Socijalna fobija

malenaaaaaa

Zainteresovan član
Poruka
199
mozda ovakva tema postoji, nisam nasla...
interesuje me dal ima neko ko je imao ili ima socijalnu fobiju, kako je to shvatio (otkrio) i dal je to 'lecio' sam ili kako?
i dal neko zna koji su simptomi toga.... negde am nalazila pitanja pa kao ako vam je odgovor takav i takav to je to.,.. pa mozda neko zna nesto

mozda ovakva tema postoji, nisam nasla...
interesuje me dal ima neko ko je imao ili ima socijalnu fobiju, kako je to shvatio (otkrio) i dal je to 'lecio' sam ili kako?
i dal neko zna koji su simptomi toga.... negde am nalazila pitanja pa kao ako vam je odgovor takav i takav to je to.,.. pa mozda neko zna nesto

Социјалну фобију имају 80% младих у Србији...Чим изађу негде хвата их паника како ће тј. чиме ће платити пиће...хоће ли се избламирати пред друштвом и сл.

Ако ти имаш тај проблем наравно израженији него горе наведен (за тај нема лека :) ) потражи помоћ на неком форуму типа: http://psihoterapija-jazsemvredu.si/forum/ и слично има их бар неколико...

Mislim da je to mnogo cesci problem nego sto se misli.
Ljudi to znaju da pripisuju stidljivosti.
Ali da, strah od blama, strah da ce se ispovracati ili umokriti na javnom mestu...strah da se jede na javnom mestu, da se javno nastupa, od upoznavanja sa novim osobama, sa osobama suprotnog pola itd.

Evo ja imam socijalnu fobiju, tj mislim da imam, nisam isao na razgovor sa psihologom jer ne smem, blam me je od lekara i od svog okruzenja, ali prepoznajem simptome.
Da imam socijalnu sam skapirao tamo sa nekih 15-16, kad sam izrazito odbijao da izlazim iz kuce, da se druzim i da odlazim na mesta kao sto su restorani/prodavnice i sl upravo zbog straha da cu napaviti budalu od sebe i da ce mi se smejati.
Simptomi su znojavi dlanovi, kratak dah, neugodnost, iscekivanje da se nesto lose dogoditi, ponekada teskoca u grudima, ili ubrazni rad creva.
Autoterapija je zeznuta stvar, jer nije uvek efikasna, ali je vezana za to da se osoba sa fobijom izlaze svojim strahovima sto vise dok se postepeno ne opusti.
Takodje, osoba mora da sredi u svojoj glavi problem sa svojim egom, da je i njoj dozovljeno da se izblamira i da se nece uvek izblamirati, jer je i to ljudski i savrseno normalno, jer se ne moze u svakom trenutku biti savrsen/a.
Ja recimo, nisam smeo da udjem u prodavnice, a sad posle 5 god, mogu to da uradim uglavnom ako sam sam, i ako nema drugih ljudi koje znam koji ce me videti kako se blamiram.
Jednostavno, ja odlicno radim u situaciji kada je pitanje zivota ili smrti i kada sam potpuno sam (tipa, moras da uplatis racune za struju inace ti seku danas, ili moras da pitas gde je salter da bi uplatio taj isti racun), ali kad sam sa ljudima koje znam...obicno se skamenim ili preterujem u slobodi, privlacim previse paznje samo da ne bi pokazao simptome socijalne.
Realno, osoba koja pati od socijalne mora da skapira da je druge ljude bas briga za nju ako se izblamira, jer realno sta je briga nekog prodavca, prodavacicu ako se osoba koja pati od socijalne zacrveni ili joj se oznoje dlanovi? Da li ce se taj prodavac secati bas te osobe koja se zacrvenela kada mesecno ima 1000 razlicitih musterija? A i da je nekog briga, zasto bi tebe bilo briga, svako ima pravo na svoje misljenje, a nije kao da ce ta ta osoba ponizavati i nabijati komplekse. Na kraju krajeva, ako se i to desi u 1% slucajeva, moraces da naucis kako da se nosis sa time
Sto se prave terapije tice, to sam cuo da se isto svodi na suocavanje sa svojim strahovima, izlaganje stresnoj situaciji, sve dok se mozak ne opusti i ne shvati da se nista lose i blamirajuce nece dogoditi. A ako to ne uspe, onda daju tabletice koje uspore, a ako te nesto uspori, i cini da se osecas smireno, pa lako prelazi u zavisnost.

