Соња Савић ~ како је ви доживљавате?

• Začetnik teme Začetnik teme Zauz
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
@Tu okolo тај моменат где је та њена платонска заљубљеност погинуо да је отишла код психолога,психијатра,психотерапеута,
тренутак кад је Милан Младеновић умро исто да је потражила стручну помоћ можда би се извукла из депресије и дала уметности много добрих улога.
Да је потражила помоћ на време,пре мрака можда би заволела себе и бринула о себи,опоравила се од депресије или научила како да је смањи на ниво да јој не угрожава функционалност.
Њени родитељи су јој били подршка и сигурно остали уз њу - о томе куцкам.

Sonjin život i nije baš imao mnogo veze sa smrti Milana Mladenovića.
Ona je bila prijateljica sa Ivanom Vdovićem - Vdom, i u dokumentarcu o Ekatarini Velikoj jasno je i otvoreno o tome govorila.
Ivan Vdović - Vd bio je bubnjar (kako kažu, jedan od najboljih u to vreme) Šarlo Akrobate, a zatim i Katarine II, odnosno Ekatarine Velike - bendova koji su u Ex Yu bili začetnici takozvanog Novog talasa.
Takođe, bio je prva javno registrovana osoba obolela od side u Jugoslaviji, u to vreme.
On je preminuo dosta pre Milana Mladenovića.
Sonjin život obeležila su dva tragična gubitka ljudi koje je volela, a oba u periodu kada je bila relativno mlada - čovek koga je volela godinama i koji se utopio (zaboravih mu ime, bio je džez muzičar) i prijatelj o kom sam maločas pisala.
Zbog čega se nije izvukla iz toga u što je bila upala nakon tih gubitaka, ostaje poznato isključivo njoj.
Nagađanja su razna, ali to sve treba uzimati sa rezervom.
Za mene, ovde nema mesta nikakvom osuđivanju - onaj ko je spreman da donosi sud o bilo kome na osnovu rekla - kazala, ili na osnovu toga da li je neko koristio narkotike (zar ih malo ima?) i sl. za mene ne da nije čovek, nego je talog ljudskog društva.
Ali, to je samo moje mišljenje...

O Sonji mogu reći da je pamtim po izuzetnoj lepoti kada je bila mlađa, po tome što je bila sasvim svoja i svakako drugačija od velike većine, i upravo to ju je izdvajalo iz mase.
Bila je dobra glumica, bila je blesava na svoj način, ali bila je i neko iz čijih očiju si mogao da vidiš beskrajnu tugu.
Da, nije neka novost da se tužni ljudi najlepše smeju - Sonja je bila takva.

Posebna
Kao oštra olovka koja crta jasne likove
Uz lepu dozu sarkazma
Premlada otišla
Ko zna sa čim se u sebi borila
Neka joj Bog da mir njenoj duši❤️

Na jutjubu ima tv drama u kojoj igra Orianu Falači, em je drama skroz cool i originalno urađena (neka bolja vremena naše produkcije i dramaturških ideja) em je Sonja ...

Ne znam,uvijek mi je bila nekako cudna.
Ili je samo takve likove glumila.
Ne mogu reci da sam je smatrala nekom vrhunskom glumicim ili ljepoticom ili da sam voljela njene filmove.
Vjerovatno je bila previse osjetljiva,usamljena i nije imala podrsku od bliznjih.
Jednom kad upadnes u pakao droge,tesko se iscupati,jos ako te dokrajce i tragedije ili bolest...
Niko ne zna niciji zivot.

Naravno da je besmislena u kontekstu kreirane predstave i vrednosti o njoj

Pogotovo kod nas

Gledala sam neku američku setriju i jedna od replika u scenariju bila je je o liku u filmu koji je glumac a ima visko obrazovnja " glumac i obrazovanje ima li većeg oksimorona"

Kad pogledam naše glumce u potpuno razumem tu rečenicu

Decenijama ovde je stvaran predstava o glumcima kao vrhunskim intelektualcima, možda je to bila nečija namera a možda i projekat i ti ljudi su umislili em da su vrlo obrazovani, em da su vrlo vredni, em da im se sve to mora debelo materijalno nadoknaditi i onda imamo likove kao nesretna Sonja Savić kojoj nije jasno ni gde se nalazi ni šta radi , em proračunate nabeđene debile koji smatraju da sve najbolje znaju.
da nije Holivuda, ona bi danas bila ziva.

da nije Holivuda, ona bi danas bila ziva.

