Spageti vestern filmovi

VanderGraaf

Aktivan član
Poruka
1.248
Volim da gledam kaubojske filmove "zlatnog doba Holivuda", jer ti filmovi na specifican nacin prikazuju davno proslo vreme koje je bilo centar americkog duha i koji oslikava zivot divljeg zapada. Filmovi sa Dzon Vejnom, Robert Michamom, Geri Kuperom, Kirk Daglasom i ostalim legendama u klasicnim holivudskim vesternima tog vremena imaju veliku vrednost u razvoju filmske industrije. Ali uvek mi se cini da je divlji zapad, koji ovi filmovi oslikavaju, ipak prikazan u jednoj cistijoj verziji, gde su kauboji vecinom u cistim odelima i ponekad belim Stetson sesirima, uredno izbrijani i gde su saluni i ulice previse ciste, kao sto su i glumice nasminkane i doterane. Iako za filmove kao "Rio Bravo", "El Dorado", "Tacno u Podne", i druge klasicne vesterne uvek imam volju da ih ponovo pogledam, spageti vesterni su mi uvek bili ispred svih holivudskih klasika.

ki6.jpg

Prasina koju podize vetar i koja se skoro moze osetiti kroz ekran, prasnjave ulice oronulih gradica, salun napravljen od klimavih dasaka, i znojava, od sunca preplanula lica neobrijanih aktera, uz drugaciji ugao snimanja i blizine kamere, spageti vesterni su za mene vrhunac vestern filmova. Moram da priznam da mi je Blondijev i Tukov karakter iz filma "Dobar, Los, Zao", sa njihovim Kolt Navy revolverima, neuporedivo vise prirastao srcu od Dzon Chance (Dzon Vejn) karaktera sa Vincester puskom i Kolorado Rajana (Riki Nelson) sa njegovim duplim pistoljima iz filma Rio Bravo (iako moram priznati da su pesme koje u filmu Nelson peva sa Din Martinom fenomenalne).

ki8.jpg

A za moju ljubav prema spageti vesternima trebam zahvaliti Serdju Leoneu i njegovoj genijalnosti. Sve do 1964-te i pojave Serdja Leonea, vestern filmovima je vladao Holivud. Serdjo Leone je zanr vestern filmova podigao na jedan drugaciji nivo sa drugacijim prikazom divljeg zapada i tehnikom snimanja. Filmom "A Fistful of Dollars" (Za Saku Dolara), Serdjo Leone je zapoceo jedan realisticniji i do tada neuobicajeni pogled na divlji zapad, koji se momentalno dopao publici i cija magija ne jenjava ni do danas. Iako su vestern filmovi u Italiji, Spaniji pa i Nemackoj snimani i pre Leonea, popularnost "spageti vesterna" pocinje sa ovim filmom.

KI1.jpg

Spageti vestern je u neku ruku ponizavajuci naziv kojim je Holivud nazvao kaubojski film u kome glumi americki glumac a koji je snimao italijanski reditelj u Spaniji ili Italiji. Ime spageti vestern je postalo opste prihvaceno ali ne u smislu koji je Holivud hteo. Leone je 1963-e godine poceo da trazi americkog glumca za svoju viziju nove vrste americkog vesterna koji bi (zbog malog budzeta) snimao u sred pustinje juzne Evrope. Leone je ulogu "coveka bez imena" prvo ponudio Erik Flemingu, koji je tada glumio u popularnoj seriji "Rawhide". Fleming je ulogu odbio, ali je Leoneu preporucio svog kolegu koji je glumio u istoj seriji....Klint Istvuda. Istvud je bio dobro placen za njegovu ulogu u seriji "Rawhide", ali nije bio zadovoljan ulogom dobrocudnog kauboja koju je imao u seriji. Sa kutijom cigara i obecanjem o zaradi, Istvud se nasao usred pustinje u Spaniji i sa rediteljem koga nikada pre nije sreo. I legendarna Istvudova uloga "coveka bez imena" (Man With No Name) je zapocela. Ali ta legenda nije zapoceta bez problema. Japanski reziser Akiro Kurosawa i njegov studio su podneli tuzbu protiv Leonea. "Za Saku Dolara" je verna kopija Kurosavinog filma "Yojimbo" samo sto je u njegovom filmu glavni junak samuraj. Kurosava je dobio sudski spor koji je resen izvan suda i gde je Kurosawa dobio 15% od zarade koju je Leone sa filmom "Za Saku Dolara" napravio. Spor je takodje uzrokovao da se americka premijera filma "Za Saku Dolara" dogodila tri godine kasnije, odnosno tek 1967-te godine. I pored toga sto je japanski reditelj stavio dobar deo zarade u svoj dzep, "Za Saku Dolara" je zaradio dovoljno novca da je Leone snimio jos dva filma u svojoj takozvanoj "Dolarskoj Triologiji".
ki3.jpg