Ja mozda zvucim kao da sam relativno izlecen, ali ogromni je put predamnom, jer imam jos TONU problema sa kojima se plasim da se suocim.
Malo po malo, potrebno je skidati jedan po jedan strah sa liste, pa ce i obolela osoba koliko-toliko bolje i zdravije funkcionisati.
Socijalna je kao korov, moras stalno da je kreses jer zna da se vrati, tako da nema odustajanja i samo hrabro.

Jeste mora se dosta raditi na sebi, treba prepoznati pogresne nacine razmisljanja i shvatiti da ljudi ne obracaju paznju na tebe koliko ti mislis, da i ako pocrvenis ili zadrhtis nije nista strasnno, da ako se izblamiras nije smak sveta i to se desava svim ljudima ponekad. Mora covek nekad i da se izblamira, pa sta?
Treba se postepeno izlagati socijalnim situacijama, vezbati progresivnu misicnu relaksaciju.
Mada najbolji rezultati se postizu kombinacijom farmakoterapije i psihoterapije. Jer koliko god sve ovo zvucalo lako i normalno, osobi sa socijalnom fobijom je sve to nezamislivo tesko. Tako da je mozda za pocetak dobro ukljuciti lekove.

Naisla sam na ovu temu i zelim da istaknem svoj problem. Citala sam o socijalnoj fobiji, jer sam pronalazila resenje svog problema i smatram da spadam u grupu onih koji imaju opstu socijalnu fobiju.
Desava mi se to da imam strah gledanje osobe oci u oci, strah ri rukovanju. Znaci ne pravim razliku da li je muskarac ili zena, rodjak ili komsiluk, ili detetova vaspitacica i sl. To mi se desava vec godinu dana i cini mi se da sam u paklu koliko se opterecujem. Imam 35.godina. Kad mi osoba nesto prica ja je uopste ne slusam, samo mislim na onaj problem koji imam a to je osecaj neprijatnosti. I odmah mi se promeni izraz lica, ono kad je coveku neprijatno, taj polozaj usta i pogled. I onda pocinjem da se opterecujem kako to svi primecuju i sta ce da pomisle o meni, zasto ih tako posmatram.
Mozda ce muskarci misliti da mi se svidjaju, a zene da sam bolesna ili nastrana. I vracam film kako sam ja to pogledala, da li je osoba primetila, kakve su bile njene reakcije i opteretim samu sebe i tako sam usla u jedan zacarani krug i ne mogu da se izbavim od toga. Prosto posto nosim to sa sobom u glavi, ja iz cista mira imam tu neprijatnost, nekad pracena lupanjem srca i sl. Problem nastaje sa ljudima sa kojima sam mnogo cesto u kontaktu a ne sa nepoznatima, nepoznat dodje i ode i ne pridajem znacaj, ali osobe sa kojima cesto kontaktiram, i uvek se isto ponasam i one kad primete dovedem i njih u neprijatnu situaciju tako i da njima postaje neprijatno i vidim da i te osobe izbegavaju pogled sa mnom. Po tome vidim da su primetile i ja se uzasno osecam. Ako neko ima neki savet, lek ili svoje iskustvo neka napise. Znacilo bi mi to!

uh
pa mislim da je vecina ljui imala problem ovakve vrste makar u kratkim fazama
sad naravno to nema veze sa konkretnom medicinskom dijagnozom
u svakom slucaju po meni introspekcija je prvi lek i dobro razmisljanje pre svega o sebi, svojim porebama i razlozima i osnovanosti svojih strahova i problema
prvo što reče činjenica je da nismo mi kao jedan covek centar sveta i da ljudi mnogo manje obracaju paznju na nas (kao i na druge) i prakticno ne razmisljaju o tebi uopšte, posebno u nekim uobičajenim situacijama socijalzicaje tipa prevoz, kafić, ulica isl... tako da taj osecaj kako svi baš tebe gledaju i kako svi cekaju sta ces ti uraditi i reci je besmislen
i druga i osnovna stavr... pa šta? kako god te neko doživljavao, šta god da radiš, šta? mislim socijalizacija u smislu mase cisto nuznost, šta su ti ljudi, bezlična masa, statistika koja ti nista ne znači kao ni ti njima... kao i na forumu uostalom i bilo gde...
strah bilo koji pa ovaj samo parališe i guši a sloboda je tako neprocenjiva...