Mislim da Holivud na nju nije ostavljao toliki utisak koliko, kod našeg dela populacije jedna lična crta neosnovane svesti o svojoj bitnosti i ispravnosti sopstvenih stavova te potrebe da svet živi po tim stavovima
Ako to "svet" ne prihvata takvi nikada ne preispituju svoje stavove već krive "svet"

Rode se ljudi koji imaju svest o sopstvenoj misji i popravljanju sveta. Neki odu u nauku, neki u poltiku, neki ga izvitopere da generacije ne mogu ispraviti, a neki precene svoje mogućnosti ili izaberu pogrešnu profesiju

Mislim da je ona izabrala pogrešnu profesiju zanesena obmanom da ta profesija može nešto promeniti

Vjerovatno je bila previse osjetljiva,usamljena i nije imala podrsku od bliznjih.
То је и речено на снимку што директно што између редова индиректно- ал' тај моменат где се Влајко Лалић удави,погине и она почиње да "живи за прошлост" тј.то је почетак депресије каже на смимку.
Пар година касније умире Милан Младеновић што је њу потпуно докрајчило.

Али где су све те колеге биле и где је био било ко да је тада одведе код лекара да јој помогне ~ била је позната,успешна,где је био ико да спречи катастрофу?
Јел' то завист и љубомора што је неко бољи од њих - што ако је она свима помагала и пружала руку кад је била успешна?

Poslednja izmena:

Ово је прича о њеном целом животу и
врло је тешко гледати шта јој се без икога,без ичега десило - од погибије оног са ким је желела брак,децу (џез музичар Бранко Лалић) депресија и болест зависности.
Гласине о томе да има сиду које нису биле тачне и отписали су је сви из глумачке бранше Београда,одбијали.
Трагичан живот описан у овом снимку детаљно јасно - успех се не прашта а одбила је да остане тамо где је могла да живи пристојно.
Родбина која јој се није нашла у животу а отимали се о наследство након краја,помагала је свим колегама за време популарности а касније они нису били уз њу.

https://www.google.com/amp/s/www.ku...n-sonjine-smrti-rodjaci-se-grabili-za-imovinu
Pogledajte prilog 1875310
Što mi je Milan Mladenović iz sveta muzike, Sonja Savić je u glumi.
Neprežaljeno bogatstvo talenta koje se prerano spiskalo i nestalo.
Volim zaostavštinu, ali ne mogu da gledam baš pomno.
Na drugoj je nekoj strani. Ne znam da li narkomani i pijanice imaju pravo da traže išta od ovog sveta, a ni od Boga-jer su tihi samoubice sve vreme.
Neko mora da ubija sebe u pojam dopingovanjem... Tužno, ali uopšte nije retko.
Šteta, ali... ako postoji mesta za molitvu, imam ih često na pameti i kao podsetnik šta od mene može da bude ako Bog popusti dizgine.
Inteligentna, lepa... krug ljudi pogrešan, a možda i profesija.
Živi heroji iz tog miljea su mi Tihomir Stanić i Danica Maksimović koji su na oko pobedili svoj aktivator brzog propadanja, ali-danas je sve nekako samo naizgled, a ko zna šta je istina.

Pojedinim mladima u Beogradu 80-ih je bilo jako dosadno.
Mislili su da se umetnici u Americi obavezno rokaju u venu...
Nabadali su svet iza socijalističke zavese a zapadnom pripadali nisu.
I to je sva tragedija.
Они су мислили да постижу виши ниво свести , да су креативнији, да ће бити бољи уметници ако се ураде, неко им је напунио главу свим тим срањима, они су били жртве, цела генерација...интересантно је да се Хендрикс навукао на дрогу после рањавања у рату где му је морфијум био преписан као терапија...после тога пола сцене почело да се дрогира...

