijagnostikovanog zdravstvenog stanja, te da bi trebalo da odete kod doktora.

Spavanje popodne je dobro ako uveče treba da budete budni duže, ali je to loša stvar ako planirate da uveče spavate u uobičajeno vreme. Takođe, ako dugo spavate popodne, posle toga ćete biti užasno ošamućeni, pa se opet ističe da popodne ne spavate duže od 30 minuta.

Neki naučnici opet smatraju da ne bi trebalo da spavate popodne, već je potrebno da tokom noći spavate dovoljno.

Štaviše, tvrde da postoje neki dokazi da redovne dremke duže od sat vremena mogu negativno da se odraze na zdravlje. Sa druge strane, dremka može da bude od koristi, posebno ako vam nije dobro, niste dovoljno spavali ili ste loše spavali. U tim slučajevima, spavanje popodne itekako je korisno za zdravlje.

U rano posle podne, naš unutrašnji sat šalje slabiji signal za budnost, što je razlog zašto smo pospaniji posle ručka, posebno ako se tokom noći nismo naspavali.

Posle ovih za i protiv najbolje je da slušate svoje telo – ako ste pospani lezite i odspavajte tih 30 minutra ako niste onda samo odmarajte ili izadjite u šetnju ili radite nešto sto vas odmara
Obavezno ko god moze tj ima vremena.Od kada sam poceo to da upraznjavam imam mnogo vise energije.Svakako opste zdravstveno stanje se popravilo.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.