• Dragi prijatelji, kreiran je nov forum "Socijalna zastita" na kome ce se pricati o svim pitanjima vezanim za ovu aktuelnu temu u drustvu

Социјалдемократски посланици у парламенту Европске уније: Србија не може да настави преговоре ако не уведе санкције Руској Федерацији

комшија

Stara legenda
Poruka
82.402
1664256752008.png

EU poslanici: Srbija ne može da nastavi pregovore ako ne uvede sankcije Rusiji


1664256727918.png


26. sep 2022 21:18

Evropska unija ne može da nastavi pristupne pregovore sa Srbijom ako se Beograd ne uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije, objavile su Socijaldemokrate, druga najbrojnija poslanička grupa u Evropskom parlamentu.

Tako je ova grupa prokomentarisala potpisivanje plana konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije u Njujorku.

„Veoma razočaravajuće od države koja teži da se pridruži EU“, napisao je poslanik Socijaldemokrata iz Hrvatske Tonino Picula.


Šefovi diplomatije Rusije Sergej Lavrov i Srbije Nikola Selaković potpisali su u Njujorku Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova dve zemlje za naredne dve godine.


To su osudili brojni evropski zvaničnici, a ambasador SAD Kristofer Hil rekao je da Amerika očekuje objašnjenje od Srbije šta su potpisali Beograd i Moskva.

link

Браво Пицула! Браво социјалдемократска Хрватска! Живила нам Европска унија! Само оштро! Са председником СНС-а тако треба! То је Шешељев бивши генсек и Милошевићев министар информисања! То се мора поткопати!
 
Poslednja izmena od moderatora:

fobos11

Iskusan
Poruka
5.286
Хвала заиста социјалдемократама и осталима који ово траже, јер коначно неко да слуша шта народ у Србији жели. Када већ власт не жели да слуша да не желимо у ЕУ, нека нас слуша ЕУ и нека макар једном у свом мизерном постојању испуни и неку нашу жељу.

Оно што ми се свиђа како једно безначајно парче папира зна да кринџује ове евробирократе. Толика импотентност у међународним односима, толики бес што санкцијама нису уништили Русију већ сами себе, толики страх како ће и шта ће на зиму и у свој тој фрустрацији не знаш шта ћеш па ајде да јуришамо на један дебилан потписан протокол.

Јер ако Србија овог тренутка не уведе санкције, не призна независност Косова и слично, ми (ЕУ) нећемо да јој дамо шансу да за једно 60 година размислимо да ли да је примимо у наше друштво.
 

комшија

Stara legenda
Poruka
82.402
Ништа од тога није тачно, него је Макрон лобирао у ЕУ да према твом Вољеном престане да се врши притисак због неувођења санкција РФ као агресору на Украјину. Званични Београд је признао да је "Мајчица" извршила агресију осудивши је својим гласањем за две резолуције УН, па је Макрон хтео да изађе у сусрет тако што као ће због тога, затим због наслеђеног проблема НИС-а, због СПЦ, па и као због екстремних десничара који демонстрирају оће да скину про-западни режим бла бла бла трућ, да излобира да престане притисак за увођењем санкција Руској Федерацији од стране кандидата за чланство у ЕУ Србије. Али под једним условом - да све остало буде у складу са статусом Србије као кандидата за чланство, као земље која је на Белој шенгенској листи и која добија велику помоћ од ЕУ и чије земље чланице су и највећи инвеститор у Србији твог Вољеног. И твој Вољени је пристао на тај Макронов услов. Међутим твој Вољени је по свом обичају слагао. Наравно преварио је и Макрона и наставио је да "србује" тачније да игра по ритму који долази из Кремља. Јер ту се маркетиншки поени скупљају само тако у проруској хистерији коју је створила пропагандна машинерија која га подржава. Мислиш да француска служба не зна да иза "литије" 12. септембра стоји ваш режим? Затим иде забрана Европрајд шетње. Па сад ово потписивање једног самог по себи ирелевантног, тако су могли и на салвети да се потпишу, "заједничког плана" са РФ, Макрон га је пустио низ воду, нова немачка власт иовако жели да му види леђа као Меркелиног пуленчића, и твој Вољени се сада држи само о један конопац, а то је Његова екселенција Кристофер Хил.
 

