Sobne biljke i grejanje

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
290.088
244209419637b5a828f0bc857612824_w640.jpg

Zbog centralnog grejanja ili grejalica na struju vazduh u domovima postaje izuzetno suv u toku hladnijeg perioda.
Zbog toga, neretko se dešava da sobne biljke venu. Razlog je i nedostatak sunca.

Ovo su neki od saveta kako da zimi negujete svoje sobne biljke i zastitite od suvog vazduha

Sobno i saksijsko cveće ne bi trebalo da držite na suviše hladnom, ali ni na previše toplom mestu.
Idealna sobna temperatura trebalo bi da se kreće između 15 i 20 stepeni.

Ako ste sobnim biljkama obezbedili ovu temperaturu, vreme je da prestanete da prehranjujete većinu biljki.
Ovo ne važi za sobno bilje, koje tek treba da procveta, poput ciklame.

Saksijskom bilju obavezno i redovno sklanjajte suve listove i uvele izdanke, kako bi biljka mogla nesmetano da raste i razvija se.

Takođe, trebalo bi da izbegavate da držite cveće na mesta gde ima promaje. Ovo važi i kada provetravate sobe.
Cveće traži svetlost, pa saksije držite blizu prozora, ali nikako preblizu radijatora.

Većinu sobnog bilja zimi ne treba često zalivati. Čak i kada se zaliva svakodnevno, treba staviti vode tek toliko da zemlja ne bude sasvim suva.
Imajte na umu, sobno bilje bolje podnosi suvu zemlju nego natapanje vodom.

S druge strane, sobno bilje koje cveta zimi trebalo bi zalivati na svaka dva do tri dana. Takođe, dobro bi bilo brisati prašinu sa listova vlažnom krpom.

https://superzena.b92.net/prakticni-saveti.php?yyyy=2022&mm=11&nav_id=2245832

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
290.088
Moje biljke nisu blizu radijatora i ne zalivam ih puno preko zime..
Jednom mesecno ih isprskam sa vodom pomocu pumpice
Imam 20 saksija raznih sobnih biljaka i nemam problem sa njima tokom zime i grejanja.
Mnogo veci problem mi je da ih sacuvam, od mačeta koje moje predivne biljke neodoljivo privlace..
Za sada nekako uspevam ali to zna da bude pravi rat :lol:

Poslednja izmena:

*moonlight*

Domaćin
Poruka
4.102
Imam neke iznad radijatora, ali su to uglavnom sukulenti, pa im je ok. Svejedno, nevezano gde stoje, neke biljčice kad se ugasi sezona sunca neizostavno umru, ali većinski mi prežive. :) Videćemo da li će me ista sreća pratiti i ove godine, tj. zime.

*moonlight*

Domaćin
Poruka
4.102
Cvećkovići, upomoć! Kaktus mi je pao maločas i prevrnuo se, te se zalepio za krparu/tepih. Kad sam ga "raspetljavala" on se malo oljuštio, fali mu deo spolajšnje korice na jednom izdanku. Drugi su se, rekla bih, ugruvali, a pomalo iskrivili. A ja sam se veoma uplašila da mi sad ne uginu. Ima li iko iskustva sa tim?

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
60.904
Cvećkovići, upomoć! Kaktus mi je pao maločas i prevrnuo se, te se zalepio za krparu/tepih. Kad sam ga "raspetljavala" on se malo oljuštio, fali mu deo spolajšnje korice na jednom izdanku. Drugi su se, rekla bih, ugruvali, a pomalo iskrivili. A ja sam se veoma uplašila da mi sad ne uginu. Ima li iko iskustva sa tim?
Mozda se neko strucan javi.

Imam dosta kaktusa i desavalo se da mi ih vetar napolju prevrne, odlomi, nesto padne na njih pa se ostete. Uglavnom im ne bude nista. Desi se da se taj deo onako osusi, bude ruznjikav, kao da ima neku krastu braonkastu ali ostalo sve normalno napreduje.
Nisam ih nicim tretirala, mislim taj ostecen deo, mozda treba, ne znam.

Plant

Aktivan član
Poruka
1.602
Msm da mu ne bu niš, osim malo narušene estetike... Mehanička oštećenja biljke lakše podnose nego mi posekotine. Kod njih se rane ne zagađuju.

Po pitanju grejanja biljka zimi, zdravije je da je podloga (koren) topliji za stepen dva od krošnje (habitusa).
Kaktusi mogu zimi i da spavaju.
jer kod biljaka bi toploti (temperaturi) trebalo da prati - podržava intezitet svetlosti ( koja je najčešće 5 do 10 puta slabija od potrebne... To bude problem kod većine,. I ako je biljka bila leti vani, verovatno je na njoj kolonija Crvenog pauka. (štetočina koja može postati prava napast i pošast)