Sodoma i Gomora - mit ili istina

Moje ime je Đurđija

Iskusan
Moderator
Poruka
5.989
Nazivi „Sodoma i Gomora“ su dugo bili povezani sa Božjim sudom greha. Reč 'sodomija' se još uvek nalazi u engleskom jeziku kao pravni termin za neprirodne seksualne radnje. Za mnoge, ova imena su samo priče ili mitovi iz prošlosti.

Sodoma i Gomora su, međutim, bili deo veće poljoprivredne konfederacije gradova koji su bili poznati kao "gradovi ravnice".

Postanje 13:12,13 Pet Gradova Ravnice uključivalo je Sodomu, Gomoru, Soar, Admu i Zeboim.
Postanje 19:22 Čini se da su gradovi ravnice pronađeni. Arheološki dokazi ukazuju na pet uništenih gradova koji podržavaju dokaze o Biblijskim gradovima ravnice.

sl1.jpg

(photo source)

sl2.jpg

Izgled danas (photo source)
 
Lokacija

Potraga za gradovima u ravnici počinje tako što neki naučnici kažu da oni nisu postojali. (1918. - W. F. Albright; 1948. - Martin Noth i konačno Noldeke). Noldekeovo negiranje bilo je zasnovano na ideji da nije postojao nikakav put istočno od reke Jordan, kao što je opisano u biblijskom izveštaju. Dokazi koji podržavaju drevna istočnjačka putovanja u Abrahamovo vreme otkriveni su u glinenoj ploči iz Vavilonije, kao i u grupi ploča pronađenih blizu ivice današnje Sirije, na mestu drevnog grada Mari. Na vavilonskoj ploči je pronađen ugovor sa odredbom da se vagon iznajmljuje pod uslovom da se ne vozi do obale Sredozemnog mora.

Kasnije je pravi put pronašao Nelson Glueck. A nedavno otkriće napravljeno na drevnom lokalitetu Ebla otkrilo je istorijsko postojanje Gradova Ravnice. Kopači Univerziteta u Rimu, Giovanni Pettinato i Paolo Matthiae, preveli su ploče uzete iz ruševina i izveštavaju da je na jednoj od ploča zabeležena trgovačka lista koja uključuje Gradove Ravnice. Ovo je prvi zapis o ovim gradovima koji se pominju van Biblije. Zanimljiva je činjenica da se imena Gradova Ravnice pišu isto kao i u Svetom pismu.
 
Rani pokušaji

1924. W. F. Albright je predvodio ekspediciju da bi locirao Gradove Ravnice. Nakon istraživanja tog područja sa malim uspehom, Albright je zaključio da je Gradove Ravnice progutalo Mrtvo more pošto je nabujalo vodom i da su zauvek potopljeni. Ova teorija je dodatno potkrijepljena otkrićem Ralph E. Baney-a 1960. godine malog drveta u poziciji rasta ispod južnog basena Mrtvog mora. Ovo je pokazalo da je kontinuirano punjenje Mrtvog mora zauzelo kopno koje je nekada bilo vidljivo, podržavajući teoriju W. F. Albright-a.

Albright je, međutim, pronašao ruševine velike tvrđave, Bab edh-Dhra izgrađene od kamena, koja gleda na duboku jarugu Wadi Kerak. Uzimajući u obzir nedostatak profesionalnih ruševina i sedam palih krečnjačkih monolita pronađenih na maloj udaljenosti istočno od Bab edh-Dhra, Albright je zaključio da je ovo mesto hodočašća gde su se slavile godišnje slave. Zaključio je da je Bab edh-Dhra bio direktno povezan sa Gradovima Ravnice jer je bio nenaseljen otprilike u vreme kada su Gradovi Ravnice uništeni 2000. godine p.n.e. ili malo ranije.
 
Nova otkrića

Između 1965. i 1967. godine Bab edh-Dhra je iskopan pod rukovodstvom Pola Lapa. Mnogo posla je obavljeno na velikom groblju južno od grada. Bilo je više od pet osmina milje u dužinu i najmanje pola te širine. Ako je posao koji je obavljen tipičan, to područje može sadržati najmanje 20.000 šaht-grobnica, što procenjuje da je broj mrtvih preko pola miliona, a broj krhotina na dva miliona!

image.jpg

(photo source)

Nažalost, Paul Lapp je neočekivano umro 1970. godine, a zadatak daljeg istraživanja pao je na R. Thomas Schaub i Valter E. Rast. Krenuli su da odgovore na neka neodgovorena pitanja o Bab edh-Dhra. Krajem maja 1973. godine, krenuli su da ispitaju neke sličnosti između grnčarije iz Bab edh-Dhra i keramike pronađene u mestima Safi and Feifa.