fobos11

Iskusan
Poruka
5.286
Ништа од тога није тачно, него је Макрон лобирао у ЕУ да према твом Вољеном престане да се врши притисак због неувођења санкција РФ као агресору на Украјину. Званични Београд је признао да је "Мајчица" извршила агресију осудивши је својим гласањем за две резолуције УН, па је Макрон хтео да изађе у сусрет тако што као ће због тога, затим због наслеђеног проблема НИС-а, због СПЦ, па и као због екстремних десничара који демонстрирају оће да скину про-западни режим бла бла бла трућ, да излобира да престане притисак за увођењем санкција Руској Федерацији од стране кандидата за чланство у ЕУ Србије. Али под једним условом - да све остало буде у складу са статусом Србије као кандидата за чланство, као земље која је на Белој шенгенској листи и која добија велику помоћ од ЕУ и чије земље чланице су и највећи инвеститор у Србији твог Вољеног. И твој Вољени је пристао на тај Макронов услов. Међутим твој Вољени је по свом обичају слагао. Наравно преварио је и Макрона и наставио је да "србује" тачније да игра по ритму који долази из Кремља, јер ту су маркетиншки поени само тако у проруској хистерији коју је створила пропагандна машинерија која га подржава. Мислиш да француска служба не зна да иза "литије" 12. септембра стоји ваш режим? Затим иде забрана Европрајд шетње. Па сад ово потписивање једног самог по себи ирелевантног, тако су могли и на салвети да се потпишу, "заједничког плана" са РФ, Макрон га је пустио низ воду, нова немачка власт иовако жели да му види леђа као Меркелиног пуленчића, и твој Вољени се сада држи само о један конопац, а то је Његова екселенција Кристофер Хил.
Не би било лоше да у твом лупетању понекад ставиш неку тачку. Чисто да негде имаш завршену мисао, ако то у твом случају тако може да се каже.

Највећи део ретардизама које си писао своде се на следеће: "кме, кмее, кмеее, кмееее". И то је ок, мислим да ћеш преживети, јер ево 200 и неки дан рата и ми још не уведосмо санкције Русији. И нешто ми се јавља да ће тако и остати. Уз ово повремено троловање и кринџовање евробирократа.

Али најјаче је ово, земље ЕУ су највећи инвеститори у Србији. Па јесу, али нису дошли зато што нас пуно воле, већ зато што могу да зараде. Користе стратешки добар положај наше земље, предности које имамо што нисмо чланица ЕУ и ниске плате. Први пут када се појави проблем, оне дижу сидро и одлазе. Као ономад амерички Ју-Ес Стил. Ако неко мисли да смо НИС поклонили Русима, па ми смо онда железару Смедерево предали скоро бесплатно Американцима са све црвеном машницом. И прве године када нису остварили жељени профит вратили нам за један долар и отишли.

Дакле у бизнису нема љубави, ако неко мисли да овде може да заради, он долази, ако неко мисли да не може да заради, онда одлази. Крај приче У Србију су инвестирали стране ПРИВАТНЕ компаније, а не државна предузећа. Приватне компаније саме одлучују о пословној политици и да ли негде остају или не. Наравно да полумозгу какав је твој тај концепт није јасан, али ваљда ћеш и ти некада нешто научити.
 

комшија

Stara legenda
Poruka
82.402
ево 200 и неки дан рата и ми још не уведосмо санкције Русији.
Нисте још ни владу направили, а од избора је исто прошло пуно дана.
 

комшија

Stara legenda
Poruka
82.402
nisam znao da pregovori uopste traju.
ovim tempom pregovora ulazi Srbija u EU negde 2045-50 i ako ih sada prekinu, na isti nam .l. dodje, skoro svakako nece biti!
Има ту један "мали" проблем. Не би то био само прекид преговора него и обустава помоћи Србији из ЕУ као што су нпр. стотине милиона евра директне помоћи за развој наше Србијанске пољопривреде из ИПАРД фондова. Уследила би нека врсте санкција од стране ЕУ, повлачење инвестиција а које би значило губитак радних места за многе, па и скидање Србије са Беле шенген листе.
 

