Spanija u UN trazi povracaj Gibraltara od Velike Britanije

migel59

Poznat
Poruka
8.319
Britanski Telegraph objavljuje:

Spain to go to UN over Gibraltar sovereignty

http://www.telegraph.co.uk/news/wor...n-to-go-to-UN-over-Gibraltar-sovereignty.html

Spanija ce ici u Ujedinjene Nacije da insistira da se otvore razgovori o suverenitetu Gibraltara

Spanski ambasador u UN ce predstaviti izvestaj da ponovi spanski zahtev u vezi Stene i pozove Britaniju da otvori pregovore o buducnosti teritorije od 2,6 kvadratnih milja koja lezi u podnozju spanske juzne obale.

"Spanija ce ponoviti njenu poziciju i razgovarati o tome kako situacija se razvija u skorasnjim mesecima," potvrdio je portparol ministarstva spoljnih poslova Spanije za Daily Telegraph. "Mi cemo traziti od UK da se ukljuci u pregovore o suverenitetu."

Izvestaj Odboru Ujedinjenih nacija za dekolonizaciju dolazi usled rasta diplomatskih tenzija u vezi Stene i ovih dana posle posete kraljevske familije grofa i grofice od Wessexa.

Jose Garcia Margallo, spanski ministar inostranih poslova, oznacio je posetu kao "nezgodnu" koja dolazi usred tekuceg spora oko prava na ribolov u vodama oko Gibraltara koji su doveli do konflikta izmedju camaca spanske civilne garde i policijskih plovila Gibraltara.

Prosle nedelje Spanija je podnela formalnu zalbu Evropskoj Uniji usled novih poreskih zakona Gibraltara. Spanija je rekla Direktoratu za kompeticiju da 10 procenata poreskog rezima je nelegalno po EU zakonima.
 
Радиће ВЕТО претпостављам.

Са друге стране ми бисмо могли да тражимо повраћај наше војске и полиције на север Косова, јер је то у складу са Резолуцијом СБ УН 1244.
Дачић је изјавио да ће инсистирати на томе.
 
Радиће ВЕТО претпостављам.

Gibraltar je britanska kolonija od 1730. Sada je nerealno ocekivati da Spanija ista uradi u UN posto Britanija moze staviti veto. Takodje i u EU posto je Britanija jos uvek clanica EU.

Medjutim spanske sanse rastu sa procesom stvaranja SED i otvorene mogucnosti da Britanija odrzi referendum i izadje iz EU odnosno ne bude deo SED. Posto u okviru SED bi imala punu podrsku (a i sam Gibraltar postaje teritorija SED), i u UN bi pozicija bila olaksana posto je predvidjeno da SED daje predstavnika u Savetu Bezbednosti (prakticno SED zamenile bi Francusku).
 
smiley_UKFlag.gif
 

Sorry, Migel, moram malo da odem u off... Tako, slušam muziku dok listam forum, naidjem na pesmicu koja se mene veoma doima, otprilike u isto vreme kad sam primetio tvoju temu. Pomislim: " Da li bi se ova pesma svidela Migelu...?!"
I skontam da je najbolji način da saznam - da jednostavno pitam :mrgreen:
Elem, evo i te pesmice:

 
Glavni ministar Fabian Picardo je izjavio da on nece nikad predati "zrnce peska, kap vode ili dasak vazduha Spaniji".

Picardo je na ovoj najvisoj funkciji u Gibraltaru od 2011.

Гибралтар је спровео референдум на ову тему пошто је гнусни Тони Блер планирао да их изда.

Никад неће пристати да буду Шпанци. Што је најјаче, деведесет и кусур посто становника су пореклом Шпанци.
 
U redu za off, ali koja svrha, ovo je tema vezana za Spaniju i Britaniju, ni u uvodnom postu se ne pominje Nemacka, kakvu bi neposrednu vezu imala sa temom.

Pobedonoscev zna, Britanija i Spanija su stari rivali, nema smisla uplitati nekoga ko mozda sa ovim zahtevom nema vezu.

Pa zato što nema smisla da tražim neke od tema o britansko-nemačkim odnosima na kojim smo već ćaskali par puta, , pošto bi i u tim temama opet bilo off (možda manje nego u ovoj temi, ali ipak off)... A eto, poprilično sam radoznao, pa me zanima šta misliš o pesmi. :)
 
Sami stanovnici Gibraltara ne žele da budu deo Španije i tu se priča završava. Čak je taj pomenuti referendum bio o tome da Španija i Britanija samo DELE suverenitet nad Gibraltarom i protiv je bilo 99 % populacije.

Lepo reče kolega. Nisu Englezi Srbi da ih boli ***** za krajiške, bosanske, ili kosovske Engleze, i da ih još neretko i preziru i nazivaju svakakvim imenima. Oni će bez problema proliti litre i litre španske i argentinske krvi zbog jednog jedinog sunarodnika.
 
Гибралтар је спровео референдум на ову тему пошто је гнусни Тони Блер планирао да их изда.

Никад неће пристати да буду Шпанци. Што је најјаче, деведесет и кусур посто становника су пореклом Шпанци.

Britanci se zale da je on dao ustupke Skotskoj i Severnoj Irskoj.

Ipak da se vratimo Gibraltaru interesantno je da je toliki otpor samih stanovnika koji su Spanci poreklom prema Spaniji.
 
Pa zato što nema smisla da tražim neke od tema o britansko-nemačkim odnosima na kojim smo već ćaskali par puta, , pošto bi i u tim temama opet bilo off (možda manje nego u ovoj temi, ali ipak off)... A eto, poprilično sam radoznao, pa me zanima šta misliš o pesmi. :)

Nista posebno, ni plus ni minus.

Vise puta pisao da danasnju Nemacku ne treba poistovecivati sa onom od pre 70 godina, to nema veze.

Inace ne gotivim tvrdu desnicu, ali da se vratimo temi.
 
Ne znam za to kog su porekla, nikad nisam upoznao nekog sa Gibraltara, niti čak neku sliku video ili nešto.

Evo, sad sam pogledao, piše da su većinom britanskog porekla, gledajući po prezimenima.

27% britanskog, 24% španskog, 19% italijanskog, 11% portugalskog, 8% malteškog, 3% jevrejskog, itd.

Stanovnici se zvanicno vode kao Gibraltarci, a 80% stanovnika su rimokatolici.

Pobedonoscev je verovatno dao dobru dijagnozu, u pitanju je kultura.
 
Poslednja izmena:
Шпанци иначе имају праве колонијалне поседе у Африци, Сеуту и Мелилу отете ко зна којим тадашњим султанима.

То им не пада на памет да враћају, али им пада на памет да цвиле због колонијалног статуса Гибралтара.

Какви цигани.
 
Донекле, али није битно. Битан је принцип.

Није ни нама стратешки битна нека Доња Куротресина у Босни, па је опет чисто лудило поклонити је некаквим људима на четири ноге који је од нас отимају. Само што ћемо ми то урадити, а Британци неће.
 

Back
Top