Quantcast
  • Dragi prijatelji, obaveštavamo vas da je forum Hronika izdvojen iz foruma Politika i sada je poseban forum u kategoriji "Društvo".

SOCIOLOGIJA I BUDUCNOST

  • Začetnik teme LAURAA
  • Datum pokretanja
B

Blue vortex

Gost
Boze, kakvo pitanje?
Pa naravno da ima! Da li ti to prizeljkujes da sociologija nestane? Ako je tako, onda ces se nacekati. Sociologija je ozbiljna nauka koja daje osnove svim ostalim (prevashodno) drustvenim naukama. Njena sustina (ako se tako moze reci) je da objasni drustve pojave i da pruzi jedan opsti okvir okvir za razumevanje drustvnih odnosa. Bez sociologije bi ostale drustvene nauke bile polovicne.
Vrlo bitna nauka, jer podstice razvoj ljudske svesti i razvija kriticnost. Iz toga razloga se tokom svoga razvoja stalno nalazila na udaru razlicitih politickih elita (koje su je zabranjivale ili modifikovale za svoje potrebe).
Da li ti nesto znaci kada bih ti rekao da se u velicini zemalja na Zapadu (narocito u Americi i Engleskoj) sociologija gotovo i ne proucava. Sustinski aspekti - teorije, razvoj, struktura drustva, siromastvo, drustveni konflikti i druge "skakljive" teme ("skakljive" po aktuelne rezime) se izbegavaju. Knjige koje se odnose na opstu sociologiju tretiraju na vrlo fragmentiran nacin: ekologiju (naravno, ne govori se o ekonomskim interesima kao uzrocima zagadjivanja), porodicu, marginalne socijalne grupe (manjine, izbeglice, itd), obolele od side, ljudska prava (naglasak je na homoseksualcima i lezbejkama), itd. To jesu teme koje se odnose na sociologiju, ali ne na opstu, vec na posebne sociologije. Kljucne stvari se zaobilaze. Sve u svemu zalosno, ali u isto vreme i razumljivo (sa aspekta funkcionalizma kao dominantnog socioloskog pravca u zemljama Zapada).
Dakle, odgovor na toje pitanje je: buducnost sociologije pod nedemokratskim rezimima je izvesna - nema je! Sociologija kao nauka mora da ima buducnost. :D
Jedino je zalosno sto nastavnici u srednjim skolama ne znaju da je predaju, pa je ucine vrlo odbojnom za ucenike. Time nam svima samo cine "medvedju uslugu" i otupljuju ostricu kriticnosti mladim generacijama.
Pozdrav!
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.