Шолц у Београду 10. јуна

1654866980589.png

Олаф Шолц стигао у Београд, дочекао га Вучић


1654867083884.png


Немачки канцелар Олаф Шолц стигао је у Београд, а на аеродрому га је дочекао председник Србије Александар Вучић. Свечани дочек биће одржан испред Палате "Србија", након којег ће уследити тет-а-тет састанак двојице државника, али и пленарни састана две делегације.

Олаф Шолц пре Београда посетио је и Приштину где се састао са премијером Аљбином Куртијем.

1654867023163.png


У Приштини је најавио оживљавање иницијативе Берлински процес, наводећи да ће за јесен заказати нови самит на којем би било потписано неколико протокола око слободе кретања.
 
Покварено немачко зелено фашистичко псето Чији деда загинуо тамо у походу на Русију...

Јао,што немамо Државника на Челу Државе да га ишутира у дупе то зелено фашистичко и да му каже-
ОДУЈЕБИ-.
 
Занимљиво...
како сад нема дојава,данас о неким "бомбама" кад долази немац?
Ко шаље те дојаве?
Па шаљу немачке сатанистичке слуге..сви ти европејци,бриселовци...
Олош онај накарадни које би Русија требало што пре да САРМАТизује!

Тај Олош се вековима свог постојања бавио само пљачком,убиствима,ратовима...и даље суровом пљачком.

Све прозападно,проЈЕУврепесјко,те лажне осмехе,то ужасно Лицемерје којим одише западни Свет,
треба САРМАТизовати.
 

Добро нам дошао, драги Шолц! Лавров нам не треба! ТИ нам требаш!

Ma goni ga, došao da nam predloži da se priznamo sa Kosovom i da uvedemo sankcije Rusiji. Za početak. Posle će da nude članstvo u Natou i raspoređivanje raketa po Srbiji. Posle upotrebu tih raketa tamo gde kauboji pokažu.
Za sve to nudi članstvo u EU nivoa 4. Najviši nivo je 1, iznad su samo nazavisne zemlje, VB, Swiss, Srbija ...
 
1654876946399.png

Šolc u Beogradu ponovo pozvao Srbiju da se pridruži sankcijama protiv Rusije


Aleksandar Vučić (L) i Olaf Šolc predvode delegacije Srbije i Nemačke na plenarnom sastanku dve delegacije u Palati Srbija (10. jun 2022)

Aleksandar Vučić i Olaf Šolc predvode delegacije Srbije i Nemačke na plenarnom sastanku dve delegacije u Palati "Srbija" (10. jun 2022)

10. juni/lipanj, 2022.

Očekujemo da se zemlje kandidati za članstvo u EU pridruže sankcijama protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, poručio je kancelar Nemačke Olaf Šolc 10, juna, nakon sastanka sa predsenikom Srbije Aleksadrom Vučićem u Beogradu.

"Važno je da se što veći broj zemalja priključi sankcijama, jer to je instrument koji pomaže Ukrajini. Sankcije su veoma efikasne, mnogo efikasnije nakon sankcija uvedenih nakon aneksije Krima 2014. godine", rekao je Šolc.

"Ovaj šesti paket sankcija EU protiv Rusije neće tek tako nestati nakon rata, već je uslov da se poboljša situacija da Rusija prihvati činjenicu da ne može diktirati mir već mora pregovarati i sa Ukrajinom dogovoriti sporazum kojim će ukrajinski integritet birti zaštićen", dodao je nemački kancelar.

On je podvukao da je želja velikog broja evropskog broja zemalja da se Srbija priključi sankcijama.

"Na najbolji mogući način se to radi onda kada stvar nije gotova", rekao je Šolc.

'Srbija osudila invaziju, imamo drugačiji stav o sankcijama'

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za medije istakao da Srbija nije saglasna sa ruskom invazijom na Ukrajinu, te da je to pokazala svojim odlukama u Generalnoj skupštini UN i OEBS-u, osuđujući napad na Ukrajinu.