Uraghan

Domaćin
Poruka
3.571
Zemlja gde se zivim ljudima seku udovi i melju u masinama za meso i uzgajaju se plantaze marihuane, a onda te iste ljude brane advokati koji istovremeno vrse izbor sudija se nikada nije ni nalazila na putu pridruzivanja EU.
 

комшија

Stara legenda
Poruka
82.402
Zemlja gde se zivim ljudima seku udovi i melju u masinama za meso i uzgajaju se plantaze marihuane, a onda te iste ljude brane advokati koji istovremeno vrse izbor sudija se nikada nije ni nalazila na putu pridruzivanja EU.
Пре свега Меркелка је овај режим инсталирала и зато се на криминално понашање режима + плус на његово прејако грљење са "Мајчицом" и НР Кином, из ЕУ мање-више жмурило.
 

vučji čopor

Legenda
Poruka
61.583

ziltoid

Ističe se
Poruka
2.546

Vučić ima samo jedan dan od formiranja vlade da uvede sankcije Rusiji: Diplomatski izvori za Danas​


Vučić ima samo jedan dan od formiranja vlade da uvede sankcije Rusiji: Diplomatski izvori za Danas 1
EPA/ MAXIM SHIPENKOV POOL (arhivska fotografija)

Evropska unija vrši pritisak da Aleksandar Vučić, predsednik Srbije ne odlaže uvođenje sankcija Rusiji. Istina je, dakle, spremni su da idu na uvođenje sankcija Srbiji, ukoliko predsednik Srbije ne donese odluku da uvede restriktivne mere Ruskoj Federaciji – kategorički su sagovornici Danasa iz diplomatskih izvora.

– Ako se Evropska unija odluči za sankcije, prvo će se ići zaustavljanje dotoka novca Srbiji, potom ukidanje belog šengena, zaustavljanje pregovora o pristupanju Uniji, pa onda sankcije. Ali, to može da potraje – kažu sagovornici Danasa.

Oni navode da prema informacijama kojima raspolažu, Aleksandar Vučić se nada podršci Viktora Orbana da će to blokirati što preko Saveta EU, što preko evropskog komesara za politiku susedstva i proširenja Olivera Varheljija.

– Kako se bliži potpisivanje sporazuma sa Prištinom, šanse da će da posegnu za sankcijama su vrlo male, ali je EU parlament slobodniji da donese rezoluciju kojom se poziva EU komisija i EU savet da obustave pregovore i u jeku krize u Ukrajini imaće podršku većine građana EU – napominju Danasovi izvori.

Drugim rečima, dodaju oni, Vučič ima jedan dan od formiranja vlade da uvede sankcije i ostale restriktivne mere prema Rusiji i Belorusiji i godinu dana da potpiše s Prištinom pravno-obavezujući sporazum. Ne uspe li, sledi Tadić-Merkel scenario i puštaju ga niz vodu.
 

Fring

Ističe se
Poruka
2.073
Pogledajte prilog 1228255
EU poslanici: Srbija ne može da nastavi pregovore ako ne uvede sankcije Rusiji


Pogledajte prilog 1228254

26. sep 2022 21:18

Evropska unija ne može da nastavi pristupne pregovore sa Srbijom ako se Beograd ne uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije, objavile su Socijaldemokrate, druga najbrojnija poslanička grupa u Evropskom parlamentu.

Tako je ova grupa prokomentarisala potpisivanje plana konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije u Njujorku.

„Veoma razočaravajuće od države koja teži da se pridruži EU“, napisao je poslanik Socijaldemokrata iz Hrvatske Tonino Picula.


Šefovi diplomatije Rusije Sergej Lavrov i Srbije Nikola Selaković potpisali su u Njujorku Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova dve zemlje za naredne dve godine.


