Quantcast

SNSD ostao bez vlasti u BiH. Kako sačuvati većinu u Banjaluci!?

Mehmedalija Nemanja

Ističe se
Poruka
2.829
SNSD ostao bez vlasti u BiH. Kako sačuvati većinu u Banjaluci!?
323278_1.jpg

Vjerujem da će ovaj sastanak i potpisi koje smo stavili na zajedničke Programske principe biti početak nečega novog u međusobnim odnosima - kazao je predsjednik SDS-a Mladen Bosić novinarima nakon današnjeg sastanka delegacija Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za promjene i Demokrartske fronte koji je održan u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu.
Naglasio je da će to značiti stabilizaciju i smirivanje političkih prilika na ovim prostorima i "da ćemo se okrenuti konačno problemima i pitanjima života i građana".

Bosić je informisao novinare da su se predsjednici pet stranaka složili da bi trebalo preći iz faze politike konflikta u fazu politike međusobnih interesa i dogovaranja, a to su potvrdili potpisivanjem Programskih principa za djelovanje zakonodavne i izvršne vlasti u BiH u mandatnom periodu 2014-2018 godina.

Upućen je poziv i HDZ-u BiH kao legitimnom predstavniku hrvatskog naroda u BiH da se pridruži ovim programskim principima.

Inače, kako BN TV saznaje iz izvora bliskih SNSD-u, u ovoj stranci uveliko razmišljaju da što pre sazovu sjednicu Narodne skpštine RS i formiraju skupštinsku većinu, čak, ako to bude pravno moguće - do kraja sljedeće sedmice. Cilj je da se postojeća skupštinska većina SNSD-a, DNS-a i Socijalističke partije koja ima 42 poslanika - sačuva od potencijalnog raspada.

BN TV

http://www.rtvbn.com/323278/SNSD-ostao-bez-vlasti-u-BiH-Kako-sacuvati-vecinu-u-Banjaluci

Nova vlast, Novi lideri:Kojim putem ide Dodik!?
Nedelja 09. Nov 2014 19:46
Nova vlast na nivou BiH će se formirati bez SNSD-a, na sceni su novi nacionalni i multietnički lideri (izuzev Dragana Čovića), Milorad Dodik je u nezaustavljivom političkom "slobodnom padu".

Uz to, očekuju se previranja u SNSD-u oko liderske pozicije i veliko preslaganje unutar stranaka Režima (SNSD-DNS-SP), što ozbiljno problematizuje i dovodi pod veliki znak pitanja Dodikove napore da napravi vlast bar na nivou RS, kada je već izgubio onu na nivou BiH. Krenimo redom.

„Blok 23“, koji čine SDS, SDA, DF, PDP/NDP, (plus A-SDA i BOSS, koji će mu se uskoro pridružiti sa srpskim mandatima u Domu naroda BiH) zvanično je inaugurisan, potpisivanjem Sporazuma o saradnji.

Ovaj blok ima natpolovičnu većinu u pralamentu BiH i već može formirati Savjet ministara BiH, i bez HDZ-a.

Naravno, takav akt ne bi bio politički ispravan, pa je Blok ostavio široko otvorena vrata HDZ-u da mu pristupi, pri tom nudeći Draganu Čoviću sva hrvatska mjesta u institucijama vlasti u zajedničkim
organima BiH, plus još niz ustupaka na federalnom i kantonalnim nivoima, (što je ogroman doprinos Željka Komšića).

lomljenje osovine

Formiranjem “Bloka 23”, definitivno je polomljena „osovina HDZ-SNSD“, koja je predstavljala politički problem. Posebno osovina Dragan Čović-Milorad Dodik, jer je namjera dvojca
bila da privatizuju sve institucije oba entiteta i BiH, na način da oni odlučuju umjesto Savjeta ministara i vlada RS i FBiH.

Namjere Čovića i Dodika sada su potpuno minimizirane, a uspostavljanje Bloka 23 znači izvjestan odlazak Dodika u opoziciju na nivou BiH, što će mu donijeti ogromne problem.

Dodik će izgubiti kontrolu nad Sipom, Tužilaštvom BiH, Upravom za indirektno oporezivanje i drugim važnim zajedničkim institucijama, što ga dodatno slabi i stavlja u potpuno defanzivan položaj. Uz to,
činjenica da SNSD gotovo sigurno neće činiti vlast na nivou BiH, veliki je udarac namjerama te stranke da formira vlast u Republici Srpskoj. Toliko težak da njihova htijenja čini gotovo nemogućom misijom.


Pitanje je šta će uraditi Dragan Čović? U stvari, pitanje je šta uopšte može uraditi Čović, koji je u vremenu nakon izbora najčvršće zastupao “osovinu”?!

Čović se, nakon formiranja Bloka i ponude koju je dobio, našao u političkoj defanzivi i u situaciji “ako ne uzme duboko će se pokajati, a ako uzme i neće u tolikoj mjeri”.