Prilikom prvog ispitivanja lokacije Feifa otkrili su groblje koje bi moglo da se takmiči sa Bab edh-Dhra po veličini i upotrebi. Zatim su pronašli ostatke gradskog zida i kule. Otkrivena je i grnčarija iz ranog bronzanog doba 3000-2000 p.n.e. koja je ovu ruševinu smestila u isto vreme kao i Bab edh-Dhra. Feifa je otkrivena na severnoj strani Vadi Feife.

Istražujući Wadi južno od Bab edh-Dhra, Schaub i Rast su naišli na još jedno utvrđenje iz ranog bronzanog doba. Numeira se takođe nalazila na ravnom vrhu ravnice južno od izvora, Wadi Numeira.

Došlo je do formiranja šablona. Svako od ranih bronzanih nalazišta otkriveno je izgrađeno na komadu zemlje sa pogledom na Wadi (uvalu), ograđeno kamenim zidom sa tornjem na jednom kraju i smešteno u blizini izvora.

Sada znajući šta da traže, Šaub i Rast su pročešljali područje između Lisana na severu do južnog vrha Gora između Numeire i Feife. Pronašli su Safi koji se nalazi na komadu krečnjaka koji gleda na Vadi Hesa gde su pronašli ranu bronzanu keramiku. Ponovo su pronašli groblje koje bi po veličini i vrsti moglo da se takmiči sa Bab edh-Dhra i Feifa. Poslednje rano bronzano nalazište koje je otkriveno bio je Kanazir, najjužniji grad koji se nalazi na severnoj strani Vadi Kanazira. Ovaj lokalitet ima sve zajedničke karakteristike preostala četiri lokaliteta, sa izuzetkom groblja.
 
Identifikacija lokacija

U pokušaju da se ovih pet utvrđenja ranog bronzanog doba identifikuje kao pet Gradova Ravnice, korišćene su mnoge različite discipline, uključujući arheologiju, geologiju i proučavanje semena.

U Postanju 13:10 dat je opis oblasti zemlje koju je Lot izabrao: „I Lot podiže oči i ugleda svu Jordansku ravnicu, da je svuda bila dobro navodnjena, pre nego što je Gospod uništio Sodomu i Gomoru, čak kao vrt Gospodnji, kao zemlja egipatska, dok dolazite u Sigor. „Jordanska ravnica“ koju je izabrao Lot bila je južni Gor. Upravo je ovo područje bilo 'dobro zaliveno'. Hebrejske reči su "Kullahh Mashgeh" što bukvalno prevedeno znači "biti potpuno i potpuno navodnjavan".

Paleoetnobotaniku, koja je proučavanje biljaka koje je drevna kultura koristila ili sakupljala da bi odredila njihov poljoprivredni sistem i ishranu, koristio je David McCreeri u Bab edh-Dhra. Iz ove studije uspeo je da rekonstruiše njihovu ishranu koja se sastojala od pšenice, ječma, urmi, divljih šljiva, breskvi, grožđa, smokava, pistacija, badema, maslina, pinjola, sočiva, slanutka, bundeve i lubenice. Zbog veličine pronađenog lanenog semena, vrlo je verovatno da je korišćeno navodnjavanje. Grožđe Sodome i Gomore pominje se u Ponovljenim zakonima 32:32, a greh Sodome koji se pominje u Jezekilju 16:49 bio je u tome što su bili previše hranjeni. Naš Gospod opisuje stanje u Sodomi kao "jeli su, pili, kupovali, prodavali, sadili, gradili"; Luka 17:28. Vrlo je moguće da je Bab edh-Dhra jedan od Gradova Ravnice.

image.jpg

(photo source)

Izvor vode za sistem za navodnjavanje dolazio bi sa istočnih brda. Na mestu gde su ovi izvori ulazili u Gor nalazilo se svih pet gradova. Ovi gradovi bi nadgledali i kontrolisali tok navodnjavanja.