To su osudili brojni evropski zvaničnici, a ambasador SAD Kristofer Hil rekao je da Amerika očekuje objašnjenje od Srbije šta su potpisali Beograd i Moskva.

link

Браво Пицула! Браво социјалдемократска Хрватска! Живила нам Европска унија! Само оштро! Са председником СНС-а тако треба! То је Шешељев бивши генсек и Милошевићев министар информисања! То се мора поткопати!

Srbija je okupirana 5 oktobra 2000 i sa njom se od tada vlada spolja
Jedini razlog zasto duboka drzava nije izdala naredbu svojim marionetama za uvodjenje sankcija je strah od destabilizacije marionetskog sistema
 

ziltoid

Ističe se
Poruka
2.546
Srbija je okupirana 5 oktobra 2000
Ne nego je 5. oktobra 2000. godine narod Srbije na ulici odbranio svoju izbornu volju. Dr. Vojislav Koštunica je pobedio Slobodana Miloševića u prvom krugu izbora za predsednika SRJ, a Milošević je hteo proglasiti drugi krug. Narod je izašao na ulicu i osujetio pokušaj krađe izbora. Inače Miloševiću to nije bilo prvi put da naknadno, tek posle masovnih demonstracija, prizna izborni poraz. Posle misije Felipea Gonzalesa 1997 godine, od koga je sam Milošević tražio da posreduje, vratio je pobedu koaliciji Zajedno na lokalnim izborima 1996, a posle masovnih protesta koji su trajali celu zimu 1996 /97.
 

ziltoid

Ističe se
Poruka
2.546

RUSKO-SRPSKO PRIJATELJSTVO: Vučićeva doktrina vrdanja

"Deluje da nam se predsednik zabunio, jer ljudi kojima se obraća dobro znaju šta se događalo na Balkanu devedesetih"​


tomislav-markovic.jpg


Na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku pojavio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mada bi bilo bolje da se sakrio pod onaj kamen koji je prizivao pre nekoliko meseci i pravio se da je mrtav. Održao je govor pred gotovo praznom salom, mada bi mnogo bolje bilo da je ćutao. Predsednik se odao komediji zabune, umesto zasedanja Generalne skupštine UN prisnilo mu se da je na sednici Glavnog odbora Srpske napredne stranke ili na nekoj sesiji u Centralnoj otadžbinskoj upravi Srpske radikalne stranke, pa je besedio u skladu sa zamišljenom publikom.
Za razliku od ostalih svetskih državnika zabrinutih zbog sudbine Ukrajine i Putinovih pretnji nuklearnim ratom, naš predsednik ima druge brige. Njemu je ruska agresija na Ukrajinu samo zgodna prilika da još jednom ponovi ko je najveća žrtva u svemiru i okolini. Nije teško pogoditi – upravo zemlja koja ima nesreću, doduše samoskrivljenu, da je on vodi. Ne zna Vučić ni za stid ni za sram, a kasno mu je da nauči, pa je mirno prozborio kako smo ”od mnogih govornika čuli priče o agresiji i narušavanju teritorijalnog integriteta Ukrajine”, ali da je sve to gotovo nevažno u odnosu na pravu tragediju koja je zadesila Srbiju.

