Spanija i Kipar blokirali rezoluciju EU oko priznanja Kosova

~Petar~

Poznat
Poruka
8.644
Španija: Nećemo priznati Kosovo

Španski ministar spoljnih poslova Migel Anhel Moratinos izjavio je u Briselu da će na današnjem sastanku Saveta ministara EU insistirati na tome da se u zaključcima sa sastanka uvaže stavovi Madrida, koji je najavio da neće priznati otcepljenje Kosova jer taj čin smatra nezakonitim.

"Nećemo priznati jednostrani akt koji je juče donela skupština Kosova", izjavio je Moratinos pred početak sastanka Saveta ministara EU, objasnivši da "taj akt ne poštuje principe međunarodnog prava".

Šef španske diplomatije izrazio je nadu da će, uprkos tome, uspeti da se održi visok stepen jedinstva unutar Evropske unije.

Moratinos je objasnio da bi Španija mogla da pristane na nezavisnost Kosova samo ako bi ona bila postignuta u saglasnosti s Vladom Srbije ili odlukom u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"U suprotnom, doći će do podele u međunarodnoj zajednici, s negativnim posledicama za čitav region", upozorio je španski ministar.

On je istakao da sve veće zemlje regiona koje okružuju zapadni Balkan - Rumunija, Grčka, Bugarska, Slovačka i Kipar - neće priznati otcepljenje Kosova jer, kako je rekao, dobro poznaju tamošnju situaciju.

Za Španiju, koja je geografski udaljena, pitanje Kosova je, pak, pitanje poštovanja međunarodnog prava, istakao je španski šef diplomatije.
 
Da biste mogli da otvarate nove teme i trajno koristite svoje ime - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.