Citala sam o socijalnoj fobiji, jer sam pronalazila resenje svog problema i smatram da spadam u grupu onih koji imaju opstu socijalnu fobiju.
Desava mi se to da imam strah gledanje osobe oci u oci, strah pri rukovanju recimo, ali ponajvise pri komunikaciji. Znaci ne pravim razliku da li je muskarac ili zena, rodjak ili komsiluk, ili detetova vaspitacica i sl. To mi se desava vec godinu dana i cini mi se da sam u paklu koliko se opterecujem. Imam 35.godina. Kad mi osoba nesto prica ja je uopste ne slusam, samo mislim na onaj problem koji imam a to je osecaj neprijatnosti. I odmah mi se promeni izraz lica, ono kad je coveku neprijatno, taj polozaj usta i pogled. I onda pocinjem da se opterecujem kako to svi primecuju i sta ce da pomisle o meni, zasto ih tako posmatram.
Mozda ce muskarci misliti da mi se svidjaju, a zene da sam bolesna ili nastrana. I vracam film kako sam ja to pogledala, da li je osoba primetila, kakve su bile njene reakcije i opteretim samu sebe i tako sam usla u jedan zacarani krug i ne mogu da se izbavim od toga. Prosto posto nosim to sa sobom u glavi, ja iz cista mira imam tu neprijatnost, nekad pracena lupanjem srca i sl. Problem nastaje sa ljudima sa kojima sam mnogo cesto u kontaktu jer uvek se isto ponasam i kad primete dovedem i njih u neprijatnu situaciju tako i da njima postaje neprijatno i vidim da i te osobe izbegavaju pogled sa mnom. I pri svakom nasem vidjenju stvori se nelagodna situacija. Po tome vidim da su primetile i ja se uzasno osecam. Ako neko ima neki savet, lek ili svoje iskustvo neka napise. Znacilo bi mi to!

Jedini lek su lekovi.
Znaci, socijalna fobija nije nista drugo nego poremecaj hemije u mozgu. On se vrlo efikasno ispravlja pomocu lekova.
Naravno, najbitnije je da imas svest da kod tebe postoji problem, i ocigledno volja da ga resis. Sto duze budes cekala na nekakve savete i sl... to ces vise prolongirati resenje. Znaci, lekar specijalista i za mesec dana ce hemija da se vrati u normalu.

Jedini lek su lekovi.
Znaci, socijalna fobija nije nista drugo nego poremecaj hemije u mozgu. On se vrlo efikasno ispravlja pomocu lekova.
Naravno, najbitnije je da imas svest da kod tebe postoji problem, i ocigledno volja da ga resis. Sto duze budes cekala na nekakve savete i sl... to ces vise prolongirati resenje. Znaci, lekar specijalista i za mesec dana ce hemija da se vrati u normalu.

Da, sutra idem da zakazem kod neuropsihijatra. Sve vreme se borim sama, i sve mi se cini tako malo hvali da prevazidjem to jer sam toliko svesna da umisljam, i da je strah iracionalan. Svesna sam da umisljam, ali jace je od mene. Verovatno da lekovi moraju da se ubace, a i svakako ja moram da radim na tome da poboljsam svoje stanje. Hvala na savetu, svaka recenica od strane drugih mi puno znaci!

Da, sutra idem da zakazem kod neuropsihijatra. Sve vreme se borim sama, i sve mi se cini tako malo hvali da prevazidjem to jer sam toliko svesna da umisljam, i da je strah iracionalan. Svesna sam da umisljam, ali jace je od mene. Verovatno da lekovi moraju da se ubace, a i svakako ja moram da radim na tome da poboljsam svoje stanje. Hvala na savetu, svaka recenica od strane drugih mi puno znaci!

Socijalna fobija je veoma ozbiljna stvar. Isuvise zivotne energije uzme licna borba, potrebna ti je profesionalna pomoc. Obicno, psihoterapija, ovisno od intenziteta, u kombinaciji sa farmakoterapijom. Rezultati su dobri ali mora dosta da se radi na sebi. Moj savjet, potenciraj na konstruktivnoj (psiho)terapiji, ako odluci da te "lijeci" samo bombonima, iskazi negodovanje, inace ces samo zamaskirati stvaran problem. ;) Radi se ipak o tvom zivotu.

Bila sam kod psihijatra.