Masno laganje praznih stolica​


“Istina je da je prvi put narušen integritet jedne zemlje u Evropi kada je Srbija napadnuta, a da nije izvršila napad na bilo koju drugu suverenu zemlju”, izgovorio je Vučić mrtav hladan, a potom se žalio kako se to uporno prećutkuje, kako godinama postavlja pitanje “liderima mnogih zemalja – u čemu je razlika između suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, koji je grubo narušen, a čemu mnogi od vas daju međunarodno priznanje i legitimitet?”
Zaista deluje da nam se predsednik zabunio, jer ljudi kojima se obraća dobro znaju šta se događalo na Balkanu devedesetih. Nisu svetski lideri lobotomizovana srpska javnost, izložena na milost i nemilost nacionalističkim huškačkim medijima, pa da može svaka budala da im prodaje rog za sveću. Doduše, narečeni lideri ga nisu ni slušali, Vučić se obraćao praznim stolicama, ko zna, možda su mu one poverovale.
Vučić ide po svetu i – rečnikom Miloševićeve ratne propagande – “širi istinu o Srbiji”. Predsednik se i dalje drži narativa koji ga je odveo među radikale, po kojem Srbija nije učestvovala u ratovima devedesetih, nije bilo agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, nije bilo zločina nad Albancima na Kosovu, Srbija je apsolutno nevina, uprkos milionima dokaza. Na žalost prvog naprednjaka, ceo svet zna da pomenuta paralela nema veze s mozgom, te da se jedino može porediti politika socijalističko-radikalskog režima sa današnjom Putinovom zločinačkom agresijom. Propagandne priče o ugroženim Srbima u susednim državama kojima treba pomoći vojnom silom iste su kao današnje Putinove priče o ugroženim Rusima u Ukrajini kojima takođe treba pomoći ognjem i mačem. Razlika je samo u tome što su izvođači Miloševićevih radova pobili znatno manje Srba po susedstvu, nego što ruska vojska danas po Ukrajini ubija građana kojima je ruski maternji jezik.

Popularniji od Zelenskog​

Malo je Vučiću bilo što se nalupetao na Generalnoj skupštini, nego je i svoj govor proglasio istorijskim, pričao je kako su ga nakon govora po hodnicima saletali šefovi misija najvažnijih zemalja sveta kako bi mu čestitali, jedva se iskobeljao iz gužve histeričnih obožavalaca. Ni to mu nije bilo dovoljno, njemu lagarija i blamiranja nikad dosta, nego je angažovao armiju partijskih botova da odu na YouTube i klikću na Vučićevu govoranciju do besvesti. Kad je ta akcija završena, Vučić je slavodobitno obznanio da je njegov govor bio duplo gledaniji od govora predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog. I za tu paranormalnu pojavu Vučić je imao objašnjenje: “Moj govor je izazvao pažnju zato što je drugačiji. Zato što se neko drznuo da kaže istinu”.

Jasno je da se predsednik obraća domaćoj publici, njegovi zombirani birači bi mu poverovali i da je popularniji od Boga i da je više stradao od Hrista, pa što mu ne bi poverovali i da je ceo svet zadivljen njegovim rečima i da je gledaniji od Zelenskog. I to u trenutku kad je pažnja čitavog sveta usredsređena upravo na Ukrajinu, a Zelenski jedan od najpopularnijih lidera u demokratskim zemljama širom planete. Nasedali su Vučićevi birači i na masnije laži. Pa ipak, pogubljenost i nesposobnost predsednika Srbije svakog dana postaju sve očiglednije, nikakva propaganda to više ne može da sakrije.

Politički paceraj​

Vučića je zapalo da vodi zemlju u prelomnom istorijskom trenutku kakav se ne dešava često, možda jednom u trideset ili više godina. Sam je to tražio, čitavog života je uporno radio da se nađe na takvom mestu, ispunio je sve svoje mladalačke ambicije. Pre ruske agresije na Ukrajinu mogao je Vučić da balansira između različitih strana, da laže sve oko sebe, da se oslanja na ona Tadićeva četiri stuba spoljne politike (SAD, EU, Rusija, Kina), da od svake strane izvlači šta mu treba za opstanak na vlasti.

Od 24. februara ove godine takva sumanuta politika čardakovanja ni na nebu ni na zemlji više nije moguća. A Vučić jednostavno nije u stanju da sagleda realnost i da se s tim pomiri, niti je sposoban da donosi ozbiljne, državničke uloge. Prosto nije takav format ličnosti, on je muljator, šibicar, prevarant, a ne ozbiljan političar. Kao što gledamo već mesecima, nije u stanju ni da se menja: jednom radikal, uvek radikal.

