Softver u video-nadzoru detektuje ko nosi masku, a ko ne

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
173.056
Novina u novosadskoj E-Gimnaziji: Softver u video-nadzoru detektuje ko nosi masku, a ko ne
Novosadska E-Gimnazija uvela je potpuno nov način kontrole nošenja maski u prostoru škole - sofisticirani softver za video-nadzor, sa dodatkom termovizijskog skenera za merenje temperature tela.To znači da softver prepoznaje da li osoba koja je ušla u objekat škole nosi masku, a ujedno joj se meri telesna temperatura. Kako poručuju u E-Gimnaziji, borba protiv virusa korona navela je na pronalaženje efikasnijih i sigurnijih načina da se sprovedu mere koje štite od širenja covid-19, a što je svima trenutno u fokusu. Osim tehničkih i softverskih inovacija u pogledu održavanja onlajn nastave i dobre pripreme za rad škole u uslovima epidemije, E-Gimnazija je prva škola u zemlji koja ja uvela sofisticiran i inteligentan video-nadzor.

"Radi se o kamerama koje se mogu videti samo na aerodromima i filmovima. One istovremeno mogu da prate temperaturu ljudskog tela za 50 osoba. Softver za nadzor ima i analitiku da li osoba nosi ili ne nosi zaštitnu masku preko lica. Ovaj sistem je potpuno autonoman i nezavistan od ljudskog nadzora, a postoji zvučni alarm, te je sistem od velike koristi školskoj ustanovi u svakom pogledu", pojašnjavaju u E-gimnaziji.

Ovo znači da na ulazu u ustanovu nema osobe koja ručno meri temperaturu učenika, osoblja i posetilaca - što je do sada predstavljalo potencijalno opasnu situaciju za tu osobu.
Nema redova i zastoja na ulazu, a što je najbitnije - nema ni opasnosti da će se bilo koji podatak o ličnosti zlupotrebiti jer nema arhiviranja, trajnog snimanja, niti je sistem povezan na internet.
"Sistem nije javan, nego se samo dobija tekuća informacija, odnosno alarmira se situacija i školske službe mogu odmah da reaguju", dodaju u ovoj ustanovi.
https://www.021.rs/story/Novi-Sad/V...-nadzoru-detektuje-ko-nosi-masku-a-ko-ne.html

Zanimljiva stvarčica. Ima dakle i alarm i svira kad neko prođe bez maske. Ne piše doduše šta se posle dešava, to jest šta rade s tom osobom. Ključno je pitanje da li će ovo biti uvedeno svuda ili će ostati kao ekskluzivitet te privatne škole.
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.