"Što se tiče pravne i političke prirode samog sukoba, stav Srbije je vrlo jasan. Što se tiče sankcija imamo drugačiji stav iz mnogo razloga", rekao je Vučić.

On je naveo da se građani Srbije sećaju sankcija i da "ne mislimo da su sankcije dobra stvar". Takođe je kao razlog naveo i istorijske veze Srbije i Rusije, kao i da Srbija po pitanju Kosova u Ujedinjenim nacijama ima "podršku Rusije a ne nekih drugih".

Dodao je da je "odlično razumeo zahteve kancelara Šolca".

"Ja sam sa njim razgovarao na otvoren i iskren način o tome. On će biti upoznat sa svim našim odlukama o tome", rekao je Vučić.

Šolc je u glavni grad Srbije došao iz Prištine, gde se ranije istog dana susreo sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

'Svi u dijalogu da se potrude da dođe do pomaka'

Šolc je podvukao da je stav Nemačke po pitanju Kosova jasan i poznat godinama unazad, te dodao da je potrebno da je sada potrebno da se "svi u procesu dijaloga između Beograda i Prištine potrude da dođe do pomaka".

"Nadam se da ćemo dobiti izveštaj o tom napretku. Korak po korak, obe strane moraju dati svoj doprinos tome i odgovorne su za to da se ništa ne blokira, da se ne odlažu sastanci i da se pravi niz malih koraka koji će voditi do konačnog cilja", rekao je Šolc.

Vučić: Srbi vole integritet Srbije koliko i vi integritet Ukrajine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da "nikada do sada iz zemalja EU nismo čuli da se kao cilj dijaloga Beograda i Prištine traži uzajamno priznanje", ali da razume da se i to menja.

"Nikada niko nije govorio o međusobnom priznanju osim Amerikanaca koji su tu doktrinu usvojili pre tačno tri godine", rekao je Vučić.

On je kazao da se stvari menjaju u skladu sa onim što se događa "u nekim drugim delovima Evrope".

"Ako mislite da treba da nam pretite zato što se trudimo da sačuvamo poredak Ujedinjenih nacija ili zato što želimo da dođemo do kompromisnog rešenja, mi nemamo ništa protiv", rekao je Vučić.

Dodao je da Srbija nikad nije odbila niti odustala od dijaloga, kao i da je spremna da razgovara o kompromisnim rešenjima.

"Nemojte da se ljutite što je naš odnos prema Kosovu drugačiji od vašeg. Onoliko koliko vi volite teritorijalni integritet Ukrajine, Srbi vole teritorijalni integritet Srbije", rekao je Vučić.

O evropskim integracijama Srbije

Na pitanje novinara da li postoji okvirni rok za pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, Šolc je rekao da brzina pristupanja zavisi kako od želje onih koji su kandidati za pristupanje, tako i od spremnosti EU.

"To neće biti moguće za šest meseci. Procesi pristupanja su doneli velike promene u svakoj zemlji. Preduslov za to je da su odgovorni u zemlji spremni za te promene. Ja želim da vas ohrabrim i da vam kažem da se možete pouzdati u nas i da ćete dobiti našu podršku u tome", rekao je Šolc.

Predsednik Srbije je rekao da ima poverenja u reči nemačkog kancelara, te da je siguran da "ćemo već u decembru moći da očekujemo značajne pomake ukoliko budemo radili, napredovali u dijalogu sa Prištinom i vladavini prava".

"U junu zbog sveukupne situacije i zbog toga što nismo uveli sankcije Rusiji ne treba očekivati ništa, ali očekujem veliki napredak za sve zemlje na evropskom putu u narednih godinu dana. Možemo da budemo bolje raspoloženi kada je o tome reč", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je Šolc doneo novu nadu za sve na Zapadnom Balkanu.

"On želi da nas sasluša i želi da postoji stalna perspektiva proširenja EU, što je važna poruka za sve na Zapadnom Balkanu", rekao je Vučić.

Nakon sastanka tête-à-tête između Šolca i Vučića, održan je plenarni razgovor delegacija Nemačke i Srbije.


