Sobne biljke koje ne traže puno svetla

Poruka
6.355
(izvori: amplitudemagazin.com, webfabrika.rs, cvecaraelite.rs)

Sobne biljke, u zavisnosti od vrste, mogu se fantastično uklopiti u enterijer vašeg doma. Pored prelepog izgleda i osvežavajućeg mirisa i toga što prečišćavaju vazduh u vašem domu, pojedine biljke često ne zahtevaju preteranu negu, ni svetlost. Biljke koje žive bez prisustva svetlosti nazivaju se heterotrofne biljke.

img-01.JPG


Često se dešava da vam u prostoriji koju smatrate osvetljenom ne uspevaju biljke kojima je potrebna sunčeva svetlost za rast i razvoj. To se dešava zbog toga što je možda određeni prostor pogrešno procenjen kao prostor sa dobrim osvetljenjem. Da bi nam pomogli u boljoj proceni, botaničari su smislili zlatno pravilo: ako možete udobno da čitate novine u podne, bez paljenja svetla, onda imate dovoljno svetla da u prostoriji gajite mnoge biljke, sa raznim prohtevima. Međutim ako to nije slučaj, trebalo bi da promenite odabir biljaka, i zamenite ih sa biljkama koje uspevaju pri slabijem osvetljenju.

Pod rastom u mraku smatra se prostor sa veoma slabim, ili čak nikakvim osvetljenjem. Što znači da možete gajiti biljku u kancelariji bez prozora ili u domu u slabo osvetljenom prostoru. Međutim, to ne znači da biljka može da opstane u potpunom mraku. One koriste svoju rezervnu energiju dan ili dva ako su u potpunom mraku, nakon čega im je potrebna barem minimalna količina svetlosti za proces fotosinteze. Veštački izvor svetlosti je sasvim dovoljan da biljka nesmetano raste. LED svetlo emituje neutralno svetlo i potpuno imitira količinu svetlosti u dubokim šumama, gde biljke koje žive na samom tlu bukvalno nikada ne osete sunčev zrak.

Kako brinuti o biljkama u slabo osvetljenom prostoru?

Kao i kod svih biljaka, briga o njima zavisi od vrste sobne biljke. Međutim ono što je zajedničko za biljke koje se gaje u slabo osvetljenom prostoru jeste da one ne zahtevaju mnogo vode, jer biljkama koje dobijaju minimum svetlosti potrebno je više vremena da se osuše.

Poželjno je da budu posađene u dobro dreniranu zemlju i da se zaliju jednom do dva puta mesečno, odnosno kada se zemlja dobro isuši, što čini brigu o njima prilično jednostavnom. Iz tog razloga ove biljke su idealne za početnike, kao i za osobe koje žele da gaje sobne biljke bez puno brige o njima.

Dakle, koje je to sobno cveće koje voli tamu?


img-02.JPG


Evo u nastavku raznih vrsta takvih biljaka, tako da možete odabrati onu koja se vama najviše sviđa da ukrasi i vaš dom.
 
Bromelija (Bromeliaceae)

sl-01.jpg


Bromelije su tropske biljke koje obično dolaze u jarkim bojama. Njihov jedinstveni izgled i tropski osećaj čine ih vrhunskim izborom sobnih biljaka. Bromelije najbolje izgledaju na policama, na stolovima ili čak na podu, u zavisnosti od vrste. Većina vrsta bromelija preferira indirektnu sunčevu svetlost. Indirektno svetlo znači da sunce ne udara direktno u biljku. Najbolje je da je držite blizu, ali ne direktno ispred prozora. Bromelije takođe mogu napredovati uz fluorescentno osvetljenje, ako prirodno svetlo nije dostupno.
 
Kalateja (Calathea)

sl-10.jpeg


Neke sobne biljke odlikuje neverovatna snaga i zanimljivi listovi. Ova sobna biljka zahvaljujući svojoj izdržljivosti, od Vaših prostorija može napraviti oazu mira koja traje dugi niz godina. Kalateja potiče iz Maranta porodice, a ona sa kojom se najčešće srećemo je Calitea Crocata. Ona poseduje roze, crvene, žute ili narandžaste mrlje koje joj pružaju plemeniti izgled.

Nosi simbol večnog plamena i veoma je praktična za održavanje. Potrebna joj je minimalna svetlost, ali nikako direktna, jer pored neverovatne izdržljivosti same biljke, cvetovi su joj jako osetljivi. Usled prekomerne izloženosti direktnoj sunčevoj svetlosti, listovi mogu da izgore i potpuno izgube boju. Zbog toga lepotu ove biljke najbolje je iskoristiti u tamnim i ne toliko osunčanim prostorijama. Ova sobna biljka nepogrešivo će se uklopiti u svaki tip enterijera.
 