Čović između Dodika i hrvatskih nacionalnih interesa

Jednostavnije rečeno, Čović se našao u poziciji da bira između hrvatskih nacionalnih interesa i rješavanja problema koje taj korpus ima (a što mu je ponudio Blok) i situacije drvenog advokata Milorada Dodika. Koja, ako se nastavi istim intenzitetom, implicira niz vrlo vrlo neugodnih pitanja po
Čovića, jer bi svjedočila da njega i lidera SNSD-a primarno vežu lični, a ne politički interesi.

Uz sve to, ukoliko Čović odbije ponudu Bloka, naći će se u situaciji SDP-a BiH i Zlatka Lagumdžije, koje on godinama optužuje za majorizaciju Hrvata. Sada bi on bio taj koji dozvoljava majorizaciju Hrvata. A to bi, po njega, bilo pogubno, jer bi tim postupkom i insistiranjem na Dodiku, radio direktno protiv hrvatskih interesa.

Ukoliko Čović prihvati ponudu Bloka (a trebalo bi, jer nema drugih rješenja), na nivou BiH, konačno će se stvoriti vlast koja nije “matematička”, već je plod kompromisa i htijenja da se pomakne naprijed iz mrtve tačke u kojoj se nalazi i u kojoj se sve raspada: i entiteti i BiH.

U ovoj kombinaciji svi ponešto dobijaju Čović se svodi na mjeru koja mu pripada (i u kojoj ne gubi), dok jedino Dodik gubi sve. On i njegov SNSD su u nezaustavljivom slobodnom padu, koji će, dodatno, dobiti na akceleraciji nakon uspostavljanja Savjeta ministara, čija je okosnica Bloka 23.

SNSD 2014. jest jednako SDS 1997.

Dodiku se, na kraju, osvetila njegova suluda politika rušenja svega (i institucija RS i institucija BiH) radi zaštite ličnih interesa. Jer, nije on podržavao treći entitet zbog Hrvata, već da bi onemogućio učvršćivanje institucija BiH, posebno onih zaduženih za pitanja kriminala i korupcije, što je za njega bilo od presudne važnosti. Kako bi zaštitio nelegalno stečena bogatstva.

Na tom fonu je kompletna Dodikova “nacionalna politika”, za koju se na kraju (kao i na početku) pokazalo da je najobičnija laž.

Dodik je krajem 2014. godine doveo SNSD, tamo gdje je SDS bio daleke 1997. godine. Predug je to put unatrag, istinski antidemokratski, antinarodni i anticivilizacijski točak, koji je morao pući.

Postoji i širi kontekst ovih političkih događaja, koji je značajniji od njih samih, ali, koji se nije mogao uspostaviti, bez ovakvog raspleta.

Po prvi put nakon rata BiH ima šansu da o njenoj sudbini ravnopravno odlučuju sva tri naroda. I to je prilika koja se nikako ne bi smjela ispustiti, posebno ne zbog ličnih interesa nekih od vodećih političara.

Uz to, na djelu je i smjena/promjena političkih lidera, koji odlučuju o sudbini BiH i entiteta.

Bosić “politički prepolovio” Dodika;

Radojičić na potezu

U srpskom nacionalnom korpusu na djelu je smjena lidera.

Mladen Bosić “politički prepolovio” je Milorada Dodika i više se ne može govoriti o dominaciji lidera SNSD-a, jer ona ne postoji.

Uz to, Dodik je u slobodnom političkom padu, što potvrđuje i izvjesna opcija formiranja Savjeta ministara bez njegove stranke, tako da će se nastaviti Bosićev uspon i Dodikov pad.

Međutim, Bosić ne može (a i ne treba) da bude jedini lider iz RS, koji ima snagu za donošenje važnih odluka.

Od izuzetne važnosti je da se u SNSD-u dese promjene i da se umjesto Dodika pojavi novi nosilac politike te stranke. Koji će tu politiku vratiti na kolosijek ljevice sa puta “tajkunske grupacije", kojim “vozi” već deceniju.

Dodikova dosadašnja politika pokazala se pogubnom i po RS i po BiH, a izvjesno udaljavanje SNSD-a iz vlasti na nivou BiH to i dokazuje u detalju.

Promjena unutar SNSD-a je neminovnost. Ukoliko ne dođe do Dodikove hitne smjene sa liderske pozicije u toj stranci, SNSD će doživjeti u narednih godinu dana sudbinu srbijanske Demokratske stranke.

Jedini izgledan Dodikov nasljednik je Igor Radojičić. I on mora konačno odlučiti da li će svoje aspiracije pokazati otvoreno ili će uzmaći i dozvoliti da SNSD potone zajedno sa Dodikom.

Puč koji je unutar koalicije SNSD-DNS-SP na djelu (Marko Pavić i Petar Đokić odbijaju da Željka Cvijanović ponovo bude mandatar i tako otvaraju put Radojičiću), pokazuje svijest unutar Režima da
su promjene neminovnost i da je vrijeme za Dodikovo marginalizovanje.

