Spavanje popodne - da ili ne?

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
262.920
zasto-je-zdravo-popodnevno-spavanje.jpg


Iako postoje dokazi da je pospanost tokom dana rani znak poremećaja sna ili lošeg zdravlja, popodnevne dremke su dobre za mnoge ljude. Posle dremke ćete biti budniji, bolje ćete se koncentrisati, imaćete bolju koordinaciju, kraće vreme reakcije, bolje logičko razmišljanje, pamćenje, raspoloženje i kontrolu emociju.

Postoje i neki dokazi da popodnevno spavanje može da snizi krvni pritisak kod nekih ljudi. Ali, znajte da popodnevne dremke ne mogu da vam pomognu da nadoknadite loše spavanje noću. Takođe, izbegavajte da popodne spavate duže od 30 minuta jer ćete u suprotnom biti još pospaniji nakon buđenja. Izbegavajte i da spavate u kasno popodne jer u tom slučaju možda uveče nećete moći da zaspite.

Odrastao čovek bi trebalo da spava između sedam i devet sati da bi mozak i imunitet normalno funkcionisali, a time se smanjuje čak i rizik od saobraćajnih nesreća i hroničnih zdravstvenih problema, tvrde psiholozi.

Ako ste stalno umorni tokom dana to može da bude znak nekog nedijagnostikovanog zdravstvenog stanja, te da bi trebalo da odete kod doktora.

Spavanje popodne je dobro ako uveče treba da budete budni duže, ali je to loša stvar ako planirate da uveče spavate u uobičajeno vreme. Takođe, ako dugo spavate popodne, posle toga ćete biti užasno ošamućeni, pa se opet ističe da popodne ne spavate duže od 30 minuta.

Neki naučnici opet smatraju da ne bi trebalo da spavate popodne, već je potrebno da tokom noći spavate dovoljno.

Štaviše, tvrde da postoje neki dokazi da redovne dremke duže od sat vremena mogu negativno da se odraze na zdravlje. Sa druge strane, dremka može da bude od koristi, posebno ako vam nije dobro, niste dovoljno spavali ili ste loše spavali. U tim slučajevima, spavanje popodne itekako je korisno za zdravlje.

U rano posle podne, naš unutrašnji sat šalje slabiji signal za budnost, što je razlog zašto smo pospaniji posle ručka, posebno ako se tokom noći nismo naspavali.

Posle ovih za i protiv najbolje je da slušate svoje telo – ako ste pospani lezite i odspavajte tih 30 minutra ako niste onda samo odmarajte ili izadjite u šetnju ili radite nešto sto vas odmara
 

Indigo3

Poznat
Poruka
7.924
U vožnji obožavam da spavam, imam neki klik iz studentarije kad sam u 4-5 ujutru upadala u bus svaki dan... i dobrih sat-dva ima za pravo spavanje.
Kad god... čak i u gradskom prevozu, za neki minut me hvata dremež i žmurnem... propustim stanicu i sl.
To me je toliko markiralo da sama sebi ne dozvoljavam da vozim ako put traje duže od pola sata-sat.
Mora neko da me menja, to me jednostavno uspavljuje i nisam sigurna u sebe.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.