Drugi film "Za Dolar Vise" (For a Few Dollars More) je zaradio u to vreme oko 15 miliona, dok je treci i zadnji deo triologije, "Dobar, Los, Zao" (The Good, The Bad, And The Ugly), zaradio celih 25 miliona dolara. Nakon uspeha ove triologije, Istvud je napustio spageti vesterne, isto kao i Leone. Ipak, Leone je po zajednickom scenariju sa Dariom Ardjentom, snimio legendarni "Bilo Jednom Na Divljem Zapadu" (Once Upon a Time In The West), sa Carls Bronsonom (Klint Istvud je odbio ulogu), Klaudiom Kardinale i Henri Fondom, i "Za Saku Dinamita" (A Fistfull of Dynamite) sa Dzejms Koburnom.
ki4.jpg

Nakon Leonevih uspeha, pojavilo se mnogo filmova sa "dolarom" u naslovu i hladnokrvnim antijunakom bez imena, kako u Evropi, tako i u Americi, ali ni jedan od ovih filmova nije ponovio uspeh Leoneovih filmova. Spageti vesterni su se snimali sve do 1978-e godine, uglavnom u Spaniji gde je pejsaz najvise licio na Meksiko i americki jug i vecinom su filmovi licili jedan na drugi. Misteriozni lik bez imena zakuvava odnose medju banditima, ponekad zbog novca, ponekad zbog oruzja, uglavnom u svim verzijama (kao i kod Leonea), ima mnogo mrtvackih kovcega. Iako su spageti vesterni uglavnom vizuelni i emocionalni filmovi bez mnogo duboke konverzacije, ipak me opcinjavaju svakom recenicom i dijalogom sto mi je tesko da objasnim. Jednostavno ali u isto vreme genijalno: "When you have to shoot, shoot, don`t talk" (Tuco).

Bilo bi nepravedno zapostaviti jos jednu licnost koja je doprinela popularnosti spageti vesterna isto koliko i sam Klint Istvud, a to je Enio Morikone. Muzika koju je Morikone komponovao u ovim filmovima je legendarna i nezaboravna. Bezvremenska tema iz filma "Dobar, Los, Zao" se godinama zadrzala na top listama i preko deset miliona prodatih ploca sa muzikom iz filma "Bilo jednom Na Divljem Zapadu" govore u prilog tome.
ki2.jpg

Leoneovi filmovi ne bi bili ono sto jesu da nema Morikoneove muzike. A genijalnost i kreativnost njegove muzike se sastoji u tome sto mu mali budzet prvog filma "Za Saku Dolara" nije dozvolio da koristi i unajmi ceo orkestar za komponovanje muzike za taj film. Morikone je na raspolaganju imao samo par instrumenata...trubu, usnu harmoniku, elektricnu gitaru i prijatelja Alesandra Alesandronia koji je imao mali hor pevaca. Morikone je samo sa ovime na raspolaganju, napravio muziku koja je postala tradicionalni zastitni znak spageti vesterna i stekla ogromnu popularnost i van filma. Morikone je bukvalno sa nekoliko instrumenta posramio velike kompozitore i orkestre do tada neprikosnovenog Holivuda. Pred samu smrt, Leone je izjavio: "Uvek sam osecao da je muzika vise ekspresivna nego dijalog. Zato i kazem da je moj najbolji scenarista i pisac dijaloga bio Enio Morikone".
ki11.jpg

