Solana: Nemačka odigrala veoma značajnu ulogu u raspadu bivše Jugoslavije...

[email protected]

Zainteresovan član
Poruka
117
Iz Solanine knjige „Odbrana politike“ :
„Nemačka odigrala veoma značajnu ulogu u raspadu bivše Jugoslavije, verovatno zbog istorijskih razloga“
a potom konstatuje da je ondašnji ministar inostranih poslova Nemačke Hans Ditrih Genšer ucenjivao evropske saveznike da će njegova zemlja unilateralno priznati Hrvatsku ako EU to ne učini kolektivno.

Na pitanje novinara Basata „da li je istorija bila pravedna prema Srbima“, Solana kaže:

„Moguće je da je Evropa imala bolji odnos sa Hrvatskom. Već u Austrougarskoj imperiji Hrvati su imali značajniju ulogu, bili su katolici i koristili su latinicu. Verujem da smo bili pravedni prema Srbima tokom čitavog Miloševićevog perioda. Oni su počeli rat i odgovorni su, kada govorimo o Bosni, za akcije kao u Srebrenici. Kasnije, Miloševićevo zatvaranje i neosećajnost van svake racionalnosti, bilo je odgovorno za rat na Kosovu.“

Solana kaže da se samo jednom sreo sa Ratkom Mladićem, ali da je ostale glavne aktere na Balkanu viđao mnogo puta.

„Svi su bili veoma tvrdi, veliki nacionalisti i vrlo sigurni u sebe. Bili su apsolutno ubeđeni da su bili u pravu. Bosanski predsednik Izetbegović je imao isto ponašanje, ali je on bio žrtva. Svi su bili ‘teški tipovi’, Izetbegović takođe. I da ne govorim o Franji Tuđmanu, hrvatskom predsedniku. Poslednji put kada sam ga sreo odveo me je na večeru u jednu od Titovih palata u Hrvatskoj. Veoma često smo se svađali i nikada ga više nisam video. Da nije umro, trebalo bi da ide na sud u Hagu.“
http://www.blic.rs/Vesti/Svet/231038/Solana-Evropa-je--mnogo-gresila-u-vezi-sa----Bosnom
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.