СОРОШ ПИОНИРКА Соња Лихт позвала на изборе и опет подржала Вучићев режим

3BEP

Veoma poznat
Poruka
10.437
Наравно, парламентарни су најважнији тренутак у животу сваке парламентарне демократије, а локални су кључни за нормалан и одржив живот локалних заједница. Нажалост, предстојећи избори ће се одржати у политичкој ситуацији која је и пре пандемије била лоша, а сада је још гора: приступ ‘ко није с нама тај је против нас’ заоштрава се у ‘ко није с нама тај је издајник’.





Веома мало реалних планова где ћемо бити за шест месеци, годину или две након пандемије, како ће се повратити поверење у веома слабе институције, како ћемо се суочити с глобалном рецесијом, које су наше компаративне предности и како ојачати, на пример, сарадњу с нашим изузетним стручњацима из дијаспоре у свим областима, а првенствено оним који могу да нам помогну да се што боље припремимо за наговештени други талас ковида 19? То су, ургентна питања, првенствено, за власт али и за опозицију. Наравно, уз нове остају и стари проблеми: сарадња у нашем региону, укључив однос Србије и Косова, када нам је та сарадња важнија него икада? И то од економије до борбе против епидемија. Како не само наставити, већ убрзати и учинити далеко квалитетнијим наш свакодневни живот и извеснијом нашу европску перспективу – истиче у разговору за Данас Соња Лихт, председница Београдског фонда за политичку изузетност (БФПЕ).

Како указује, бојкот је легитимно „очајничко средство борбе, онда када је опозиција натерана у веома неравноправан положај, али остаје питање шта после избора и како избећи најгори облик политике а то је насиље на улицама“.


* БФПЕ је међу организацијама који траже да Влада Србије отвори друштвени дијалог о стању демократије у нашој земљи. Шта се десило са демократијом и владавином права у Србији?


– Да одмах нагласим да прво, нема једном заувек сигурне демократије јер се сва друштва суочавају с насртајима оних који је угрожавају, зато се, и у много развијенијим демократијама од наше, она мора бранити и градити; друго, од античког доба до данас безброј пута је поновљено да ни демократија није савршена, само ништа боље од ње није измишљено; треће, без отворене, слободне дебате о свим значајним питањима у друштву, без стриктне поделе власти на законодавну, судску и извршну поткопавају се сами темељи модерне демократије. Више пута сам предлагала да се на почетку сваког новог сазива Народне скупштине подели посланицима Монтескјеов „Дух закона“, бар у скраћеној верзији. Код нас, нажалост, нема правих дебата ни дијалога, не разуме се нити практикује нужност поделе власти, институције се не поштују нити чувају. Налажење ‘рупе у закону’ се често сматра пожељном вештином, а неправда нас боли само ако смо јој ми мета.

* Србија је по Фридом хаусу пала у „хибридне режиме“, и уместо да озбиљно схвати ове налазе, Влада Србије је овој организацији послала своју анализу њиховог извештаја. Како видите тај потез?


– Немам ништа против да Влада, као и други заинтересовани, аргументовано коментарише овај и друге извештаје међународних организација. Проблем видим када се критике и извештаји домаћих НВО, истраживачких па и независних институција игноришу, или још горе – озбиљне, засноване критике схватају као непријатељски чин. Таква реакција онемогућује и обесмишљава дијалог, слаби друштвену кохезију. Уколико би се критика домаћих актера схватала озбиљно онда би и међународни актери имали мање разлога да изричу негативне критике. А управо те реакције ‘боле’, и управо оне доприносе негативном имиџу Србије.

* На листи Индекса слободе медија Репортера без граница, Србија је пала за 39 места од 2014. Зашто власт толико гуши слободне медије, с обзиром на то да је велика већина медија у Србији у њиховом власништву?


– Професионални и слободни медији су предуслов слободног и развијеног друштва. Добра информисаност грађана је претпоставка озбиљне и квалитетне дебате. Уверена сам да ти медији имају још једну, у доба владавине какофоније полуистина и лажи на друштвеним мрежама и таблодима, веома значајну улогу: да објективним, зналачким извештавањем буду неопходан коректив манипулацији и ‘идиотизацији’ јавног простора. Урушавање професионалног и истинитог извештавања води уништавању здравља сваког друштва.


* Чини се да ЕУ затвара очи пред рушењем владавине права у Србији. Да ли се слажете с том оценом и како је уопште могуће да Србија иде ка ЕУ без слободних медија, владавине права и слобода…?


