Sofija - veštačka inteligencija

Prvo naučiš da brojiš. Tome te uče. Pa kada izbrojiš u jednoj kutiji, onda ti kažu ima toliko i u drugoj i tako dalje. I ti bi to sabirao, to je prvi logičan pristup. A onda bi prostije razumeo da je to 13 kutija sa 14 jabuka i da se to može brže sabrati ako bi za to postojao način putem brojeva.

• Podržavam
Reactions: DUH
To će biti vrhunac VI: kada se zapita Ko sam, od kuda dolazim? ko me je stvorio? zašto me je stvorio? Koji je cilj mojega postojanja?
Ne znam zašto je tebi teško da prihvatiš da smo i mi ljudi na neki način programirani. Sreća i nesreća su već davno objašnjene količinom serotonina i endorfina, "Ljubav" je oksitocin, adrenalin postoji od pećinskog vremena takozvani "bori se ili beži" instikt, itd, itd, itd...a sve to samo u svrhu opstanka.
Ne postoji ništa od svega što ceniš...sve je "iluzija".
Seks- tek tu se luči dopamin valjda, u svakom slučaju "hormon nagrade".

Digresija: pročitaj knjigu ako budeš imao vremena "Ja sam legenda" (sniman je i film ali izričito naglašavam da pročitaš knjigu), radi se o tome da se pojavljuje druga vrsta (tamo su neki mutanti, mi ovde govorimo o VI) koja je zapravo superiornija od ljudske vrste, ali ljudi- kakvi smo već- ne možemo to nikako da prihvatimo nego tražimo "lek" za svakoga ko je drugačiji.
Na kraju (što mi je poenta) ostaje poslednji čovek na svetu...

Ne znam zašto je tebi teško da prihvatiš da smo i mi ljudi na neki način programirani. Sreća i nesreća su već davno objašnjene količinom serotonina i endorfina, "Ljubav" je oksitocin, adrenalin postoji od pećinskog vremena takozvani "bori se ili beži" instikt, itd, itd, itd...a sve to samo u svrhu opstanka.
Ne postoji ništa od svega što ceniš...sve je "iluzija".
Seks- tek tu se luči dopamin valjda, u svakom slučaju "hormon nagrade".

Digresija: pročitaj knjigu ako budeš imao vremena "Ja sam legenda" (sniman je i film ali izričito naglašavam da pročitaš knjigu), radi se o tome da se pojavljuje druga vrsta (tamo su neki mutanti, mi ovde govorimo o VI) koja je zapravo superiornija od ljudske vrste, ali ljudi- kakvi smo već- ne možemo to nikako da prihvatimo nego tražimo "lek" za svakoga ko je drugačiji.
Na kraju (što mi je poenta) ostaje poslednji čovek na svetu...
Gledao sam film ja sam legenda još davno. Potpuno sam zaboravio na film. Hvala na podsetinku.
Mi ljudi jesmo programirani u genetskom kodu ali sa ciljem. Svako biće želi da produži svoju vrstu. To nam je u DNK. Ne znam koliko veruješ u postojanje Boga. Ja verujem i time smatram da je time i učinio seks lepim. Upravo da bi čovek što više dece pravio. To je jedno veliko zadovoljstvo i želimo da ga ponavljamo često. A time se razmnožavamo. Da je seks nešto kao jedenje hrane, onda bi razmnožavanje bilo retko.

A mašina nema DNK, a mi ljudi želimo da stvorimo "biće" koje može da oponaša nas. Da se igramo Boga. Da mi stvorimo nešto kao što je i on stvorio.

• Podržavam
Reactions: DUH
Ne možemo da stvorimo čoveka (može da se klonira ali koristi se već "gotova" ćelija) ali možemo da stvorimo Sofiju.
Bog? Čovečji lik? Biblija? Jok.
U najboljem slučaju agnostik. Priroda je "Bog". Mi smo Sofijin "Bog". I tako ukrug.
Neću govoriti onda o religiji jer to onda nema veze sa temom. Uzgred, pitali su Sofiju šta je po religioznosti. Mislim da je odgovorila da je to konstrukt koji smo mi kreirali. I pitala je zašto je to nama važno.

Gledao sam film ja sam legenda još davno. Potpuno sam zaboravio na film. Hvala na podsetinku.
Mi ljudi jesmo programirani u genetskom kodu ali sa ciljem. Svako biće želi da produži svoju vrstu. To nam je u DNK. Ne znam koliko veruješ u postojanje Boga. Ja verujem i time smatram da je time i učinio seks lepim. Upravo da bi čovek što više dece pravio. To je jedno veliko zadovoljstvo i želimo da ga ponavljamo često. A time se razmnožavamo. Da je seks nešto kao jedenje hrane, onda bi razmnožavanje bilo retko.

A mašina nema DNK, a mi ljudi želimo da stvorimo "biće" koje može da oponaša nas. Da se igramo Boga. Da mi stvorimo nešto kao što je i on stvorio.
Verovatno postoje razni pravci i ideje? Recimo robot za kućne poslove, dovoljno 'inteligentan' da ne razbija i gazi stvari po kući?

Back