Они су мислили да постижу виши ниво свести , да су креативнији, да ће бити бољи уметници ако се ураде, неко им је напунио главу свим тим срањима, они су били жртве, цела генерација...интересантно је да се Хендрикс навукао на дрогу после рањавања у рату где му је морфијум био преписан као терапија...после тога пола сцене почело да се дрогира...
Pa, kome nije viši nivo svesti kad ubije sve što mu smeta? Droge i alkohol su najkraći put do toga. Ti ubijaš sve što ti smeta, a ustvari-ubijaš sebe. Neki otkriju da smetaju sami sebi. Šta je Neda Arnerić uradila, a koliko mi je poznato-nije bila ni narko, ni alko?
Onakva lepota, gospođa na mestu, profesionalac i ostala nam je svima u lepom sećanju?
Smučilo joj se jedan dan, i tres sa terase na beton.

Vidi, postoje njihovi savremenici i smatraju da ih niko nije navodio na to.
Naravno, teško je biti nadaren i/ili inteligentan u zatucanoj sredini i sistemu koji je forsirao "širu masu"

Kompleksno

Ona je za mene simbol onoga što Srbi postaju kada prihvataju pozapanječenu kulturu .. lelujanje u nekoj filozofiji sa usađenim/nametnutim ali ne osnovanim osećajem više vrednosti zbog besmislenog talenta kao što je gluma
Nebitno, beskorisno i verovatno kao inteligentna osoba bila je svesna toga pa od tuda njen predstava o sebi kao neshvaćenoj

Da budem jasnija: potreba da se nametnu modeli kroz kulturu veličanja glume kao vrhunskog dometa ljudskog stvaralaštav a u cilju socijalnog inženjeringa i debilizacije društa od nje je stvorila raspolućenu osobu i logično je da je zbog toga krivila društvo, samo ni tada nije mogla da shvati da nisu krivi oni koji nisu prihvatali njenu"izuzetnost" već oni koji su joj govorili da je "izuzetna".
Skoro nista gluplje nisam pročitao..

Vidi, postoje njihovi savremenici i smatraju da ih niko nije navodio na to.
Naravno, teško je biti nadaren i/ili inteligentan u zatucanoj sredini i sistemu koji je forsirao "širu masu"
Ми који смо деведесетих одрастали знали смо колико је опасан по здравље хероин и колика му је адиктивна моћ. За генерације 80 их хероин је имао потпуно друго, погрешно значење...слобода, побуна, интелект...

Ми који смо деведесетих одрастали знали смо колико је опасан по здравље хероин и колика му је адиктивна моћ. За генерације 80 их хероин је имао потпуно друго, погрешно значење...слобода, побуна, интелект...
Može biti i ne mora da znači...
Narkotici su poznati još od pamtiveka, opijum i tome sl.

Forsiranje oseċaja euforije veštačkim putem je posledica nesnalaženja individue...
Uglavnom bez jasnog životnog cilja i smisla uz ono "ne robujem stereotipima"
U prevodu "ne znam šta hoću ali hoću odmah"

Мада ево сад АИ каже да је то урбана легенда и да Хендрикс није дошао из војске као зависник од морфијума...једе го.вна АИ :mrgreen:

Najverovatnije da i ta povreda urbana legenda, s njim je tad bio i Bili Koks, oba otpušteni u kratkom vremenskom razmaku i momentalno krenuli sa svirkama. Da je bila neka povreda koja zahteva morfijum, ne bi taj bio u stanju da razmišlja o svirci. Izvesno je da su vojsci bili korisni tu negde ko da imaju Bivisa i Batheda u svojim redovima, biće da ih vojska samo škartirala, njojzi fala.:worth:

Može biti i ne mora da znači...
Narkotici su poznati još od pamtiveka, opijum i tome sl.

Forsiranje oseċaja euforije veštačkim putem je posledica nesnalaženja individue...
Uglavnom bez jasnog životnog cilja i smisla uz ono "ne robujem stereotipima"
U prevodu "ne znam šta hoću ali hoću odmah"

Al da nema gudrovine, kakav bi mi to Hendriks, Fankadelik, Roki Erikson, Igi Pop... danas slušali?

Back