Izraz, Gradovi Ravnice, u Postanju 13:12 i 19:29 nalazi se u onome što je na hebrejskom poznato kao "konstruisati stanje". To znači da reč „gradovi“ ima veoma blisku asocijaciju sa rečju „ravnica“, ali ne znači da su gradovi bili u ravnici. Strateški položaj gradova koji gledaju na Gor bi delovao kao prirodna odbrana. Takođe, gradovi ne bi bili izgrađeni na ravnici jer je zemlja bila previše korisna i dragocena. Isto tako, bilo bi izuzetno vruće živeti na 1200 stopa (366 m) ispod nivoa mora gde bi temperatura porasla i do 130 F (54 C). Bilo bi hladnije na višem nivou gde su gradovi bili otkriveni.
 
Rekonstrukcija razaranja

Izveštaj o uništenju svih gradova u ravnici osim Soara dat je u Postanju 19:23-25. Dok je Lot stigao do Zoara, sunce je izašlo nad zemlju. „Tada je Gospod Sodomu i Gomoru zasuo kišom sumpora i ognja od Gospoda s neba; {25} I srušio je te gradove i svu ravnicu, i sve stanovnike gradova i sve što je raslo na zemlji."

image.jpg

(photo source)

Iz istraživanja geologa Frederika G. Klapa, koji je posetio ovo područje 1929. i 1934. godine, otkriveno je da postoje linije raseda duž istočne i zapadne strane Mrtvog mora. Gradovi ravnice leže na ivici Gora tačno duž istočne linije raseda. Takođe, zemljotresi su uobičajeni za ovu oblast. U Klapovom istraživanju, asfalt i nafta praćeni prirodnim gasom pronađeni su u tom području.

Iz Postanja 14:10, očigledno je da je dolina Sidim bila puna katranskih jama. Ovaj katran je prirodni asfalt. Postanje 11:3; Izlazak 2:3 Dobro je poznata činjenica da je južni kraj Mrtvog mora mesto za ove katranske jame. Uz pomoć mašte, uništavanje Gradova Ravnice može se ponovo stvoriti. Brajant Vud spekuliše da su „ovi zapaljivi materijali mogli biti izbačeni iz zemlje usled podzemnog pritiska izazvanog zemljotresom koji je rezultat pomeranja graničnih raseda. Ako bi ovi zapaljivi materijali bili zapaljeni gromom ili nekim drugim dejstvom dok su izlazili iz zemlje, to bi zaista rezultiralo holokaustom kakav je opisan u Postanju 19."

Iz izveštaja Rasta i Šauba iz 1973. postoje dokazi o masovnom paljenju u slučaju tri grada. U Bab edh-Dhra, šake pepeljaste zemlje i drvenog uglja mogle su se ukloniti sa površine ruševina. U Numeiri je iskopana jama koja je prorezala sloj tamnog pepela debeo sedam stopa (2 m), a kod Feife, isti dokazi uništenja vatrom mogu se naći u Postanju 19:28. Lokalitet u Bab edh-Dhra je uništen na kraju III ranog bronzanog doba 2600-2300 p.n.e. Druga dva grada su takođe uništena u ovom periodu. Da li su ovih pet mesta pet Gradova Ravnice opisanih u Biblijskom zapisu?
 
Usklađivanje gradova

Pošto su dokazi koji podržavaju ove gradove kao Biblijske Gradove Ravnice neodoljivi, koji je koji grad? Tradicionalno ime Zoar je ostalo još od biblijskih vremena kao mesto na Vadi Hesi, stoga je za mesto otkriveno ovde prilično izvesno da je Zoar. Važan princip za lociranje gradova je da se oni uvek pominju u paru u Svetom pismu. Sodoma i Gomora, Adma i Zeboim, Ponovljeni zakoni 29:23; Osija 11:8. Pošto je Bab edh-Dhra bio najveći i najistaknutiji lokalitet od pet, a Sodoma najpoznatija, verovatno zato što je bila najveća, Bab edh-Dhra je verovatno bila Sodoma. Ostali gradovi bi pratili: Numeira = Gomora, Safi = Zoar, Feifa = Admah, Khanazir = Zeboiim. Ovo su samo moguće lokacije iz sadašnjih informacija.
 