– Не слажем се да ЕУ затвара очи пред било чим што је од кључног значаја за развој нашег друштва. Свако ко је заиста прочитао извештаје Европске комисије о Србији, нарочито последњих година, а пре свега о стању демократије и владавини права је могао да се увери у супротно. Да ли је ЕУ помагала и помаже Србију? Одговор је да треба погледати само улагања у наше здравствене капацитете и поставити себи питање шта би било с нама у протекла два месеца без тих бесповратних средстава и повољних кредита? Ко нам је највише помогао 2014. да превазиђемо последице катастрофалних поплава? Да ли би та помоћ била много већа да смо се квалификовали за структурне фондове ЕУ, да смо искористили ако не своју предност из осамдесетих, онда чињеницу да смо од 2010. кандидати за чланство? Преспоро смо савладавали препреке ка чланству у ЕУ, превише често испуњавање европских стандарда у изградњи демократске и правне државе, али и борбу против корупције, оснаживање институција и заштиту људских права, усклађивање наше спољне и безбедносне политике с ЕУ доживљавамо као наметнуте обавезе, а не као сопствену потребу. А од евроскептика би коначно требало да добијемо одговор коју нам они алтернативу нуде уместо европске интеграције.


Подржала сам Вучића због избеглица, дијалога с Косовом…


* Није Вас одавно било у медијима. Део јавности тврди да сте се приклонили режиму Александра Вучића?


– Ја нисам Томислава Николића и Александра Вучића упоређивала с Черчилом и де Голом, али јесам јавно подржала Вучићеву реакцију на избеглички талас 2015. И даље мислим да је захваљујући тој реакцији Србија поступила хуманије него многе друге земље. Веома сам забринута да се ових дана такав приступ доводи у питање, а десни екстремисти шире мржњу према мигрантима. Подржала сам и позив на унутрашњи дијалог о односима с Косовом. Разговор представника цивилног друштва с председником у организацији Конвента за европске интеграције био је озбиљан помак, који се нажалост није наставио. Подржала сам иницијативу за економске сарадњу у региону, тзв. мали Шенген, што је учињено и на Самиту ЕУ у Загребу. А да ли је све ово супротно црно-белој оптици дела критичке јавности – вероватно јесте. Но, за више од 50 година свог ангажмана на јавној сцени нисам била „правоверна“ и немам намеру да у овим годинама постанем. Али управо због тог ангажмана, љубави за своју земљу и жеље да завидни демократски потенцијал Србије добије своје политичке представнике подсећам на мудре речи Десимира Тошића да у политици нема места за љубав и мржњу, већ само за рационално, одговорно просуђивање и понашање.



https://srbin.info/politika/soros-p...esignal&utm_medium=push&utm_campaign=web_push

Svako normalan ko zna za čast i moral bežao bi kao djavo od krsta od onih koje podržava ova individua.Sonja,soroš,vučić,ramuš su kolege i partneri na istom zadatku-zatiranju Srbije.Zadnji je čas da otvorite oči za vučićeve antisrpske poteze,vi koji niste plaćeni a podržavate ga.
 
Onaj ko joj je dozvolio da radi to što radi ovde,ko je finansira i ko joj daje prostor u medijima,znači osovina mraka soroš-vučić.
Koliko je meni poznato ona je 68 osme ucestvovala u studentskim demonstracijama , ali za razliku od drugih studenata
i organizatora ona je imala protekciju da se ne hapsi i ne privodi. Znaci , prosto sumnjam da je tad "radila" za prebijene
studente , pre bih pomislio za drugu stranu.
 
novinari traze skandale

pa umesto da ignorisu ovakve individue

naduvavaju im vrednost i znacaj

a kad novine pisu , postaju faktor
Kakvi crni novinari,oni su retkost u ovoj zemlji.Ovo što nazivamo novinarima većinom su vojnici svinjske hunte,propagandisti.
 
(...) osovina mraka soroš-vučić.
Vučić primio delegaciju Dveri

06.06.2014.

https://www.blic.rs/vesti/politika/vucic-primio-delegaciju-dveri/881fpfx









Бошко Обрадовић: Време је да се превазиђу сукоби између власти и опозиције

23. јун 2019

http://www.nspm.rs/hronika/bosko-ob...oz-dijalog-dodje-do-normalizacije-odnosa.html









Obradović: Ne prekidam štrajk glađu dok vlast i opozicija ne počnu dijalog

10. maja 2020


https://www.danas.rs/politika/obrad...ladju-dok-vlast-i-opozicija-ne-pocnu-dijalog/
 
Фашистичка свиња Бошко Лидерчина би опет на канабе код *******ог само што овај неће да га прими јер се сада дружи са Сорошем Јуниором, и зато ДВЕР отвара тему.
Toliko o tome da smo komšija i ja jedna osoba. :lol:
 
Jeste skupili 200 potpisa komšoooo?:hahaha:
То што се церекаш, то се зове "смех под вешалима". Друг Ђидо вас је преварио да бојкотујете изборе. Сада фашистичка свиња Бошко Лидерчина још нешто и представља као посланик, а када остане без посланичког мандата биће кo` гомно на киши што се каже. А знаш када ћете опет да уђете у парламент? Никад. Друго је друг Ђидо, он је зилионер и може да пропусти један изборни циклус. Само сте му послужили да направи своју странку, а када буде једном изашао на изборе, друг Ђидо сигурно неће бити са вама у коалицији. Немојте да мислите да вам је заборавио гостовања на Фокус радију код Бизона и прозивања за Мост на Ади, за "пети паркић", за платане у Булевару и да не набрајам.
 
