Sofija neće izručiti vladiku Jovana

Poruka
4.285
Sofija -- Apelacioni sud u Sofiji odbacio je rešenje Okružnog suda o izručenju Makedoniji vladike Jovana, poglavara Pravoslavne ohridske arhiepiskopije.
Odlukom suda vladici Jovanu je ukinuta i zabrana napuštanja Bugarske. Odluka suda u Sofiji je konačna i vladika Jovan je slobodan da napusti Bugarsku.

Prema rečima advokata vladike Jovana, njegov povratak u Makedoniju predstavljao bi realnu opasnost za njega i njegove sledbenike.

U svojstvu svedoka iskaze pred sofijskim sudom dali su njegovi sledbenici David Ninov i Olimpijada Mišimarkovska, koji su izjavili da je vladika Jovan “žrtva problema koji ima sa vlastima u Makedoniji”, gde je njegova crkva proglašena raskolničkom.

Vladika Jovan, čije je svetovno ime Zoran Vraniškovski, izjavio je da je proces koji je vođen protiv njega politički montiran.

Bugarska policija je zadržala vladiku Jovana na prelazu Kalotina na granici sa Srbijom, 17. novembra prošle godine na osnovu međunarodne poternice koju je za njim raspisao Osnovni sud u Bitolju, koji ga je osudio na dvoipogodišnju zatvorsku kaznu za proneveru 250.000 evra crkvenih para u vreme dok je bio na čelu od makedonskih vlasti nepriznate Pravoslavne ohridske arhiepiskopije.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=01&dd=04&nav_category=167&nav_id=483638
 

Back
Top