Kad sam mu pojasnila, pitao me odakle meni to da je u pitanju socijalna fobija. Objasnila sam mu da sam pretpostavila, s obzirom da citajuci o tome sam pronasla te siptome.
Poceo je da se smeje kad sam mu pomenula internet i da sam citala iskustva drugih ljudi. Malo se nasalio na taj racun. Kaze da smatra da to nije kod mene slucaj, ali da ce konacnu dijagnozu postaviti tek kada odradim psihotest. Pitao me; " da li to isto osecas sada razgovarajuci sa mnom?" Ja sam mu odgovorila da ne, jer na njega gledam kao na nekog ko ce mi pomoci, nekako sam se oslobodila tog trenutka pri razgovoru s njim, na osnovu cega on zakljucuje da nije socijalna fobija jer da jeste ja bi tog trenutka imala isti problem. Raduje me sto je tako, ali se nadam da sto god bilo da ce da se resi...

Hvala svima koji su istakli svoja misljenja!

Bila sam kod psihijatra.

Kad sam mu pojasnila, pitao me odakle meni to da je u pitanju socijalna fobija. Objasnila sam mu da sam pretpostavila, s obzirom da citajuci o tome sam pronasla te siptome.
Poceo je da se smeje kad sam mu pomenula internet i da sam citala iskustva drugih ljudi. Malo se nasalio na taj racun. Kaze da smatra da to nije kod mene slucaj, ali da ce konacnu dijagnozu postaviti tek kada odradim psihotest. Pitao me; " da li to isto osecas sada razgovarajuci sa mnom?" Ja sam mu odgovorila da ne, jer na njega gledam kao na nekog ko ce mi pomoci, nekako sam se oslobodila tog trenutka pri razgovoru s njim, na osnovu cega on zakljucuje da nije socijalna fobija jer da jeste ja bi tog trenutka imala isti problem. Raduje me sto je tako, ali se nadam da sto god bilo da ce da se resi...

Hvala svima koji su istakli svoja misljenja!

Prvo tebi treba psihoterapeut a ne psihijatar. Od lekova se niko nije usrećio...

Čovek se smeje internetu verovatno da sakrije kako je i on površno obavešten o problematici...npr. termin socijalna fobija je odavno prevaziđen, sada se to zove socijalna anksioznost (i nije samo terminološka razlika) dalje... pokazuje tipičan simptom nepoznavanja materije time što u obzir uzima samo jednu varijablu koja mu se svidi... znači ne plašiš se njega = nemaš socijalnu anksioznost... glupost. Ti imaš strah od asocijacije koju ljudi određenih karakteristika i u određenim situacijama bude u tebi a ne bukvalno od svih ljudi i u svim situacijama...dakle mnogo varijabli je u igri.
A tu je i strah od straha. Možda se ne plašiš njega jer nemaš strah da će tvoja slabost izaći na površinu pošto si mu je već priznala za razliku od drugih ljudi od kojih to kriješ. itd. itd.

Mani se tih diletanata i potraži pomoć kod nekog privatnika.

Poslednja izmena:
Anti-depresivi sa kombinacijom manjeg razmisljanja sta se desilo, sta se moze desiti i sta se desava, trebalo bi bolje da utice na mozak. Ko previse razmislja ni lekovi ne pomazu.. opustenost sto veca.

P.S. i ja mislim da se ovo desava vecini ljudi ali sa manjim intezitetom tako da se i ne vidi.

Prvo tebi treba psihoterapeut a ne psihijatar. Od lekova se niko nije usrećio...

Čovek se smeje internetu verovatno da sakrije kako je i on površno obavešten o problematici...npr. termin socijalna fobija je odavno prevaziđen, sada se to zove socijalna anksioznost (i nije samo terminološka razlika) dalje... pokazuje tipičan simptom nepoznavanja materije time što u obzir uzima samo jednu varijablu koja mu se svidi... znači ne plašiš se njega = nemaš socijalnu anksioznost... glupost. Ti imaš strah od asocijacije koju ljudi određenih karakteristika i u određenim situacijama bude u tebi a ne bukvalno od svih ljudi i u svim situacijama...dakle mnogo varijabli je u igri.
A tu je i strah od straha. Možda se ne plašiš njega jer nemaš strah da će tvoja slabost izaći na površinu pošto si mu je već priznala za razliku od drugih ljudi od kojih to kriješ. itd. itd.

Mani se tih diletanata i potraži pomoć kod nekog privatnika.

Imas pravo, i ja sam isto pomislila da je mozda slabije upoznat sa tom materijom, pa tako reaguje. I to sam pomislila da se osecam lakse pred njim jer sam mu priznala. O svemu sto si rekao i ja sam razmisljala, ali eto opet smatram mozda sam lose procenila, ipak cu stvari prepustiti njemu. Videcu kad odredi dijagnozu, i kako ce se stvari dalje odvijati. U svakom slucaju raspitacu se o nekom dobrom psihoterapeutu u gradu. Hvala!

