Quantcast

Softver u video-nadzoru detektuje ko nosi masku, a ko ne

dlugomir

Zaslužan član
Moderator
Poruka
136.805
Novina u novosadskoj E-Gimnaziji: Softver u video-nadzoru detektuje ko nosi masku, a ko ne
Novosadska E-Gimnazija uvela je potpuno nov način kontrole nošenja maski u prostoru škole - sofisticirani softver za video-nadzor, sa dodatkom termovizijskog skenera za merenje temperature tela.To znači da softver prepoznaje da li osoba koja je ušla u objekat škole nosi masku, a ujedno joj se meri telesna temperatura. Kako poručuju u E-Gimnaziji, borba protiv virusa korona navela je na pronalaženje efikasnijih i sigurnijih načina da se sprovedu mere koje štite od širenja covid-19, a što je svima trenutno u fokusu. Osim tehničkih i softverskih inovacija u pogledu održavanja onlajn nastave i dobre pripreme za rad škole u uslovima epidemije, E-Gimnazija je prva škola u zemlji koja ja uvela sofisticiran i inteligentan video-nadzor.

"Radi se o kamerama koje se mogu videti samo na aerodromima i filmovima. One istovremeno mogu da prate temperaturu ljudskog tela za 50 osoba. Softver za nadzor ima i analitiku da li osoba nosi ili ne nosi zaštitnu masku preko lica. Ovaj sistem je potpuno autonoman i nezavistan od ljudskog nadzora, a postoji zvučni alarm, te je sistem od velike koristi školskoj ustanovi u svakom pogledu", pojašnjavaju u E-gimnaziji.

Ovo znači da na ulazu u ustanovu nema osobe koja ručno meri temperaturu učenika, osoblja i posetilaca - što je do sada predstavljalo potencijalno opasnu situaciju za tu osobu.
Nema redova i zastoja na ulazu, a što je najbitnije - nema ni opasnosti da će se bilo koji podatak o ličnosti zlupotrebiti jer nema arhiviranja, trajnog snimanja, niti je sistem povezan na internet.
"Sistem nije javan, nego se samo dobija tekuća informacija, odnosno alarmira se situacija i školske službe mogu odmah da reaguju", dodaju u ovoj ustanovi.
https://www.021.rs/story/Novi-Sad/V...-nadzoru-detektuje-ko-nosi-masku-a-ko-ne.html

Zanimljiva stvarčica. Ima dakle i alarm i svira kad neko prođe bez maske. Ne piše doduše šta se posle dešava, to jest šta rade s tom osobom. Ključno je pitanje da li će ovo biti uvedeno svuda ili će ostati kao ekskluzivitet te privatne škole.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.