Šolca je na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" dočekao Aleksandar Vučić, a ispred Palate "Srbija" mu je priređen svečani doček.

'Zemlje koje se ne priznaju ne mogu biti deo EU'


Nemački kancelar je turneju po zemljama Zapadnog Balkana započeo ranije 10. juna u Prištini, gde je izjavio da dijalog Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije (EU), treba da reši pitanje priznanja Kosova.

Šolc je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem rekao da je za dijalog potreban konstruktivan stav, rekavši da bi konačni sporazum doprineo stabilnosti regiona Zapadnog Balkana.

"Konačni sporazum mora da reši i pitanje priznanja Kosova, jer je nezamislivo da dve zemlje koje se ne priznaju postanu deo EU“, rekao je Šolc.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je od Šolca zatražio podršku Nemačke oko evropskih integracija, te najavio da će Kosovo krajem godine podneti zahtev za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Sa druge strane, nemački kancelar je poručio da evropski put Kosova zavisi od dijaloga sa sa Srbijom, napominjući da je za Kosovo važno da dođe do napretka u dijalogu kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum.
 
1654879827901.png




Vučić nakon razgovora sa Šolcom: Na decidan i oštar način tražio od Srbije da se priključi sankcijama protiv Rusije


1654879792121.png


danas 18:04

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon sastanka sa nemačkim kancelarom, da je Olaf Šolc „na decidan i oštar način tražio od Srbije da se priključi sankcijama protiv Ruske Federacije“.

„Kancelar je na decidan i oštar način tražio od Srbije da se priključi sankcijama protiv Ruske Federacije, odnosno da podrži restriktivne mere koje je EU protiv njih već donela, ja sam govorio o našoj poziciji i o specifičnosti situacje oko KiM, energetike, ali i tradicionlanih odnosa s Ruskom Federacijom, govorili smo i o predstojećoj zimi“, kazao je Vučić na konferenciji za novinare, a prenosi N1.

Vučić je rekao i da je ovo bio njihov treći razgovor.

„A prvi razgovor u našoj zemlji, i ja sam mu beskrajno zahvalan što je došao u posetu Beogradu i što smo mogli da otvoreno i iskreno razgovaramo o svim važnim pitanjima. Naravno, predsednik sam zemlje kojoj je mnogo značajniji razgovor sa nemačkim kancelarom, nego što je nemačkom kancelaru bio važan razgovor sa mnom, ali mislim da je bilo važno da razumemo mišljenje o važnim pitanjima“, rekao je Vučić.

Srbija i Nemačka, kazao je, sve bolje sarađuju po pitanju ekonomije.

„Povećanje u ekonomskoj razmeni od 25,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu, očekujemo ove godine da imamo trgovinsku razmenu veću od 7,5 milijardi ove godine. Interesantno da imamo pokrivenost uvozom i izvozom 83,1 odsto, ali to ne zahvaljući tome što smo mi bili naročito inventivni i inovativni, nego smo napravili dobre uslove da nemačke kompanije investiraju u Srbiju. Nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju 77.000 ljudi“, izjavio je Vučić.

Šolc je u Beograd doputovao iz Prištine, gde je posle današnjeg sastanka sa premijerom Aljbinom Kurtijem rekao da u EU nema mesta za države koje se međusobno ne priznaju.

Vučić je Šolcu priredio svečani doček uz državne počasti ispred Palate „Srbija“, kojem su prisustvovali članovi vlada Srbije i Nemačke.

„Izjava oko međusobnog priznanja je i za nas iznenađenje“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, govoreći o izjavi nemačkog kancelara Olafa Šolca u Prištini da u EU „nema mesta za države koje se međusobno ne priznaju“, da se takav stav do sada nije čuo od nekoga iz Evrope.

„Mi smo slušali da se traži, i ono što jeste deo pregovaračke platforme koju Srbija ima sa EU, a to je sveobuhvatna normalizacija odnosa između Beograda i Prištine“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, osim SAD, ranije niko nije govorio o međusobnom priznanju.