Kineska zimzelena biljka (Aglaonema)

sl-02.jpeg


Ova biljka je prirodno rasprostranjena na tropskim područijima Azije. Njeno ime Aglaonema potiče iz latinskog jezika i znači čudesna nit. Veoma dobro podnosi vetar, sušu kao i manjak svetlosti. Na osnovu toga krasi je osobina jedne od najistrajnijih sobnih biljaka. Ukoliko Vaš dom poseduje skandinavski tip enterijera, ova sobna biljka će se savršeno uklopiti.

Mnogi ljudi kažu da je odlična za početnike u negovanju sobnog bilja. Starija biljka proizvodi cveće koje liči na kale i najbolje izgleda na podu pored nameštaja i popunjava otvorene prostore u kući. Ove biljke su takođe dospele na NASA-inu listu sobnih biljaka za filtriranje vazduha, tako da su kineske zimzelene biljke jednostavne za negu i zdrav su izbor za vaš dom!
 
Zamija (Zamioculcas)

sl-13.jpeg


Zamija vodi poreklo vodi iz toplog Meksika i poseduje debele, čvrste i sjajne listove. U zavisnosti od sorte ove sobne biljke, boja listova može varirati do čak 30 različitih nijansi zelene boje. Pošto ova biljka važi za snažnu, održavanje kao i nega nije zahtevna niti naporna. Bez poteškoća ova sobna biljka će opstati bez preterane vlažnosti, a i svetlosti. Ukoliko želite da u Vaš dom unesete čar Meksika, ova sobna biljka je idealna za Vas.
 
Ukrasni kukuruz (Aspidistra elatior)

sl-03.jpg


Ukrasni kukuruz se zbog svoje izdržljivosti često naziva i čelična biljka. Može preživeti širok spektar uslova zbog kojih je najbolji izbor za zaposlene vlasnike biljaka. Njegovo bogato zeleno lišće savršeno je za naglašavanje bilo kojih uglova prostorije kojima je potreban prirodan dodir.

Ukrasni kukuruz spada u sobno cveće koje voli tamu i može preživeti skoro bilo gde u vašem domu. On sporo raste, ali ga je teško i ubiti. Jedini uslov je da ga držite podalje od direktne sunčeve svetlosti kako se lišće ne bi opeklo ili postalo smeđe, jer ukrasni kukuruz cveće koje voli tamna mesta. Ako želite da svojoj biljci pružite dodatnu negu, obrišite joj lišće jednom nedeljno vlažnom krpom, da biste uklonili sa njih prašinu.
 
Dracena (Dracaena)

sl-04a.jpg


Dracena je uobičajena sobna biljka za koju se lako brinuti. Ova biljka dolazi u mnogo sorti i odlično izgleda na policama, stolovima i kao podni ukras. Veće sorte, poput dracaena massangeana, imaju izgled drveta i posebno dobro funkcionišu kao podni dekor.

Dracene najbolje rastu na jakom, indirektnom svetlu, ali mogu preživeti i pri slabom i srednjem svetlu ako je potrebno. Dracene su takođe idealno sobno cveće za pročišćavanje vazduha koje mogu filtrirati toksine u vašem domu.


Dracena (Dragon Tree)

sl-04b.jpeg


Ova, danas sve popularnija sobna biljka je rod subtropskog drva i vodi poreklo sa Kanarskih ostrva i zapadnog Maroka, gde nosi titulu pridodnog simbola. U našem narodu ova sobna biljka poznata je i kao zmajeva krv. Sorta koja se najčešće sreće kod nas obično je manje dimenzije, ali veoma laka za održavanje. Sa lakoćom opstaje u tamnijim prostorijama i ne voli direktnu sunčevu svetlost. Takođe, nije potrebo da zalivate često ovu biljku u odnosu na mnoge biljke kojima je potrebna vlažnost. Sa svim prednostima, ova biljka će se savršeno uklopiti u svačiji ambijent.
 
Difenbahija (Dieffenbachia)

sl-05.jpeg


Ova biljka dobila je ime po botaničkom vrtu Dieffenbachu u Beču. Svoju popularnost je brzo dostigla još početkom 19-og veka i od tada krasi i ulepšava mnoge domove. Ova biljka pored toga što je idealna za dekoraciju u gotovo svim prostorijama i jako dobro filtrira svetlost. Zbog toga joj nije neophodna konstantna svetlost kako bi opstala. Upravo zbog toga ovu sobnu biljku možete postaviti i u prostoriju bez prozora. Ukoliko je Vaš dom ulepšan šabi šik dekorom, oba sobna biljka je idealna za Vas.
 