Ove procese dodatno će ojačati notorne činjenice koje kažu da će SNSD ostati bez mnogobrojnih funkcionerskih pozicija i da nema pojma šta će sa svim tim “krokodilima”. Uz to, i “bara” na entitetskom nivou (ukoliko uopšte uspiju da je osvoje), premala je da zadovolji sve one unutar SNSD-a, koji osjećaju potrebu da se “namire” zbog zasluga koje imaju u stranci.

Svemu navedenom Dodik će se suprotstaviti svim sredstvima, ali to je labuđi pjev, ma koliko glasan bio. Dodik je već politička gubitnička ličnost, ma koliko larmao i uprazno prijetio, a na vrhu SNSD-a je da odluči da li će sa njim “pod led” ili će bez njega u oporavak stranke, koji podrazumijeva hitno odsijecanje nakaradne strukture, koja tom organizacijom trenutno dominira.http://www.rtvbn.com/323279/Nova-vlast-Novi-lideri-Kojim-putem-ide-Dodik
 
Poslednja izmena od moderatora:

GolubBabic

Domaćin
Poruka
3.759
To je ono sto svi prizeljkujemo da muslimani izaberu SDS a zaobidju Dodika za nivo vlasti BIH....zasto je to dobro,zato sto ce Dodikovce konacno natjerati da predju sa rijeci na djela,i konacno pocnu raditi na razgradnbi BIH,vlast u RS ce bojkotovati vlast na nivou BIH ,bice to 4 ljepe godine razgradnje BIH i blokada

Ovo je previse dobar scenario,ali ne vjerujem da je Alijn sin Bakir toliko glup i da ce krenuti ovim putem,mada ako da Dodiku i Covicu na nivou BIH vlast previse je opasno za njih...vidjecemo
 

GolubBabic

Domaćin
Poruka
3.759
Tesko da ce Dodik ostati na vlasti u Srpskoj poslije ovog.
Dodik je izbran za predsjednika RS i daje ime mandatara a njegova stranka sa partnerima kojim cine vlast zadnjih 8 godina ima 42 poslanika sto je dovoljno za formiranje vlade .Dodik ima cvrstu vlast u RS i konacno bi mogao daudje u otvoren sukob sa institucijama BIH ako u njima izgubi vlast
 

Vlad88

Domaćin
Poruka
4.776
Dodik je izbran za predsjednika RS i daje ime mandatara a njegova stranka sa partnerima kojim cine vlast zadnjih 8 godina ima 42 poslanika sto je dovoljno za formiranje vlade .Dodik ima cvrstu vlast u RS i konacno bi mogao daudje u otvoren sukob sa institucijama BIH ako u njima izgubi vlast
A sta ako Djokic ili Pavic nakon ovog danas predju na stranu SDS?
 
Poslednja izmena:

GolubBabic

Domaćin
Poruka
3.759
SDS I Ivanic su gladni vlasti i spremni su na sve da je se dokopaju.
Ova njihova glad se poklopila sa interesima RS i srpskog naroda.
Jer Dodik ima 100% vlast u RS a izbacivanjem Dodika iz vlasti na zajednickom nivou BIH krece ka ubrznaom raspadu
Konacno ,Dodik ce biti prisljen da od demagoske borbe protiv BH krene u konkretnu borbu,blokadu institucija BIH,donosenjem zakona koji ce ograniciti njihov rad u RS,
interes RS i srpskog narod je disolucija BIH a sve ovo sto se desava je skraceni put u tom pravcu

U svakom slucaju podrska za sds i Ivanica
 

mujohrnjica111

Domaćin
Banovan
Poruka
3.358
Dodik je izbran za predsjednika RS i daje ime mandatara a njegova stranka sa partnerima kojim cine vlast zadnjih 8 godina ima 42 poslanika sto je dovoljno za formiranje vlade .Dodik ima cvrstu vlast u RS i konacno bi mogao daudje u otvoren sukob sa institucijama BIH ako u njima izgubi vlast
Gazde su odlucile da sin Mile treba da ide, kakvi ovi Sabani, kao da njih ko sta pita
 

Milos K.

Zainteresovan član
Poruka
470
SDS I Ivanic su gladni vlasti i spremni su na sve da je se dokopaju.
Ova njihova glad se poklopila sa interesima RS i srpskog naroda.
Jer Dodik ima 100% vlast u RS a izbacivanjem Dodika iz vlasti na zajednickom nivou BIH krece ka ubrznaom raspadu
Konacno ,Dodik ce biti prisljen da od demagoske borbe protiv BH krene u konkretnu borbu,blokadu institucija BIH,donosenjem zakona koji ce ograniciti njihov rad u RS,
interes RS i srpskog narod je disolucija BIH a sve ovo sto se desava je skraceni put u tom pravcu

U svakom slucaju podrska za sds i Ivanica
Zasto ti konkretno podrzavas SDS i Ivanica, da li mozes da pojasnis? Znaci Dodik ostaje na valsti u Srpskoj?
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.