Sonja Ražnatović dobitnica Nagrade Miroslav Dereta

Baudrillard

Zaslužan član
Moderator
Poruka
129.654
Sonja Ražnatović ovogodišnja je dobitnica Nagrade „Miroslav Dereta” koja se dodeljuje za neobjavljeni roman.

Sonja Ražnatović


Na XVII Deretin konkurs za neobjavljeni roman za nagradu „Miroslav Dereta”, u periodu od 1. marta do 1. jula 2022. godine, stigla su 164 rukopisa.

Na poslednjoj sednici žiri u sastavu Zoran Bognar, Jasmina Ahmetagić i Petar V. Arbutina, jednoglasno je odlučio da nagrada „Miroslav Dereta” za 2022. godinu pripadne Sonji Ražnatović za roman Morbus mundi.

U najužem izboru našli su se i sledeći rukopisi: Amneztičar Igora Škipine, Mraz Marka Pešića, Šetnja centralnim parkom Aleksandra Novakovića i Otac pred vratima Saše Nedeljkovića.

Morbus mundi je roman jednostavne kompozicije u kome se spajaju tri narativna glasa: dva iz ljudskog i jedan iz biljnog sveta. Rekapitulaciju bračnog života, ispunjenog svađama, nadmetanjima i negativnim emocijama, koja predstavlja aktuelni tok svesti supružnika, prekida muškarčevo suočavanje sa bolešću, te radikalan preobražaj bračnih odnosa. U promenjenim okolnostima fokus centralnih junaka se brzo prenosi sa površnih, svakodnevnih situacija, kojima su raspaljivali međusobni rat, na pitanja smisla, ispunjenosti i domašivosti sreće, jer „ništa kao bolest ne izbristri pogled, misli i prioritete.“ Pažnja se premešta sa tuđih mana na vlastite životne zadatke, a postojanje tek pred aktivnom pretnjom smrću zadobija smisao i vrednost.

Svojim kratkim romanom, u kome protagonisti, ali i njihova životna situacija, imaju simboličku vrednost, Sonja Ražnatović nastoji da na nepretenciozan način poremeti ustajalost naših života i izmeni poredak vrednosti u okviru svakodnevlja, podsećajući na ono što je uistinu bitno, saopštila je Dereta povodom proglašenja dobitnika Nagrade „Miroslav Dereta”.

Uručenje Nagrade „Miroslav Dereta” Sonji Ražnatović i promocija nagrađenog romana Morbus mundi održaće se u „Galeriji 73” na Banovom Brdu početkom decembra, u okviru manifestacije „Dani Čukarice”.

sinhro.rs
 

Back
Top