„Niko u Evropi ni danas zvanično ne traži međusobno priznanje. To smo čuli danas na konferenciji za novinare u Prištini i ja to mogu da razumem, stvari se menjaju na štetu Srbije, upravo onako kako sam i predvideo da će da se događati pre nekoliko nedelja, prateći šta se događa u drugim delovima Evrope“, kazao je Vučić.

Istakao je da mu je važno što kancelar Šolc „razume suštinu problema“ i da zna da se stvari rešavaju „korak po korak“ i naglasio da „Srbija nikada nije odustala od dijaloga i da nikada nije odbila nijedan sastanak“.

„Nemojte da se ljutite što je naš odnos prema Kosovu drugačiji od vašeg, jer onoliko koliko vi volite teritorijalni integritet Ukrajine, Srbi vole teritorijalni integritet Srbije“, rekao je predsednik.

Naglasio je da su, uprkos Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN koja je još uvek na snazi i koja govori o teritorijalnom integritetu Srbije „uključujući Kosovo kao njen deo“, spremni da razgovaraju o kompromisnom rešenju.

„Znamo da je to uslov za našu evropsku budućnost. Ovo oko međusobnog priznanja je i za nas iznenađenje, ali Nemačka je velika, Nemačka je moćna, mi smo mali. Ostaje na nama da sagledamo kako da se prema tome ophodimo u narednom periodu“, rekao je Vučić.

Dodao je da će Beograd uvek biti spreman za napredak u dijalogu i ocenio da su blizu toga da završe sporazum o nestalim osobama i energetici.

Istakao je i da ima apsolutno poverenje u kancelara Šolca kada govori o tome da je „veoma posvećen napretku država Zapadnog Balkana prema EU“ i dodao da bi „značajni pomaci mogli da se vide već u decembru, ukoliko budu napredovali u dijalogu sa Prištinom i u oblasti vladavine prava“.

„U junu zbog sveukupne situacije i zbog toga što nismo uveli ni sankcije Ruskoj Federaciji ne treba očekivati ništa, ali ne verujem ni da je za druge, zbog sveukupne situacije, moguće bog zna šta očekivati, ali očekujem veliki napredak za sve u narednih godinu dana na evropskom putu“, kazao je Vučić.
 
Дошо унук СС-овца да нас поучи да морамо да се суочимо са својом прошлошћу.
ma on propagira nove eurupske vrednosti ....zelenu energiju,lgbt zajednicu,rusofobiju,srbofobiju i sva ostala sranja pod anglo-saksonskom cizmom...(coca-cola,mc-donalds i ostala sranja...najgori olos iz UK je otisao u USA i AU i poubijao domorodce da bi rasirili svoja nacela po celom svetu

 
oce al na planeti Zemlji to niko nece preziveti - raspasce se homo-sapijenci ko vrsta svi...od radijacije ...kisele kise,podzemne vode,nadzemne vode,zatrovatno zemljiste sa uranijumom koje ima vreme raspadanja minimum 200.000 godina (obogaceni uranijum)
što bi rekle demokrate: "to jeste tačno ali ni ta radijacija i te kisele kiše ne mogu večno, posle 200.000 godina počeće Nov Život koji će doneti Novu Civilizaciju, demokratsku, neoliberalnu... a śto me svi gledate tako?"
 
što bi rekle demokrate: "to jeste tačno ali ni ta radijacija i te kisele kiše ne mogu večno, posle 200.000 godina počeće Nov Život koji će doneti Novu Civilizaciju, demokratsku, neoliberalnu... a śto me svi gledate tako?"
Западњаци ће се пребацити у дигитални облик и живеће вечно на хард дисковима код Гејца.
 
Западњаци ће се пребацити у дигитални облик и живеће вечно на хард дисковима код Гејца.
jel ti znaš da su pametni Amerikanci poslali cd u svemir pa ako ga nadju vanzemaljci...

ja pitao - a jel ste poslali i operativni sistem uz taj cd? kako da ga pregledaju ako nemaju Njindonjs?
 

Back
Top