Sove

Valeria

Elita
Poruka
20.300
Mislim da pdf NPiM zaslužuje jednu lepu temu o sovama :).

One su nekako nezaobilazne kada se govori o misterijama i tajnama..
Uvek se bajkovita atmosfera nekih priča dodatno dočara hukom mudre i sveznajuće sove...

U ranim indijanskim civilizacijama sove su simbolizirale moć i pomoć, te su imale moći proročanstva.
U antičkoj Grčkoj sova je bila simbol dobre sreće, a povezivali su je s Athenom, božicom mudrosti. Athena je bila toliko impresionirana velikim očima i veličanstvenošću sove da je postala njena omiljena ptica. Ova sova bila je zaštićena i naseljena unutar akropole u velikom broju. Vjerovalo se da je magično "unutarnje svjetlo" dalo sovi noćni vid. Kao simbol Athene, sova je bila zaštitnica i pratiteljica grčke vojske u ratovima. Vjerovalo se da viđenje sove pretkazuje pobjedu.
Neka su indijanska plemena vjerovala da su sove duše nedavno umrlih i stoga se moraju poštovati. Neki su pak u sovi vidjeli utjelovljenje svojih bogova.
Postoji i eskimska priča o tome zašto sove imaju plosnato lice i kratak kljun. Priča govori o prekrasnoj mladoj djevojci koja se čudom preobrazila u sovu koja je imala dugi kljun. Međutim, preplašila se je i u letu se zabila u zid kuće te je tako dobila sadašnji izgled.
Mnogi sovama pridaju magične moći. Arapi vjeruju da ženka sove snese dva jaja; jedno ima moć ispadanje kose, a drugo ponovnog popravka i rasta. U Alžiru vjeruju da ako se u ruku spavajuće žene stavi sovino desno oko, ona će reći sve što želite saznati.
U Welsu su vjerovali da je, kad se među kućama zaćuje sovin huk, jedna neudata djevojka izgubila djevičanstvo.Također su vjerovali da će novorođeno dijete biti blagoslovljeno čuje li trudnica sovin huk.
Babilonke su nosile amulete s likom sove da ih zaštite u trudnoći, a u Francuskoj su vjerovali da sova može pomoći usidjelicama pronaći muža.
Poljaci su vjerovali da djevojke koje umru neudate postaju grlice, a oženjene se pretvaraju u sove. Vjerovalo se, također, da sove ne izlaze danju jer bi svojom ljepotom izazvale zavist drugih ptica.
Nažalost, mnoge su sove praznovjerje platile glavom. Vjerovanja da sove imaju mistične, magične moći ili da jedući oči ili meso sove i čovjek dobiva posebne moći doveli su do toga da su se ove ptice lovile, mnoge su vrste dovedene gotovo do istrebljenja.

izvor:
http://www.sova.hr/naslovnica/ostalo/mitovi-i-legende-o-sovama.aspx

Kada pomislim na sove, uvek se setim kako se ljudi boje kada čuju njen huk..vlada uverenje da je došla po dušu onoga ko će uskoro preminuti...

Ako znate neku legendu ili priču vezano za sove (sa elementima mističnog ili natprirodnog), podelite sa nama :)

Ima ona novija legenda vezana za vanzemaljce : Kaze da su ljudi koji su "otieti" vidjali sive/snezno bele sove na prozorima , granama itd . Neki pak tvrde da su ih videli u snovima . Nista ne rade , samo bulje u tebe :S ... jezivo .

Ja sam u snu video strasnog gavrana i oko njega je bila neka crvna svetlost kao vatra a oci crvene i udarao je u moj prozorr dva tri puta i graktao onako a sanjao sam kako lezim tj pokusavam da zaspim a pored mene levo je odma prozor i posle je na kraju samo stao na prozor i gledao me i grakntao i tu sam se iscimao i probudio:D

Interesantno mi je da nisam ili se ne secam video sovu a toliko idem na kampoanje svako leto...
Kazu da su veoma ugrozena vrsta i preti im totalno izumiranje...

Obožavam sove, predivne ptice. Takođe vrlo korisne, jer kontrolišu populaciju sitnih glodara i drugih štetočina.

Mada u srpskoj tradiciji nisu na dobrom glasu.
Na primer ta sova iz naslovne poruke barn owl / tyto alba kod nas je poznata kao kukuvija.
Veruje se da proriče bolest i često su je ljudi ubijali.