Anti-depresivi sa kombinacijom manjeg razmisljanja sta se desilo, sta se moze desiti i sta se desava, trebalo bi bolje da utice na mozak. Ko previse razmislja ni lekovi ne pomazu.. opustenost sto veca.

P.S. i ja mislim da se ovo desava vecini ljudi ali sa manjim intezitetom tako da se i ne vidi.

Slazem se, ja se ubijem razmisljajuci posle toga i bude mi losije i jos gore.... Hvala na savetu!

Dr. mi je danas postavio dijagnozu. Anksioznost, sa depresijom. Dobila sam tablete "xanax"... Kaze za pocetak da probam sa tim tabletama pa cemo videti. Kaze da moramo polako jedno po jedno. Zakazao mi je kontrolu u sredu. To je na mene ostavilo dobar utisak kod ovog lekara. Ipak mi nije prepisao tablete tek tako, vec to hoce da prati. Dao mi je neke savete, popricali smo o svemu.
S obzirom da sam radila psihotest mogao je da vidi bolje stanje stvari. Uz pomoc terapije, i mog angazovanja da radim na sebi valjda ce biti bolje.

Pozdrav svima koji su istakli svoja misljenja!

tablete baci u djubre, uzmi neku finu knjigu o putopisima, izadji uvece sa drugaricama u havana club, pogledaj neke komedije, kad setas ne gledaj u izloge vec u fasade, sedi ujutru u kafe u centru grada kada se tek otvara i uz neku poeziju blagoteleci bleni u ljude koji zure... i ima za mesec dana da zaboarvis na sve.... postaces sanjar a to je prvi korak ka duhovnom samoisceljenju.

mis' moj savet saomom sebi koji me izlecio davno.... e da i nikako ne ulazi u veze dok ne postanes jaka iznutra ko crveni mermer iz karare :))

tablete baci u djubre, uzmi neku finu knjigu o putopisima, izadji uvece sa drugaricama u havana club, pogledaj neke komedije, kad setas ne gledaj u izloge vec u fasade, sedi ujutru u kafe u centru grada kada se tek otvara i uz neku poeziju blagoteleci bleni u ljude koji zure... i ima za mesec dana da zaboarvis na sve.... postaces sanjar a to je prvi korak ka duhovnom samoisceljenju.

mis' moj savet saomom sebi koji me izlecio davno.... e da i nikako ne ulazi u veze dok ne postanes jaka iznutra ko crveni mermer iz karare :))
Ha, ha, ha... Slatko sam se nasmejala na sve ovo! Imas pravo!

Dr. mi je danas postavio dijagnozu. Anksioznost, sa depresijom. Dobila sam tablete "xanax"... Kaze za pocetak da probam sa tim tabletama pa cemo videti. Kaze da moramo polako jedno po jedno. Zakazao mi je kontrolu u sredu. To je na mene ostavilo dobar utisak kod ovog lekara. Ipak mi nije prepisao tablete tek tako, vec to hoce da prati. Dao mi je neke savete, popricali smo o svemu.
S obzirom da sam radila psihotest mogao je da vidi bolje stanje stvari. Uz pomoc terapije, i mog angazovanja da radim na sebi valjda ce biti bolje.

Pozdrav svima koji su istakli svoja misljenja!

Ne. Tablete jedino u najtezim slucajevima, kad te stvarno puca anksioznost da ne mozes obavljati svakodnevne poslove, a kod tebe ocito nije bas ekstreman slucaj. U medjuvremenu, zamaskiraces kompletnu stvar, on ce reci, sve je super i ne treba ocito terapija. Dodji opet za toliko i toliko vremena. Zobaces kao kokos te tablete, "Valley of the Dolls" zombi fazon. Sta kad se skines sa Xanaxa (benzodiazepin, koji jako brzo, cak i nakon par nedjelja, stvara ovisnost, ybt, kretena)?
Otidji kod nekog iskusnog psihoterapeuta, tehnike koje ces nauciti (vjezbe za dizanje samopouzdanja, upoznavanje samog sebe, situaciono izlaganje, otkrivanje uzroka ako bude spoj analiticke i kognitivno-bihevioralne terapije, npr. CAT i CBT, pravilan i razuman nacin razmisljanja koji unistava iracionalnu misao, funkcionisanje centralnog nervnog sistema, pravilno disanje i ostale postupke u slucaju panicnog napada, itd.) za vrijeme terapije ce ti koristiti do kraja zivota, vise nego 10 shlepera Xanaxa.

Poslednja izmena:

Back