Spajanje radnog staza za penziju

U Srbiji je minimum 15 godina staza. Ne verujem da se racuna i radni staz u bilo kojoj drugoj drzavi.
Mislio sam da se Srbija placa za svoje godine a Hrvatska svoje a da se spoje da bi imao uospte uslov,znam sigurno kada neko ima npr 10 godina u Srbiji a u Hrvatskoj npr 20 godina da mozes da zatrazis i Srbija daje za svojih 10 godina a Hrvati za svojih 20 godina ali u ovom slucaju ispunjen je uslov od 15 godina u jednoj drzavi.

Ako hoces u Srbiji da podneses zahtev, moras imati ovde min 15, pa tek onda ti se uracunava staz ostvaren u inostranstvu. Mislim da je nebitno da li je stsz ostvaren u eks ju, ali mozda taj deo da proveris (pre 91)
Otac mi je ovde imao 8 godina a u Hrvatskoj pre 91 30 godina,podneo ovde i naveo godine u Hrvatskoj koje su proverili i dobio je penziju za 8 godina u Srbiji a Hrvati mu isplacuju svoj deo,ovaj drugi slucaj je 8 godina staza u Hrvatskoj pre 91 i jos 10 godina u Srbiji i sada treba sledece godine da ide u penziju pa ga zanima jel mu to dovoljno da je ostvari posto ima ukupno 18 godina,ja nisam neki strucnjak u ovom polju pa reko da pitam,iako mu je najpametnije da ode u pravnu sluzbu PIO fonda da mu objasne.

Back