Slično je i sa kukumavkom (mali ćuk/ little owl / athene noctua).

washington
owl2.jpg

Bohemian grove
bohemian_grove2.jpg

Lilit
lilith-babylonian-shrine.jpg

Laksmi Indijska boginja bogatstva i para
goddess_lakshmi_with_wealth_pot_and_owl_wk69.jpg

The Frost Bank Tower -- Austin, Texas.
frost-bank-building-in-austin-texas.jpg

dolar
owl.jpg

Poslednja izmena:
najjače mi je ovo kad na komplicirane načine slažu dolar da bi dobili neku sličicu :D
Mislim da bi se tvorac dolara ponosio koliko je tajni uspješno spremio u toj novčanici :p

Ово о Блеој Кући у Вашингтону је стварно интересантно.:eek:
А нигде неког скептичког "то је само" објашњења на интернету. Или, бар ја нисам нашао.

owl2.jpg

Зашто би неко дизајнирао зграду председништва Америке у виду Сове? :neutral:

Шта кажете скептици? Наравно да нема никаквих завера, да живимо у свету какав знамо из предавања учитељице у основној школи. Где се сви воле, где закон и поштење владају.

Узгред, симбол бохемиан култа, тајног друштва којима припадају ове личности...симбол је сова.

Имена која су нам позната од чланова клуба су Вилијам Хауард Тафт (Wиллиам Хоwард Тафт), Келвин Кулиџ (Цалвин Цоолидге), Херберт Хувер (Херберт Хоовер), Двајт Ајзенхауер (Дwигхт Еисенхоwер), Ричард Никсон (Рицхард Ниxон), Џералд Форд (Гералд Форд), Роналд Реган (Роналд Реган), Џорџ Буш старији и млађи (Георге Бусх ср. анд јр.), као и чланови Бушове администрације Колин Пауел (Цоллин Поwелл), Бил и Хилари Клинтон (Билл анд Хилларy Цлинтон), бивши гувернер Калифорније Пет Вилсон (Пете Wилсон), садашњи гувернер Калифорније Арнолд Шварценегер (Арнолд Сцхwартзенегер), градоначелници Сан Франциска, Лос Анђелеса и свих већих градова. Затим, астронаути (Wаллy Сцхира) и (Франк Борман), бивши директори ФБИ и ЦИА, Џорџ Шулц, Хенри Кисинџер, интернационални банкари, главе великих нафтних компанија (АРЦО, Мобил, Пеннзоил, Теxацо).

bohemian.jpg

vidiš sovu jer ti je tako predočeno. Ljudsko oko, odnosno mozak sve ono što vidimo želi raspoznati i ukalupiti u dotadašnje stečeno znanje.
Meno ova slikica liči više na Hello Kyti

http://3.***************/_AsGz-t0b1bw/SdpqiJb2BkI/AAAAAAAACCU/hfdFvEElwWE/s320/hello20kitty.jpg

Zavjere sigurno postoje, ali tako banalne ? Nepotrebno...

vidiš sovu jer ti je tako predočeno. Ljudsko oko, odnosno mozak sve ono što vidimo želi raspoznati i ukalupiti u dotadašnje stečeno znanje.
Meno ova slikica liči više na Hello Kyti

http://3.***************/_AsGz-t0b1bw/SdpqiJb2BkI/AAAAAAAACCU/hfdFvEElwWE/s320/hello20kitty.jpg

Zavjere sigurno postoje, ali tako banalne ? Nepotrebno...

Владари света имају знања која се крију од маса...па тако су вероватано вођени оном психологијом навике тј сублимираних несвесних порука у смислу да истина која се херметички скрива кад тад изађе на видело. Док она ,која се на овај начин показује маси ,..тако да се људи на њу несвесно навикну ..заувек остаје тајна. Одатле они силни масонск. симболи по новчаницама, зградама. чак и у центру Београда.

1988993_f248.jpg

Владари света имају знања која се крију од маса...па тако су вероватано вођени оном психологијом навике тј сублимираних несвесних порука у смислу да истина која се херметички скрива кад тад изађе на видело. Док она ,која се на овај начин показује маси ,..тако да се људи на њу несвесно навикну ..заувек остаје тајна. Одатле они силни масонск. симболи по новчаницама, зградама. чак и у центру Београда.

1988993_f248.jpg

Mogu prihvatiti to da subliminarnim porukama žele doći do nas, ali koliko nas će biti iznad washingtona i gledati tlocrt ? Ako su tu išli s subliminarnom porukom nisu baš praktični. :)

Mogu prihvatiti to da subliminarnim porukama žele doći do nas, ali koliko nas će biti iznad washingtona i gledati tlocrt ? Ako su tu išli s subliminarnom porukom nisu baš praktični. :)
Nisu svi simboli tu da nam prenesu neku tajanstvenu poruku. Neki od njih su urađeni i postavljeni tako da određuju suštinu, bit, neke tvorevine, WDC u ovom slučaju. To je obično slučaj sa raznim tlocrtima, jer oni su osnove u biti.
Simbol ne nosi samo informaciju, daleko bilo. Mnogi simboli ostvaruju određena dejstva, ili tačnije rečeno obezbeđuju uzroke određenih dešavanja..

Sove su prelepe, veličanstvene živuljke.I vrlo važne u ekosistemu i lancu ishrane, čak i korisne za čoveka.
Nažalost, zbog ljudske gluposti i neznanja, praznoverica kojima nažalost obiluje i ovaj forum, mnoge su uništavane
bez ikakve potrebe i smisla.