Morikoneova muzika ce zauvek biti prisutna kod mene isto kao i nezaboravni likovi iz Leoneovih filmova. Skoro 70 godina kasnije, legendarni karakteri "Blondi & Man With No Name" (Clint Eastwood), "Angel Eyes & Douglas Mortimer" (Lee van Cleef), "Tuco" (Eli Vallach), "Harmonica" (Charles Bronson), "Ramon & El Indio" (Gian Maria Volonte), "Juan Wild" (Klaus Kinski) i drugi, jos uvek plene paznju i odusevljavaju zaljubljenike u vestern filmove svih uzrasta i generacija predstavljajuci filmsku umetnost u jednom od najboljih izdanja.
ki10.jpg

Prilozi

• KI1.jpg
    KI1.jpg
    29,8 KB · Pregleda: 0
  • ki9.jpg
    ki9.jpg
    36,8 KB · Pregleda: 0
Blago filmske umetnosti... :)
Zapanjuje i cudan obicaj toga doba - da se jedni te isti glumci rotiraju u potpuno razlicitim ulogama, tj. nema klasicnih sikvela gde se nastavlja egzistencija...
Jok, kao novu predstavu i likove da gledas, onaj pre bio zlikovac, sad je neki simpaticni, skroz drugi lik...:DJel to tad u modi bio veliki reset pamcenja publike?:whistling::lol:

Bravo za temu, drago mi je da je neko pisao i o ovome. Ima li nas u celoj priči? Još kako! Da li ste se ikad zapitali otkud glumcu Dragomiru Bojaniću nadimak Gidra? E, pa to ima ovde:

https://www.telegraf.rs/pop-i-kultu...o-her-zika-gidra-je-bio-srpski-spageti-kauboj

Gidra je bio moćan revolveraš.

Odgledao sam te vesterne zbog njega i odličan je kao Tekila Dzo dok je Balada o revolverasu odličan film.
Metak u čelo i Django poslednji ubica nisu najbolji filmovi, kako njegovi tako i u žanru.

Kad smo kod Djanga, posle uspešnog filma sa Frankom Nerom izalo ih je još gomila.

Odgledao sam te vesterne zbog njega i odličan je kao Tekila Dzo dok je Balada o revolverasu odličan film.
Metak u čelo i Django poslednji ubica nisu najbolji filmovi, kako njegovi tako i u žanru.

Kad smo kod Djanga, posle uspešnog filma sa Frankom Nerom izalo ih je još gomila.
Django mi je isto super film, odavno nisam gledao, najjaca mi ona scena kad roka Getlingom.

Poslednja izmena:
Bravo za temu, drago mi je da je neko pisao i o ovome. Ima li nas u celoj priči? Još kako! Da li ste se ikad zapitali otkud glumcu Dragomiru Bojaniću nadimak Gidra? E, pa to ima ovde:

https://www.telegraf.rs/pop-i-kultu...o-her-zika-gidra-je-bio-srpski-spageti-kauboj

Gidra je bio moćan revolveraš.
Hvala sto si ovo postavio, jer nisam znao da je Gidra glumio u ovim filmovima. Bas sam se iznenadio kada sam procitao. Znam za Alfia, ali nisam gledao ni jedan njegov film. Sad zarko zelim da odgledam sve te filmove sa Gidrom.
@snowtrooper Gde si gledao ove filmove?

Hvala sto si ovo postavio, jer nisam znao da je Gidra glumio u ovim filmovima. Bas sam se iznenadio kada sam procitao. Znam za Alfia, ali nisam gledao ni jedan njegov film. Sad zarko zelim da odgledam sve te filmove sa Gidrom.
@snowtrooper Gde si gledao ove filmove?

Imas cele filmove na YT i na jos nekim piratskim sajtovima.
Mada je i TV Happy pre nekoliko godina pustao spageti vesterne svakog dana, tu sam prvi put video Baladu o revolverasu sa Gidrom u glavnoj ulozi.

Back