Sličan prelomni trenutak dogodio se krajem osamdesetih, tada Vučić nije shvatio da je pao Berlinski zid, kao što to nije razumeo ni najveći deo političke scene Srbije. Danas, kada ponovo pada gvozdena zavesa, kada je neutralnost nemoguća, kada se može biti samo na strani žrtve ili na strani agresora – Vučić ponovo ne shvata šta se događa. On bi da Srbiju drži u stanju prividne neutralnosti u trenutku kad brojni svetski državnici na čelu sa Emanuelom Makronom jasno poručuju da danas biti neutralan znači biti na strani Rusije. Veći politički paceraj teško je čak i zamisliti, malo talentovaniji srednjoškolac bi lakše shvatio šta se događa i šta treba da radi.

Rusko-srpsko prijateljstvo​

Razmere Vučićeve nedoraslosti došle su do maksimalnog izražaja na marginama zasedanja Generalne skupštine UN. Ministri spoljnih poslova Srbije i Ruske Federacije, Nikola Selaković i Sergej Lavrov, potpisali su pred kamerama Plan konsultacija dve zemlje za naredne dve godine. U trenutku kad istražitelji Ujedinjenih nacija podnose izveštaj u kojem dokumentuju jezive ratne zločine koje je počinila ruska vojska u Ukrajini, u prostorijama te iste organizacije naš ministar potpisuje dokument o saradnji sa jednim od glavnih stubova Putinovog zlikovačkog režima. Dok Lavrova svetski državnici izoluju kao pariju i deo zločinačke bande, naši političari mu hrle u susret. S jedne strane stoje sve države demokratskog sveta, ujedinjene u podršci Ukrajini, a s druge Srbija u društvu Belorusije i Severne Koreje. Zaista maestralan politički potez.
Dok je Selaković udarao paraf na našu sudbinu, Vučić se slikao sa ambasadorom Srbije u SAD-u Markom Đurićem kako u nekom njujorškom restoranu jednu boršč, tako naš predsednik zamišlja “suptilne” diplomatske poruke, čuo je da to postoji, pa je rešio da se i u toj disciplini oproba. A usput se sastao sa predsednikom Irana Ebrahimom Raisijem i zahvalio se Iranu “na doslednom stavu o nepriznavanju Kosova”. U trenutku dok u Iranu besne demonstracije protiv Raisijevog totalitarnog, teokratskog režima, a policija ubija na desetine mirnih demonstranata, uglavnom žene kojima je dozlogrdio teror. Vučićevom radikalskom srcu svakako su bliži totalitarni režimi poput ruskog i iranskog od demokratskog uređenja, ali bi posle tri decenije bavljenja politikom možda mogao da se pomiri s činjenicom da se Srbija geografski nalazi u Evropi, te da su male šanse da će se taj položaj menjati.

Nit’ se tera, nit’ se vodi​

Potpisivanje dokumenta izazvalo je burne reakcije u Evropskoj uniji i SAD-u, oglasili su se brojni političari, dovodeći u pitanje evropski put Srbije. Viola fon Kramon je bila eksplicitna rekavši da je Srbija potpisala sporazum sa agresorom usred besnog rata i zapitala se: “Ili je to možda samo signal za nas da zamrznemo evropske pristupne pregovore jer ulazak u EU ne ide preko Moskve?“ Ambasador SAD-a u Srbiji Kristofer Hil je bio jasan: “U ovom trenutku niko ne treba ništa da potpisuje sa Rusijom, vrlo malo njih to čini. Osim onih jadnih regruta koji se mobilišu da idu u rat“. Potom je rekao da SAD traže od Srbije objašnjenje šta je ministar spoljnih poslova potpisao sa ruskim kolegom u Njujorku.
Na sve to Vučić ima da kaže samo sledeće: “Pustite nas ljudi da se snalazimo, da vrdamo, da radimo sve što možemo da sačuvamo Srbiju”. Tako je predsednik obznanio kojim se principom rukovodi u vođenju spoljne politike. Reč je o malo poznatoj doktrini vrdanja, znanoj i pod raznim narodskim izrazima kao što su “nit’ se tera, nit’ se vodi”, “nit’ si vino, nit’ si voda”, “da l’ sam poš’o il’ sam doš’o”, “ni riba ni meso”, “niti smrdi nit’ miriše”, “ni u goru ni u vodu”, “ni tu ni tamo”. Sve navedene fraze ukazuju na stanje besciljnosti, neodređenosti, batrganja, lutanja, nesuvislosti, izgubljenosti. Tako izgleda politika koju vodi Aleksandar Vučić, uz masovnu podršku birača i dobrog dela opozicije. A kuda će nas to odvesti takođe se vidi iz ovih kolokvijalnih izraza. Ni tamo ni ovamo, dakle – nigde.

