Sonar ratnog broda mogao bi da izazove masovnu smrt delfina u Crnom moru

Moje ime je Đurđija

Domaćin
Moderator
Poruka
4.847
(izvor: nbcnews.com)

img-01.jpg


Niskofrekventni sonar ratnih brodova i podmornica direktno ometa eholokaciju delfina, ostavljajući ih nesposobnim za navigaciju, kažu naučnici.

ISTANBUL — Masovne smrti delfina zabrinule su naučnike da bi zagađenje od rata u Ukrajini moglo imati trajne posledice na ekosisteme u regionu.

Više od 100 delfina isplivalo je na tursku obalu od februara, što je veliki broj u poređenju sa prethodnim godinama, prema Uğur Özsandıkçı-u, vodećem istraživaču morskog života na Univerzitetu Sinop, u turskom gradu južno od Krima. Delfini su takođe nedavno primećeni kako se neobično ponašaju u drugim zemljama koje dele obalu. Lokalni morski biolozi sumnjaju da je uzrok verovatno zagađenje bukom ratnih brodova na severu.

Niskofrekventni sonar ratnih brodova i podmornica direktno ometa eholokaciju delfina, rekao je Pavel Goldin, morski biolog specijalizovan za delfine na Institutu za zoologiju Schmalhausen u Ukrajini. Nesposobni za navigaciju, delfini ne mogu da identifikuju plen i stoga mogu da gladuju. Takođe se mogu zbuniti i uspaničiti, slučajno zaplivajući u kamenje ili na obalu. Neki bi takođe mogli da plivaju u zonu mornaričkih mina, izazivajući njihovu eksploziju, ili mogu biti ubijeni živom paljbom sa brodova.

Potpuna istraga o uzrocima i obimu nedavne smrti delfina mogla bi potrajati mesecima ili godinama, pri čemu bi veći deo obale bio nedostupan istraživačima zbog rata. Ipak, ovi smrtni slučajevi i druga zagađenja povezana sa ratom mogu stvoriti „krizu u biodiverzitetu“, prema Turskoj fondaciji za istraživanje mora.

Zagađenje bukom takođe može uznemiriti mnoge riblje populacije, rekao je Goldin, i dovesti do toga da migriraju daleko. Ovo narušava lokalni ekosistem, kao i iznenadna smrt delfina, koji su na vrhu lanca ishrane Crnog mora. Njihova smrt bi mogla da ugrozi čitave potpopulacije, a moglo bi da prođe mnogo godina pre nego što se njihova populacija obnovi.


„Ovo su samo smrtni slučajevi koje smo mogli da primetimo“, rekao je Özsandıkçı za one koji su pronađeni na turskoj obali. „Ima onih koji su isplivali na obale koje nismo videli. A ima i onih koji su uginuli i nisu isplivali na obalu. Mislimo da su te brojke veoma visoke.”
 

Top