Rekonstrukcija života

Iz Biblijskog izveštaja znamo za njihovu poročnost. Iz arheoloških nalaza pruža se uvid u njihov svakodnevni život. Iz složenog sistema za navodnjavanje i ogromnih groblja vidljivo je da su bili visoko organizovani. Za nesmetano upravljanje velikom populacijom i upravljanje složenim sistemom navodnjavanja bila je potrebna inteligentna birokratija („kupovina i prodaja“ Luka 17:28). Iz grobova nije bilo dokaza o porodičnom životu, samo o zajedničkom životu. Od arhitekture, većina ljudi je živela na otvorenom prostoru grada jer nema velikog broja zgrada. Narod je bio bogat što se vidi po broju stanovnika, vrsti grobova i zdravom stasu ljudi koji su se sigurno dobro hranili. Bilo je dovoljno i za obavljanje trgovine sa drugima, jer neki od pronađenih proizvoda nisu mogli da se uzgajaju u ovoj blizini.

image.jpg

(photo source)
 
Zanimanja

Mnogi ljudi bi se bavili poljoprivredom koja je bila tako vitalna za pet gradova. Mnogi bi bili uključeni u sečenje grobnica za koje je bila potrebna profesionalna izrada. Drugi bi bili profesionalni grnčari, što se vidi iz kvaliteta pronađene grnčarije. Neki, poput Avrahama i Lota, uzgajali su krda i stada, a postoje i druga zanimanja koja su neophodna za održavanje života u ovom obliku zajednice, kao što su pređači i tkalci, graditelji, zanatlije, trgovci itd.
 
Verska uverenja

Već je pomenuto da je narod bio izuzetno zao. Takođe se mogu videti religiozni život i verovanja iz grobnica u Bab edh-Dhra. Da su imali neki interes i poštovanje prema mrtvima ukazuje način na koji su grobovi pripremani. U nekim grobnicama pronađene su figurice plodnosti. Oni pokazuju neki privid bogova u ljudskom obliku. Ove rekonstrukcije organizacije, prosperiteta i nedostatka porodičnih veza možda su rezultirale lakim životom koji je kultivisao druge načine provođenja slobodnog vremena. Poznato je da je njihova zloba bila veoma velika.
 
Značaj otkrića

Značaj otkrića napravljenih duž istočnog grebena Mrtvog mora je višestruk. Prvo, sada postoji znanje o još jednoj kulturi ranog bronzanog doba koja je ranije bila sasvim nepoznata. Stabilna kultura koja je možda cvetala 1000 godina i koja je možda imala veliku trgovinu sa Eblom. Teorije o ranoj palestinskoj istoriji će morati da se promene. Drugo, ako se može datirati uništenje ovih gradova, imaćemo prvi istorijski datum za Avrahama. Ove nove informacije mogu pomoći u popunjavanju hronološke strukture istorije pre Solomona.

Zaključak

Kroz Biblijsku istoriju, Sodoma i Gomora su se isticale kao važni primeri Božje kazne za greh. Isus je čak koristio ove gradove da otkrije svoj dolazak. Luka 17:28-30 "Isto kao što je bilo u dane Lotove; jeli su, pili, kupovali, prodavali, sadili, gradili; Ali istog dana kada je Lot izašao iz Sodome, s neba je padala kiša od vatre i sumpora, i sve ih je uništila. Tako će biti i onog dana kada se Sin čovečiji objavi."

Kako ove novootkrivene ruševine potvrđuju i osvetljavaju Sveto pismo, one takođe mogu biti upozorenje našem sopstvenom društvu koje se bavi svojim poslom, sve vreme odbijajući i ne slušajući Boga.

_____________________________________________________
(David Graves & Jane Graves, Electronic Christian Media, izvor: web.archive.org)
 
Kolika je bila zloba i pohlepa u kod stanovnika Sodoma govori i to da su hteli da maltretiraju dva anđela koji su kao dva čoveka došli kod Lota. Anđeli su ljude koji su se skupili ispred Lotove kuće oslepeli. Svakako da nisu znali da su to bili anđeli, več su mislili da su to bili samo slučajni prolaznici koji su svratili kod Lota.

Bekstvo Lota i njegove porodice iz Sodoma / Jakob Jordans
Jacob_Jordaens_-_The_Flight_of_Lot_and_His_Family_from_Sodom_(after_Rubens)_-_Google_Art_Proje...jpg
 

Back
Top