zurnal.info
 

Doctor Master

Domaćin
Banovan
Poruka
3.294
Ne nego je 5. oktobra 2000. godine narod Srbije na ulici odbranio svoju izbornu volju. Dr. Vojislav Koštunica je pobedio Slobodana Miloševića u prvom krugu izbora za predsednika SRJ, a Milošević je hteo proglasiti drugi krug. Narod je izašao na ulicu i osujetio pokušaj krađe izbora. Inače Miloševiću to nije bilo prvi put da naknadno, tek posle masovnih demonstracija, prizna izborni poraz. Posle misije Felipea Gonzalesa 1997 godine, od koga je sam Milošević tražio da posreduje, vratio je pobedu koaliciji Zajedno na lokalnim izborima 1996, a posle masovnih protesta koji su trajali celu zimu 1996 /97.
Koja pobeda na izbora tada? Nije bilo nikakve pobede nego su strane agenture spremile građanski rat u Srbiji koji se sva sreća nije desio.
 

комшија

Stara legenda
Poruka
82.402

1664427754262.png


EK predložila 8. paket sankcija Rusiji s ciljem da "Kremlj plati"


EK predložila 8. paket sankcija Rusiji s ciljem da Kremlj plati


Tanjug 28.09.2022 17:38

BRISEL - Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila je danas prijedlog novog, 8. paketa sankcija protiv Ruske Federacije, s ciljem da "Kremlj plati" zbog sprovođenja referenduma u Ukrajini, koji je ona nazvala "lažnim glasanjem".

"Ne prihvatamo lažni referendum i bilo kakvu vrstu aneksije u Ukrajini, i odlučni smo da Kremlj plati za dalju eskalaciju", rekla je Fon der Lajen novinarima u Briselu, prenosi Rojters.

Predloženi osmi paket sankcija uključuje mjere zabrane uvoza ruskih proizvoda, koje bi trebalo da umanje prihod Rusiji za sedam milijardi evra.
Sankcije obuhvataju i zabranu izvoza ključnih tehnologija koje se koriste u vojsci, kao što su avionski proizvodi, elektronske komponente i specifične hemikalije supstance, saopštila je fon der Lajen.

Fon der Lajen navodi i da će paket sankcija postaviti pravnu osnovu za ograničenje cijene nafte i zabraniti građanima EU da budu u upravnim telima ruskih državnih kompanija.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj pozvao je danas međunarodnu zajednicu da ne prizna "lažne referendume", koji su održani na teritoriji Ukrajine pod ruskom kontrolom.

„Sprovođenjem nelegalnih referenduma, koje je organizovala Rusija, Kremlj slijedi isti scenario koji smo već vidjeli u Gruziji 2008. i na Krimu 2014. godine“, naveo je Borelj u saopštenju.

Visoki predstavnik dodaje da se radi o kršenju međunarodnog prava i principa Povelja Ujedinjenih nacija, prenosi Rojters.

Borelj je rekao da će Evropska unija dodati nova imena listi lica i entiteta koji su pod sankcijama.
 

DarkSoul

Ističe se
Poruka
2.958

RUSKO-SRPSKO PRIJATELJSTVO: Vučićeva doktrina vrdanja

"Deluje da nam se predsednik zabunio, jer ljudi kojima se obraća dobro znaju šta se događalo na Balkanu devedesetih"​


zurnal.info
Хоћеш да кажеш да је распад СФРЈ и "агресија Србије на Хрватску и Босну" нешто као "распад Украјине и агресија Кијева на Доњецк и Луганск"? Сад има смисла, хвала на појашњењу.
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.