Solunski front - jel postoji neki spisak poginulih?

Pradeda mi je navodno ostavio kosti bačen kod ostrva vido. Ja sam pokušao da nađem njegovo ime na solunskom groblju ali nije išlo. Danas sam gledao neki dokumentarac gde vidim ima srpsko groblje u africi?!?? I još ponegde. Daleko su stigli.

Jel ima negde spisak tih groblja sa imenima pokopanih?
Tesko je to utvrditi,zato sto je krenulo od Drine,pa su tu sahranjivani i austrougarski i srpski vojnici.Ima poprilican broj spomen kosturnica u kolubarskom okrugu,pa onda od strane bugara,pa povlacenje preko Albanije,gde su ih albanci skidali kao glinene golubove,pa sve do Grcke.Plava grobnica je mnogo progutala i pitanje je da li su svi popisani.Zna se zvanicno da je u tom ratu stradalo oko 2/3 muskaraca.Ovo sto je ostalo nejaci u Srbiji su ubijali i silovali bugari,a i svabe su dosta naroda pobili,starih,mladih i zena..

Da, ima groblja Solunaca i u Tunisu, Alžiru, svuda , teško da ćeš naći, ali ne i nemoguće

IMG_20240910_202209.jpg

Tamo su transportovani na lečenje u bolnice i stacionare

IMG_20240910_202059.jpg

A Monah Kalist je jedan deo povlačenja kratko opisao u svojoj biografiji

https://forum.krstarica.com/threads/kolubarska-bitka.992698/post-48432718

" Од острва Вида на санитетској лађи са исцртаним црвеним крстовима, кренули смо за Бизерту. Путовали смо двадесет и седам дана морем , потом возом у Сиди Абдалу у болницу.
После четири месеца опоравка из Сиди Абдала натраг истим путем у Бизерту па одатле у дубину Африке у место званом Лазуаз на обуку новим оружјем, око месец дана.
Кад сам се сасвим опоравио од пута преко Албаније ,послат сам на Солунски фронт у Могленске планине.
.”

од аутора :Миливоја М.Јовановића : "Монах Калист "

Jbt šta su radili u africi? Tražili zlato i dijamante? Ja pojma nisam imao negde sam naleteo na neki kratki tekst da je to bio osvajački rat jbt.

Sutra kad saznam i da smo imali neke kolonije? Maroko?!??
Danas je bila emisija o groblju u Tunisu.Srpski vojnik se borio i kao najamnik u drugim ratovima.ko vise plati,ali to su druge stvari,a drugo su balkanski i I sv.rat.

Jbt šta su radili u africi? Tražili zlato i dijamante? Ja pojma nisam imao negde sam naleteo na neki kratki tekst da je to bio osvajački rat jbt.

Sutra kad saznam i da smo imali neke kolonije? Maroko?!??
Kada kažeš Afrika čovjek misli da je to ne znam koliko daleko. A recimo pojedina ostrva Španije ni 20 km od Afrike. Tako da...

Jbt šta su radili u africi? Tražili zlato i dijamante?
Tunis je bio francuski protektorat do 1950ih. Tamo su Francuzi vodili vojsku na lečenje.
Ja pojma nisam imao negde sam naleteo na neki kratki tekst da je to bio osvajački rat jbt.
Prvi svetski rat za razliku od drugog nije imao jasne dobre i loše momke. Prvi rat je bio klasični imperijalistički rat u kojem su svi bili podjednako loši. Ukratko jedni kolonisti i genocidaši su sprečavali druge da ih zamene i postanu novi kolonisti i genocidaši.

Pradeda mi je navodno ostavio kosti bačen kod ostrva vido. Ja sam pokušao da nađem njegovo ime na solunskom groblju ali nije išlo. Danas sam gledao neki dokumentarac gde vidim ima srpsko groblje u africi?!?? I još ponegde. Daleko su stigli.

Ako je umro na Krfu/Vidu onda ga ne treba tražiti na Zejtinliku, solunskom groblju. Na Vidu postoji kosturnica sa imenima svih (identifikovanih) umrlih na tom ostrvu. No ako je sahranjen u moru, onda njegovog imena nema u kosturnici. Trebalo bi se raspitati u Srpskoj kući u Krfu.

Ako se dokumentarac odnosi na srpsko groblje u Bizerti, to je mesto u Tunisu gde su Francuzi prebacili deo srpske vojske na oporavak, nakon stradanja kroz Albaniju. Šokiran sam da se to ne zna. Ko nije čuo za Bizertu, nadam se da je čuo bar za admirala Geprata, ako ništa drugo po ulici u centru Beograda koja se po njemu zove, on je bio vojni komandant Bizerte i celog Tunisa.

Prvi svetski rat za razliku od drugog nije imao jasne dobre i loše momke. Prvi rat je bio klasični imperijalistički rat u kojem su svi bili podjednako loši. Ukratko jedni kolonisti i genocidaši su sprečavali druge da ih zamene i postanu novi kolonisti i genocidaši.
Za vreme Prvog svetskog ratu su pored Vilhelma II, Konrada Hercendorfa, Stjepana Sarkotića i Poćoreka naročito bugarski kralj/car Ferdinand, njegov šef vlade Radoslavov i zločinac Protogerov odgovarali opisu loših momaka koji su služili i bugarskim redovnim formacijama i genocidnom vrhovističkom V(O)MRO radi istrebljenja Srba iz okupiranog dela Srbije:

Бугарски ратни злочини у окупираној Србији (1915-1918)
Милован Пизари
A0C7FF03-5C90-4363-AD52-BB15BBD87CCE.jpeg

https://rifdt.ifdt.bg.ac.rs/handle/123456789/3374

O zločinima VM(O)RO:

ЗЛОЧИНИ БУГАРСКИХ КОНТРАЧЕТА И САБИРНИ ЛОГОРИ​

Добросав Туровић

https://leskovackizbornik.rs/index.php/zbornik/article/download/94/93/96

Poslednja izmena:

Имаш костурницу и на Виду.

Kosturnica a dal su zapisani bačeni u more?
Па мислим да има. Имам ја мислим једну од књига коју сам купио у Српској кући на Крфу, има списак.. Глупо је да те питам јавно за презиме па ћу сликати цео списак имена., па ти погледај.
Ако будеш пронашао свог претка напиши само да га има.
Има 1232 лица

Back