Bršljan (Hedera helix)

sl-06.jpg


Bršljan je prelepa biljka penjačica koja može pretvoriti bilo koji tamni zid u sveže umetničko delo. Bršljan je takođe odličan na rešetkama, ogradama i drugim mestima koja omogućavaju rast njegove loze. Preferira jako indirektno svetlo, ali može tolerisati i slabo osvetljenje. Što više svetlosti dobije, lepša boja će se pokazati kroz njegovo lišće. Međutim, direktno svetlo može dovesti do njegovog propadanja, jer on voli tamnija mesta.
 
Lepezasta paprat (Adiantum)

sl-07.jpg


Paprati su elegantne biljke koje podižu svaku prostoriju, ali ih je takođe vrlo lako ubiti! S obzirom na to, prekrasno lišće i ukupni izgled ove biljke više su nego vredni dodatnog rada. Mnoge sorte paprati dobro uspevaju na indirektnom suncu. Takođe preferiraju visoku vlažnost i ne vole suvo tlo, pa moraju biti vlažni, ali ne previše zalivani kako bi se izbeglo truljenje korena. Ove biljke takođe preferiraju destilovanu vodu umesto tvrde vode sa česme.
 
Pahira (Pachira aquatic)

sl-14.jpeg


Sobne biljke su danas nezaobilazni detalji u svakom domu. Ova drevna biljka neminovno važi za jednu od najlepših sobnih biljaka. Pored svoje autentičnosti i lepote, ova biljka poseduje simboliku i verovanje da donosi sreću i novac u dom. Ovakvo shvatanje je samo doprinelo da ova biljka postane jedna od miljenika obažavalaca sobnih biljaka. Njenom atraktivnom izgledu doprinosi pleteno stablo koje pruža neverovatan estetski prizor.

Na engleskom jeziku ova biljka se najčešće naziva money tree (biljka novca) i po feng šuiu dobro ju je postaviti sa desne strane ulaznih vrata, kako bi donela sreću u dom. Veoma dobro opstaje u zatvorenom prostoru i nije joj potrebna svetlost tokom celog dana. Ova sobna biljka idealna je za prostorije koje krasi modernizam 20-og veka kao tip enterijera.
 
Brdska palma (Chamaedorea elegans)

sl-08.jpg


Brdske palme su bujne biljke koje su odlične za vašu trpezariju ili dnevnu sobu. Posedovanje ove palme u viktorijansko doba bilo je pokazatelj porodičnog bogatstva. Iako nije tako ekskluzivna u današnjem svetu, brdska palma i dalje donosi sofisticirani dodir u svaku prostoriju u kojoj se nalazi. Može da raste pri slabom osvetljenju, ali najbolje raste pri srednjoj svetlosti. Takođe preferira zasenčene oblasti umesto svetlih. Brdske palme mogu čak napredovati i sa veštačkim svetlom, ako je potrebno.
 
Spatifilum (Spathiphyllum)

sl-09.jpeg


Sobne biljke su izuzetno tražene, a spatifilum je jedna od omiljenijih sobnih biljaka. Potiče iz južne Azije i ne zahteva preteranu brigu i negu, tako da odlično uspeva u uslovima bez adekvatne svetlosti. Ovo sobno cveće će prelepo izgledati u velikim saksijama u vašem domu jer je snažnog rasta i raste od 60 do 90cm u visinu. Takođe, postoje različite sorte ovog sobnog cveća koje se najčešće razlikuje po dimenzijama.

Suprotno uvreženom mišljenju, spatifilum uopšte nije pravi ljiljan. Bela „latica“ je zapravo list koji raste oko žutog cveta. Pažljivo pogledajte sledeći put kada ga vidite! Standardni spatifilumi mogu narasti između 50 i 100 cm, pa se uglavnom koriste kao dekor za pod. Spatifilumi uživaju pri slabom do srednjem svetlu i takođe mogu napredovati na fluorescentnom svetlu. Što više svetlosti dobijaju, veća je verovatnoća da će proizvesti belo cveće. Mogu napredovati u područjima sa manje svetla, ali je mnogo manje verovatno da će cvetati. Ovo je takođe jedna od najboljih biljaka za prečišćavanje vazduha.

Inače, ja nju mnogo obožavam! :zaljubljena:
 
Ukrasni kukuruz (Aspidistra elatior)

Pogledajte prilog 1268058

Ukrasni kukuruz se zbog svoje izdržljivosti često naziva i čelična biljka. Može preživeti širok spektar uslova zbog kojih je najbolji izbor za zaposlene vlasnike biljaka. Njegovo bogato zeleno lišće savršeno je za naglašavanje bilo kojih uglova prostorije kojima je potreban prirodan dodir.