То што се церекаш, то се зове "смех под вешалима". Друг Ђидо вас је преварио да бојкотујете изборе. Сада фашистичка свиња Бошко Лидерчина још нешто и представља као посланик, а када остане без посланичког мандата биће кo` гомно на киши што се каже. А знаш када ћете опет да уђете у парламент? Никад. Друго је друг Ђидо, он је зилионер и може да пропусти један изборни циклус. Само сте му послужили да направи своју странку, а када буде једном изашао на изборе, друг Ђидо сигурно неће бити са вама у коалицију. Немојте да мислите да вам је заборавио гостовања на Фокус радију код Бизона и прозивања за Мост на Ади, за "пети паркић", за платане у Булевару и да не набрајам.
Čekaj, i koja je Tvoja pozicija du jour. Da izađemo i glasamo za Valentinu Misirac jer će ona srušiti Vučića
 
То што се церекаш, то се зове "смех под вешалима". Друг Ђидо вас је преварио да бојкотујете изборе. Сада фашистичка свиња Бошко Лидерчина још нешто и представља као посланик, а када остане без посланичког мандата биће кo` гомно на киши што се каже. А знаш када ћете опет да уђете у парламент? Никад. Друго је друг Ђидо, он је зилионер и може да пропусти један изборни циклус. Само сте му послужили да направи своју странку, а када буде једном изашао на изборе, друг Ђидо сигурно неће бити са вама у коалицију. Немојте да мислите да вам је заборавио гостовања на Фокус радију код Бизона и прозивања за Мост на Ади, за "пети паркић", за платане у Булевару и да не набрајам.
Ti beše isto za bojkot.Pre će biti da je vas platio vučić da izadjete.Svi koji su potpisali sporazum sa narodom i podržali bojkot da bi posle izdali su najobičnije fukare i prodane piccke i sluge vučićeve.
 
99153617_3236507429733469_5535039798781149184_n.jpg
 
Ti beše isto za bojkot.Pre će biti da je vas platio vučić da izadjete.Svi koji su potpisali sporazum sa narodom i podržali bojkot da bi posle izdali su najobičnije fukare i prodane piccke i sluge vučićeve.
Био сам за бојкот када су из СзС цело прошло лето на ТВ Наша (RIP) обећавали активан бојкот у смислу блокаде саобраћајница, масовних штрајкова, грађанске непослушности, великих немира и то. Али то је изостало и ништа од тога се није десило. Плус што бојкот мора да буде потпун, а овај није. Изостала је и реакција из Европе у смислу да неће да признају изборе као легитимне због бојкота.

Овакав, бојкот је потпуно обесмишљен и служи једино да се друг Ђидо позиционира међу онима који не подносе *******ог, али ту и престаје свако њихово даље размишљање о политици; хоће да се код њих "опере" од сатанизације те да му они буду језгро гласачког тела када буде једном изашао (без вас) на изборе.
За разлику од вас, студенти из #1odpetmiliona које ти заебаваш благовремено су ту Ђидину намеру прозрели и узели су што се каже судбину у своје руке, без да шетају улицама до бесконачности и назад а да онда шене испред Ђидиног "казана". Можда ће да успеју да пређу цензус, можда неће, али су испали паметнији од вас двераца који сте већ двадесет година у политици а преварио вас намазани друг Ђидо само тако. Ви сте се овим бојкотом угасили за сва времена; ви се у парламент не враћате.

Иначе причало се о бојкоту и раније, 2016те на пример, и ја нисам био за то. Моја маленкост је практично увек била за излазак изборе јер је изузетно важно због много разлога да опозиција има посланике, осим прошле године када сам подржавао бојкот јер су из СзС обећавали малтене револуцију само да се бојкотује, а од чега нисмо видели баш ништа.
 
Sluzba, ona je njihov kominternovski sezdesetosmas. To je jedna od ekipa koju treba na giljotinu.
Ма дај кога ћете бре ви на гиљотину, па ви сте неспособни да окупите мало већи број људи на улици, а као неког ћете ви да гиљотинирате. Смешни сте.
 
Ne razumem ko je uopste nju (S L ) nametnuo kao neku faktor pitanja i odlucivanja ?
ona igra svoju ulogu vec trecu deceniju.
nije za velike stvari, ali je dusu dalo da malo talasa,prdi i ostale delatnosti za koju je ova uloga namenjena :kafa:
 

Back
Top