Nisu svi simboli tu da nam prenesu neku tajanstvenu poruku. Neki od njih su urađeni i postavljeni tako da određuju suštinu, bit, neke tvorevine, WDC u ovom slučaju. To je obično slučaj sa raznim tlocrtima, jer oni su osnove u biti.
Simbol ne nosi samo informaciju, daleko bilo. Mnogi simboli ostvaruju određena dejstva, ili tačnije rečeno obezbeđuju uzroke određenih dešavanja..

Svi simboli sluze za prenosenje neke poruke - tajanstvene za onog ko ne zna njihovo znacenje, za onog ko zna - bez tajanstva.
Vasington je glavni grad drzave kojom vladaju navodni sledbenici Lucifara.
Pravo ime Lucifara je - Vasja, Vaso.
Vasin-taun.
On je donosilac znanja (mudrosti) na zemlju.
Sova je simbol mudrosti.
SoVa - VaSo.
Plan grada Vasingtona je prepun masonske simbolike.
Moja preporuka - knjiga "Talisman" Grejema Henkoka i Roberta Bovala.

Simboli mogu da prenose i prenose mnogo drugih stvari jako različitih od "neke poruke" i ako bilo koji simbol svedemo samo na trač poštara "poruka" poput onih koje si izneo o "Vasinom taunu" onda je to obično profano gubljenje vremena.
O tim stvarima se u pomenutoj knjizi dosta govori, upravo na način kako sam napomenuo.
Možda bi bilo dobro ponovo prelistati i obratiti pažnju na raspravu o suštini simbola i simboličnog izražavanja

MPMcB;19702229[COLOR="red":
]Simboli mogu da prenose i prenose mnogo drugih stvari jako različitih od "neke poruke"[/COLOR] i ako bilo koji simbol svedemo samo na trač poštara "poruka" poput onih koje si izneo o "Vasinom taunu" onda je to obično profano gubljenje vremena.
O tim stvarima se u pomenutoj knjizi dosta govori, upravo na način kako sam napomenuo.
Možda bi bilo dobro ponovo prelistati i obratiti pažnju na raspravu o suštini simbola i simboličnog izražavanja

Sta se to prenosi drugo, a da nije poruka?

Sta se to prenosi drugo, a da nije poruka?

Napokon pravo pitanje.

Pravi odgovor na to pitanje može se naći u unutrašnjem svetu, onoga koji pita. Najbolje je tamo ga i tražiti.

Ovako spolja, može se reći samo da, bez obzira koliko mi cenili prave informacije, dakle racionalne tvrdnje, u onom šta razmenujmo sa okolinom, te informacije su u idealnom slušaju samo jedna četvrtina i to poslednja.
Dobro uravnotežen simbol sadrži samo frtalj racionalnog, a mnogi još i manje.

Napokon pravo pitanje.

Pravi odgovor na to pitanje može se naći u unutrašnjem svetu, onoga koji pita. Najbolje je tamo ga i tražiti.

Ovako spolja, može se reći samo da, bez obzira koliko mi cenili prave informacije, dakle racionalne tvrdnje, u onom šta razmenujmo sa okolinom, te informacije su u idealnom slušaju samo jedna četvrtina i to poslednja.
Dobro uravnotežen simbol sadrži samo frtalj racionalnog, a mnogi još i manje.

e ovakve stvari mene plaše :eek:

e ovakve stvari mene plaše :eek:
Strah je prirodna reakcija iako nije baš prijatno.
Kad sam bio mali uvek kada bih ugledao harfu, obično na tv, osetio bih veoma neki duboki strah, pribojavanje, ništa drastično jedino veoma duboko. Nikad nisam imao veze sa harfama, naročito ne kao dete. Prvu realnu sam ugledao negde u vreme studiranja na nekom koncertu i nisam osetio ništa a očekivao sam. No, jednom sam ipak uhvato vremena da se posvetim tom svom naoko bezrazložnom strahu. To mi je bilo prvo iskustvo regresije.
Strah je uglavnom faktor zaštite mentalnog zdravlja.

Strah je prirodna reakcija iako nije baš prijatno.
Kad sam bio mali uvek kada bih ugledao harfu, obično na tv, osetio bih veoma neki duboki strah, pribojavanje, ništa drastično jedino veoma duboko. Nikad nisam imao veze sa harfama, naročito ne kao dete. Prvu realnu sam ugledao negde u vreme studiranja na nekom koncertu i nisam osetio ništa a očekivao sam. No, jednom sam ipak uhvato vremena da se posvetim tom svom naoko bezrazložnom strahu. To mi je bilo prvo iskustvo regresije.
Strah je uglavnom faktor zaštite mentalnog zdravlja.
Svaki put kad te čitam nanovo me oduševiš :ok:

Išao si pod nečijom kontrolom u regresiju ili je bilo spontano ?

Back