Ukrasni kukuruz spada u sobno cveće koje voli tamu i može preživeti skoro bilo gde u vašem domu. On sporo raste, ali ga je teško i ubiti. Jedini uslov je da ga držite podalje od direktne sunčeve svetlosti kako se lišće ne bi opeklo ili postalo smeđe, jer ukrasni kukuruz cveće koje voli tamna mesta. Ako želite da svojoj biljci pružite dodatnu negu, obrišite joj lišće jednom nedeljno vlažnom krpom, da biste uklonili sa njih prašinu.

kakav je ovo kukuruz bez klipa? :rtfm:
 
Ma ja u tome uživam, obožavam te teme..
Imam još par biljaka da pridodam, evo sad ću to.. nego sam morala da idem da jedem.. bila sam gladna.. :D

A ti da nam javiš koju si biljku ili biljke za sebe odabrao.. :heart: 👍 Baš se radujem što ćeš da je kupiš!!
Prvo moram malo skockati kucu, a onda idu biljke . Zivim ko u skladistu. Moram dobro odabrati jer me cesto nema doma, a nema mi tko zaljevati pa moram pazljivo prouciti koja trazi osim svjetlosti i malo vode. Biti ce malo teze, ali cu na kraju pronaci sta mi odgovara sigurno.
 
Zlatna puzavica (Epipremnum aureum)

sl-11.jpg


Puzavice su odlične početne biljke za svakoga ko tek počinje svoj put brige o biljkama. Ove biljke mogu da uzgajaju lepe, duge loze koje su odlične za naglašavanje zidova i stvaranje tropskog osećaja u bilo kojoj prostoriji. Zbog toga se najbolje uzgajaju kao viseće biljke ili u saksiji na policama. Preferiraju srednju količinu svetla. Previše direktnog svetla može da učini da im lišće požuti, dok će zbog nedostatka svetlosti njihovo prelepo lišće izbledeti.
 
Sanseverija, Svekrvin jezik, Indijansko pero (Sansevieria trifasciata)

sl-12.JPG


Sobne biljke mogu stvoriti pravu čaroliju u zatvorenom prostoru. Još jedna od popularnih sobnih biljaka je senseverija, koja iz Afrike u Evropu stigla polovinom 18-og veka. Kao i mnoge sobne biljke, senseverija je i kod nas izuzetno popularna i cenjena. Odlikuje je otpornost, skromni zahtevi za negu i predivan miris koji podseća na vanilu. Pored toga, ova sobna biljka dobra za prečišćavanja vazduha u prostorijama i ne zahteva svetlost kako bi opstala. Ova sobna biljka besprekorno će se uklopiti u sve tipove enterijera, a naročito u boemskom tipu.

Sanseverije su još poznate i kao "svekrvin jezik". Njihove pruge izgledaju poput zmijske kože. Vidno su visoke biljke i dovoljno izdržljive da izdrže najzaboravnijeg vlasnika biljaka. Sanseverije mogu zadržati svoj čvrst izgled čak i sa nekoliko nedelja zanemarivanja. Ove biljke mogu tolerisati širok spektar svetlosnih uslova, ali preferiraju indirektno svetlo. Lako trunu, pa je važno ostaviti da se zemlja osuši između zalivanja.
 
Čuvarkuća (Sempervivam tectorum)

sl-15.jpeg


Mnoge sobne biljke, mogu se saditi i napolju, kao što je slučaj sa čuvarkućom. Ova čudotvorna biljka sa sobom nosi verovanje da štiti dom od oluja, udara groma i ostalih vremenskih nepogoda. Čak i u vreme starog Rima, ova biljka se masovno uzgajala i negovala zbog verovanja u njenu neverovatnu moć. Kod nas, ova sobna biljka je već dugo prilično rasprostranjena, kako zbog njene nesvakidašnje lepote, tako i zbog njenih lekovitih dejstva.

Može prelepo izgledati i u malim i u velikim saksijama. Čuvarkuća važi za snažnu biljku i veoma je praktična za uzgoj: uspeva u uslovima u kojima mnoge biljke ne opstaju, takođe nije joj potrebna konstantna svetlost. Veoma je otporna i na sušu, a ono što slabije podnosi je vlaga. Lekovitost ove biljke je nezaobilazna karakteristika koja dodatno doprinosi njenoj lepoti.
 
Prvo moram malo skockati kucu, a onda idu biljke . Zivim ko u skladistu. Moram dobro odabrati jer me cesto nema doma, a nema mi tko zaljevati pa moram pazljivo prouciti koja trazi osim svjetlosti i malo vode. Biti ce malo teze, ali cu na kraju pronaci sta mi odgovara sigurno.
Evo.. ove poslednje dve deluju kao dobar izbor za tvoj lifestyle.. :)
 

Back
Top